pekińskiej lub kapusty białej - 2 duże cebule - 4 łyżki kaszy manny - sól, pieprz,czosnek w granulkach lub w ząbkach , majeranek - 1 kostki rosołowa - 0,3l wody Puree: - tyle ziemniaków ile potrzebujesz - na rondelek ziemniaków 2 duże marchewki -3-5 łyżek mleka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania: 1.Kotlety Kapustę poszatkować. Cebule pokroić w drobną kostkę . Mięso mielone(...)wrzucić do dużej miski , wbić jajko , pokrojoną kapustę i cebule. Ręcznie ugniatając mięso wymieszać składniki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać 4 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać. Następnie bierzemy się za uformowanie kotletów. Powinno ich wyjść ok. 10 z 0,5kg mięsa. Uformowane kotlety obtoczyć w mące i odstawić na talerz. Rozgrzać na patelni olej
Gotuj Z Muzykąudany i bez grudek ważne jest to aby dwa składniki ( w tym przypadku masło i mleko) były schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym. 2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 500 gram mięsa mielonego wieprzowego passata pomidorowa pół czerwonej papryka sól pieprz bazylia(...)Poza tym potrzebujemy dwa duże opakowania krakersów zwykłych lub cebulowych 300 gram sera startego tłuszcz do wysmarowania formy Zacznijmy od przygotowania sosu beszamelowego. W rondelku rozgrzewamy masło i gdy się rozpuści dodajemy do niego mąkę. Smażymy całość przez minutę i powoli dolewamy odrobinę mleka. Gdy całość zgęstnieje ponownie dolewamy odrobinę mleka... i tak cały czas aż wlejemy pół litra
Mango Papajastworzyłam bułki nadziewane szpinakiem i fetą :) Składniki: ok. 40 dkg. mąki , 3 dkg drożdży , 1 szklanka mleka , ćwierć kostki masła lub margaryny, ćwierć łyżeczki soli , łyżka cukru , opakowanie świeżego szpinaku (chyba ok. 400 g ;) ), 4 spore ząbki czosnku , 2 - 3 łyżki oliwy do smażenia, ser feta , sól , pieprz , gałka muszkatołowa do smaku. Szpinak opłukać i osuszyć. Czosnek obrać(...)posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i zeszklić na niej czosnek. Na to wyłożyć szpinak (ja nie kroiłam go) i poddusić przez chwilę. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i świeżo utartą gałkę do smaku. Gdyby szpinak był gorzkawy, można dodać odrobinę cukru. Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i lekko rozetrzeć Po chwili pod wpływem
Codzienna kuchnia niecodziennaricotty 1 jajko + 1 rozmącone do posmarowania pęczek pietruszki ok. 100 g masła (do smarowania) słodki sos chili listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na oliwie lub oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy starty na tarce imbir, a następnie przesmażamy przez pół minuty. Dodajemy mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy(...)nakryte zwilżoną ściereczką (ciasto po otwarciu opakowania szybko wysycha). Każdy płat kroimy na dwie części aby uzyskać dwa prostokąty. Każdy smarujemy bardzo cienko, za pomocą pędzelka lub dłoni rozpuszczonym masłem. Nakładamy farsz i zwijamy brzegi, a następnie toczymy tworząc roladkę. Układamy na papierze do pieczenia. Powstanie tak 14 pałeczek. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15-20 minut
Poezja smakubędzie Wam smakować. Eh, dlaczego zapiekanki tak świetnie smakują, a brak im fotogeniczności?:P Składniki: 12 średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku Mała cukinia (20 dag) Olej Sól Pieprz Sos: 15 dag startego sera żółtego Mały pojemniczek śmietany – u mnie 18 % (200g) Szklanka przecieru lub passaty pomidorowej Majeranek Szczypta pieprzu cayenne Jajko(...)dnie naczynia uprzednio wysmarowanego odrobiną tłuszczu, aby nic do niego nie przywarło i się nie przypaliło (może to być masło, olej). Kiełbasę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Pieczarki pokroić w półtalarki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć do miękkości. Posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni. Cukinię pokroić w kostkę, przesmażyć. Na ziemniaki ułożyć pieczarki wymieszana z cebulą
Fabryka pomysłówgarści obranych pistacji 3 garści suszonej żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju 2 łyżki masła 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por, biała cześć pół pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa kilka ziaren ziele angielskiego 2 liście laurowy pieprz czarny mielony pieprz kolorowy lub cytrynowy do ozdobienia wierzchu sól(...)minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przecedzić na sicie, po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić i popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, zetrzeć gałkę muszkatołową. Dodać żółtka z jajek
Apetyczna babeczkamarchewki (moje były spore i mogły ważyć ok. 350-400 g) 3-4 ząbki czosnku 100 ml miodu pitnego (u mnie trójniak) przyprawy: 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, 1-2 łyżeczki cukru dodatkowo: olej i masło do smażenia, mąka do oprószenia mięsa i ewentualnego zagęszczenia sosu do podania: 8 ziemniaków pokrojonych(...)kostkę i ugotowanych Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2-3 cm. Cebule oraz czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub rondlu o grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju. Każdy kawałek wołowiny dokładnie otaczamy w mące, a następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. (Dobrze jeśli nasze naczynie jest na tyle szerokie, że kawałki mięsa
Ratunku obiadróżnych kombinacji przypraw. W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania. Zobaczcie jak je je robię! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) PRZYPRAWY : * posiekany świeży imbir – 0,5 łyżeczki * posiekany czosnek – 1 ząbek * garam masala – 0,5 łyżeczki * chili – 0,5 łyżeczki * kurkuma – 1 szczypta * sól – 1 łyżeczka * szafran – 1 szczypta * zmiażdżony kardamon(...)cytryny – 2 łyżki DODATKOWO: * filet z kurczaka – ok. 600 g * mleko – 75 ml * klarowane masło ghi – 3 łyżki * duża cebula – 1 szt * ryż np. basmati – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miseczki wkładamy imbir, czosnek, garam masalę, chili w proszku, kurkumę , 0,5 łyżeczki soli , kardamon i dodajemy jogurt naturalny. Wszystko razem dokładnie mieszamy , dodajemy
Ostra na Słodkomielonego mięsa (najlepiej wołowina) 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta chili 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru sól zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy: 50 g masła 2 płaskie łyżki mąki 300 ml mleka sól(...)posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory z puszki, koncentrat, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, chilli, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut. Co jakiś czas zamieszać. *Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni
kulinarnyJagrają orzeszki arachidowe w postaci masła orzechowego w aksamitnym sosie z dodatkiem warzyw. To nie może nie smakować, a wręcz przeciwnie danie plasuje się w czołówce moich ulubionych :) Składniki na 4 porcje: 500 g piersi z kurczaka 450 g warzyw mrożonych ( u mnie te z marchewką, brokułem, kukurydzą, papryką i fasolką szparagową) 2 ząbki czosnku 1 cebula 75 g orzeszków(...)pieprzu cayenne 85 g pędów bambusa po odsączeniu 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać warzywa, smażyć do miękkości. Posolić, popieprzyć i doprawić sosem sojowym. Orzechy zblendować na papkę (uproszczone masło orzechowe). Dodać do warzyw i mięsa. Wymieszać. Zalać bulionem. Dusić chwilę do przejścia smaków. Doprawić cayenne. Mąkę ziemniaczaną
Fabryka pomysłówmożna zastąpić oliwkami) 1 opakowanie sera feta 2 jaja 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pół natki świeżej pietruszki garść listków świeżej kolendry garść obłuskanego słonecznika szczypta chili i kurkumy świeżo zmielona sól i pieprz łyżka masła lub innego tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: Fasolę dokładnie opłukujemy, kolejno umieszczamy ją w misce(...)fasolę wraz z wrzącą wodą wylewamy na durszlak i hartujemy zimną wodą. W tym czasie suszone pomidory i ser feta kroimy w kostkę, kapary na pół, a czosnek siekamy na bardzo drobno. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Ostudzoną i ugotowaną fasolę rozdrabniamy za pomocą blendera lub malaksera aż do konsystencji pasty. Przekładamy ją do dość głebokiej misy. Umieszczamy
Symfonia Smakówoliwek sos pomidorowy 2 łyżki oleju 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka granulatu sojowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano cukier, sól i pieprz do smaku sos beszamelowy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szkl. mleka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz(...)rozgrzewam olej, dodaje posiekana cebulę i czosnek i smażę do zeszklenia - około 6 minut. Do zeszklonej cebuli dodaje pomidory wraz ze wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Na końcu dodaję granulat sojowy i całość duszę pod przykryciem około 25 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję odrobinę wody. Sos beszamelowy W garnku roztapiam masło do którego dodaję mąkę i ciągle
Magiczna kuchnia DariiIdealny na zimne jesienne dni. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram mięsa z udźca jelenia, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, 330 ml ciemnego piwa, 1 czerwonej papryki, 1 żółtej papryki, 200 gram kaszy jęczmiennej perłowej, 50 gram masła, 2 łyżek oliwy, 3 łyżek octu winnego białego, 1 łyżki smalcu, 1 łyżeczki ziaren kolendry, 3 listków laurowych(...)tego drugiego sposobu. Mięso pokroiłem w kostkę o boku około 2 cm i włożyłem je do naczynia. dodałem do niego dwie cebule pokrojone w grube piórka i 3 ząbki czosnku pokrojone w grube plastry. Do mięsa włożyłem również igły z dwóch sporych gałązek rozmarynu, 3 liście laurowe, 5 rozgniecionych jagód jałowca oraz 1 łyżeczkę roztartych w moździerzu ziaren kolendry. Całość
Wyprawy kulinarnezrumienioną cebulką. Było pysznie. Składniki: Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 1 płaska łyżka masła 230 ml ciepłej wody 0,5 płaskiej łyżeczki soli Farsz 400 g dyni 1/4 szkl soczewicy czerwonej 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku Do smaku kurkuma Kamis imbir Kamis ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis sól morska prowansalska Kamis pieprz Przygotowanie(...)odsączyć na sitku z nadmiaru płynu. Cebulę, czosnek pokroić i zrumienić na oleju, dodać ugotowaną odsączoną soczewicę i startą dynię. Całość podsmażać na niewielkim ogniu do momentu aż dynia będzie miękka.Ostudzić i doprawić do smaku doprawiamy dosyć pikantnie. Ciasto na pierogi: Do misy z robota wsypać mąkę dodać żółtko, masło, sól i ciepłą wodę. Na wolnych obrotach wyrabiać
Ala piecze i gotujemiękkie dorzucamy pokrojoną cebulę i dynię i gotujemy do miękkości. Doprawiamy pieprzem, przyprawą warzywną i blendujemy. Na koniec zabielamy serkiem mascarpone, dodajemy masło i gotowe :) ZIARNA "PIEKŁO - NIEBO" OD ZIARENKOWA : " Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek. Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega
Wypisz Wymaluj