każdą okazję. Wyjątkowość tego dania podkreśla sos bearneński, który przygotowuje się na bazie sosu holenderskiego (sos na bazie masła i żółtek) z dodatkiem estragonu. Ten sos doskonale nadaje się do wołowiny. Składniki: około 3,5 kg żeberek wołowych 2 wyciśnięte ząbki czosnku 6 łyżek musztardy Dijon 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo posiekanego tymianku 1 łyżka świeżo zmielonego(...)małe szalotki drobno posiekane 1 łyżeczka suszonego estragonu ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu żółtka z trzech jajek (w temperaturze pokojowej) ¾ szklanki masła pokrojonego w kostkę (w temperaturze pokojowej) szczypta soli do smaku szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: W małej misce wymieszać czosnek, musztardę, oliwę z oliwek, tymianek i pieprz. Wołowinę umyć osuszyć i natrzeć dokładnie przygotowaną mieszaniną. Odstawić na półgodziny do miejsca
naRuszcieprzyprawa do karkówki lub (jak u mnie) papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kolendra, rozmaryn, pieprz czarny, chili, zioła prowansalskie oliwa 50g masła pół szklanki wody Przygotowanie : Oczyszczoną karkówkę nakłuwam cienkim nożem, w każde nakłucie wkładam piórka czosnku następnie cały karczek obwiązuję sznurkiem na tyle mocno że czuć że mięso "twardnieje"w ręku i wkładam go do woreczka do pieczenia(...)kolei maceruję całą karkówkę w woreczku. Zostawiam ją przynajmniej na ok 2h. W między czasie oczyszczam i kroję warzywa w nie za małe kawałki i wszystkie razem z masłem i wodą dodaję do woreczka z karkówką. Zawiązuję i na formie do zapiekania piekę w 170-180oC przez ok 2,5h. Po ok 2h wyciągam formę, zręcznie pozbywam się foli
Mechanik w kuchniprzygotowywałam z podwójnej porcji, przepis podaję jednak na jedną. Składniki: - 1kg mięsa cielęcego (u mnie udziec) - 1 średnia cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 łyżka suszonego tymianku - 250ml białego wytrawnego wina - sól, świeżo mielony pieprz - 1/2 łyżki masła klarowanego - 1/2 łyżki olej kokosowego - 50-100ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%), ale można dać 18% lub 12% (będzie bardziej dietetycznie(...)garnku rozgrzać masło klarowane i olej kokosowy, dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Następnie partiami dodajemy umyte, pokrojone w dość dużą kostkę mięso. Mięso ma się smażyć, nie może puścić soków dlatego dodajemy następną partię dopiero po podsmażeniu poprzedniej lub podsmażamy na patelni i dodajemy podsmażone do garnka
Smaczne Zdrowebyć świeżo stary :) Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej Składniki: 150-200 gr pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku szklanka ryzu z 3 szklanek zrobiony bulion kurczakowy mała puszka kukurydzy mała puszka groszku parmesan natka pietruszki 3 łyżki masła Wykonanie: Pieczarki podsmażamy na patelni , by odparowały wode. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I wyciśniety czosnek
Smaki Edytyjego towarzystwo bardzo nam przypasowało. SKŁADNIKI: - banany, 3 - jajka, 4 - cukier, 3 łyżki - serek Arla Apetina India - mąka owsiana, 100g - mąka razowa bezglutenowa, 50g - masło 1/4 kostki + łyżka do wysmarowania słoików - przyprawy: pomidory, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, 2 łyżki + 2 łyżki do wysypania słoików, - ziarna: słonecznika, siemię lniane, sezam, 2 łyżki + 2 łyżki do wysypania słoików Dodatkowo: - 5 słoiczków w kształcie
Wypisz Wymalujtakże dobrze się sprawdzi łosoś lub okoń. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 pstrągi 1 średnia cytryna 3 łyżki oliwy 80 g masła 1 łyżeczka soli ziołowej 0,5 łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku lub łyżeczka soli czosnkowej Przygotowanie: Pstrąga dokładnie myjemy i usuwamy wnętrze. Jeżeli chcemy możemy odkroić głowę, ale ja nie odkrawam, bo moim zdaniem(...)prezentuje po upieczeniu. Po tym pstrąga polewamy oliwą, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany czosnek lub sól czosnkową. Cytrynę kroimy w plastry i napełniamy plastrami środek pstrąga. Rybę odstawiamy do zamarynowania się na 4 godziny do lodówki. Do środka ryby gdzie są plasterki cytryny wkładamy cienkie plastry masła i zawijamy rybę w folię aluminiową, a następnie pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia Łukaszałyżeczki suszonego majeranku sól,pieprz odrobina soky z cytryny 1 łyżka creme fraiche 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy-opcjonalnie 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki Wykonanie: papierowym ręcznikiem oczyścić pieczarki i pociąć w 0,3 mm plasterki.Obrać 2 żąbki czosnku(...)pokroić również w plasterki.Rozgrzać na dużej patelni 5 łyżek oleju i na mocnym ogniu podsmażyć pieczarki z czosnkiem około 5-7 minut do lekkiego zrumienienia suszone prawadziwki zmielić bardzo drobno na mączkę do podsmażonych pieczarek dodać przyprawy,creme fraiche,masło,zmielone grzybki i zmiksować przy pomocy blendera pastę pieczarkową podawać schłodzoną i posypaną drobno posiekaną zieloną pietruszką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sosem z czerwonego wina. Uczta dla podniebienia… Składniki: 2 piersi z kaczki 2 średnie czerwone cebule 2 twarde jabłka 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka miodu 100 g masła sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę ( nie naciąć mięsa). Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej(...)patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i czekamy aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, dodajemy drobno posiekany czosnek, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 180’C na 10 minut. Wyjmujemy i zostawiamy żeby odpoczęły. Jabłka kroimy w ósemki (nie obieramy) i usuwamy
Oryginalny smakmuszli pochłonęłam :) Składniki: 50 dag mięsa mielonego z kurczaka, 300 g makaronu typu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa. Muszle gotujemy al dente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu(...)czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek i smażymy. Całość solimy. Dodajemy zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mąkę. Chwilę ją smażymy (nie może ściemnieć, bo wtedy sos nie będzie dobry) i wlewamy zimne
Delicious Titbitsmały pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 duże marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 mała pietruszka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 białych części pora 4 ziela angielskie 6 ziaren pieprzu 1 suszony liść laurowy 1 suszony grzybek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2,5 łyżeczki(...)można to zrobić także w malakserze o dużej mocy lub młynku do kawy. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy oliwę (można też użyć klarowanego masła lub kaczego smalcu). Dodajemy warzywa, wyciskamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy całość dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu
Poezja smakuSkładniki: 3/4 opakowania makaronu penne brokuł słoiczek suszonych pomidorów 300 g szynki w kawałku cebula łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka serek topiony tzw. "kiełbaska" 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czosnek granulowany 300g sera żółtego w kawałku- zetrzeć na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuły również gotujemy(...)się zarumieni. Suszone pomidory kroimy w paski. Następnie przygotowujemy sos: łyżkę masła roztapiamy i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, zalewamy mlekiem i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Należy uważać, żeby sos się nie przypalił ;) Gdy sos zgęstnieje dodajemy serek i mieszamy, następnie dodajemy musztardę oraz pieprz, czosnek granulowany i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy. Układamy na blasze
Czerwona Porzeczkajajeczną tworzy sycące i smaczne danie na rodzinny obiad. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram pszennej mąki tortowej (typ 450), 5 jajek, 120 gram masła, 200 gram sera żółtego gouda, 1 kg cebuli, 1 ząbka czosnku, 350 gram kwaśnej śmietany 12%, gałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania(...)jest nad wyraz proste i warto poświęcić kilka chwil. W celu jego przygotowania do miski blendera dodałem 250 gram mąki pszennej (typ 450) przesianej przez sitko, 120 gram zimnego masła i pół łyżeczki soli. Całość miksowałem, aż powstała masa przypominała w konsystencji okruchy. Wtedy dodałem 1 jajko i całość dalej miksowałem do uzyskania jednolitego ciasta, które zawinąłem w folię spożywczą
Wyprawy kulinarnesuszone pomidory z zalewy olejowej (całe lub połówki) 4 płaskie łyżki startego sera Grana Padano świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i rozbij dość cienko. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym świeżym
Ze smakiem i z pasjąrozmiaru, najlepiej dać bułki poznańskiej), 200 ml mleka, 1 duża cebula, 1 pęczek natki pietruszki, 40 dag wędzonego boczku 2 jajka, 3 ząbki czosnku, 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej sól, pieprz, 1 łyżka masła, odrobina oliwy z oliwek Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy w 1 łyżce masła. Bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy do mleka. Zostawiamy
Delicious Titbitsłyżeczka soku z limonki, 50 g sera camembert, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 1 łyżka masła lub 2 oleju rzepakowego. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, skrapiamy sokiem z limonki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy śmietanę
Moniki Smakołyki