masło czosnek - 2197 przepisów (strona:49/147)

Carbonara trochę inaczej- a'la Edyta 252

startego parmezanu 50 gr startego żółtego sera sól, pieprz, paprika, suchy czosnek, bazylia * na 100 gr makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Nacieramy piersi z kurczaka przyprawami( sól, pieprz, paprika, czosnek I bazylią ) I smażymy z obu stron na oleju. Podsmażone piersi kroimy w kostkę. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Rozbijamy jajko, dodajemy

Smaki Edyty
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 181

masła zioła: tymianek, rozmaryn sól, pieprz koperek rozmaryn do dekoracji Ziemniaki gotujemy we wrzątku. Po ugotowaniu ziemniaków kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem.  Mięso smażymy z dodatkiem pokrojonego czosnku i cebuli, doprawiamy je solą i pieprzem. Por kroimy w krążki i smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidory sparzamy wrzątkiem(...)następnie pomidory pokrojone w plastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Dekorujemy koperkiem. Całość pieczemy w 200 stopniach około 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Pâté z drobiowych wątróbek 191

Francji Pâté często podaje się je na świeżej bułce z karmelizowaną czerwoną cebulą i duszonymi cząstkami jabłek. 500 g wątróbek drobiowych 150 g masła 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 50 ml brandy lub whisky sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki Na dużej patelni(...)Doprawiamy wątróbki solą oraz pieprzem, odstawiamy z ognia, wkładamy wątróbki do blendera i miksujemy, ale niezbyt dokładnie. Na tej samej patelni z resztkami masła podsmażamy posiekaną cebulkę czerwoną i białą z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszając od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 2 łyżkami natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Masę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 186

oliwie z oliwek i maśle.   Przepis na szpinak: - mrożony szpinak - łyżka płaska pieprzu różowego - łyżka gęstej śmietany - 1/5 sera feta - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny 1/4   Na patelnię dodajemy łyżkę masła, następnie szpinak, po około 4 minutach dodajemy ser feta, pieprz, śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku, wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, na sam koniec dodajemy

SMYKWKUCHNI
Curry z kurczakiem 163

kurczakiem. Zapach Indii ogarnął całe mieszkanie. Kocham to danie.  Składniki: kurczak 300g- wcześniej go marynujemy  dwie cebule dwie łyżki sklarowanego masła po jednej łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry 2 goździki 2 ząbki czosnku 3 cm imbiru  szczypta cukru puszka pomidorów łyżeczka curry Marynata: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego szczypta soli sok z połowy limonki 1 łyżeczka mielonej kurkumy(...)orientalnego aromatu i smaku.  W tym czasie kiedy pierś z kurczaka jest w lodówce my zabieramy się za siekanie cebulki w kostkę oraz ścieramy czosnek i imbir na tarce. Następnie wrzucamy na rozgrzane masło gorczyce, kolendrę i goździki żeby się przyprażyły a olej nabrał cudownego aromatu przypraw. Kiedy przyprawy zaczną "strzelać" możemy wrzucić cebulkę oraz starty czosnek i imbir

Mango Papaja
Masło czosnkowo-ziołowe 184

oczywiście z dodatkiem świeżych ziół. Zawsze jest  hitem kulinarnym każdej imprezy !   Masło czosnkowo-ziołowe Składniki: 250 g masła z zawartością 82% tłuszczu 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki posiekanej natki 2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanego oregano 1 łyżeczka posiekanego szzcypiorku 1 łyżeczka listków tymianku sól gruboziarnista świeżo zmielony czarny(...)wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak aby miało temperaturę pokojową, łatwiej będzie je wtedy utrzeć. Masło wkładamy do  wysokiej miski i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekane zioła. Wszystko dokładnie ucieramy

Kulinarne przygody Gatity
PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I... 153

musicie. Nie koniecznie na słowo, może zdjęcia same się wybronią i zawędrujecie do kuchni, z naszym przepisem. SKŁADNIKI NA FARSZ: - opakowanie pomidorów suszonych, - ser pleśniowy, kostka.  - czosnek - 2 główki, - cebula: 5. - masło. - przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny, - ser biały twaróg - do smaku. Ma on przełamać słony smak pomidorów. Można dać sporo, a można tylko odrobinę. Wybór pozostawiamy Wam. (tylko(...)farsz nie zjedzcie całego, czymś pierogi wypchać trzeba). WYKONANIE: Kroimy cebulę drobno i szklimy ją na maśle do uzyskania złocistego koloru. Pomidorki kroimy dość drobno i dorzucamy do cebuli. Dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy. Trzymamy na ogniu i mieszamy. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła oraz pieprz. Gdy wystygnie blendujemy i mieszamy z serem białym. Gotowe! Nic mu więcej

Wypisz Wymaluj
Zupa z kurek z karmelizowanym porem 144

karmelizowanym porem była bardzo smaczna. Można powiedzieć, że to zupa kurkowo-porowa,, bo w środku też jest por.   Składniki 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy + 1 łyżeczka do karmelizowania pora 2 roztarte ząbki czosnku 250 dag oczyszczonych kurek 1 duża posiekana w kostkę cebula 1 duży por: połowa pokrojona w cieniutkie paseczki i połowa w pół plasterki(...)drobiowego chilli w płatkach sól 1 łyżeczka cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka (36%) śmietanki do dekoracji gałązka świeżego tymianku   Sposób przygotowania W szerokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz pory w paseczkach, mieszamy, szklimy. Dodajemy kurki i smażymy 3-4 minuty. Wlewamy wino, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę. Wlewamy wcześniej ugotowany rosół, zagotowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 260

kilka ząbków czosnku ( daję także mielony w młynku)                     - 1 łyżka tłuszczu ( u mnie gęsi)                     - 1-2 łyżki masła Tuszkę dokładnie umyć , z wnętrza usunąć podroby( jeżeli są), wytrzeć papierowym ręcznikiem i natrzeć z zewnątrz solą i pieprzem. Seler i pietruszkę(...)mnie gęsi), po przyrumienieniu podlewamy czerwonym winem i dusimy do miękkości ( ok.1-2h). Przyprawiamy także czosnkiem mielonym, najlepiej z młynka. Dodaję także pod koniec pieczenia świeży czosnek ok.3-4 ząbki i 1 łyżkę masła. Do gotowego ( miękkiego ) nadzienia dodajemy trochę tłuszczu z pieczenia mięsa ( nadaje mu smak) oraz resztę masła. Nadzienie z indyczki może nie wygląda zbyt apetycznie ale zapewniam

Smaczne Zdrowe
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 171

rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury) 30 g suszonych podgrzybków 20 g suszonych borowików 250 g suszonej żurawiny 500 ml białego wina (wytrawnego) 100 g masła 100 ml oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku lub dwa małe 1,5 łyżeczki kminku 1,5 łyżeczki czarnuszki 12-15 ziarenek jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu(...)poszatkować, przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, a po wystygnięciu odcedzić i ewentualnie drobno pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać zmiażdżony i posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać oliwę z oliwek, dodać kapustę i utartą marchewkę, kminek, czarnuszkę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić

Delicious Titbits
Zupa krem brokułowo jarmużowa 136

przygotowanie   Przygotować jarmuż.    Z  jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy.    Liście  umyć , pokroić na  paski.  Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Cebulę lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać czosnek, zalać bulionem. Dodać brokuły i  jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć

Stare Gary
Krzepiąca zupa 152

zgodnie najedli się ... zupą. KRZEPIĄCA ZUPA CHŁOPSKA  Składniki na 5-6 porcji : 420 g mięsa mielonego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła klarowanego 3/4 puszki kukurydzy (bez soku) 1 spora marchewka 1 mała cukinia 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2,5 litra bulionu drobiowo(...)pokrój w kostkę, ziemniaki też obierz i pokrój w kostkę.  W oddzielnym rondlu ugotuj bulion. Do dużego garnka wlej olej i wrzuć masło, niech się rozpuści. Na małym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć mięso mielone, rozdrobnij łopatką i dokładnie obsmaż. Dodaj przyprawy : sól, pieprz, kurkumę, kmin i paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty.  Dodaj kukurydzę

Gotowanie to kochanie
ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA 300

konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta. Smak do wyboru - zarówno naturalny, jak i czosnkowy, ziołowy, paprykowy, - przyprawy wedle uznania, - mozzarella (można pominąć), - główka czosnku, WYKONANIE: Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy szpinak, który w ten sposób (mieszając aby się nie przypalił) odparowujemy. Staramy się uzyskać jak najgęstszą konsystencję. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku

Wypisz Wymaluj
Krem z białych warzyw z pesto i rukolą 177

pieprz do smaku, 3 łyżki masła, 4 plastry prosciutto, 4 paluszki grissini, Szczypiorek do przybrania.          Przygotowanie: W szerokim rondlu na zupę rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pozostałe warzywa obrać, pokroić na małe kawałki (lub zmiksować w melakserze).  Do cebuli dodać por, pietruszkę i kalafior, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić

SzczyptaSmaQ
Orkiszowe naleśniki z jarmużem 168

szczypta cukru 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 pęczek jarmużu (u mnie mrożony) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz,gałka muszkatałowa tarty parmezan 2 garście orzechów włoskich 1 serek kremowy-200g 2-3 łyżki masła ghee Wykonanie: wszystkie składniki na naleśniki wymieszać przy pomocy miksera na gładką masę bez grudek i odstwić na 30 minut jarmuż(...)drobno go pokroić. Użyłam mrożonego jarmużu.Przed mrożeniem usunełam już grube łodygi i liście pokroiłam.Teraz jeszcze dodatkowo po rozmrożeniuje drobno je posiekałam obrać cebulę i czosnek,drobno posiekać i przesmażyć na maśle.Dodać posiekany jarmuż,podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałową.Jarmuż dusiłam 20 minut i kilkakrotnie podlewałam wodą.Nadmiar

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania