masło czosnek - 2197 przepisów (strona:73/147)

Kuleczki z mięsa mielonego z pieczarkami. 150

pieczarkami- pieczone. Polecam SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej ( może być inne mięso) 30 dag pieczarek 2 jajka  jedna cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartej suchej bułki 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Cebulkę kroimy w kostkę obsmażamy na maśle dodajemy pokrojone drobno pieczarki -smażymy na małym ogniu. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Studzimy

W kuchennym oknie Ewy
Makaron z łososiem i szpinakiem 127

plastrach 150g 10 kostek szpinaku 2 ząbki czosnku makaron z czosnkiem niedźwiedzim lub makaron pełnoziarnisty  tagliatelle sól, pieprz Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Czosnek przeciskamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, chwilę podsmażamy i dorzucamy szpinak,  dusimy do momentu rozmrożenia szpinaku i pozbycia się wody. Następnie dorzucamy rozdrobnionego łososia.  Podsmażamy na koniec możemy dodać łyżkę

Cukier&Puder
Pieczeń wieprzowa 176

piekła się ok 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso zawinąć w folię aluminiową , a sos przelać  przez sito    na głęboką patelnię , przecierając czosnek i cebulę.  Zagotować, zagęścić dodając dużą łyżkę masła, wymieszaną z 2 - 3 łyżeczkami mąki (ilość masła i mąki zależy od ilości wytworzonego sosu) . Sos zabielić śmietaną. Pokrojone w plastry mięso podgrzewać w sosie

Stare Gary
Pierogi z Pieczarkami 213

ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz   ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia) Pierogi z Pieczarkami - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy

Słodka Strona
Zupa z cukinii z serkiem topionym 173

młode cukinie. Pyszna zupa krem z cukinii z serkiem topionym z dodatkiem groszku ptysiowego. Składniki: 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka 1 cebula średnia 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 cukinia mniejsza 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego 80 g serka topionego kremowego sól pieprz kurkuma Przygotowanie: Wszystkie warzywa oczyścić,umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło dodać

Ala piecze i gotuje
Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni, soczewicą i suszonymi pomidorami 151

jajka 4 plastry suszonych w słońcu pomidor 1/2 szklanki soczewicy z puszki opłukanej kiełbaska peperoni szczypta suszonego oregano szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól i pieprz do smaku masło do wysmarowania patelni  Przygotowanie:  Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy oregano, przyprawę Specialite, sól oraz pieprz, całość mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnię lekko

Moja smaczna kuchnia
Placuszki dyniowe z leczo z dynią ;-) 160

pomysł na obiad dla dzieciaków. Polecam! Składniki na leczo z dynią: - dynia 1/2  - puszka pomidorów - oliwki zielone - 3 marchewki - 1 papryka czerwona - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz -chili czerwone - imbir świeży - cebula - masło i oliwa z oliwek Na maśle i oliwie, podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy dynię, marchew. Po 10 minutach dolewamy 1/2 szkl. wody i wszystkie pozostałe składniki oprócz

SMYKWKUCHNI
Szaszłyki z papryką i kukurydzą 198

Post Szaszłyki z papryką i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 427

Post Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 16766

Post Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem 216

Post Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Tarta ze szpinakiem 205

oraz żelazo. Tarta ze szpinakiem Spód: 200 g mąki gryczanej Melvit; 100 g mąki pszennej; 3 łyżki otrębów żytnich Kupiec ; 150 g masła; 1 żółtko (białko będzie potrzebne do farszu);  szczypta soli, pieprzu cayenne, czosnku niedźwiedziego. Farsz: 450 g mrożonych liści szpinaku (Hortex); 100 g pora; 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju; 2 ząbki czosnku; szczypta pieprzu, gałki

Życie na widelcu
Flaczki z boczniaków 384

pewno jeszczce zagoszczą na moim stole. Składniki: 800 ml przegotowanej wody lub bulionu 400 g boczniaków 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 pietruszka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka masła 1 łyżka oleju 1 mały pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki(...)Zupę przygotowujemy w dużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy na nim przez 2 minuty cebulę. Po tym czasie dorzucamy do niej marchew i pietruszkę oraz wyciskamy dwa ząbki czosnku. Podsmażamy chwilkę i dodajemy boczniaki. Smażymy razem przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalewamy warzywa

Poezja smaku
Zielone ravioli z rukoli 168

dumna, jestem dumna z mojego przepisu na Ravioli z rukoli, mąki pszennej pełnoziarnistej i jajka, farsz z rukoli, ricotty z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, po ugotowaniu posypane serem i podane z masłem A przygotowanie zielonego ravioli zajmuje niewiele czasu, szczególnie gdy ciasto przygotowuje się za pomocą haka robota. Własnoręcznie przygotowanie ravioli to świetna przygoda kulinarna! Przepis(...)szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 1 jajko szczypta soli 1 op. świeżej rukoli 150 g sera ricotta sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylia Kamis Opakowanie rukoli dzielimy na pół. Jedną połowę miksujemy w blenderze, ale niebyt drobno, mieszamy z ricottą, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem. Drugą połowę miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Linguine z krewetkami - cóż za cudo! 159

WARTY BYŁO! Przepis pochodzi ze strony Wielka Pyszność . Składniki: 2 garści linguine 200g krewetek w skorupach 150ml śmietanki pół puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 100ml białego wina 1/5 papryczki piri piri sól olej 60g zimnego masła No dobrze w pierwszej kolejności wstawiam wodę na makaron. Gdy zacznie się gotować solę i wrzucam makaron. Makaron gotujemy baaardzo al dente (dojdzie(...)rozgniecionymi ząbkami czosnku (dosłownie 1-2min). Następnie zalewam winem i odparowuję. Wyjmuję czosnek. Wcześniej przygotowany sos wlewam przez sitko. Dorzucam makaron (można również wlać trochę wody z gotowania makaronu). Dodaje drobniutko posiekaną papryczkę, solę i pieprzę. Całość chwilkę pitraszę. Następnie zdejmuję z ognia i dodaję masło pokrojone w drobne kawałki. Umieram z rozkoszy

Brzuszki Łakomczuszki
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM 147

romantycznej kolacji. A do tego jest niesamowicie sycąca! Polecam! SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * zimne masło – 100 g * sól – 1 szczypta * śmietana 18% gęsta – 3 łyżki FARSZ: * mięso mielone – 400 g * czosnek – 3 ząbki * cebula – 2 szt * marchew – 2 szt * mleko – 200 ml * jajko – 2 szt * ser żółty(...)sól * pieprz * papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ). nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia. FARSZ: Piekarnik nagrzewamy do 200C. W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy zmielone mięs i smażymy kilka minut cały czas

Ostra na Słodko
Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami 174

łyżki masła Grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 10 minut. W tym czasie warzywa umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, poddusić na maśle ze szczyptą soli w nieprzywieralnym garnku lub na patelni. Czosnek dodać dopiero pod koniec duszenia. Zalać 4 szklankami wrzątku lub bulionu warzywnego. Gotować do miękkości. Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, posiekaną natkę oraz

Czerwień i błękit
Pomysł na świąteczny obiad: Żeberka wołowe z grilla w sosie bearneńskim 180

każdą okazję. Wyjątkowość tego dania podkreśla sos bearneński, który przygotowuje się na bazie sosu holenderskiego (sos na bazie masła i żółtek) z dodatkiem estragonu. Ten sos doskonale nadaje się do wołowiny. Składniki: około 3,5 kg żeberek wołowych 2 wyciśnięte ząbki czosnku 6 łyżek musztardy Dijon 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo posiekanego tymianku 1 łyżka świeżo zmielonego(...)małe szalotki drobno posiekane 1 łyżeczka suszonego estragonu ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu żółtka z trzech jajek (w temperaturze pokojowej) ¾ szklanki masła pokrojonego w kostkę (w temperaturze pokojowej) szczypta soli do smaku szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: W małej misce wymieszać czosnek, musztardę, oliwę z oliwek, tymianek i pieprz. Wołowinę umyć osuszyć i natrzeć dokładnie przygotowaną mieszaniną. Odstawić na półgodziny do miejsca

naRuszcie
Pieczeń z karkówki w sosie warzywnym 550

przyprawa do karkówki lub (jak u mnie) papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kolendra,  rozmaryn, pieprz czarny, chili, zioła prowansalskie oliwa 50g masła pół szklanki wody Przygotowanie : Oczyszczoną karkówkę nakłuwam cienkim nożem, w każde nakłucie wkładam piórka czosnku następnie cały karczek obwiązuję sznurkiem na tyle mocno że czuć że mięso "twardnieje"w ręku i wkładam go do woreczka do pieczenia(...)kolei maceruję całą karkówkę w woreczku. Zostawiam ją przynajmniej na ok 2h. W między czasie oczyszczam i kroję warzywa w nie za małe kawałki i wszystkie razem z masłem i wodą dodaję do woreczka z karkówką. Zawiązuję i na formie do zapiekania piekę w 170-180oC przez ok 2,5h. Po ok 2h wyciągam formę, zręcznie pozbywam się foli

Mechanik w kuchni
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 177

przygotowywałam z podwójnej porcji, przepis podaję jednak na jedną. Składniki: - 1kg mięsa cielęcego (u mnie udziec) - 1 średnia cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 łyżka suszonego tymianku - 250ml białego wytrawnego wina - sól, świeżo mielony pieprz - 1/2 łyżki masła klarowanego - 1/2 łyżki olej kokosowego - 50-100ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%), ale można dać 18% lub 12% (będzie bardziej dietetycznie(...)garnku rozgrzać masło klarowane i olej kokosowy, dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Następnie partiami dodajemy umyte, pokrojone w dość dużą kostkę mięso. Mięso ma się smażyć, nie może puścić soków dlatego dodajemy następną partię dopiero po podsmażeniu poprzedniej lub podsmażamy na patelni i dodajemy podsmażone do garnka

Smaczne Zdrowe
Risotto trochę inaczej z poskim akcentem 132

być świeżo stary :) Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej  Składniki: 150-200 gr pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku szklanka ryzu z 3 szklanek zrobiony bulion kurczakowy mała puszka kukurydzy mała puszka groszku parmesan natka pietruszki 3 łyżki masła Wykonanie: Pieczarki podsmażamy na patelni , by odparowały wode. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I wyciśniety czosnek

Smaki Edyty