ogórki kiszone papryka słodka pieprz oregano Sos: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko(...)ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem, papryką i oregano. Sos: Jogurt, majonez i musztardę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy, wszystko razem mieszamy. Gdy ciasto nam się podpiecze, przekładamy farsz i zalewamy sosem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy żółtym
Czerwona Porzeczkatylne golonki przecięte na pół ok 1 kg 2 litry bulionu 0,5 l piwa 3 kolby kukurydzy 3 łyżki masła marynata: 1 łyżeczka kolendry 3 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego jałowca 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chili 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie(...)Podajemy z gotowaną kukurydzą:) Przygotowanie kukurydzy: Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Przekrajany na 3 części i wbijamy drewniane szaszłyki, posypujemy solą i masłem. Smacznego
Niezły Młyneksoku z cytryny 100g ryżu kolorowego 1 łyżka koryntek 1 łyżka pinioli uprażonych 1 banan 1 łyżeczka przyprawy Sumak 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie. Marynata - wymieszać dokładnie 2 łyżki oliwy ,sok z cytryny ,posiekany czosnek, sól, pieprz i listki tymianku. Mięso rozbić dosyć cienko ,jeżeli schabowe są duże to przeciąć na połowę i włożyć do marynaty(...)mieszance, tak. Koryntki, malutkie rodzynki, zalać wrzątkiem. Uprażyć piniole - nasiona pinii. Obrane banany pokroić w grubsze plasterki ,po skosie. Posypać obficie przyprawą sumak i karmelizować na patelni z roztopionym masłem wymieszanym z miodem, na dosyć silnym ogniu. Osączyć rodzynki. Kotlety obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Do ugotowanego ryżu dodać rodzynki oraz przecedzoną marynatę z patelni. Ryż ułożyć
Kulinarny karnet Christopherałyżka – słodki sos chili – 1 łyżka – sól , pieprz – 1 szczypta – czosnek kolorowy – 1 szczypta – tymianek – 1 szczypta – majeranek – 1 szczypta – papryczka chili – 1 szt – rozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta – masło – 1 łyżka – oliwa z oliwek – 50 ml Warzywa(...)masło – 1 łyżka Dodatkowo : - duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle – 2 szt – drobno starty parmezan – 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Mięso : Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry. Lekko rozbijamy dłonią. Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku. Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili
Ostra na Słodkopieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej ok. 50 g masła Kotlet Schabowy - Sposób przygotowania: Schab dzielimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), niewielką ilością soli (lub vegety) i pieprzu. Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach
Słodka Stronaświeżych drożdży 20 grubo posiekanych czarnych oliwek 2-3 łyżki suszonej bazylii oliwa do rąk, do formowania bułek masełko czosnkowe 2 łyżki masła lub margaryny (cokolwiek czym smarujecie kanapki) 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki, choć lepsza byłaby świeża szczypta soli Sposób przygotowania: bułki Wsypujemy do miski mąkę, sól, drożdże, wlewamy zakwas i letnią wodę. Wszystko(...)bułki podrosną włożyć blachę do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec 30 minut. Po 20 minutach przełożyłam blachę na wyższą półkę, żeby podpiec wierzch. Spód szybciej się rumieni. masło Masło postawić w ciepłym miejsc, by zmiękło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ponownie schłodzić w lodówce. Gotowe
W kuchni wieczoremczubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa w proszku biały pieprz pieprz kolorowy sól Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania: Sos pomidorowy z mięsem: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a następnie podsmażamy(...)dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez minimum 45 minut. Sos beszamelowy: Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy, solą, gałką muszkatołową, białym i kolorowym pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju
Słodka Stronasolonych kaparów, przepłukanych i posiekanych 50 g świeżej natki pietruszki, posiekanej 180 ml oliwy extra virgin 50 g solonego masła w temperaturze pokojowej 5 łyżek świeżo startego sera cheddar sól i świeżo mielony pieprz 500 g makaronu tagliolini Wykonanie: Czosnek, orzechy, kapary i odrobinę soli wrzucamy do moździerza i ucieramy na grudkowatą masę. Dodajemy natkę pietruszki i ucieramy na gładką
Gorący kąsekwcześniej, schłodzić, dopiero później pokroić na porcje i w taki sposób podgrzewać. ;) Składniki: 3 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego cebula 3 ząbki czosnku 4 pomidory natka pietruszki ser feta 200g sera żółtego czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa do ziemniaków(...)zostawiamy na pół godziny, aż puszczą wodę (pozbędziemy się w ten sposób naturalnej goryczki bakłażana). W tym czasie możemy zacząć przygotowywać mięso. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso, smażymy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem, aż odparuje nadmiar wody ( około
Czerwona PorzeczkaPost Bułeczki z czosnkiem i ziołami (na maślance) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojepenne tricolor) 3 łyżki oleju arachidowego (użyłam oleju z orzechów włoskich) 2 posiekane ząbki czosnku 2 pokrojone szalotki (użyłam jedną średnią cebulę) 226 g fasolki szparagowej (dałam mrożoną) 100 g pomidorków cherry, pokrojonych na pół (ok. 6-7) 1 łyżeczka wiórków chili 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (typ crunchy) 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego (następnym(...)Przygotowanie Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek oraz dymkę. Smażyć ok. 1 min. Makaron odcedzić i dodać razem z fasolką do woka. Smażyć ok. 5 minut. Dodać pomidorki, wymieszać. W miseczce wymieszać wiórki chili z masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym i koncentratem pomidorowym. Otrzymaną mieszaninę dodać do makaronu i całośc dobrze wymieszać
coolinarnastrefa.blogspot.comgorgonzolla, 100g startej mozarelli , pół szklanki odsączonych z wody kaparów świeżo zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek lub masło do smażenia pesto z rukoli: 50g liści rukoli + ok. 20g na posypanie pizzy po upieczeniu, 1 średni ząbek czosnku pokrojony w plasterki, 1/4 szklanki zielonego groszku odsączonego z zalewy 15g uprażonych ziaren słonecznika, 15 uprażonych płatków(...)migdałów , 1/4 szklani oliwy sól, pieprz, odrobina cukru do smaku Przygotowanie: Z ugotowanych ziemniaków odlewamy wodę. Dodajemy do nich oliwę, masło oraz świeży rozmaryn i wszystko łączymy ze sobą za pomocą ubijaczki do ziemniaków lub widelca. Odstawiamy do ostygnięcia np. na balkon. Po usunięciu pancerzy krewetki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie umieszczamy w misce
Symfonia Smakówbardzo mi smakują ;) Życzę smacznego! :) Składniki: 4 sztuki papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula 2 ząbki czosnku torebka ryżu torebka kaszy gryczanej 10 sztuk pieczarek oregano bazylia tymianek sól, pieprz 4 cienkie plasterki masła ser żółty do posypania na wierzch Wykonanie: Paprykę myjemy, wyjmujemy ziarenka tak, aby powstały nam kapelusze. Cebulę i pora siekamy drobno i smażymy(...)odrobinie oleju. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy razem około 10 minut. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy zioła. Kaszę i ryż gotujemy wedłg przepisu na opakowaniu ( ewentualnie 1-2 minuty krócej, jeżeli wolicie
Czerwona Porzeczkażółty lub mozarella, sos pomidorowy: 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2-4 ząbki czosnku, 2 duże cebule, 0,5 kg dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki, zioła: bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka ostra; sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 500 ml mleka, szczypta gałki muszkatałowej, sól, pieprz. Przygotowanie: 1. Przygotowujemy sos pomidorowy(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę, dodajemy mięso oraz wyciskamy czosnek. 2. Pomidory drobno kroimy, dodajemy do reszty składników na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, a także bazylią. 3. Przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy. Dodajemy zimne mleko, mieszamy aby mąka się rozpuściła i nie było
Kuchnia Pełna Pasjigryczanej (u mnie Sonko ) 2 małe papryki 2 małe cukinie 200 g pieczarek 100 g pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 3 ząbki czosnku zielona pietruszka pieprz, sól, oregano (lub ulubione przyprawy) odrobina oleju lub masła do podsmażenia warzyw Przygotowanie : Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę i cukinie
Ze smakiem i z pasją