wielkości kapelusza, na pół lub na cztery. Cebulę pokroić w piórka. W dużym garnku, najlepiej takim który możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła. Dodać pokrojony drobno czosnek, wrzucić grzyby, posolić popieprzyć, dusić parę minut pod przykryciem, aż grzyby lekko puszczą sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę
Stare Garykurczaka ( a właściwie podudzia) 25 dag pieczarek plus kilka boczniaków, podgrzybków- u mnie suszone podgrzybki 2 ziemniaki, ale można nie dodawać 3 ząbki czosnku pokrojone tymianek, sól, pieprz szklanka białego wina 2 łyżki masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Udka pozbawiłam kości, grzybki pokroiłam w plasterki, suszone pokruszyłam, kilka pieczarek zostawiłam, by ułożyć je na wierzchu Mięso
Proste Potrawycebulowa z serem i grzankami ziołowo-czosnkowymi - polecam gorąco :) Szczególnie, gdy paskudna pogoda za oknem ... SKŁADNIKI 4 duże cebule 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 6 kromek chleba tostowego czosnek granulowany ulubione zioła - majeranek i tymianek lub oregano i bazylia, albo zioła prowansalskie 100g startego sera żółtego PRZYGOTOWANIE Na dużej(...)patelni roztapiamy masło, dodajemy cebule pokrojone w krążki. Podsmażamy na średnim ogniu przez kwadrans. Pilnujemy , by cebula pozostała jasnożółta. Oprószamy mąką i mieszamy przez 2-3 minuty na małym ogniu . Cebulę przekładamy do garnka z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę
Moje Kuchenne Rewelacjemiodu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml whisky 1 płaska łyżeczka papryki szczypta tymianku 20-25 g wędzonego dorsza Papryczki siekamy drobniutko z cebulką oraz czosnkiem, wrzucamy do rozgrzanego rondelka i podduszamy. Po chwili dodajemy ketchup (bez konserwantów), wodę, miód, cukier, musztardę, sos sojowy, przecier
Delicious TitbitsObieramy, a następnie gotujemy ziemniaki. Odstawiamy aż wystygną i kroimy w ćwiartki. 2. Gotujemy brokuła do miękkości w osolonej wodzie. 3. Na patelni na maśle, bądź jak kto woli, na oliwie, szklimy posiekany drobno czosnek, albo wyciskamy go i pokrojoną w paseczki cebulkę. 4. Na patelnię do cebulki i czosnku wrzucamy ćwiartki ziemniaków, czekamy aż się zarumienią, po czym dodajemy
Kuchnia Pełna Pasjiząbek czosnku 100 ml białego wina-opcjonalnie bulionu warzywnego 2 marchewki 1/2 pora 1/2 ananasa około100 g orzechów nerkowca 2 łyżki masła około 100 g startego parmezanu Wykonanie: zielony orkisz opłukać na sicie obrać cebulę i czosnek .Pokroić w drobną kostkę.Na roygrzanej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem,dodać orkisz,obsmazyć,posolić przyprawić pieprzem,podlać winem.Gdy wino odparuje dolewać(...)krążki.Ananasa obrać,usunąć głąb i pokroić w kostkę.Pora i ananasa dodać do risotta 5 minut przed końcem gotowania orzechy posiekać i skarmelizować na patelni na 1 łyżce masła z 1 łyżką cukru.Reszte masła i parmezan wmieszać do risotta i serwować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sojowy ciemny – 1 łyżka - olej Kujawski bazyliowy – 2 łyżki - miód – 2 łyżki - czosnek – 1 ząbek - chili – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta SOS: - truskawki – 200 g - masło klarowane – 4 łyżki - cukier brązowy – 2 łyżki - kolorowy pieprz ziarnisty – 1 łyżka KLOPSY: - ryż – 100 g - sól – 1 łyżeczka - papryka(...)sojowy z miodem i olejem. Dodajemy posiekany czosnek,pieprz i chili. Oczyszczone filety obtaczamy dokładnie w marynacie,zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.1godz. Po tym czasie układamy pojedynczo na folii aluminiowej,polewamy marynatą i wkładamy do gorącego(180C) piekarnika na ok.25-30min. SOS: Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone na pół truskawki i zasypujemy brązowym cukrem. Delikatnie
Ostra na Słodkoporcje: 2 jajka 3 łyżki oleju roślinnego 10 dag suszonych grzybów shiitake 8 dymek, cienko pokrojonych w plasterki 1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki drobno posiekanej 2-3 łyżki masła 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego 1 łyżka sherry lub półsłodkiego białego wina 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1-2 łyżki świeżo posikanej kolendry(...)paski. 3. Rozgrzej wok lub patelnię, wlej 1 łyżkę oleju i smaż czosnek i dymkę, ciągle mieszając, przez 3-4 minuty. Nie powinny się zrumienić. Przełóż na talerz łyżką cedzakową. 4. Wsyp pokrojoną paprykę i smaż mieszając 2-3 minuty, następnie włóż masło i wlej resztę oleju. Gdy masło się rozpuści, wsyp kawałki grzybów i smaż wszystko na średnim
Apetyczna babeczkażurawin suszonych - ok. 2 szklanek bulionu wołowego - 300 ml śmietany 30% - 100 g masła (+ 20 g masła do smażenia) - Gałązką świeżego tymianku - Gałązką świeżego rozmarynu - 1 kg ziemniaków, ugotowanych - niewielka ilość soli - niewielka ilość mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE: 2-3 ząbki czosnku kroimy w grubsze paski. Szynkę nacinamy nożem, w nacięcia wkładamy pokrojony czosnek. Szynkę doprawiamy solą i pieprzem(...)tego samego garnka dodajemy olej rzepakowy, ok. 20 g masła. Gdy masło się rozpuści, dodajemy szynkę, smażymy, obtaczając ją w tłuszczu w garnku. Szynkę obsmażamy przez 6-8 minut, następnie wyjmujemy ją z garnka, przekładamy na talerz. Z garnka zlewamy zbędny tłuszcz. Do garnka ponownie dajemy cebulę z czosnkiem i żurawinami, dodajemy 1 szklankę bulionu wołowego oraz obsmażoną szynkę, zmniejszamy
Zainspiruj się kuchniąsmaku 2-3 ząbki czosnku sok z połowy małej cytryny, natka pietruszki Przygotowanie : Avocado przekroić na pół, wydrążyć, dodać pokrojoną natkę, czosnek - zmiksować Dodać sok z cytryny, sól ( sok dodawać ostrożnie ) - jeszcze raz zmiksować. Zalety masła (znalazłam w sieci ) -pomaga obniżać ciśnienie krwi, - zapobiega skokom cukru we krwi, - zawiera luteinę, która chroni oczy, - jest bogate w kwas foliowy
Proste Potrawyłyżka sosu sos worcestershire łyżeczka czosnku granulowanego oliwa Sos pomidorowy: pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól.pieprz łyżeczka cukru łyżka octu winnego Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki około 1 szklanki mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie : Cebulę posiekać drobno. Podsmażyć połowę na patelni. Dodać mięso. Kiedy(...)się podsmaży przyprawić. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę i również podsmażyć na maśle. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować sos pomidorowy. Na patelni podsmażyć pozostałą cebulę. Dodać pomidory z puszki i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy , czosnek, cukier, ocet i przyprawy. Dusić do momentu aż powstanie gładki sos. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu
Mania Gotowaniaząbek czosnku, plasterki 1/2 papryki czerwonej, kostka garść świeżej kolendry garść startego sera żółtego sól, pieprz szczypiorek do posypania 1 łyżka masła 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy pieczarki i smażymy 2 minuty. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. 2. W misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy paprykę, ser, kolendrę
My Culinary Artkawałek rozmarynu sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki 30-36% (musi być rzadka, mi gęsta 36 się zważyła) ok 100g masła w kawałkach No więc zaczynamy. Wino łączymy z octem. Dokładamy pokrojoną w kawałki cebulę, czosnek i małą gałązkę rozmarynu. Stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu redukując płyn do ilości ok 3 łyżek. Śmietanę wlewamy(...)śmietany dodajemy przecedzony płyn winno octowy. Mieszamy wszystko trzepaczką rózgową i ( nie możemy już tego gotować jedynie delikatnie podgrzać) i stale mieszając dodajemy po kawałku pokrojone w kostkę zimne masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Idealne jajko w koszulce powinno przypominać kulkę mozzarelli, zarówno wyglądem jak i konsystencją. Jajko rozbijamy do miski. Należy uważać, aby żółtko pozostało całe
Malinowe Pocałunkikorzenia selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 ząbki czosnku; 1,5 litra zimnej wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 4 średnie ziemniaki; 1 średnia cebula; 1 czubata łyżka masła; Jaja - po 1 na talerz. Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)ponownie zagotuje. Ugotowaną zupę przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i peiprzem do smaku. Zupę zdjąć z ognia. Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę zeszklić na maśle na złoty kolor. Jaja ugotować na twardo, pokroić
Gospodyni Miejskaspróbowana- pozostawia niedosyt do końca...mozna jeść, jeść I uwielbiać. Zapraszam :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1,5 łyżeczki suchego czosnku 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka chilli ok 2 łyżeczek soli 500 ml jogurtu greckiego 120 gr masła 2 cebule 1 papryka-czerwona kolendra lub natka pietruszki 4 łyżki soku z cytryny 1,5 szkl ryżu basmati Wykonanie: Kroimy(...)piersi z kurczaka w kostkę. Do jogurtu dodajemy garam masala, czosnek, chilli , 1 łyżeczkę soli. Mieszamy wszystko I dodajemy kurczaka. Przykrywamy kurczaka jogurtem. Odkładamy pod przykryciem do lodówki na 2-3 godziny. W garnku rozpuszczamy masło I dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy ryż w drugim garnku. Gdy cebula jest podsmażona dodajemy kurczka z jogurtem I gotujemy
Smaki Edyty