zupełnie nowym wydaniu. Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego. Składniki: -ok. 10 plastrów schabu -10 dkg kaszy gryczanej -5 dkg masła -2 jajka -2 ząbki czosnku -2 czubate łyżki mąki -1/4 szklanki mleka -sól, pieprz, warzywko -bułka tarta -olej do smażenia Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem(...)Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Czosnkiem posypujemy przyprawione plastry schabu. Masło kroimy na małe kostki. Na plastry schabu nakładamy trochę kaszy i kosteczkę masła. Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem. Sakiewki moczymy w jajku
Maminek kulinarnyminut + 20 pieczenia Ilość porcji: 3 Składniki: 3 jajka miska szpinaku 1 łyżeczka rozrodbnionych orzechów włoskich 70ml śmietany 18% ( może być też 12, jeśli akurat mamy) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła puszka pomidorów krojonych ( latem można użyć do tego przepisu świeżych pomidorów) około 50 gram startego żółtego sera 1 łyzeczka bazyli sół, pieprz, gałka muszkatowa Jajka gotujemy, obieramy(...)jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy gałką muszkatową, solą i pieprzem. Napełniamy jajka farszem. Pomidory mieszamy z drugim ząbkiem czosnku i bazylią. Doprawiamy równiez solą i pieprzem. Dolewamy śmietane i intensywnie mieszamy lub miksujemy blenderem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy do niego sos i układamy na nim jajka. Posypujemy żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika(180stopni
Kolizje Smakówłyżka masła * 1 łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz * świeża natka pietruszki * ulubiony makaron Wykonanie: Pieczarki oczyścić, obrać. Grzyby pokroić w pół plastry. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebulki dodać czosnek, smażyć małą chwilkę. Następnie na patelnię przełożyć pieczarki, zamieszać, tak żeby cebulka
kolorowotorcikowobarów i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy. Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami - Składniki: ok. 500 g pieczarek duża cebula ok. 2-3 łyżki masła sól, pieprz czosnek w proszku, oregano (opcjonalnie) ok. 150 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski) ok. 4 nieduże bagietki Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami - Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor. Następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do momentu zmięknięcia (ok. 10 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać czosnek w proszku i szczyptę oregano. Lekko studzimy. Każdą bagietkę przekrawamy na pół, smarujemy farszem, a następnie posypujemy startym serem. Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury
Słodka Stronarazowej 35 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 5 dag roztopionego masła 2/3 szk ciepłego mleka 1/2 szk wody 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania ziarna kopru włoskiego do posypania dostępnego na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Natłuścić olejem(...)mleko i wymieszać. Nalać do zagłębienia i oprószyć odrobiną mąki zebranej z krawędzi miski. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. 2. Dodać wodę, roztopione masło, zioła i czosnek. Wyrobić ciasto. Jeśli bardzo się klei podsypywać mąką pszenną podczas wyrabiania. Zagniatać 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. 3. Włóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj
Apetyczna babeczkaSkrzydełka na ryżu SKŁADNIKI: skrzydełka -1 kg cebula -2 szt pieczarki -0,5 kg ryż -2 szkl masło -3 łyżki woda -4 szkl sól i pieprz ketchup ostry -2 łyżki wegeta -2 łyżki czosnek -1 ząbek cukier -1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Blachę wyłożyć folią aluminiową. Wysypać ryż surowy na blachę. Skrzydełka umyć, osączyć, podsmażyć na złoty kolor(...)obrać, pokroić w plastry, ułożyć na skrzydełkach. Pieczarki umyć, osączyć, pokrajać w plastry. Następnie przygotować zalewę: Do garnka wlać wodę, dodać sól i pieprz, ketchup, czosnek posiekany, cukier, masło i wegetę, zagotować. Gotową zalewą polać skrzydełka, wstawić do piekarnika na 1godz i 15 minut w 190 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusirazu z moimi modyfikacjami) ok. 1 l bulionu (może być z 3 kostek rozołowych) 5 - 6 cebul średniej wielkości 1,5 szklanki białego wytrawnego wina 4 ząbki czosnki 3 łyżki masła 4 łyżki oleju lubczyk, pieprz, tymianek Cebulę obieram, kroję w plasterki i podsmażam na maśle z olejem, aż cebula stanie się miękka i złota. Do cebuli wlewam wino
W kuchni Karmel-itkiwedług uznania) 800 g cebuli 3 pełne łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina wytrawnego 150 g szynki parmeńskiej DODATKOWO: bagietka 50 g masła 1 duży ząbek czosnku sól starty ser żółty (najlepiej o ostrym smaku) WYKONANIE: Cebule obierz z łusek, każdą przekrój na pół i pokrój na piórka. W garnku z grubym dnem(...)patelni zwilżonej oliwą podsmaż przez chwilkę pokrojoną w większe kawałeczki szynkę parmeńską i dodaj ją do zupy. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C . Masło wymieszaj z odrobioną soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmaruj nim z obu stron kromeczki pokrojonej bagietki i podsmaż je z obu stron na złoty kolor. Przelej zupę do miseczek żaroodpornych, na wierzch połóż
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver 2 szalotki / 2 shallots masło / butter 1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic szkocka whisky / scotch whiskey szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt 1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar żelatyna / gelatine plasterek pomarańczy(...)orange slice Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 40 min, ilość: 1 sztuka Wątróbki myjemy i suszymy, a szalotki kroimy. Na patelnię kładziemy kawałek masła, kładziemy szalotki, dodajemy czosnek i tymianek. Smażymy aż cebula zmięknie. Następnie kładziemy wątróbki i wlewamy odrobinę whiskey. Smażymy wątróbki około 10 minut z obu stron. Potem pozostawiamy wątróbki do ostudzenia. Po ostudzeniu
Projekty ze smakiemSkładniki: 1/2 kg bób, 1 łyżeczka sól morska prowansalska Royal Brand, 2 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka masło, 1 łyżka koperek siekany bób opłukać i zalać w garnku wodą, zagotować na mniejszym ogniu gotować do miękkości bobu bez soli ugotowany odlać na sito na patelni roztopić masło wsypać sól prowansalską, pokrojony w plasterki czosnek, koperek posiekany, sól i zamieszać przez
W Mojej Kuchni LubięPolecam, bo zupka jest rewelacyjna. Składniki : * łyżka masła * mała cebulka dymka * mała marchewka * ząbek czosnku * ulubione zioła * 450g mrożonego zielonego groszku Przygotowanie : Do garnka wrzucić łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną dymkę oraz czosnek. Poddusić z odrobiną wody. Dodać posiekaną marchewkę. Wymieszać, przyprawić. Dodać groszek i około pół litra zimnej wody. Całość dusić pod przykryciem przez około 5-7 minut
Magiczne Życie Martypadły z moich ust to: "Zielono mi !" :) Obiadek wszystkim smakował i każdy dopytywał się szpinakowy ryż :) Składniki: 1 kg schabu, 500 g mrożonego szpinaku, 1 feta, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 2 woreczki ryżu ze szpinakiem. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i kroimy(...)każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą do drobiu z obu stron. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wysypujemy mrożony szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak nam się rozmrozi dodajemy ser feta i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Na końcu wyciskamy ząbki czosnku. Na rozbite kotlety nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pokrywką. Wkładamy
Aga w kuchniZupa cebulowa jak każda ma swój niepowtarzalny smak. U mnie zupa krem. Polecam. SKŁADNIKI 5 - dużych cebul 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła wywar z warzyw 1,5 litra łyżka tymianku , sól , pieprz do smaku 1 szklanka białego wytrawnego wina szczypiorek do dekoracji 15 dag sera żółtego typu chedder bułka np bagietka WYKONANIE Cebulę obieramy i kroimy(...)małym ogniu mniej więcej ok. 15 minut, Przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na wierzch ścieramy ser i tak zostawiamy. Sam się ładnie rozpuści w gorącym Z bułki robimy grzanki. Kromki smarujemy z obu stron masłem i zrumieniamy w tosterze. Zupę podajemy gorąca z grzankami posypana szczypiorkiem SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewymięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 ser feta (u mnie żółty), 1 cebula, 1/3 szklanki bułki tartej, 4 łyżki mleka, 1 jajko, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku
Aga w kuchniswojej kuchni :) Od wczoraj zostało mi trochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :) Składniki: 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy
Aga w kuchniZostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam zrobić szybkie i smaczne wafelki ryżowe ze szpinakiem :) Składniki: 200 g mrożonego szpinaku, 1/3 fety, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 opakowanie wafelków ryżowych. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/3 fety oraz wyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Na każdy mini wafelek
Aga w kuchni