pół łyżeczki, /W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje/ * nadzienie: - szpinak świeży, liściasty, 200 gram, - łosoś, filet, - serek ARLA APETINA Kremowy "Pesto i Rukola" - czosnek 5-6 główek, - masło, - jajko, - bazylia, - odrobina domowej mieszanki suszonych warzyw. WYKONANIE CIASTA: 1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól. 2. Składniki łączymy rozcierając. 3. Powoli dolewamy(...)serka aby nadać mu lepszy smak i kremową konsystencję. Szpinak ma odparować. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (główkę-dwie) i odrobinę domowej mieszanki suszonych warzyw. Studzimy. 3. Łososia wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Oczywiście najpierw dajemy na niego roztopione masło i zawijamy w folię aluminiową. /Jeśli rybka nie należy do największych - czas w piekarniku zmniejszamy
Wypisz Wymalujłyzki majeranku 5 liści laurowych 60 g miękkiego masła 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki mąki 3 łyzki chrzanu 2 peczki koperku 200 ml smietany głowka czosnku Wykonanie: sos:MAsło roztapiamy na małym ogniu,cebulkę kroimy na kosteczkę,szklimy na masełku. Dodajemy bulion, a następnie chrzan,koperek,hatujemy smietanę i dolewamy do sosu,doprawiamy wg uznania solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchnijajka 2 sztuki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka tortowa 40 dag NADZIENIE: szpinak świeży lub mrożony 4 pęczki, masło do smażenia 2 łyżki, cebula 1 sztuka, czosnek świeży 6 ząbków, kucharek 2 łyżeczki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, twaróg ze Strzałkowa 40 dag, jajko 1 sztuka, mleko 3/4 szklanki z podanych składników zmiksować ciasto(...)talerz - wyszło 8 dużych naleśników świeży szpinak listki dobrze opłukać i zalać w misce wrzątkiem na 1 minutę odcisnąć z wody i posiekać nożem na drobno na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem posiekane, dodać szpinak i podsmażać dodać twaróg ze Strzałkowa, kucharek, pieprz i mieszając połączyć szpinak z twarogiem jajko i mleko roztrzepać widelcem i wlać do szpinaku mieszając
W Mojej Kuchni Lubiępieczarki portobello, 4 okrągłe cukinie, 20 g suszonych borowików, 700 ml bulionu, 100 g śmietany 30%, 2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani), 1 szalotka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki białego wytrawnego wina, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu jabłkowego, kilka gałązek macierzanki (lub tymianku), sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Borowiki kilka razy(...)octu, gotować 5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową, włożyć do dużej miski z zimną wodą i lodem. Na maśle podsmażyć plastry pieczarek do dekoracji, odłożyć na papierowy ręcznik. N a małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu
SzczyptaSmaQwłoszczyzna, 3 litry woda, 1,5 łyżki sól do pomidorów Royal Brand, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 2 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka przyprawa do pomidorów, - ile potrzeba ryż ugotowany, - ile potrzeba śmietana, 1 kg pomidory, 1 łyżka masło, 1 łyżka cukier, - do smaku maggi, 1 puszka koperek siekany skrzydełka(...)zagotować i zebrać "szumowiny" łyżką cedzakową do wywaru włożyć pokrojoną na kawałki włoszczyznę i gotować z 20 minut pomidory umyć, przekroić na cząstki i w rondlu je z masłem i ząbkami czosnku udusić dodać sól do pomidorów Royal Brand przełożyć do wywaru i z 10 minut gotować obrać mięsko ze skrzydełek i włożyć je do zupy i wszystko zmiksować blenderem
W Mojej Kuchni Lubięciasto na 12 części i z każdej formujemy podłużna bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Miękkie masło miksujemy z czosnkiem, pietruszką i solą ziołową przekładamy do worka cukierniczego. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Nacinamy do połowy i w środek wyciskamy masło. Pieczemy około 15 minut
Mienta blogdrugiej połówce J . Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką Składniki : l i 1/3 szklanka ryżu do risotto (używam arborio) 2 łyżki masła 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 1,5 litra wody 1 bulion w kostce (można użyć oczywiście bulionu domowego) 10 dag startego parmezanu około 10 pieczarek(...)szynki tłuszczu. Doprawiamy pieprzem. Oliwki również przysmażamy na odrobinie oliwy przez około 3 minuty. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i smażymy cebulę i czosnek (uważamy aby się nie zarumieniła zbytnio). Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając, aż ryż się lekko zarumieni. Dodajemy trochę bulionu, cały
Mania Gotowaniaplastrach na złoto na maśle. I w tej formie był znakomitym składnikiem obiadu. Polecam! składniki 3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g) 2 cebule 3 - 4 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego lub oleju 2 jajka (dałam 3) 5-8 łyżek bułki tartej 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych 6-8 suszonych pomidorków ze słoika(...)Czwartą cukinię kroimy w długie, cieniutkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw, i wykładamy nimi natłuszczoną foremkę. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę cebulę. Boczek pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, Obsmażyć boczek, odłożyć na bok. Na tę samą patelnię dodać cebulę, smażyć na niewielkim ogniu, do czasu aż cebula będzie miękka, złocista i aromatyczna
Stare Garysię nie tylko jako śniadanie czy przekąska, ale są też fajną alternatywą dla niezdrowych fast foodów! SKŁADNIKI: • mąka pszenna – 180 g • jajko – 2 szt • masło – 40 g • olej Kujawski z czosnkiem – 40 ml • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki • woda mineralna gazowana – 50 ml • jogurt naturalny gęsty – 50 ml • cebula – 1 szt • świeże(...)ogórek – 1 szt • kukurydza (mini kolby) – 4 szt • kiełki – 1 pęczek • krem balsamiczny – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jajka miksujemy z masłem i olejem czosnkowym. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksując na wolnych obrotach dolewamy wodę gazowaną. Dodajemy jogurt, cebulę, czosnek, drobno posiekane zioła i sól. Dokładnie mieszamy. Gofrownicę delikatnie
Ostra na Słodkołyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Sposób przygotowania: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek i gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, pieprzu i soli. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy ok. łyżkę przyprawy
Słodka Stronapokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry, natkę pietruszki posiekać razem z łodyżkami, z cytryny wycisnąć sok. W szerokim garnku (im szerszy tym lepszy) stopić masło ziołowe. Na małym ogniu zeszklić szalotkę i czosnek. Dodać sok z cytryny, cydr, pikantną konfiturę z papryki, posiekane łodyżki pietruszki, sól i pieprz. Dusić 1 minutę. Do sosu włożyć mule (tylko zamknięte), dokładnie wymieszać(...)pietruszki i grubo mielonym pieprzem. Podawać z dowolnym pieczywem (bagietki, grzanki, chleb), do maczania w aromatycznym sosie. * Masło ziołowe: Kostkę miękkiego masła zmiksować w melakserze z solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przyprawami(bazylia, pietruszka, tymianek, oregano, czosnek, papryka... dowolne kombinacje). Masę przełożyć na folię, zwinąć w rulon, przechowywać w zamrażarce. W miarę potrzeb odcinać potrzebny kawałek. W moim
SzczyptaSmaQbardzo smaczne. Polecam. inspiracją był przepis z tej strony składniki (na 2 porcje) 1 kg małży 6 ząbków czosnku posiekanego 1/2 szklanki szalotki - pokrojona w kostkę 100 g masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki świeżego soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki z cytryny pieprz oliwa z oliwek przygotowanie(...)małże , gotować, ok 5 min pod przykryciem, aż wszystkie się otworzą. Przełożyć do miski razem z płynem który puściły, a na patelni roztopić masło, dodać szalotkę i czosnek. Smażyć do miękkości ok 3 minut. Dodać 2 łyżki pietruszki, sok z cytryny, skórkę z cytryny i płyn z małży o ile taki mamy. Doprowadzić
Stare Garyłyżeczka rozmarynu 1 cytryna ekologiczna (lub dokładnie wymyta i wyparzona, zwykła cytryna) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oleju rzepakowego odrobina pieprzu Marchewka: 1/2 kg marchewki (ok. 6 średnich sztuk) 2 łyżki masła sól cukier sok z cytryny Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Cytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę(...)wody i dusić pod przykryciem, do miękkości. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Smacznego! Wyliczenia: kurczak 10 zł marchewka 1 zł cytryna 1 zł masło 0,5 zł czosnek 0,5 zł olej, przyprawy 1 zł Koszt całego dania: 14 zł + 1,5 zł za purée ziemniaczane (ziemniaki+masło+mleko+koperek) Porcja
Obiad za dychęłyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól opakowanie ciasta francuskiego Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem - Sposób przygotowania: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, doprawiamy pieprzem oraz solą. Łososia kroimy w grubą kostkę
Słodka Stronawody 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli olej do smażenia Farsz: duża cebula 4 ząbki czosnku 350 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) 300 g białego sera (tłustego lub półtłustego) gałka muszkatołowa sól pieprz ok. 2 łyżki masła Zapiekane Naleśniki z Białym Serem(...)Szpinakiem - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy starty czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania ewentualnej wody. Dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy. Biały ser rozrabiamy
Słodka Strona