masło czosnek - 2197 przepisów (strona:31/147)

Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 188

mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 ser feta (u mnie żółty), 1 cebula, 1/3 szklanki bułki tartej, 4 łyżki mleka, 1 jajko, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.   Przygotowanie:      Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku

Aga w kuchni
Pierożki ze szpinakiem 164

swojej kuchni :) Od wczoraj zostało mi trochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :) Składniki: 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich.   Przygotowanie:        Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy

Aga w kuchni
Wafelki ryżowe ze szpinakiem 148

Zostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam zrobić szybkie i smaczne wafelki ryżowe ze szpinakiem :) Składniki: 200 g mrożonego szpinaku, 1/3 fety, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 opakowanie wafelków ryżowych. Przygotowanie:      Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/3 fety oraz wyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Na każdy mini wafelek

Aga w kuchni
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 163

risotto takie jak grzyby czy kurczak warto wcześniej doprawić i usmażyć, tak przygotowane odkładamy na osobną miseczkę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Szalotkę i ząbek czosnku drobno siekamy. Przygotowujemy dwie łyżki zimnego masła. Możemy zaczynać. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oleju, żeby się masło nie spaliło(...)Używam oleju, bo nie zawsze odpowiada mi smak oliwy. Znajomy Włoch twierdzi, że najważniejsze jest masło. No niestety, przy risotto porzucamy myśli o dietach. Na rozgrzane masło wrzucamy drobno posiekane szalotkę i czosnek. Szklimy lekko. Wrzucamy ryż i chwilę go smażymy, dokładnie mieszając, tak, aby każde ziarenko było obtoczone w tłuszczu. Ziarenka mają się robić szkliste po bokach. Jak już

ladykitchen
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 187

pół łyżeczki, /W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje/ * nadzienie: - szpinak świeży, liściasty, 200 gram, - łosoś, filet, - serek ARLA APETINA Kremowy "Pesto i Rukola" - czosnek 5-6 główek, - masło, - jajko, - bazylia, - odrobina domowej mieszanki suszonych warzyw. WYKONANIE CIASTA: 1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól. 2. Składniki łączymy rozcierając. 3. Powoli dolewamy(...)serka aby nadać mu lepszy smak i kremową konsystencję. Szpinak ma odparować. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (główkę-dwie) i odrobinę domowej mieszanki suszonych warzyw. Studzimy. 3. Łososia wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Oczywiście najpierw dajemy na niego roztopione masło i zawijamy w folię aluminiową. /Jeśli rybka nie należy do największych - czas w piekarniku zmniejszamy

Wypisz Wymaluj
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWO-KOPERKOWYM 259

łyzki majeranku 5 liści laurowych 60 g miękkiego masła 5 ziaren  ziela angielskiego 3 łyżki mąki 3 łyzki chrzanu 2 peczki koperku 200 ml smietany głowka czosnku Wykonanie: sos:MAsło roztapiamy na małym ogniu,cebulkę kroimy na kosteczkę,szklimy na masełku. Dodajemy bulion, a następnie chrzan,koperek,hatujemy smietanę i dolewamy do sosu,doprawiamy wg uznania solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
szpinak z twarogiem w naleśnikach... 211

jajka 2 sztuki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka tortowa 40 dag NADZIENIE: szpinak świeży lub mrożony 4 pęczki, masło do smażenia 2 łyżki, cebula 1 sztuka, czosnek świeży 6 ząbków, kucharek 2 łyżeczki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, twaróg ze Strzałkowa 40 dag, jajko 1 sztuka, mleko 3/4 szklanki z podanych składników zmiksować ciasto(...)talerz - wyszło 8 dużych naleśników świeży szpinak listki dobrze opłukać i zalać w misce wrzątkiem na 1 minutę odcisnąć z wody i posiekać nożem na drobno na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem posiekane, dodać szpinak i podsmażać dodać twaróg ze Strzałkowa, kucharek, pieprz i mieszając połączyć szpinak z twarogiem jajko i mleko roztrzepać widelcem i wlać do szpinaku mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 196

pieczarki portobello, 4 okrągłe cukinie, 20 g suszonych borowików, 700 ml bulionu, 100 g śmietany 30%, 2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani), 1 szalotka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki białego wytrawnego wina, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu jabłkowego, kilka gałązek macierzanki (lub tymianku), sól i pieprz do smaku.     Przygotowanie: Borowiki kilka razy(...)octu, gotować 5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową, włożyć do dużej miski z zimną wodą i lodem.  Na maśle podsmażyć plastry pieczarek do dekoracji, odłożyć na papierowy ręcznik.  N a małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu

SzczyptaSmaQ
zupa krem ze świeżych pomidorów z solą do pomidorów... 139

włoszczyzna, 3 litry woda, 1,5 łyżki sól do pomidorów Royal Brand, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 2 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka przyprawa do pomidorów, - ile potrzeba ryż ugotowany, - ile potrzeba śmietana, 1 kg pomidory, 1 łyżka masło, 1 łyżka cukier, - do smaku maggi, 1 puszka koperek siekany skrzydełka(...)zagotować i zebrać "szumowiny" łyżką cedzakową do wywaru włożyć pokrojoną na kawałki włoszczyznę i gotować z 20 minut pomidory umyć, przekroić na cząstki i w rondlu je z masłem i ząbkami czosnku udusić dodać sól do pomidorów Royal Brand przełożyć do wywaru i z 10 minut gotować obrać mięsko ze skrzydełek i włożyć je do zupy i wszystko zmiksować blenderem

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z kalarepy z dymką, czosnkiem i pistacjami 195

Rozgrzejmy się w wzmocnijmy już teraz! Czas przygotowania: ok 40minut Dla 3 osób Składniki: Kalarepa średnia 1szt. Włoszczyzna mrożona 4 małe garści czosnek 3 ząbki 3 małe cebule dymki łyżeczka soku z cytryny 25g pistacji 2 łyżki masła sól himalajska, ksylitol, pieprz czarny z młynka Przygotowanie: 1/ Umytą kalarepę dzielimy na bulwę i na liście. Bulwę kroimy w średnią kostkę(...)liśćmi z kalarepy i robimy wywar. Kroimy w kostkę cebulę i drobno szatkujemy czosnek. Na szerokim i większym rondlu rozgrzewamy 2 duże łyżki masła i na rozgrzane masło wrzucamy kalarepę, cebulę i czosnek - wszystko solimy i dodajemy pieprz. Na małym ogniu podsmażamy mieszając od czasu do czasu ok 15-20min. 3/ Gotowy wywar z włoszczyzny solimy do smaku

Kuchnia PROzdrowotna
Bułeczki czosnkowe 433

ciasto na 12 części i z każdej formujemy podłużna bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Miękkie masło miksujemy z czosnkiem, pietruszką i solą ziołową przekładamy do worka cukierniczego. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Nacinamy do połowy i w środek wyciskamy masło. Pieczemy około 15 minut

Mienta blog
Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką 156

drugiej połówce  J . Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką Składniki : l i 1/3 szklanka ryżu do risotto (używam arborio) 2 łyżki masła 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 1,5    litra wody 1 bulion w kostce (można użyć oczywiście bulionu domowego) 10 dag startego parmezanu około 10 pieczarek(...)szynki tłuszczu. Doprawiamy pieprzem. Oliwki również przysmażamy na odrobinie oliwy przez około 3 minuty. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i smażymy cebulę i czosnek (uważamy aby się nie zarumieniła zbytnio). Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając, aż ryż się lekko zarumieni. Dodajemy trochę bulionu, cały

Mania Gotowania
Pasztet z cukinii 159

plastrach na złoto na maśle. I w tej formie był znakomitym składnikiem obiadu. Polecam! składniki 3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g) 2 cebule 3 - 4 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego lub oleju 2 jajka  (dałam  3) 5-8 łyżek bułki tartej 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych 6-8 suszonych pomidorków ze słoika(...)Czwartą cukinię kroimy w długie, cieniutkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw, i wykładamy nimi natłuszczoną foremkę. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę cebulę. Boczek pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, Obsmażyć boczek, odłożyć na bok. Na tę samą  patelnię dodać cebulę, smażyć na niewielkim ogniu, do czasu aż cebula będzie miękka, złocista i aromatyczna

Stare Gary
Ziołowe mini gofry z kremowym serkiem i świeżymi warzywami 161

się nie tylko jako śniadanie czy przekąska, ale są też fajną alternatywą dla niezdrowych fast foodów! SKŁADNIKI: • mąka pszenna – 180 g • jajko – 2 szt • masło – 40 g • olej Kujawski z czosnkiem – 40 ml • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki • woda mineralna gazowana – 50 ml • jogurt naturalny gęsty – 50 ml • cebula – 1 szt • świeże(...)ogórek – 1 szt • kukurydza (mini kolby) – 4 szt • kiełki – 1 pęczek • krem balsamiczny – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jajka miksujemy z masłem i olejem czosnkowym. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksując na wolnych obrotach dolewamy wodę gazowaną. Dodajemy jogurt, cebulę, czosnek, drobno posiekane zioła i sól. Dokładnie mieszamy. Gofrownicę delikatnie

Ostra na Słodko
Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami 491

łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Sposób przygotowania: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek i gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, pieprzu i soli. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy ok. łyżkę przyprawy

Słodka Strona
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 169

pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry, natkę pietruszki posiekać razem z łodyżkami, z cytryny wycisnąć sok. W szerokim garnku (im szerszy tym lepszy) stopić masło ziołowe. Na małym ogniu zeszklić szalotkę i czosnek. Dodać sok z cytryny, cydr, pikantną konfiturę z papryki, posiekane łodyżki pietruszki, sól i pieprz. Dusić 1 minutę. Do sosu włożyć mule (tylko zamknięte), dokładnie wymieszać(...)pietruszki i grubo mielonym pieprzem. Podawać z dowolnym pieczywem (bagietki, grzanki, chleb), do maczania w aromatycznym sosie.   * Masło ziołowe: Kostkę miękkiego masła zmiksować w melakserze z solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przyprawami(bazylia, pietruszka, tymianek, oregano, czosnek, papryka... dowolne kombinacje). Masę przełożyć na folię, zwinąć w rulon, przechowywać w zamrażarce. W miarę potrzeb odcinać potrzebny kawałek. W moim

SzczyptaSmaQ
Muszle z sosem maślano - czosnkowym 190

bardzo smaczne. Polecam. inspiracją był przepis z  tej  strony składniki   (na 2 porcje) 1 kg małży  6 ząbków czosnku posiekanego 1/2 szklanki  szalotki  - pokrojona w kostkę  100 g masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki  2 łyżki świeżego soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki z cytryny pieprz oliwa z oliwek przygotowanie(...)małże , gotować, ok 5 min pod przykryciem,  aż  wszystkie się otworzą. Przełożyć do miski razem z płynem który puściły, a na patelni roztopić masło, dodać szalotkę i czosnek.  Smażyć  do miękkości ok 3 minut.  Dodać 2 łyżki pietruszki, sok z cytryny, skórkę z cytryny i płyn z małży o ile taki mamy. Doprowadzić

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania