masło czosnek - 2197 przepisów (strona:24/147)

Gniazdka makaronowe 318

czosnku oregano, pieprz, sól   Sos szpinakowy: 200g śmietany 18%, do zup i sosów 100g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego ząbek czosnku oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól Dodatkowo: makaron spaghetti pierś z kurczaka (podwójna) mozzarella suszone pomidory  przyprawa do kurczaka masło do smażenia Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno(...)maśle. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dusimy aż  do odparowania nadmiaru wody. Dodajemy połowę pokrojonej piersi z kurczaka, oregano, pieprz i sól. Sos szpinakowy:   Na maśle smażymy drobno pokrojony czosnek i rozmrożony szpinak. Następnie dodajemy śmietanę i kurczaka. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Chwilę dusimy, aż sos zgęstnieje. Kokilki lub foremki muffinowe wykładamy folią aluminiową. Na dno kładziemy

Czerwona Porzeczka
Risotto z grzybami i dynią 195

pestek 300g ryżu arborio 350g grzybów leśnych  (u mnie mrożone, mogą być też suszone) 750ml bulionu warzywnego 150ml białego wina wytrawnego 2 szalotki  2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz tarty parmezan lub inny twardy ser PRZYGOTOWANIE Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła. Szklimy na nim posiekane szalotki i ząbki czosnku. Dynię kroimy(...)bulionu- za każdym razem wlewamy  następną dopiero, gdy ryż "wypije"  porcję bulionu. Kiedy ryż zrobi się miękki doprawiamy risotto solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła i mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 203

tylko składników… i brać się do roboty. Składniki : - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego - warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera, pietruszka) - 3 puszki kukurydzy - 2 łyżki masła - 3 cebule - 5 ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku) - 3 łyżeczki świeżo startego imbiru - ziemniaki - puszka mleka kokosowego - chilli w płatkach - sól - biały pieprz - pieprz cayenne - świeży koper - olej arachidowy - kilka plasterków(...)sera) - dodatkowo 1 jajko do smarowania ciasta i paluszków Odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuciłam do garnka z rozgrzanym olejem arachidowym, po chwili dodałam pokrojoną cebulę, starty imbir, czosnek i 2 łyżki masła, wymieszałam. Dolałam 2 szklanki rosołu, dusiłam ok. 15 minut. W międzyczasie obrałam ziemniaki, pokroiłam w kostkę i ugotowałam na pozostałym rosole. Po 15 minutach dodałam pokrojone w kostkę

mojewypiekiinietylko
Szwajcarska zupa serowa 382

gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu wołowego, 1 bagietki, 100 gram sera gruyere, 100 gram sera ementaler, 1 pęczka cebuli dymki, 80 gram masła, 2 ząbków czosnku, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowania zupy rozpocząłem od przygotowania grzanek, których zadaniem było zagęszczenie zupy. W tym celu połowę bagietki pokroiłem w kromki(...)minuty, cały czas intensywnie mieszając. Zupę przyprawiłem szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej i odrobiną soli. Drugą połowę bagietki pokroiłem w centymetrowe kromki. 2 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę i wymieszałem dokładnie z pozostałą częścią masła, a następnie posmarowałem powstałym masłem czosnkowym kromki bagietki. Piekarnik rozgrzałem do 140 stopni i zapiekałem w nim posmarowane masłem czosnkowym kromki bagietki przez 5 minut

Wyprawy kulinarne
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 209

kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami. Co jest potrzebne: -ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego -filety z kurczaka -tymianek świeży -masło klarowane -oliwa -czosnek zgnieciony nożem, później posiekany -sól, pieprz -żółtko -pieczarki pokrojone w grube plastry -pór część biała -cebula -ocet z wina musującego Pieczarki. Do rondelka wrzucamy łyżeczkę masła klarowanego, szklimy(...)dusimy 40 minut. Po tym czasie dodajemy kilka kropel sosu sojowego i na dużym ogniu, mieszając redukujemy płyn. Odstawiamy. Kurczak. Na patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy. Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób

BaRepas
Makaron z Kurkami, Pomidorami i Pietruszką 242

słowo :) Składniki na 3 osoby: ok. 140 g makaronu ( ja użyłam  Fusilli lunghi Garofalo ) 250 g kurek (użyłam mrożonych) 3 średnie pomidory 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy extra vergine 2 łyżki posiekanej pietruszki świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól (ja na co dzień używam himalajską różową) Wykonanie: Wrzuciłam makaron na gotującą się(...)dobrze osoloną wodę. W czasie, w którym makaron się gotował, zajęłam się wokiem :) Na rozgrzany wok wyłożyłam jedną łyżkę masła i jedną łyżkę oliwy extra vergin. Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłam ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach i cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażyłam do czasu zeszklenia cebuli. Następnie dołożyłam drugą łyżkę masła i łyżkę oliwy, włożyłam kurki

Blondynka Gotuje
Moskole z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i bryndzą 268

bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg ziemniaków 0/5 szklanki maślanki 300 g mąki pszennej spora szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 50 g masła 2 ząbki czosnku bryndza łyżka suszonej pietruszki Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto, w razie(...)dodajemy trochę mąki. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Masło ucieramy w moździerzu z pietruszką oraz drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe moskole podajemy z takim masełkiem oraz z bryndzą. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

Mienta blog
Jajko "na raz" 181

Kanapka z pastą awokado i jajkiem Składniki: kromka chleba razowego; pasta z awokado (awokado, łyżka sezamu, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, pieprz cayenne); jajko; łyżeczka masła bądź oliwy z oliwek; czosnek niedźwiedzi; papryka. Zaczynamy tworzyć ! Do blendera wkładamy wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pasty awokado. Blendujemy na gładką masę i smarujemy nią kromkę chleba. Następnie na małą patelnię(...)dodajemy masła bądź oliwy i wbijamy jajko. Smażymy i pilnujemy by żółtko nam się nie ścięło-  ja robię to na wyczucie, ale naprawdę wystarczy chwila.  Kładziemy jajko na chlebie z pastą i gotowe. Można doprawić po swojemu. Ja dodałam czosnku niedźwiedziego i świeżej papryki.  SMACZNEGO

Życie na widelcu
Tosty z masłem czosnkowym 316

nawet syty :) Zamiast chleba można tez użyć bułek czy bagietek, nawet lekko wczorajsze pieczywo w piekarniku odzyska swoją świeżość i stanie się pyszne i chrupiące. Składniki: 2 łyżki masła, duży ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka, ser żółty, wędlina ( u mnie schabik mojej mamy:), pieczywo Przygotowanie: 1. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do dwóch łyżek masła. Doprawiamy do smaku solą

Kuchnia Pełna Pasji
Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną 179

antrykotu) sól morska pieprz cayenne   tutaj kupisz 1 łyżka musztardy Dijon  1 żółtko 2 łyżki wody 2 posiekanej natki pietruszki 2 szalotki 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 łyżka masła Składniki dodatkowe: 4 oscypki 1 kiszony ogórek 1 czerwona cebula 1 pomidor 4 razowe bułki kilka pomidorków koktajlowych 4 plastry wędzonego boczku 2 garści świeżego szpinaku dżem z żurawiny(...)słoiczka  Szalotki siekamy i podsmażamy na maśle. Mięso mieszamy z żółtkiem, wodą, przyprawami, szalotkami, czosnkiem, musztardą, natką i wyrabiamy. Formujemy w dłoniach burgery i smażymy na grillowej patelni po 3 minuty z każdej strony. Burgery w środku powinny być jeszcze różowe. na tej samej patelni podsmażamy także plastry boczku oraz oscypki.  W tym czasie bułki przekrawamy na pół

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki ze szpinakiem i jajkiem 193

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 250 g świeżego szpinaku, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie:      Każdą pierś kurczaka przecinamy w poprzek tak by powstały na 4 kawałki. Rozbijamy je na kotlety i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez

Aga w kuchni
Zupa krem z kukurydzy 217

kukurydzy. Ja oczywiście skusiłam się na jej kupno i wykonanie smacznej rozgrzewającej zupki. :) Składniki: 1 kolba kukurydzy 1 l bulionu drobiowego (marchew, pietruszka, seler, skrzydełko kurczaka) 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1/2 szklanki jogurtu naturalnego przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, jarzynka, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie grzanki z chleba razowego Sposób przygotowania: Kolbę kukurydzy umyć(...)obrać. Smażyć na maśle, aż do jej zeszklenia. Do gotowego bulionu dodajemy kukurydzę, rozdrobniony czosnek, posiekaną cebulę, jogurt, a pod koniec gotowania - przyprawy (gotujemy jeszcze ok. 10 minut). Wszystko miksujemy (oprócz skrzydełka) na gładki krem. Podajemy z ciepłymi grzankami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Tiramisu pomidorowe z prosciutto 251

Arla Apetina Pomidory i Bazylia, 200 g śmietany 30%, 200 g pomidorków koktajlowych, 80 g prosciutto, 1/2 drobno posiekanej chili, Pieprz Cayenne do smaku, ½ pełnoziarnistej bagietki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki suszonych pomidorów, zielenina do przybrania.     Przygotowanie: Przygotować grzanki. Bagietkę przekroić wzdłuż na dwie połowy. Każdą nasmarować przeciętym na pół(...)sokiem z cytryny, schłodzić w lodówce. Nie trzeba doprawiać solą, ponieważ prosciutto jest słone. Szynkę pokroić w zapałki, wysmażyć na chrupiąco na maśle, przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na patelnie po smażeniu szynki wyłożyć czosnek i pomidorki pokrojone na połówki, przypiec. W szklance układać warstwami grzanki, serek, pomidorki i prosciutto, posypując je suszonymi pomidorami. Odstawić do lodówki

SzczyptaSmaQ
Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 242

duże cebule 5-6 pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 śmietana 18% (duża) około 230 g pieczarek kilka świeżych listków bazylii i oregano 3 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, chili. PRZYGOTOWANIE   Sos: Pomidory oparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, wrzucić do blendera(...)Dodać obrany czosnek, bazylię, oregano, śmietanę i przyprawy. Całość zblendować. Pieczarki: Na patelni rozpuścić masło, dodać dwie cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Smażyć 7 minut mieszając co jakiś czas. Mięso mielone: Wlać do brytfanny dwie łyżki oliwy i rozgrzać. Dodać jedną pokrojoną w kostkę cebulę i jakiś czas smażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość dusić kilka minut

Passions hobbies life
Kurczak pieczony z pieczarkami, słodkimi ziemniakami i jarmużem. 241

obróbka zajęła trochę więcej czasu. Uporałem się jednak z tym, więc działamy! Co będzie potrzebne? -kurczak, umyty i osuszony -papryka słodka mielona -tymianek -oliwa lub mniej dietetyczne masło -szalotka -trzy ząbki czosnku -miód -suszona piri piri -10 dużych pieczarek -por część biała -słodkie ziemniaki -jarmuż -suszone karmelizowane pomidory Kurczaka posypujemy papryką, solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy szalotkę(...)ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy tymianek z papryczką, dodajemy na kilka sekund łyżkę miodu. Polewamy tym masłem kurczaka. Wkładamy do piekarnika na 170 stopni, na czas odpowiadający wadze kurczaka. Moj ważył 1,46 kg, więc piekę go 1,5h. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni szklimy posiekaną por, podlewamy łyżeczka octu musującego. Nie solimy. Pieczarki

BaRepas
Zupa krem z dyni 245

kminkiem… Pycha Zupa krem z dyni – składniki: kawałki dyni ok. 750g – u mnie dynia piżmowa -butternut- która jest dość zwarta 2 cebule 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła ok .1 litr bulionu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki imbiru pieprz kajeński (opcjonalnie – ja dodaję na końcu odrobinę) sól, pieprz, tymianek(...)mnie własnoręcznie suszony więc przed miksowaniem musiałam usunąć łodygi)   W rondelku na maśle podsmażam pokrojoną cebulę z czosnkiem – musi się zeszklić. Do rondelka wkładam pokrojoną dynię i tymianek zalewam bulionem. Doprawiam cynamonem, kminkiem i imbirem. Gotuję na małym ogniu aż dynia jest miękka ok. 60 min. Doprawiam solą i pieprzem. I ja doprawiam jeszcze pieprzem kajeńskim – leciutko

UgotujmyTo.pl
Leniwe pierogi dyniowe 241

szklanki gęstego puree z dyni 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 4 szklanek mąki pszennej sól Sos: 200 g świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła 100-150 g sera pleśniowego 150 g śmietany kremówki pieprz 1. Ser biały rozetrzeć dobrze widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać puree z dyni, jajko, sól, mąkę ziemniaczaną(...)ucinać małe kawałki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 3-5 minut od wypłynięcia. 2. Szpinak dobrze wypłukać i odcedzić na sicie. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i chwilę mieszać na małym ogniu. Dodać szpinak i całość mieszać aż szpinak zwiotczeje. Doprawić mielonym pieprzem (nie dodawałam soli, bo ser pleśniowy jest wystarczająco słony), dołożyć pokruszony

UgotujmyTo.pl
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami 346

Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 krokietów) farsz: 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu) 250 g pieczarek duża cebula 3 ząbki czosnku ok. 3 łyżki masła bazylia w proszku sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej(...)Farsz: Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia.  Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste

Słodka Strona
Pomidorowa nie do końca klasycznie 197

łyżki śmietany kremówki (38%) natka pietruszki Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek. Dodać pomidory, gotować 5 minut. Wlać bulion, wsypać sól, pieprz i chilli, gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować, wlać śmietanę i wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Podgrzać

Pożeraczka, czyli raz adobrze