pieprz cytrynowy świeże zioła: bazylia, mięta, tymianek roszponka: 2 opakowania sałaty roszponka Fit&Easy 4-5 dużych ząbków czosnku 1 paczka łuskanych ziaren słonecznika 3-5 łyżki oleju z pestek winogron sól, pieprz, puree: 4 duże ziemniaki 1/2 kostki masła pęczek koperku sól, pieprz Dorsz: Rybę solę i oprószam pieprzem cytrynowym. Następnie wraz z ziołami wkładam do rondelka(...)minutach wyciagam rybę i układam na gorącej roszponce. Roszponka: Na suchej jszcze patelni prażę ziarna słonecznika, odkładam na bok. Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron. Ząbki czosnku obieram i kroję w cieniutkir plasterki. Wrzucam na gorący olej, chwile podsmażam, po czym wrzucam sałatę. Wrzucam garść uprażonych ziaren słonecznika. Kiedy się skurczy, doprawiam solą
W kuchni Karmel-itkipochmurne dni, stąd takie zdjęcia. 1 szklanka kaszy pęczak 2 cebule 3 ząbki czosnku 0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów 50 ml białego wina 20 g suszonych podgrzybków Nasza Chata 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy(...)cebulę i grzyby. Po kilku minutach dodajemy czosnek i suszone pomidory. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut. 5. Po wyłączeniu gazu, dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
Szefowa kuchnidodatkiem szpinaku. Omlet ze szpinakiem i serem feta Składniki: Omlet: 3 jajka 1 łyżka wody sól, pieprz 1 łyżka masła Nadzienie: 50 g sera feta 150 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorów suszonych ½ świeżego pomidora 2 łyżki startego parmezanu pieprz oliwa do smażenia rukola Przygotowanie: Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Jeśli(...)posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4 minuty. Następnie dodajemy wszystkie pomidory i fetę. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy omlet. Jajka wbijamy do miski, dodajemy wodę i przyprawiamy solą i pieprzem. Uważamy z solą ponieważ ser feta oraz parmezan są słone. Wszystko dokładnie roztrzepujemy widelcem. Masło rozgrzewamy
Mania Gotowaniagotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy
ladykitchenstopni C. Składniki: kawał dobrej wołowiny (u mnie o grubości 4 cm) sól, pieprz olej rzepakowy (albo smalec) łyżką masła składniki na sos: 4 łyżki musztardy 6 łyżek gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku. Wykonanie: Mięso smarujemy tłuszczami. Ostrożnie kładziemy mięso na bardzo rozgrzanej patelni. Ma skwierczeć! Jeśli mięso jest grube
Bon Appetit Małgorzatygotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy
ladykitchenpyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 50 g masła roztopionego 5 łyżek wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem 0,5 szkl mleka 50 g świeżych drożdży 6 parówek ( z dużą zawartością mięsa około 80%) 1 jajko 2 łyżki wody Dodatki musztarda
Ala piecze i gotujetrochę jak... przygotujcie i sami oceńcie! ;) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki wody 100 g zimnego masła Składniki na nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju sól, pieprz Składniki
My Culinary Artgrzankami, pestkami dyni i parmezanem. Składniki: 750 g mrożonego zielonego groszku 1 l rosołu lub bulionu warzywnego 1 l wody 2 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu kolorowy pieprz w młynku sól himalajska 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku Do posypania: 4 łyżki pestek dyni kilka kromek chleba orkiszowego/żytniego
Ze smakiem i z pasjąSkładniki: [dla 2 osób] 2 filety dorsza lub innej białej ryby dwa pergaminy z "Winiary pomysł na...Papirus soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami" woreczek ryżu (u mnie z warzywami) kilkanaście małych marchewek łyżka masła łyżka cukru pudru Wykonanie: Filet opłukać i osuszyć. Pokroić na 4 części. Po dwa kawałki włożyć do każdego pergaminu i smażyć wg przepisu
Pasja Smakuświeże), np. koperek, bazylia, oregano itd. sól, pieprz łyżeczka czosnku granulowanego Jajka rozbełtałam z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami oraz granulowanym czosnkiem. Pomidorki oczyściłam z szypułek, przepołowiłam. Cebulę drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam trochę masła, zeszkliłam na nim cebulę, po czym wylałam rozbełtane jajka z ziołami i mieszałam szpatułką, by postała jajecznica (można zostawic - wyjdzie omlet). Do smażącej
W kuchni Karmel-itkisię spodobał więc postanowiłem go zrobić. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego ciekawego przepisu. Składniki: Ziemniaki (u mnie 5) 100 g masła 100 g sera 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonych ziarn kolendry 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Za pomocą pałeczek do sushi(...)nakrojeniu ziemniaki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Podpiekamy ziemniaki w kuchence mikrofalowej przez 6 min. W między czasie dopóki ziemniaki się podpiekają złączamy wszystkie przyprawy z miękkim masłem. Masłem nacieramy ziemniaki i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 40 min. W środku pieczenia ziemniaki posypujemy startym serem. Smacznego
Kuchnia Łukaszaziemniaki -marchewka -przyprawy Skworcu- liście kolendry, pieprz ziołowy,papryka płatki zielone, cebula suszona płatki, suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, -suszone pomidory wraz z olejem Ole! -biała kiełbasa -ser żółty w kawałeczkach -parmezan Połóż brytfanne Toscana na palniku i roztop masło. Dodaj marcheweczkę pokrojoną w kostkę. Przykryj i duś trochę. Następnie dodaj do marchewki przypraw Skworcu suszonej cebuli
Z Kuchni Do KuchniMARYNATA: * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * miód – 4 łyżki * czosnek – 2 szt * mąka kukurydziana – 2 łyżki * letnia woda – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * pieprz – 1 szczypta * papryka ostra – 1 szczypta PTYSIE: * ugotowane ciepłe ziemniaki – 200 gramów * masło – 1 łyżka * żółtko – 1 szt * białko – 1 sztuka * szczypiorek(...)ciemny mieszamy z miodem i rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli , pieprzu i papryki. Dolewamy mąkę kukurydzianą roztrzepaną z letnią wodą. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Mięso oczyszczamy i kroimy na 2 porcje. Następnie nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. PTYSIE: Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtko. Mieszamy z solą
Ostra na Słodkowędzonego boczku 6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania 2 cebule 3 ząbki czosnku jajko surowe 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka suchego majeranku ewentualnie szczepiorek łyżeczka papryki w proszku 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej pieprz, sól 4 jaja ugotowane na twardo masło lub oliwa do smażenia przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę , chwilę(...)podsmażać na patelni, przełożyć do miseczki i odstawić na bok. Do tłuszczu z boczku dodać łyżkę masła, wrzucić cebulę i podsmażać przez ok 5 min na niewielkim ogniu, aż cebula zacznie się lekko złocić. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i posiekany czosnek i smażyć kolejną minutę. Dołożyć do miseczki z boczkiem, wymieszać i przestudzić. W większej misce wymieszać
Stare Gary