masło czosnek - 2197 przepisów (strona:44/147)

Pstrąg po żydowsku 234

jednak masełko pietruszkowe. Jest tak dobre, że właściwie zasługuje na odrębny post:) Składniki: świeży pstrąg patroszony – 1 szt. natka pietruszki – 1 pęczek świeża kolendra – 2 gałązki masło – 2 łyżki cebula – 2 szt. czosnek – 3 ząbki białe wino wytrawne – 1 szklanka sok z ½ cytryny cukier – 2 łyżeczki rodzynki – 100 gram pomidory krojone – 1 puszka przyprawy – sól, pieprz, liść laurowy Masełko pietruszkowe(...)miseczki wrzucamy 2 łyżki masła, garść posiekanej pietruszki (resztę zostawiamy nieposiekaną), trochę posiekanej cebuli i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko widelcem. Staramy się nie zjeść wszystkiego z pieczywem chrupkim, żeby zostało trochę do ryby:) Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy posiekaną cebulą, drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy masełko razem

Gotuj z Misiem
Zupa z ciecierzycy i porów 266

zainspirowała mnie do przygotowania własnej zupy porowo-ciecierzycowej. Składniki: 4 pory (białe części) puszka ciecierzycy (lub 1,5 szklanki ciecierzycy namoczonej i ugotowanej) 3 łyżki masła 1 marchew 1/2 selera 3-4 ząbki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku Pory przekroić na pół, dokładnie umyć, pokroić w paseczki. Marchew(...)selera obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać selera, marchew oraz pory i zmiażdżony czosnek. Delikatnie posolić i dusić kilka minut. Zalać 4 szklankami wody, po zagotowaniu gotować jeszcze ok. 10 minut, dodać ciecierzycę, posiekaną natkę, majeranek. Po kilku minutach zdjąć z ognia i wlać słodką śmietankę. Doprawić solą i pieprzem

Czerwień i błękit
Penne z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą 335

piri-piri – 1 sz * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku * gałka muszkatałowa – do smaku * czosnek niedźwiedzi suszony – 1 łyżeczka * oliwa extra virgin – 4 łyżki * prawdziwe masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , papryką i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Na patelnię(...)Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. W tym czasie makaron gotujemy al dente , odcedzamy , ale absolutnie nie przelewamy zimną wodą. Na dużej patelni roztapiamy resztę masła , wrzucamy makaron i posypujemy dużą szczyptą niedźwiedziego czosnku. Chwilę razem podgrzewamy. Dodajemy szpinak z kurczakiem oraz pokrojoną gorgonzolę. Podgrzewamy , dokładnie mieszając , aż ser się roztopi. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz świeżo zmielonym

Ostra na Słodko
Makaron z warzywami, czyli jak wykorzystać zupki błyskawiczne z makaronem 265

dnia. Pomysł przyszedł do głowy podczas zakupów i okazał się trafiony. Wystarczy błyskawiczny makaron, trochę warzyw i kwadrans. Nic więcej :) Składniki: 2 łyżki masła , 2 łyżki oleju (rzepakowego lub ryżowego), 2 ząbki czosnku , ok. 10 cm białej części pora , 2-3 dymki w całości ze szczypiorem , mała papryczka chili - według smaku, 2 średnie marchewki , 1 średnia czerwona papryka(...)szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej , 2 łyżki sosu sojowego , 2 opakowania zupki orientalnej pikantnej z makaronem . Do przygotowania tego makarony najlepiej użyć głębokiej patelni lub woka. Masło stopić na patelni wraz z olejem. Czosnek pokroić w plasterki, białe części dymki w większe kawałki, a pora w plasterki - krótko przesmażyć. Dodać posiekaną papryczkę chili i chwilę wszystko razem poddusić

Codzienna kuchnia niecodzienna
WIEDEŃSKA ZUPA ZIEMNIACZANA WG MAKŁOWICZA 289

ziemniaków 1,5 l bulionu 2 marchewki 0,5 małego selera 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych) 100 g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku szczypta majeranku koperek sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez 2 – 3 minuty chudy boczek. Następnie  dodajemy

Walijskie Pichcenie
Pasztet z drobiowych wątróbek 180

pasztet z drobiowych wątróbek przyrządza się go na jednej patelni z masłem, oraz brandy, alkohol nadaje głębszego posmaku tej potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka siekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła(...)twarde. Doprawiamy wątróbki solą oraz pieprzem, odstawiamy z ognia, wkładamy wątróbki do blendera i miksujemy, ale niezbyt dokładnie. Na tej samej patelni z resztkami masła podsmażamy posiekaną czerwoną cebulkę z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszamy od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 1 łyżką natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Mój pasztet

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZAPIEKANKA SEROWO - POROWO - ZIEMNIACZANA "Poproszę o dokładkę" ;-) 369

natki pietruszki 150 ml śmietany 18% sól, pieprz,  szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka masła klarowanego/oleju rzepakowego/oliwy  1. Por pokroić na talarki i zrumienić na maśle klarowanym wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 2. Ziemniaki pokroić na centymetrowe plasterki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć warstwą porów z czosnkiem, startych serów, odrobiny pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą

Restauracyjka Literacka
Gniazdka ziemniaczane z serem pleśniowym i boczkiem 219

minut (w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5 kg ziemniaków 250g sera pleśniowego camembert (2 krążki) 200g wędzonego boczku 100ml białego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Łyżka masła Przygotowanie potrawy zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia je w drobne słupki. Można to zrobić przy pomocy specjalnej tarki, która od razu pokroi nam warzywa w drobniutkie(...)plasterki i każdy tniemy nożem w słupki. Następnie umieszczamy je w misce z wodą, żeby ziemniaki nie ściemniały. Na patelni rozgrzewamy masło. W tym czasie kroimy cebulę i wrzucamy na patelnie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liść laurowy. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Całość chwilę podsmażamy i wlewamy wino. Następnie redukujemy płyn. Wyłączamy gaz i dorzucamy

Kolizje Smaków
C - Rolada szpinakowa z łososiem 243

przepis niespełna miesiąc temu i od tej pory pojawia się na naszym stole co weekend:) Rolada szpinakowa z łososiem Składniki:  1 opakowanie szpinaku (ok. 450 gram) 1 łyżka masła            400 gram łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach - można użyć mniej tj.  200 gram w cienkich plastrach) 300 gram serek śmietankowy(...)smaku sól czosnkowa             do smaku pieprz czarny mielony Szpinak  podduszam na maśle na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę. Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek.   Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 196

sałata rzymska 1 szt  pomidorki koktajlowe ok 6 szt  szalotka 1szt rukola 3 garście  czosnek 3 ząbki tymianek świeży 3 gałazki rozmaryn świeży 2 gałązki oliwa rozmarynowa  masło 3 łyżki sól różowa (równie dobrze może być też morska) świeżo zmielony pieprz  kawałek chleba do podłożenia  SPOSÓB WYKONANIA : - mięso myjemy, jeżeli posiada błony oczyszczamy(...)wołowiny i układam ją na patelni i smażę 2 minuty nie podnosząc mięsa - obracam na na drugą stronę, kładę na mięsie rozmaryn i układam obok czosnek i szalotkę - smażę 1 minutę dokładam masło i smażę kolejną minutę polewając ja masłem - ja wyznaję zasadę, że na 1 cm wysokości  mięsa 1 minuta pieczenia (lubię wysmażenie medium) - po tym czasie układam

Basia w kuchni
Kremowa zupa z czerwonej soczewicy 138

warzywnego lub mięsnego (u mnie wołowy) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 marchewka 400 g pomidorów w puszce  2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy Do podania: jogurt naturalny świeża natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę ucieramy(...)praskę, cebulę z grubsza siekamy. Soczewicę przelewamy na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. 2.  Do garnka z grubym dnem wkładamy oliwę i masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę i smażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy soczewicę, słodką paprykę, curry i pieprz cayenne, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.  3. Wlewamy

My Culinary Art
Lasagne z mięsem i cukinią 339

się mięso. Lasagne jest bardziej sycąca -  no i zjadamy mniej a energii wystarczy na resztę dnia.  Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 łyżka masła  1 średnia cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnki 100 ml wody garść świeżej bazylii 1 łyżeczka sosu węgierskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz ok 15 płatów makaronu lasagne(...)łyżki oliwy  sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę, sos węgierski, paprykę i bazylię porwaną na mniejsze części smażymy ok 15-20 minut na małym ogniu aby woda

Niezły Młynek
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem 657

stron, aż się zarumieni.  Porcja na 8-10 Naleśników Farsz składniki: 1 pierś kurczaka 400 g szpinaku ja użyłam mrożonego 200 g pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% (mała śmietana) sól i pieprz do smaku 250 g żółtego sera gouda do posypania naleśników Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i usmaż pokrojonego

Niezły Młynek
Pollock z grilla pieczony w folii 223

dietetyczne i pyszne. Zresztą, tych co lubią ryby, a tym bardziej tak świeże, nie trzeba dodatkowo zachęcać.   Składniki: - świeża ryba (pollock-mintaj) - cytryna - nasiona kolendry - czosnek - sól morska - pieprz cytrynowy - natka pietruszki - masło - oliwa (olej) Dodatkowo na sałatkę: - sałata - kilka świeżych liści botwinki - 1 papryka ramiro - 1-2 ząbki czosnku - sok z 1/2 limonki - olej sezamowy - różowa sól himalajska(...)Oprawione ryby solimy, oprószamy pieprzem, rozdrobnioną kolendrą, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rybę układamy na kawałku folii (błyszczącą stroną do środka), dodajemy kawałek masła i cytryny – szczelnie zawijamy. Układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy ok. 50 minut (w zależności od wielkości ryby). W międzyczasie przygotowujemy dowolną

mojewypiekiinietylko
Ziołami pachnące pyszności 95

weekendowych bułeczek, pomyślałam, że ziołowe sprawdzą się idealnie. Kiedy ciasto wyrastało pomyślałam, że nadam mu nieco inną formę - i tak powstał uroczy, zawijany chlebek. Miałam w domu akurat jeszcze czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki, wszystko posiekałam i wrzuciłam do ciasta (Wy możecie dodać ulubione zioła albo te, które akurat macie pod ręką). Wyszło obłędnie - pachniał niesamowicie, i prezentował się naprawdę(...)chlebek) 500 g mąki pszennej 21 g świeżych drożdży 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 30 g masła nadzienie: 5 świeżych liści czosnku niedźwiedziego 2 łyżki natki pietruszki listki z 2 gałązek rozmarynu listki z 1 gałązki mięty 25 g masła dodatkowo: 1 jajko płatki soli morskiej kolorowy pieprz Mąkę przesiać

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania