 Sos ze świeżych pomidorów z bazylią 151
Sos ze świeżych pomidorów z bazylią 151Aromatycznego, pachnącego bazylią i smakującego dzieciństwem. Sos ze ś wie ż ych pomidorów z bazyli ą SKŁADNIKI: dla 4 osób: 5 dużych pomidorów garść świeżej bazylii ząbek czosnku około 50g masła sól, pieprz WYKONANIE: Pomidory umyć, naciąć w kształt X i sparzyć wrzątkiem. pozostawiać na około 30-60 sekund i zalać zimną wodą. Obrać ze skórki a bazylię poszatkować
Pyry na Gaz Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami 226
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami 226osolonej, wrzącej wody i gotuj około 3-5 min od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu ułóż je na sitku i odsącz z nadmiaru wody. Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek, a po chwili kluseczki - smaż je na złoty kolor. Wtedy dodaj pokrojone pomidorki i liście szpinaku, smaż wszystko przez 2 minuty. Tuż przed podaniem posyp kluseczki pokruszonym serem
Kredowe Menu Makaron z Kurczakiem i Szpinakiem 411
Makaron z Kurczakiem i Szpinakiem 411minut do lodówki. Po tym czasie smażymy kawałki kurczaka na rozgrzanym oleju (do momentu zrumienienia). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. W tym samym czasie czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy zamrożony szpinak, mleko i podgrzewamy do powstania jednolitej konsystencji. Następnie wrzucamy serki topione, dodajemy po 1/3 łyżeczki przypraw i dusimy ok. 4 minuty. Na ugotowany al dente makaron wykładamy
Słodka Strona ZIELONE ZDROWOTNE MASEŁKO 223
ZIELONE ZDROWOTNE MASEŁKO 223ZIELONE ZDROWOTNE MASEŁKO Składniki: - 200g Delma z masłem - 5 ząbków czosnku - 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki - 2 łyżki poszatkowanego koperku - 3 łyżki poszatkowanego szczypiorku - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Do miseczki wkładamy delmę, dodajemy natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i wyciskamy praską czosnek. Dodajemy przyprawy "Kucharek" do smaku (ok.1-2 łyżeczki). Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe. Smacznego
Mentor Smaku Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką 295
Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką 295właśnie z kasza gryczaną smakują nam najbardziej, polecam :) 200g mąki pszennej 80ml ciepłego bulionu (użyłam bulionu warzywnego WINIARY, z grzybowym też wychodzą super) 2 łyżki miękkiego masła szczypta mielonego czosnku 0/5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 50 g fety 1/4 papryki ząbek czosnku łyżka oliwy ziołowej Składniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy
Mienta blog Czosnkowe bułeczki 209
Czosnkowe bułeczki 209sklepowych :) Składniki: 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 30 g drożdży 260 g ciepłego mleka 30 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 60 g miękkiego masła 6 ząbków czosnku - drobno posiekanych suszona lub świeża natka pietruszki Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Następnie wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które
charlotte gotuje KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 263
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 263wiele sposobów w zależności od tego jaki efekt chcesz osiągnąć! Grillowane, lub pieczone w piekarniku, ze świeżego lub czerstwego pieczywa, posypane ziołami (bardzo chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem masłem wymieszanym z czosnkiem i ziołami (te będą bardziej wilgotne - im więcej tłuszczy, tym mniejszy efekt chrupkości). Naszym zdaniem najlepiej pasują te z czerstwych bułek owsianych, posypanych ziołami (bazylią, papryką, pietruszką), pieczone
Wypisz Wymaluj Spaghetti z pulpetami 228
Spaghetti z pulpetami 228pieprz, majeranek na sos: 400 g pomidorów z puszki w całości [ u mnie świeże pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego] 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano Prymat 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 100 ml mleka sól, pieprz, cukier przyprawa do dań z makaronu Prymat 1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana dodatkowo: makaron Mięso(...)łyżek). Z mięsa ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki. Cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę, dodać cebulę, przecisnąć czosnek i dodać oregano. Podsmażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory z puszki i chwilę rozgotować pomidory. Kiedy pomidory się rozgotują, garnek zdjąć z ognia
Moje domowe kucharzenie Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami 410
Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami 410opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i ziołami. Smażymy na złoty kolor. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy czosnek chwilę na maśle i dodajemy umyty szpinak. Mieszamy regularnie, kiedy szpinak się skurczy skrapiamy go sokiem z cytryny. Jajka rozbijamy w misce i mieszamy widelcem, tak aby powstała masa jak na jajecznice
Mania Gotowania Masło czosnkowe 367
Masło czosnkowe 367czas grilowania zbliża się wielkimi krokami- warto je przygotować I mieć w zapasie w zamrażalce. Zrobienie zajmuje chwilkę, a podnosi walory smakowe potraw. Zaczynamy: Składniki: 120 gr masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki (swieża lub suszona ) Wykonanie: Wszystkie składniki misujemy razem ( miksujemy blenderem ). Przed podaniem można schłodzić w lodówce. Gotowe
Smaki Edyty Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym 383
Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym 383Serdecznie zapraszam Kurczak w sosie pieczarkowym Potrzebne będą: 2 piersi z kurczaka 200-250 g pieczarek 1 cebula ok. 200 ml śmietany 36% 1-2 łyżki masła 4-5 ząbków czosnku tymianek (suszony lub świeży) ok. 100 ml czerwonego wina sól, pieprz, oliwa do pieczenia Piersi z kurczaka myję osuszam, doprawiam solą i pieprzem i wstawiam do nagrzanego piekarnika(...)Pieczarki myję i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki i cebulę wrzucam na patelnie na rozgrzane masło i smażę kilka minut aż cebulka zmięknie. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek. Jak pieczarki odparują podlewam winem i dorzucam tymianek. I czekam aż odparują… Dopiero wtedy dolewam śmietanę i jeszcze chwilkę smażę. Podaję upieczonego kurczaka
UgotujmyTo.pl Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa 215
Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa 215mrożonej w słupkach 1 łyżka masła - do podsmażania 1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego duży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy) 2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone 50 ml śmietanki kremówki - do zrobienia kleksów otarta skórka z połowy cytryny 4 ząbki czosnku (możemy dodać więcej(...)pół łyżeczki kurkumy) sól 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz cytrynowy Cebule obieramy i kroimy w mniejsze cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, ząbki czosnku obieramy. W garnku rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim cebulę, po chwili wrzucamy ziemniaki oraz czosnek i znowu chwilę smażymy. Później dodajemy włoszczyznę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki
Bon Appetit Małgorzaty Kaszanka to  rarytas nie tylko dla ubogich. 224
Kaszanka to  rarytas nie tylko dla ubogich. 224kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł. Składniki na 2 porcje: 40 dag ziemniaki 25 dag kaszanka 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, majeranek masło i olej do smażenia 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% 2 plastry wędzonego boczku 2 ogórki kiszone Wykonanie: Na maśle z dodatkiem oleju smażyć(...)przez chwilę posiekany czosnek, dodać cebulę i po chwili kaszankę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić 2 rozbełtane jajka, wymieszać z kaszanką. Ugotowane ziemniaki ubić na puree z dodatkiem masła i śmietany. Przesmażyć boczek , a pod koniec ,krótko ogórki pokrojone w plastry. Jak podamy, to zależy od nas. Ja ułożyłem warstwami w ausztycherze. Ziemniaki, kaszanka, ziemniaki i kaszanka
Kulinarny karnet Christophera Łosoś w papilotach 311
Łosoś w papilotach 311Łosoś w papilotach: 2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)cytryny sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do miękkiego masła trzemy żółtą skórkę z przelanej wrzątkiem cytryny i wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę (lub inne zioło – np. koperek, tymianek). Delikatnie solimy masło i mieszamy. Smakowe masło rozsmarowujemy lub układamy na filetach
Poezja smaku szpinak z makaronem i sadzonym jajkiem... 183
szpinak z makaronem i sadzonym jajkiem... 183Składniki: szpinak świeży 2 pęczki, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, czosnek 2 ząbki, kucharek 1 łyżeczka, śmietana 12% 1 kubek, papryka ostra mielona 6 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku, koperek siekany 1/2 pęczka, makaron łazanki 2 szklanki, jajka - ile potrzeba świeży szpinak dobrze opłukać i porwać liście na strzępy , zalać w misce wrzątkiem i wylać na sito(...)maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku i dodać sparzony szpinak, podsmażać z 5 minut mieszając do szpinaku wsypać ostrą paprykę, kucharka i wymieszać do szpinaku wlać gęstą słodką śmietanę i wymieszać, dusić mieszając z 3 minuty makaron "łazanki" ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą kurkumy - dla koloru, wylać na sito, przelać zimną wodą makaron wsypać do szpinaku
W Mojej Kuchni Lubię Pstrąg z curry Bombaj. 192
Pstrąg z curry Bombaj. 192Trout Curry Bombay. Składniki. 2 pstrągi 6 dag masła klarowanego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 suszona czerwona papryczka chilli 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka kolendry zmielonej 1 łyżeczka kurkumy zmielonej 1 łyżeczka musztardy w proszku 1,5 szkl(...)mleczka kokosowego 1/2 cytryny 2-3 łodygi selera naciowego 1 garść suszonych pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka oliwki Wykonanie. Pstrągi umyć, oczyścić z łusek. Na patelni stopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, zmiażdżony czosnek, utarty imbir, posiekaną suszoną papryczkę chilli i chilli w proszku, kolendrę, kurkumę i sproszkowaną musztardę. Smażyć 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny
Kulinarny karnet Christophera Pâté z drobiowych wątróbek 260
Pâté z drobiowych wątróbek 260Pâté of chicken liver Składniki. 50 dag wątróbka z kurczaka 1 gruszka 2 cebule 1 łyżeczka kapary 2 ząbki czosnku 50 ml brandy 15 dag masło olej do smażenia tymianek majeranek gałka muszkatołowa pieprz sól zielony pieprz z zalewy mleko 5 dag masło do polania Wykonanie. Wątróbki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, zalać mlekiem i odstawić na 12 godzin(...)lodówki. Cebule pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać drobno pokrojony czosnek, startą na łezce gruszkę, kapary i na koniec osączoną z mleka wątróbkę. Całość doprawić tymiankiem i majerankiem. Po dodaniu wątróbek smażymy bardzo krótko, około 4-5 minut, tak, żeby wątróbka była w środku różowa. Na koniec podlewamy alkoholem i przez moment flambirujemy, następnie gasimy
Kulinarny karnet Christophera Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek 216
Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek 216kolację dla dwojga ;) CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Risotto na sposób mediolański Risotto alla milanese Składniki (dla dwóch osób): 3 łyżki masła 1 mała cebula 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu wołowego 200 g ryżu arborio 4 łyżki(...)świeżo startego parmezanu 1/2 łyżeczki szafranu sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia (uważamy, żeby nie przypalić czosnku). Dodajemy ryż i smażymy 2-3 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy wino, a gdy zostanie całkowicie wchłonięte, stopniowo
My Culinary Art Tagine - marokanskie pikantne kefta z cytryną 166
Tagine - marokanskie pikantne kefta z cytryną 166pietruszki, 1-2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżki pieprzu cayenne (lub mniej) Składniki do sosu: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 1 cebula (posiekana), 2-3 ząbki czosnku (posiekane), Świeży imbir, 1 czerwone chilli, 2 łyżki kurkumy, Świeże liście kolendry (posiekane), Świeże liście mięty (posiekane), Sok z jednej cytryny, 1 cytryna pokrojona(...)następnie dodajemy cebulkę, przyprawy oraz zioła. Formujemy niewielkie kotleciki i odstawiamy do lodówki. Następnie w naczyniu do tagine lub w głębokim garnku np. ceramicznym rozpuszczamy masło oraz oliwę, następnie dodajemy cebulkę, czosnek, imbir i chilli. Smażymy wszystko, aż cebulka leciutko zbrązowieje. Dodajemy kurkumę, kolendrę i miętę. Dolewamy około 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy
Kulinarna rozmowa Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 730
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 730mielonego (użyłam wołowego) 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony ) 150 g pieczarek 5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 15 g świeżej bazylii 1 łyżeczka oregano 1 papryczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku 300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi(...)przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać do miski. Następnie na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła, dodajemy szpinak i 3 przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko smażymy na małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie n patelni rozpuszczamy jedna łyżkę masła, wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko dusimy
Niezły Młynek