masło czosnek - 2197 przepisów (strona:36/147)

SPAGHETTI POROWO-SEROWE 290

biała część pora 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina 100g topionego serka śmietankowego 1/3 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa 1 łyżka masła Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram i drobno siekam. Wrzucam na rozgrzaną patelnię z masłem i smażę, aż stanie się szkliste. Podlewam winem i na małym ogniu gotując czekam, aż większość alkoholu odparuje

W kuchni Karmel-itki
Makaronowo jajeczne babeczki ze szpinakiem i pieczarkami 199

Składniki na 6 babeczek: 100 g makaronu spaghetti, 2 jajka, garść świeżego szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka masła, olej rzepakowy do wysmarowania foremek, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy(...)przelewamy zimną wodą. Pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy na maśle. Delikatnie solimy pod koniec smażenia. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy pokrojony w paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Foremki smarujemy olejem i wypełniamy je makaronem z dodatkami. z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu. Babeczki

Moniki Smakołyki
Zupa nie tylko zimowa 192

Składniki: (na 4 porcje) 2 puszki ciecierzycy (2x400 g) 1 puszka pomidorów (400 g) 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 500 ml bulionu 1 łyżka masła 50 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz Czosnek przeciśnąc przez praskę. Razem z rozmarynem podsmażyć na maśle. Kiedy całość zacznie intensywnie pachnieć, dodać pomidory razem z płynem. Całość zalać bulionem, gotować przez 15 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi 194

najczęściej. Ja zapraszam Was na zupę krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl wody 0,5 szkl kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli(...)żeby nie ściemniały. Dolne części szparagów obrać. Zagotować szklankę bulionu dodać dolne części i obierki z szparagów. Gotować około 15 minut. Całość przetrzeć przez gęste sitko. Masło podgrzać dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem i lekko podsmażyć. Dodać odsączone z wody szparagi, zalać szklanką bulionu wlać przetarte szparagi i gotować do miękkości. Wyjąć kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem

Ala piecze i gotuje
Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół 161

wiązanka koperku sól (u mnie morska jodowana) pieprz 2 łyżki masła  2 cytryny Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu

Bon Appetit Małgorzaty
PieczonyKurczak&Szpinak&DomoweFryty 328

innych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam! Składniki (2 porcje) ; 2 piersi z kurczaka 300g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków oliwa z oliwek 1,5 łyżka masła 4 plastry mozarelli 3-4 łyżki wody sól, pieprz, papryka ostra/słodka, natka pietruszki, curry Przygotowanie: Kurczak :  Kurczaka kroimy w paski, zalewamy łyżką oliwy z oliwek(...)trwała ok. 10 minut, aż do zadowalającego, złotego koloru. Gotowe frytki ostrożnie wyjmujemy drewnianą łyżką z dziurami i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach. Szpinak : Na łyżce masła rozgrzewamy drobno pokrojony ząbek czosnku. Ogień nie może być zbyt duży, by się nie przypalił, a wtedy będzie gorzki.  Wsypujemy zamrożony szpinak, dodajemy 3-4 łyżki wody, przykrywamy. Co jakiś czas

Kitchens Alphabet
Gratin Dauphinois 182

paryska kuchnia Rachel Khoo. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 2 łyżki miękkiego masła Przygotowanie: Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki trzymilimetrowej grubości (najlepiej za pomocą krajalnicy). Wrzucamy do garnka z mlekiem, śmietaną, gałką muszkatołową, musztardą i solą. Gotujemy na wolnym ogniu(...)minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przecinamy ząbek czosnku na połowę i nacieramy nim ścianki naczyń lub. naczynia żaroodpornego, następnie smarujemy je masłem. Przekładamy ziemniaki razem z sosem, w którym się gotowały, do małych naczyń lub jednego dużego naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając. Pieczemy, aż ziemniaki się przyrumienią około 30-40 minut. Podajemy gorące jako samodzielne danie

Smakowity Blog Kulinarny
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 211

dodatek sosu pomidorowego podkreślił ich smak... Składniki na 10 dużych: 1 główka młodej kapusty 800g mięsa mielonego (ja miałam z łopatki) 3/4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz ziele angielskie liść laurowy Na sos: 750ml soku pomidorowego 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru sól, pieprz do smaku śmietana 18% łyżka mąki koperek Wykonanie: Ostrym(...)płuczemy kaszę jaglaną. Następnie wsypujemy ją do garnka i zalewamy 1.5 szkl. wody. Gotujemy do momentu, aż płyn się wchłonie. W dużej misce mieszamy: mielone mięso, przesmażoną na maśle cebulkę, posiekany czosnek, kaszę jaglaną, sól i pieprz. Dokładnie masę wyrabiamy (najlepiej rękoma). Na każdy obgotowany liść kapusty nakładamy farsz. Ja lubię duże gołąbki, więc nakładam go dość sporo. Jeśli mamy

Walijskie Pichcenie
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem 164

jedynie 2 skromne bochenki na tydzień i nagrzewanie całego piekrnika dla 1 główki czosnku koliduje z moim poczuciem zdrowego rozsądku postanowiłam zrobić to szybciej. Czosnek przecisnęłam przez praskę i podsmażyłam na łyżce masła. Oprócz oczywistej oszczędności czasu i energii zafundowałam domownikom czosnkową aromaterapie. Optymiści twierdzą, że oczyściłam ich drogi oddechowe ze wszystkich drobnoustrojów na wieki wieków. Nie wiem jak smakuje(...)dokarmionego 12h wcześniej zakwasu żytniego wymieszać z mąką i letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 12-16h. Gotowe ciasto: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i podsmażyć na maśle. Wszystkie suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać, dodać zaczyn, wodę, czosnek i oliwę z oliwek. Wyrabiać przez kilka minut, aż do otrzymania sprężystego, gładkiego

Zapiski Młodej Żony
Sałatka z krewetkami, mango, awokado i miętowo-limonkowym dresingiem 218

Koszt przygotowania: 28,00 zł ( 2-3 porcje) SKŁADNIKI na sałatkę: 250 g krewetek tiger 1 mango 1 awokado 8 pomidorków daktylowych mix sałat rukola 1 ząbek czosnku 1 cytryna 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka posikanej natki pietruszki sól, pieprz SKŁADNIKI na dresing miętowo-limonkowy: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 limonki garść listków mięty szczypta soli 1/2 łyżeczki(...)cukru szczypta pieprzu PRZYGOTOWANIE krewetek: Krewetki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim posiekany czosnek. Dodajemy krewetki i sok z cytryny. Krewetki smażymy ok. 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia. PRZYGOTOWANIE dresingu miętowo-limonkowego: Do blendera wlewamy oliwę. Dodajemy listki mięty i sok z limonki

kulinarnyJa
Tosty ze świeżymi grzybami aromatyzowane ziołami 240

masła Grzyby czyścimy, kroimy w drobniejsze cząstki i gotujemy minimum pół godziny. Ja dla większej pewności gotowałam 1 h. Ugotowane grzyby podsmażamy z drobno posiekaną cebulą na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Podsmażone grzyby układamy na chlebie, toście upieczonym wcześniej w tosterze. Na wierzch grzybów układamy żółty ser, całość posypujemy natką pietruszki i tymiankiem. Tosty zapiekamy chwilę w piekarniku

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa na poniedziałek 161

zupełnie nowych. Oto jeden z nich. Krem ze szparagów i zielonego groszku składniki: 700 g zielonych szparagów 300 g mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml gęstej śmietany 20 g masła(...)sól, pieprz 4 plastry boczku wędzonego tarty parmezan do posypania - opcjonalnie wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy je przez 8-10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy groszek. Całość zalewamy wodą do wysokości groszku i gotujemy 20 minut. Dokładamy odcedzone szparagi (pozostawiamy 4 do dekoracji). Dolewamy śmietanę i wszystko miksujemy. Gdyby zupa była

Przysmaki Karolki
Śniadanie do łóżka - jajka zapiekane ze szpinakiem 193

jajka śmietanka Cremefine ser do posypania (opcjonalnie) sól (ja użyłam himalajskiej) pieprz, gałka muszkatołowa mielona  suszony czosnek (5-6 płatków) 1. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i rozmrażamy. Dodajemy czosnek i szczyptę soli. Podsmażamy do momentu, gdy wyparuje nadmiar wody. Odstawiamy do częściowego ostygnięcia. 2. Szpinak przekładamy do kokilek, tworząc po środku dziurę na jajko. Delikatnie wbijamy

My Culinary Art
Zupa krem z brokułów 182

wygląda to tak: ZUPA KREM Z BROKUŁÓW: Składniki (na 3-4 porcje obiadowe zupy): 1 średni brokuł (mój, widoczny na zdjęciu był nieco za duży) łyżeczka masła lub łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa (lub własny bulion) woda pół opakowania serka śmietankowego (np. Twój Smak, Philadelphia, Delicate z Biedronki itp.) sól, pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego pestki słonecznika(...)płatki migdałów Przygotowanie: Brokuła płuczemy i kroimy na małe różyczki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy go w garnku, na maśle lub oliwie. Wrzucamy do niego różyczki brokułów i przez chwilę tak podsmażamy, aby przeszły smakiem i zapachem czosnku. W drugim garnku, we wrzątku rozpuszczamy kostkę bulionową. Zalewamy brokuły wywarem i dopełniamy wodą tak, aby równo zakrywała warzywa. Doprawiamy solą

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Sos brokułowy z makaronem 280

dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy aż będzie miękki:) 3. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i czosnek. Szklimy:) 4. Wlewamy w  szklankę gorącą wodę. Rozrabiamy kostkę rosołową. Dodajemy do cebuli  i czosnku. 5. Serek topiony (ja dodaję duży śmietankowy) dodajemy do reszty składników

Kuchnia Pełna Pasji