masło czosnek - 2197 przepisów (strona:24/147)

Kokardeczki według Blondyneczki :) 160

jakiejś poważnej;) Składniki dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki kremówki 30% Wykonanie: W jednym garnku wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. W drugim(...)garnku wstawiamy wodę na brokuła i gotujemy również al dente.Do woka wrzucamy 1/4 kostki masła, pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, którą wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy, potem wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, papryczki chili pokrojone w plasterki, wrzucamy kostkę drobiową, posypujemy pieprzem, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła

Blondynka Gotuje
Krewetki w mleku kokosowym 220

naszym stole, talerzach, podniebieniach i szczęśliwych brzuszkach, tym razem za sprawą pysznych krewetek w mleku kokosowym :) Składniki: 0,5 kg krewetek łyżka masła 3 - 4 szalotki (lub mała cebulka, bądź cebula cukrowa) kilka ząbków czosnku(...)papryczka chilli 1 cm świeżego imbiru łyżeczka kurkumy sól do smaku sok z połowy limonki puszka mleka kokosowego, 400 ml bagietka do podania Wykonanie: Na łyżce masła przesmażamy rozdrobniony czosnek, cebulę, chilli oraz imbir wraz z kurkumą. Gdy cebula się zeszkli, a aromat składników będzie wyraźnie wyczuwalny w powietrzu, na patelnię dodajemy mleko kokosowe oraz sól. Całość gotujemy na wolnym

Taste Of My Day
Włochy, czyli mule a'la marinara 265

buta i przyrządzić z pozoru bardzo proste, ale jakże smaczne mule a'la marinara. Do przygotowania dania użyłem: 1,4 kg muli, 3 szalotek, 4 ząbków czosnku, 2 puszek pomidorów krojonych, 200 gram masła, 500 ml białego wytrawnego wina, oliwy, świeżego oregano, 2 limonek, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, bagietki. Cała trudność i żmudne przygotowanie tego dania sprowadza się(...)czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie gotowałem go na średnim ogniu przez około 10 minut, w celu zredukowania ilości płynu na patelni. W międzyczasie 150 gram masła roztarłem z pozostałymi dwoma ząbkami czosnku, niewielką ilością soli i pieprzu przygotowując masło czosnkowe, którym posmarowałem pokroją w kromki bagietkę. Po lekkim zgęstnieniu sosu dodałem do niego posegregowane wcześniej mule, zwiększając jednocześnie ogień

Wyprawy kulinarne
Gniazdka makaronowe 281

czosnku oregano, pieprz, sól   Sos szpinakowy: 200g śmietany 18%, do zup i sosów 100g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego ząbek czosnku oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól Dodatkowo: makaron spaghetti pierś z kurczaka (podwójna) mozzarella suszone pomidory  przyprawa do kurczaka masło do smażenia Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno(...)maśle. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dusimy aż  do odparowania nadmiaru wody. Dodajemy połowę pokrojonej piersi z kurczaka, oregano, pieprz i sól. Sos szpinakowy:   Na maśle smażymy drobno pokrojony czosnek i rozmrożony szpinak. Następnie dodajemy śmietanę i kurczaka. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Chwilę dusimy, aż sos zgęstnieje. Kokilki lub foremki muffinowe wykładamy folią aluminiową. Na dno kładziemy

Czerwona Porzeczka
Risotto z grzybami i dynią 158

pestek 300g ryżu arborio 350g grzybów leśnych  (u mnie mrożone, mogą być też suszone) 750ml bulionu warzywnego 150ml białego wina wytrawnego 2 szalotki  2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz tarty parmezan lub inny twardy ser PRZYGOTOWANIE Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła. Szklimy na nim posiekane szalotki i ząbki czosnku. Dynię kroimy(...)bulionu- za każdym razem wlewamy  następną dopiero, gdy ryż "wypije"  porcję bulionu. Kiedy ryż zrobi się miękki doprawiamy risotto solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła i mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 148

tylko składników… i brać się do roboty. Składniki : - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego - warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera, pietruszka) - 3 puszki kukurydzy - 2 łyżki masła - 3 cebule - 5 ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku) - 3 łyżeczki świeżo startego imbiru - ziemniaki - puszka mleka kokosowego - chilli w płatkach - sól - biały pieprz - pieprz cayenne - świeży koper - olej arachidowy - kilka plasterków(...)sera) - dodatkowo 1 jajko do smarowania ciasta i paluszków Odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuciłam do garnka z rozgrzanym olejem arachidowym, po chwili dodałam pokrojoną cebulę, starty imbir, czosnek i 2 łyżki masła, wymieszałam. Dolałam 2 szklanki rosołu, dusiłam ok. 15 minut. W międzyczasie obrałam ziemniaki, pokroiłam w kostkę i ugotowałam na pozostałym rosole. Po 15 minutach dodałam pokrojone w kostkę

mojewypiekiinietylko
Szwajcarska zupa serowa 345

gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu wołowego, 1 bagietki, 100 gram sera gruyere, 100 gram sera ementaler, 1 pęczka cebuli dymki, 80 gram masła, 2 ząbków czosnku, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowania zupy rozpocząłem od przygotowania grzanek, których zadaniem było zagęszczenie zupy. W tym celu połowę bagietki pokroiłem w kromki(...)minuty, cały czas intensywnie mieszając. Zupę przyprawiłem szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej i odrobiną soli. Drugą połowę bagietki pokroiłem w centymetrowe kromki. 2 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę i wymieszałem dokładnie z pozostałą częścią masła, a następnie posmarowałem powstałym masłem czosnkowym kromki bagietki. Piekarnik rozgrzałem do 140 stopni i zapiekałem w nim posmarowane masłem czosnkowym kromki bagietki przez 5 minut

Wyprawy kulinarne
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 175

kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami. Co jest potrzebne: -ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego -filety z kurczaka -tymianek świeży -masło klarowane -oliwa -czosnek zgnieciony nożem, później posiekany -sól, pieprz -żółtko -pieczarki pokrojone w grube plastry -pór część biała -cebula -ocet z wina musującego Pieczarki. Do rondelka wrzucamy łyżeczkę masła klarowanego, szklimy(...)dusimy 40 minut. Po tym czasie dodajemy kilka kropel sosu sojowego i na dużym ogniu, mieszając redukujemy płyn. Odstawiamy. Kurczak. Na patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy. Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób

BaRepas
Makaron z Kurkami, Pomidorami i Pietruszką 203

słowo :) Składniki na 3 osoby: ok. 140 g makaronu ( ja użyłam  Fusilli lunghi Garofalo ) 250 g kurek (użyłam mrożonych) 3 średnie pomidory 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy extra vergine 2 łyżki posiekanej pietruszki świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól (ja na co dzień używam himalajską różową) Wykonanie: Wrzuciłam makaron na gotującą się(...)dobrze osoloną wodę. W czasie, w którym makaron się gotował, zajęłam się wokiem :) Na rozgrzany wok wyłożyłam jedną łyżkę masła i jedną łyżkę oliwy extra vergin. Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłam ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach i cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażyłam do czasu zeszklenia cebuli. Następnie dołożyłam drugą łyżkę masła i łyżkę oliwy, włożyłam kurki

Blondynka Gotuje
Moskole z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i bryndzą 227

bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg ziemniaków 0/5 szklanki maślanki 300 g mąki pszennej spora szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 50 g masła 2 ząbki czosnku bryndza łyżka suszonej pietruszki Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto, w razie(...)dodajemy trochę mąki. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Masło ucieramy w moździerzu z pietruszką oraz drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe moskole podajemy z takim masełkiem oraz z bryndzą. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

Mienta blog
Jajko "na raz" 145

Kanapka z pastą awokado i jajkiem Składniki: kromka chleba razowego; pasta z awokado (awokado, łyżka sezamu, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, pieprz cayenne); jajko; łyżeczka masła bądź oliwy z oliwek; czosnek niedźwiedzi; papryka. Zaczynamy tworzyć ! Do blendera wkładamy wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pasty awokado. Blendujemy na gładką masę i smarujemy nią kromkę chleba. Następnie na małą patelnię(...)dodajemy masła bądź oliwy i wbijamy jajko. Smażymy i pilnujemy by żółtko nam się nie ścięło-  ja robię to na wyczucie, ale naprawdę wystarczy chwila.  Kładziemy jajko na chlebie z pastą i gotowe. Można doprawić po swojemu. Ja dodałam czosnku niedźwiedziego i świeżej papryki.  SMACZNEGO

Życie na widelcu
Tosty z masłem czosnkowym 279

nawet syty :) Zamiast chleba można tez użyć bułek czy bagietek, nawet lekko wczorajsze pieczywo w piekarniku odzyska swoją świeżość i stanie się pyszne i chrupiące. Składniki: 2 łyżki masła, duży ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka, ser żółty, wędlina ( u mnie schabik mojej mamy:), pieczywo Przygotowanie: 1. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy do dwóch łyżek masła. Doprawiamy do smaku solą

Kuchnia Pełna Pasji
Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną 141

antrykotu) sól morska pieprz cayenne   tutaj kupisz 1 łyżka musztardy Dijon  1 żółtko 2 łyżki wody 2 posiekanej natki pietruszki 2 szalotki 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 łyżka masła Składniki dodatkowe: 4 oscypki 1 kiszony ogórek 1 czerwona cebula 1 pomidor 4 razowe bułki kilka pomidorków koktajlowych 4 plastry wędzonego boczku 2 garści świeżego szpinaku dżem z żurawiny(...)słoiczka  Szalotki siekamy i podsmażamy na maśle. Mięso mieszamy z żółtkiem, wodą, przyprawami, szalotkami, czosnkiem, musztardą, natką i wyrabiamy. Formujemy w dłoniach burgery i smażymy na grillowej patelni po 3 minuty z każdej strony. Burgery w środku powinny być jeszcze różowe. na tej samej patelni podsmażamy także plastry boczku oraz oscypki.  W tym czasie bułki przekrawamy na pół

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki ze szpinakiem i jajkiem 153

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 250 g świeżego szpinaku, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie:      Każdą pierś kurczaka przecinamy w poprzek tak by powstały na 4 kawałki. Rozbijamy je na kotlety i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania