mielonego (użyłam wołowego) 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony ) 150 g pieczarek 5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 15 g świeżej bazylii 1 łyżeczka oregano 1 papryczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku 300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi(...)przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać do miski. Następnie na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła, dodajemy szpinak i 3 przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko smażymy na małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie n patelni rozpuszczamy jedna łyżkę masła, wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko dusimy
Niezły Młynekcałe pół pęczka szczypiorku nie całe pół pęczka koperku nie całe pół pęczka pietruszki ząbek czosnku sól ,pieprz do smaku - niekoniecznie cytryna Wykonanie : Masło miksujemy na gładką , puszystą masę Zioła drobno siekamy . Czosnek przeciskamy lub siekamy bardzo drobno . Ucieramy wszystko w moździerzu - nie jest to konieczne ale roztarte zioła dają więcej aromatu . Dodajemy wszystko
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęświetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad! Tak samo możemy przyrządzić je na grillu – zaskoczą miło biesiadników! Polecam! SKŁADNIKI : * pstrąg – 1 szt * masło – 4 łyżki * koperek – 1 pęczek * czosnek – 2 ząbki * cytryna – 1 szt * cebula – 1 szt * marchew – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pstrągi myjemy(...)oczyszczamy , suszymy. Z zewnątrz i w środku skrapiamy sokiem z cytryny , solimy z każdej strony ( również wewnątrz ) , odrobinę pieprzymy. Czosnek siekamy z koperkiem , mieszamy z 2 łyżkami masła i umieszczamy w środku ryby. Cebulę siekamy w piórka , marchew kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło , dodajemy cebulę i marchew , chwilę podsmażamy. Dodajemy naszą rybę i na wolnym ogniu smażymy
Ostra na Słodkoporcja dla 2 osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (najlepiej takiej do zup lub sosów) 100 g naturalnego, brązowego ryżu przyprawy: sól, czarny pieprz, rozmaryn 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju do smażenia Na początek wstawiamy wodę na ryż. W czasie, kiedy się gotuje(...)uwaga, by nie przypalić!), na którym następnie smażymy rybę. Filety smażymy po ok. 2 min. z każdej strony. Kiedy ryba się smaży, w małym rondelku rozgrzewamy łyżeczkę masła. Na tłuszczu podsmażamy czosnek. Tylko chwilę, aż delikatnie się zarumieni i odda smak. Dodajemy szpinak. Podsmażamy minutę. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze ok. 2 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryż odcedzamy
Ratunku obiadmuszkatołowa ok. 40 g masła mała cebula + masło (do okraszenia) Pierogi ze Szpinakiem - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Studzimy. Ser mielimy (lub rozdrabniamy widelcem) i dodajemy(...)wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Pierogi polewamy podsmażoną cebulką z masłem. Moje posty
Słodka Stronasosie śmietanowym połączona z zaskakującymi dodatkami. Upały zelżały, to można pokręcić się w kuchni. Zapraszam. Składniki: 6 dużych marchewek 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 2 różyczki brokułu 2 łyżki masła 1/3 szklanki śmietany 18% 1/3 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki(...)ciepłej wody sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób wykonania: Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki ( ja to zrobiłam specjalnym radełkiem). Przekładamy do rondla, dodajemy masło, różyczki brokułu w małych częściach i przeciśnięty czosnek i stawiamy na bardzo mały ogień. Cały czas mieszamy do wchłonięcia masła. Kiedy marchew zacznie przywierać do dna podlewamy wodą i przykrywamy. Dusimy do momentu wyparowania
pieprzny smaczekMÓJ NAJLEPSZY SPOSÓB NA RYBĘ! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 flądry - koncentrat pomidorowy Pudliszki - zielone oliwki - 2 młode cebulki - dymka - świeża bazylia - 2 -3 ząbki czosnku - 4 -6 łyżek oliwy z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę(...)smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne plasterki - czosnek przeciśnij przez praskę - rondel postaw na ogniu - rozpuść łyżkę masła + 2 łyżki oliwy z oliwek - dodaj cebulę i czosnek duś pod przykryciem 12 minut, co jakiś czas mieszając - dodaj oliwki z zalewą (ok 90g-110g) - dodaj 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki - dopraw pieprzem i solą
SMYKWKUCHNIwątróbek przyrządza się na jednej patelni z masłem, oraz z alkoholem, np. brandy, gdyż alkohol nadaje głębszego posmaku tej potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki suszone morele pokrojone w kostkę i namoczone w brandy Na dużej(...)Doprawiamy drobiowe wątróbki solą oraz pieprzem, odstawiamy z ognia, przekładamy wątróbki do blendera i niezbyt dokładnie miksujemy. Na tej samej patelni, na której znajdują się resztki masła podsmażamy posiekaną czerwoną cebulę i posiekanym czosnkiem, mieszamy od czasu do czasu, składniki mają się tylko zeszklić, następnie cebule z czosnkiem dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z natką pietruszki, jeszcze raz całość miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmrożony) gałka muszkatołowa sól pieprz ok. 2 łyżki masła Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania ewentualnej wody. Dodajemy po szczypcie przypraw. Fetę kroimy w kosteczkę
Słodka Stronapolędwiczki wieprzowe (możecie również użyć po prostu schabu) 70 g sera camembert lub brie 200 g szynki dojrzewającej 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku pieprz 2 łyżki masła S os śliwkowy: 300 g miękkich śliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu 2 goździki(...)większą powierzchnię faszerowania. Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę. Rozgrzewamy masło na patelni, roladki smażymy przez około 15 minut co jakiś czas obracając je, tak aby zarumieniły się z każdej strony. Zdejmujemy
Mania Gotowaniazarazem rozgrzewająca. SKŁADNIKI : porcja na ok 4- 5 osób - kukurydza 2 puszki - mleczko kokosowe 1szt (400ml) - bulion warzywny ( polecam domowy klik ) 1 litr - masło 2 łyżki (najlepiej sklarować) - 1 łyżka świeżo startego imbiru - 2 ząbki czosnku, drobno starte - 1 pełna(...)łyżeczka kurkumy w proszku - 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub do smaku) - sól SPOSÓB WYKONANIA: - kukurydzę odcedzić z wody - w garnku z grubym dnem rozgrzać masło, podsmażyć na nim drobno starty czosnek oraz imbir, - gdy przyprawy się zrumieniły wsypujemy kukurydzę i obsmażamy ją 1-2 minuty - dodajemy kurkumę oraz papryczkę ostrą, mieszamy po czym po chwili wlewamy nasz bulion
Basia w kuchniciasto francuskie 25 dag świeży szpinak 1 opakowanie sera favita 3 ząbki czosnek 1 cebula 50 ml. mleko kokosowe sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka masło olej pomidorki coctailowe kilka orzechów włoskich Wykonanie: Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem odrobiny oleju, dodać szpinak, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę poddusić szpinak . Dodać
Kulinarny karnet Christopheraszpinaku (użyłam mrożonego) 2 średnie ziemniaki 10-15 filecików anchois garść czarnych oliwek 100-150 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku 1 łyżka gęstej śmietany 18 % 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 1 płaska łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone drożdże, posypać je cukrem i zalać letnią wodą. Lekko(...)odchodzić od miski (około 5-7 minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Szpinak rozmrozić i przełożyć do rondelka. Dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i chwilkę gotować, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i lekko posolić. Oliwki pokroić w plasterki. Fileciki anchois odsączyć
Oryginalny smakłyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem, szczypta chilli, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie na łyżce masła podsmażamy cienkie plasterki czosnku. Dodajemy warzywa na patelnie i dusimy pod przykryciem. Gd warzywa będą miękkie zalewamy je sosem - passata di pomodoro. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, bazylią i suszonymi pomidorami z czosnkiem
Aga w kuchnicebula - 2 łyżki natki pietruszki - 3 jaja - 1/2 kajzerki namoczonej w mleku - 2 łyżki masła 1. Upiecz bakłażana: bakłażana myjemy kroimy na plastry, układamy w naczyniu wysmarowanym masłem, posyp solą, ułóż czosnek i cebulę, pieczemy 30 minut. 2. Podroby i kurczaka - oddziel mięso od kości, zmiksuj z żółtkami i namoczoną bułką, dodaj upieczone bakłażany i warzywa, wszystko zmiksuj blenderem
SMYKWKUCHNI