masło czosnek - 2197 przepisów (strona:70/147)

Ser smażony z suszonymi pomidorami 163

Sery smażone można przygotować w formie naturalnej, bez dodatków oraz z dodatkami np. z kminkiem. Tym razem przygotowałam ser smażony z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, dzięki temu dodatkowi ser uzyskał delikatnie czerwoną barwę Przepis na ser smażony mam od mojej babci. W Wielkopolsce ser smażony uznany jest za produkt regionalny i prawie w każdym domu kiedyś się(...)kąpieli wodnej, ja jednak wolę swoją wersję sera smażonego na maśle. Składniki: 1/2 kg sera twarogowego tłustego 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli, 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Ja przygotowuję ser smażony w ciągu 2 dni dni. 1 dzień gliwieje rozdrobniony twaróg posypany sodą. Ja dodaję tylko 1 łyżeczkę na 1/2 kg sera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maślane krewetki z czosnkiem i chilli 256

wtedy danie będzie łagodniejsze. Przepis ponad rok temu znalazłam na kanale Kocham Gotować . Składniki na marynatę: 1/2 kg krewetek 1/2 główki czosnku 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: 200ml białego wina 20g masła 2 papryczki chilli 1 papryczka jalapeno 1 cytryna sól i pieprz do smaku Do miski wrzucamy drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy

Animelka Blog
Bułki z leczo 157

mąki 1 jajko 1 szklanka mleka 5 dag świeżych drożdży (pół opakowania) ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli (do smaku) 2 płaskie łyżki masła Farsz: 1 mała cukinia 3 małe pomidory 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 mała papryka (kolor dowolny lub mix) 15 dag pieczarek Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki 1,5 płaskiej łyżki koncentratu Przygotowanie: Ciasto(...)rozpuszczenia. Mleko zletnić. Rozpuścić w nim drożdże. Do miski dodać rozczyn, mąkę, jajko, sól oraz rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Farsz: cukinię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skorki, pozbyć się nasienia. Drobno pokroić. Czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w półtalarki. Posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na odrobinie oleju do miękkości

Fabryka pomysłów
Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 172

Składniki: 4 kotlety z jagnięciny podhalańskiej (comber) 1 pęczek szparagów (zielonych) 1/2 kg młodych ziemniaków 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 łyżki oliwy z oliwek plasterek masła sól Marynata: 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej szałwii sól pieprz Sos balsamiczny: 1/3 szklanki octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu Przygotowanie: Marynata: Do miseczki wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek(...)obieramy około 1/3 od końca. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Nie dłużej, bo mają być lekko chrupiące. Odcedzamy, dodajemy plasterek masła i delikatnie mieszamy. Sos balsamiczny: Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy miód. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu. Na talerzu układamy szparagi, kotlety

Oryginalny smak
Pasztet z soczewicy 200

Czas pieczenia : 40-50 min. Składniki 1 szkl. (250 ml) czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera naciowego kawałek korzenia selera kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ły ż ka masła orzechowego (opcj.) przyprawy: sól, pieprz, curry, kminek, słodka papryka, chili, sos sojowy oliwa z oliwek(...)listki laurowe, ziele angielskie. Ugotować na "papkę". Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulkę pokrojoną w k ostkę , następnie po siekany czosnek i re sztę wa rzyw startych na tarce. Dla smaku można dodać 2 ły ż ki masła. Wszystko razem dusić do miękkości. Doprawić przyprawami. Uduszone warzywa można wrzucić do blendera i zmiksować. Ja trochę je rozgniołam widelcem. Nie chcia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Cannelloni z sosem bolognese 158

najprostsza wersja z sosem bolognese ;) Cannelloni z sosem bolognese Składniki: opakowanie makaronu cannelloni porcja mięsa mielonego sos do spaghetti bolognese (w torebce) cebula 3 ząbki czosnku sos beszamelowy ser żółty Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 4-5 łyżek mąki szklanka zimnego mleka pieprz sól gałka muszkatołowa Przygotowanie: Sos beszamelowy, bo od niego najlepiej jest rozpocząć nasze zmagania z cannelloni(...)było grudek. Gdy masło połączy się z mąką, wlewamy powoli zimne mleko i mieszamy. Doprawiamy i gotujemy aż zgęstnieje. I beszamel jest gotowy ;)  Na całe opakowanie makaronu trzeba przygotować podwójną ilość beszamelu. Sos bolognese robimy na dużej patelni. Na oleju z pestek winogron podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do nich mięso mielone

Lawendowe Niebo
Kremowa zupa serowo - cebulowa z chilli i grzankami 185

oleju - 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) - 10 dag serka topionego (ja użyłam ze szczypiorkiem) - przyprawa uniwersalna - pieprz, czosnek granulowany, tymianek,   zioła prowansalskie, chilli - grzanki Przygotowanie:  Cebule kroimy w pół-talarki. W dużym garnku roztapiamy masło z łyżką oleju (nie będzie się przypalać). Cebulę podsmażamy z przyprawą uniwersalną około 5 minut, po czym wlewamy przygotowany wcześniej

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa cebulowa z grzankami ;-)))))))))) Smy(a)kowita 248

prawdziwego warzywno-drobiowego bulionu. Zapraszam ;-) Składniki (porcja na 2 osób): 3 duże cebule młode (białe) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła dobrej jakości 2 łyżki śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 kromki chleba pszennego kromka duża bagietki ciemnej około 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziej lampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina 500- 600ml

SMYKWKUCHNI
Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym 313

laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 3 średnie ziemniaki; Sok wyciśnięty z 1 cytrny; Pęczek koperku; 200 g serka topionego (2 prostokąty - każdy po 100 g, u mnie kremowe); 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 łyżka masła; 125 ml soku z kiszonych ogórków - opcjonalnie(...)tarce o dużych oczkach (ja miałam gruntowe i nie obierałam ich ze skórki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać starte ogórki i całość razem podsmażać, aż ogórki staną się miękkie

Gospodyni Miejska
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM 166

garstka orzechów, - przyprawy wg uznania - u nas czarny pieprz i vegeta, - odrobina masła, /folia aluminiowa się przyda/ WYKONANIE: 1. Szpinak: wrzucamy go na rozgrzane masło i cały czas mieszając odparowujemy. Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucamy ser, mieszamy. Szpinak gotowy - nie podjadać!! :)))  2. Rybkę wykładamy na ułożoną folię aluminiową. 3. Szpinakową kołderkę nakładamy na pstrąga. 4. Wkładamy

Wypisz Wymaluj
Wyrolowana pieczona kiełbasa 176

długości kiełbasek 2 łyżki groszku oraz kukurydzy z puszki 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa do boczku lub wieprzowiny główka czosnku Farsz warzywny: 1/2 cukinii  6 dużych pieczarek 1/2 małego pora sól, pieprz, papryka słodka 1 łyżka masła Kiełbaski dzielimy na dwie części, na środku kiełbaski robimy sakiewkę by można było włożyć nasz farsz, ale nie przecinając brzegów(...)układamy nasze rollsy wraz z powstałym tłuszczem, dodajemy nie obrane ząbki czosnku. Pieczemy w tem. 180 st do momentu aż czosnek będzie miękki w środku. Farsz warzywny: Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy pieczarki z dodatkiem masła następnie dodajemy pora a pod koniec smażenia cukinie. Dodajemy przyprawy i chwile jeszcze podsmażamy

NaKońcuJęzyka
Grzyby duszone w piekarniku 172

wielkości kapelusza, na pół lub na cztery.  Cebulę pokroić w piórka. W dużym garnku, najlepiej takim który możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła. Dodać pokrojony drobno czosnek, wrzucić grzyby, posolić popieprzyć, dusić parę minut pod przykryciem, aż grzyby lekko puszczą sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę

Stare Gary
Kurczak z pieczarkami wg J. Oliwera 340

kurczaka ( a właściwie podudzia) 25 dag pieczarek plus kilka  boczniaków, podgrzybków- u mnie suszone podgrzybki 2 ziemniaki, ale można nie dodawać 3 ząbki czosnku pokrojone tymianek, sól, pieprz szklanka białego wina 2 łyżki masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Udka pozbawiłam kości, grzybki pokroiłam w plasterki, suszone pokruszyłam, kilka pieczarek zostawiłam, by ułożyć je na wierzchu Mięso

Proste Potrawy
Zupa cebulowa z grzankami i serem 233

cebulowa z serem i grzankami ziołowo-czosnkowymi - polecam gorąco :) Szczególnie, gdy  paskudna pogoda za oknem ... SKŁADNIKI 4 duże cebule 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 6 kromek chleba tostowego czosnek granulowany ulubione zioła - majeranek i tymianek lub oregano i  bazylia, albo zioła prowansalskie 100g startego sera żółtego  PRZYGOTOWANIE   Na dużej(...)patelni roztapiamy masło, dodajemy cebule pokrojone w krążki. Podsmażamy na średnim ogniu przez kwadrans. Pilnujemy , by cebula pozostała jasnożółta. Oprószamy mąką i mieszamy przez 2-3 minuty na małym ogniu . Cebulę przekładamy do garnka z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos barbecue 186

miodu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml whisky 1 płaska łyżeczka papryki szczypta tymianku 20-25 g wędzonego dorsza Papryczki siekamy drobniutko z cebulką oraz czosnkiem, wrzucamy do rozgrzanego rondelka i podduszamy. Po chwili dodajemy ketchup (bez konserwantów), wodę, miód, cukier, musztardę, sos sojowy, przecier

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania