masło czosnek - 2197 przepisów (strona:67/147)

Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce 196

duże gałązki rozmarynu 6 gałązek tymianku sól i pieprz 3/4 szklanki cydru jabłkowego (najlepiej słodkiego) 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka masła Przygotowanie: Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i włóż czosnek, tymianek i rozmaryn. Podsmaż, aż czosnek zacznie się lekko rumienić (nie za długo gdyż stanie się gorzki), a olej nabierze aromatu ziół. Zdejmij patelnię z ognia(...)wyłóż czosnek na ręcznik papierowy a zioła wyrzuć. Umyte i osuszone kotlety dokładnie posól i popieprz z każdej strony. Postaw tą samą patelnię na dużym ogniu i gdy już będzie bardzo gorąca włóż kotlety. Smaż z każdej strony po 1-2 minuty, do ładnego zarumienienia, po czym wyłóż je na talerz. Następnie dodaj do patelni gruszki i podsmażaj aż zaczną

karmelowy
Gulasz wołowy 202

marchewki 4 cebule 4 papryki 1 papryczka chili (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku 150 ml wina czerwonego (opcjonalnie) ok. litra bulionu (najlepiej wołowego) mała puszka (142g) koncentratu pomidorowego sól, pieprz, liście laurowe, owoce jałowca, papryka, rozmaryn mąka do oprószenia mięsa oliwa do smażenia 1 łyżka masła (opcjonalnie)   Mięso myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki(...)czym oprószam pieprzem i papryką i obtaczam w mące. Smażę na oliwie na złoty kolor i przekładam do dużego rondelka. Na patelnię dodaję łyżkę masła/oliwy i do zimnego dodaję pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną papryczkę chili, pieprz w ziarenkach i owoce jałowca oraz rozmaryn i wino. Chwilę wszystko gotuję i przelewam do mięsa, dodaję kilka listków laurowych i dodaję

UgotujmyTo.pl
Pstrąg grillowany z sosem koperkowym 207

Grilled trout with dill sauce Składniki. 2 pstrągi 2 ząbki czosnku 1 cytryna 2 liście laurowe natka pietruszki świeży tymianek 1 łyżka oliwy Sos. 5 dag masła 1 łyżeczka musztardy Dijon 125 ml śmietanki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki koperku świeżego sól pieprz Wykonanie. Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z Łososiem w Sosie Śmietanowym 357

śmietanki 30% 2 opakowania łososia w sosie własnym (po ok. 100 g) 3 serki śmietankowe (typu kiri) 2 łyżki masła przyprawa: bazylia, tymianek, lubczyk, pieprz, sól oliwa świeża bazylia, rozmaryn (opcjonalnie) Makaron z Łososiem w Sosie Śmietanowym - Sposób przygotowania: Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy śmietankę, serki śmietankowe i podgrzewamy do rozpuszczenia, doprawiamy bazylią, tymiankiem, lubczykiem, pieprzem i solą (po szczypcie

Słodka Strona
Homemade bake rolls 176

szklanki mąki i łyżkę soli, dokładnie wymieszałam ciasto zagniatałam ok. 5 min, pod koniec dodałam masło  gotowe ciasto podzieliłam na 13 równych części z każdej uformowałam kulkę i dodałam: otręby (2), posiekane czarne oliwki (2), granulowaną prażoną cebulkę (2) i  granulowany czosnek (2); 5 bułek pozostawiłam bez dodatków tak przygotowane bułki ułożyłam na blasze, uprzednio delikatnie skrapiając każdą(...)nadpobudliwość norweskich drożdży czy temp., ale zaczyn wyrósł w oka mgnieniu Jako nowicjuszka skorzystałam z najprostszego przepisu: mąka (6 szkl.), drożdże (50 g), masło (3 łyż.) W trakcie pieczenia po domu unosił się fantastyczny zapach czosnku i prażonej cebulki Pewnie w trakcie pieczenia popełniłam mnóstwo niewybaczalnych, piekarniczych błędów. Ale i tak jestem z tych bułek bardzo zadowolona ;)  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- I found

bastalena
Knedle rybne z sosem koperkowym 163

zaskoczycie domowników :-)) Składniki: Porcja na 12 knedli  2 filety ze szczupaka lub karpia 1 łyżka bułki tartej  cebula 2 ząbki czosnku oliwa 600g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1,5 szkl maki pszennej 1 łyżka masła  gałka muszkatołowa Sos koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml bulionu  2 łyżki kwaśnej śmietany garść kopru(...)kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie, dodajemy rybę i dusimy ok 2 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy vegetą i pieprzem.Gdy masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki.  Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu

Anioły w kuchni
C - Placki po węgiersku 158

czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: ½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła 1 papryka 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz, mielona papryka do smaku. Rozpoczynam od przygotowania sosu. Mięso kroję w kostkę (2x2), obtaczam(...)spłukuję zimną wodą i przelewam do rondla. Cebulę kroję w kostkę, wkładam na patelnię do zeszklenia i dodaję do mięsa. Pieczarki kroję w plastry, duszę na patelni na łyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa. Duszę ok. 1 godziny. Oczyszczoną paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makaron z pesto 195

Składniki: pesto: 100 g rukoli, 90 g sera grana padano, 200 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 100 g orzechów włoskich, sól, pieprz. pozostałe: makaron spaghetti Czaniecki, 1 łyżka masła, 20 g startego żółtego sera. Przygotowanie:      pesto:   Liście rukoli myjemy pod zimną wodą. Następnie rozkładamy je na ściereczce, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rukolę wkładamy(...)stojącego blendera lub malaksera i miksujemy. Dodajemy drobno pokrojony ser grana padano, ząbek czosnku oraz obrane orzechy włoskie. Na końcu dodajmy sól i pieprz, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.    Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy makaron i pesto. Mieszamy. Na koniec posypujemy makaron startym żółtym serem

Aga w kuchni
pâté (pasta) z wątróbki gęsiej 241

ząbki czosnku 1 szalotka 1/2 łyżeczki  soli  szczypta pieprz białego mielonego ok 180 ml  gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło  przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć  wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz  do  mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone

Stare Gary
Ravioli z szpinakiem i grana padano 202

smacznie. Składniki: Ciasto 350 g mąka pszenna 1 jajko 3/4 szk ciepłej wody Farsz 200 g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej 50 g ser grana padano Do polania; 1 szt cebula mniejsza 1 łyżka masła 0,5 łyżki startego sera grana padano Przygotowanie:   Na stolnicę wysypać mąkę zrobić kopczyk i wbić jajko. Wymieszać za pomocą(...)widelcem. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 min od wypłynięcia na powierzchnie. Podajemy polane zrumienioną na maśle cebulką z serem i posypane pokrojoną bazylią oraz wiórkami sera.   Szpinak podsmażyć do odparowania wody dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odłożyć do wystudzenia. Do zimnego farszu dodać starty na grubych oczkach ser grana padano, bułkę tartą, wymieszać

Ala piecze i gotuje
Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem według Karola Okrasy 482

Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości 1/2 dużego selera korzeniowego lub 1 mały 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki bez pestek 100 g wędzonego twarogu 50 g masła (1/4 kostki) 4 łyżki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki oleju 1/2 łyżki ziaren kolendry sól i pieprz do smaku Wszystkie warzywa należy obrać(...)umyć. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy ziemniaki i seler, podsmażamy mieszając, aż się zeszklą. Białą część pora kroimy w plastry, a ząbki czosnku rozgniatamy, dodajemy do rondla i jeszcze chwilę podsmażamy. Całość doprawiamy roztartymi ziarnami kolendry i posiekaną ostrą papryczką. Warzywa należy zalać wodą tak aby je przykryła i dusić przez

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem 187

być też wieprzowe albo mieszane) 1  kilogram ziemniaków (jeśli chcemy zrobić 2 warstwy ziemniaków to 1,5 kg) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki szklanka świeżego albo mrożonego groszku 200 ml bulionu łyżka masła 3 łyżki mleka 2 łyżki oleju łyżka mąki sól, pieprz tymianek, majeranek natka pietruszki Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i ubijamy(...)masłem i mlekiem. Dodajemy tymianek, majeranek oraz pieprz. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim mięso wraz z pokrojonymi cebulami i ząbkami czosnku. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i zalewamy mięso bulionem. Kilka chwil prażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Później dodajemy groszek i ewentualne zioła. Zmniejszamy ogień

Bon Appetit Małgorzaty
Placek po węgiersku 183

sól pieprz Gulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 3 łyżki papryki słodkiej suszonej 1/2 łyżeczki chilli 2 łyżki mąki około 1 litr bulionu odrobinę masła 2 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie: Gulasz: Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę mięso(...)chilli. Mieszamy. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni, dodajemy mięso i chwilę smażymy. Potem dokładamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i dalej smażymy do uzyskania złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach

Oryginalny smak
Smakowity pasztet z kruszonką pistacjową 163

wątróbki drobiowej * 60 dag uda z indyka * 35 dag mięsa gulaszowego z indyka   * cebula * 2 ząbki czosnku * średnia marchewka  * średnia pietruszka  * kawałek selera * opakowanie Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi  * 2 łyżki masła   * sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa  * garść pistacji Przygotowanie : Mięso z indyka podzielić na małe kawałki, obsmażyć na roślinnym smalczyku(...)drobiowym i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać łyżkę Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości. Mięso zmielić w maszynce o drobnych oczkach, najlepiej dwa razy. Dodać masło i wyrobić do połączenia składników. Przyprawić do smaku ziołami. Przełożyć do foremki, ugnieść i odstawić na 3 godziny do lodówki

Magiczne Życie Marty
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja 214

śmietany (18% lub 22%),  3 łyżki posiekanej dymki,  1-2 łyżeczki posiekanego estragonu,  3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,  ½ papryczki chili (drobno posiekane), 100 ml wytrawnego białego wina,  sól, pieprz i cytryna do smaku, 3 łyżki masła do smażenia. Przygotowanie: Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając białe mięsko i pomarańczowy mlecz (jak ktoś lubi), wypłukać(...)solą i pieprzem aż się zrumienią (ok. 1 minuta z każdej strony). Wyjąć przegrzebki na talerz, masło wylać, na patelni r oztopić pozostałą część masła, dodać chili i cebulkę dymkę, smażyć ok. 1 minutę. Dodać czosnek i dusić kolejną minutę na małym ogniu.  Wlać wino, zwiększyć ogień, odparować alkohol (1-2 minuty), dodać śmietanę, estragon i przegrzebki, przyprawić solą

SzczyptaSmaQ