razem ze skórką. Po ugotowaniu i zmiksowaniu nie było czuć skórek z papryki, także możecie śmiało użyć paprykę ze skórką. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części, podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy do bulionu. Następnie do garnka dodajemy upieczone warzywa. Gotujemy razem 15-20 minut. Blendujemy. Doprawiamy solą pieprzem, obiema paprykami i czosnkiem. Na koniec
Czerwona Porzeczkatakie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami. Składniki na 3/4 osoby 2 piersi kurczaka 200 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanka śmietany 30% 1 szklanka rosołu sól pieprz przyprawa do kurczaka lub słodka papryka masło do smażenia opcjonalnie odrobina szczypiorku Przygotowanie 1. Od piersi odcinamy polędwiczkę, też możemy ją usmażyć razem z piersią. Mięso nacieramy solą(...)dwóch stron, następnie usmażoną pierś przekładamy do talerza i przykrywamy folią aluminiową, aby nie wystygła. 2. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na tym samym maśle co pierś, na „szklisto”. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minute. Umyte i wyczyszczone kurki dodajemy na patelnie i podsmażamy razem 4 min. Następnie dodajemy śmietanę oraz rosół i gotujemy razem
zjem to blog kulinarnymleka kokosowego 150 ml bulionu warzywnego przyprawy (curry, imbir, papryka słodka, sól) 1 łyżka masła ziemniaki starty żółty ser W wysokim naczyniu podsmażyłam na maśle posiekaną cebulę. Po chwili dodałam starty ząbek czosnku oraz pokrojoną dynię i smażyłam przez 2-3 min. Zalałam wszystko bulionem warzywnym i gotowałam do miękkości, ok. 20 min. Następnie całość zmiksowałam
bastalenapieprz - do smaku Patyczki do szaszłyków Przygotowanie : Zaczynam od starcia na tarce czosnku, posiekania natki pietruszki ( same listki ), zsiekania cebuli i zeszklenia jej na maśle. Do misy przekładam mielone, jajko, natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszam. dodaję cynamon i duża szczypta kuminu rzymskiego, ponownie mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Z powstałej kuli mielonego formuję
Mechanik grillujełyżki sosu rybnego 2 listki limonki kaffir 1/2 limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 papryczka chilli świeża kolendra 2 łyżki oleju lub 1 łyżka masła klarowanego 1. Szalotkę kroimy cienko w krążki, cebulę w pióra, czosnek w plasterki a imbir ścieramy na tarce. W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju lub rozpuszczamy masło i wrzucamy przygotowane składniki. Smażymy ok. 1 minuty
Tajskie smakikości 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich, majeranek, tymianek, bazylia 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleku 10-12 zielonych oliwek 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu sól 1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory odsączyć i pociąć w cienkie paski, oliwki przekroić na połówki. 2. Mięso rozciąć w poprzek dłuższego boku, nie doprowadzając noża(...)uzyskać płat dwa razy większy niż na początku. Można delikatnie rozbić mięso tłuczkiem. Natrzeć czosnkiem z ziołami, solą i pieprzem. Owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny. 3. Na płacie mięsa ułożyć suszone pomidory, oliwki i masło. Zwinąć roladę, obwiązać ściśle nicią. Obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać tłuszczem
Apetyczna babeczkabyło nie skorzystać z okazji Składniki: 8-9 małych kiszonych ogórków 250 g ziemniaków 1/2 cebuli 1 mała marchewka duży ząbek czosnku koperek 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1,5 l bulionu sól pieprz oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu(...)wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze
Stare Garypassaty pomidorowej 1 duża marchewka 130 g wędzonego boczku 1 i 1/2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki cząbru(...)Dodać tymianek, majeranek, pieprz ziołowy, paprykę, cząber, odrobinę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Na dużą i głęboką patelnię wrzucić pokrojony w malutką kosteczkę boczek, masło, mięso z przyprawami, posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać drobniutko posiekany czosnek i oprószyć wszystko mąką. Mieszając, smażyć jeszcze około 1 minutę. Całość zalać bulionem, dodać ziele angielskie, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, wino i sól. Wymieszać
Oryginalny smakzastąpić śmietaną do gotowania Przygotowanie: Ryż gotować według instrukcji na opakowaniu Kroimy kurczaka na średniej szerokości paski, posypujemy (wg uznania) solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy z dwóch stron Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy szpinak. Gdy będzie rozmrożony,dodajemy 1 małą łyżeczkę pieprzu, pokrojony duży ząbek czosnku, łyżeczkę świeżego imbiru. Mieszając, dodajemy
Kitchens Alphabetząbki czosnku 2 garście szpinaku baby 1/2 litra bulionu 2 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki masła Wykonanie: Na patelni roztopić 2 łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać(...)jakiś czas miękkość risotto. Pod koniec dodać pokrojony w paski szpinak i pomidory oraz żurawinę. Podgrzać i wymieszać. Gdy ryż będzie idealny, a risotto kremowe, pozostaje dodać pozostałe masło i starty na tarce o drobnych oczkach
Pasja Smakułyżki śmietany ziele angielskie, liść laurowy pieprz czarny mielony sól papryka słodka czosnek granulowany Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na mniejsze kawałki. Wszystko razem podsmażamy na maśle. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Gotujemy około 40 minut. Ziele i liść wyjmujemy
Czerwona Porzeczkaopakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie. Składniki: makaron cannelloni 50 dag mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 3 ząbki czosnku 1 puszka zielonego groszku 20 dag żółtego sera 50g masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka s ó l, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie olej Sposób przygotowania: 1. Robim y farsz: Mięso smażymy(...)oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem. Dopraw iamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odsączony groszek. 2. Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 3. Surowe cannelloni napełniamy farszem mięsnym, układamy jednowarstwowo w naczyniu ż aroodpornym wysmarowanym olejem. Całość
Kuchnia domowa Anikurczaka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 250 g pomidorków koktajlowych 3 kromki chleba 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła sól i pieprz Sos: 6 filecików anchois 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki majonezu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki oliwy(...)piersi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 25 minut. Kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony chleb i smażymy do uzyskania złotego koloru, często mieszając. Sos: Anchois i czosnek drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i bardzo dokładnie mieszamy. Sałatę rzymską myjemy, odsączamy z wody i przekładamy na talerz
Oryginalny smakkaszą, czyli kaszotto ;) z pysznym grzybowym sosem i duszoną polędwiczką wieprzową. Zapraszam do gotowania! Składniki dla 3 osób: polędwiczka wieprzowa o wadze 500 g 1 ząbek czosnku pieprz 3 gałązki tymianku 1 łyżka masła klarowanego świeża pietruszka Sos: 15 g suszonych borowików 1 szklanka wrzątku 6 małych pieczarek 4 szalotki 150 ml sake 200 ml śmietanki 30% 1 gałązka tymianku(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Ząbek czosnku miażdżymy i dokładnie nacieramy nim oczyszczoną polędwiczkę. Doprawiamy solą, obkładamy gałązkami tymianku, obwijamy folią i wkładamy do lodówki. Borowiki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Kaszę przelewamy zimną wodą, zalewamy i odstawiamy. Idziemy pooglądać telewizję na godzinę ;) 2. Po godzinie zaczynamy gotowanie. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Polędwiczkę odwijamy, gałązki tymianku wyrzucamy
My Culinary Art