suszone pomidory z zalewy olejowej (całe lub połówki) 4 płaskie łyżki startego sera Grana Padano świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i rozbij dość cienko. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym świeżym
Ze smakiem i z pasjąrozmiaru, najlepiej dać bułki poznańskiej), 200 ml mleka, 1 duża cebula, 1 pęczek natki pietruszki, 40 dag wędzonego boczku 2 jajka, 3 ząbki czosnku, 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej sól, pieprz, 1 łyżka masła, odrobina oliwy z oliwek Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy w 1 łyżce masła. Bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy do mleka. Zostawiamy
Delicious Titbitsłyżeczka soku z limonki, 50 g sera camembert, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 1 łyżka masła lub 2 oleju rzepakowego. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, skrapiamy sokiem z limonki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy śmietanę
Moniki Smakołykispróbować. Do skrzydełek warto przygotować jeszcze sosy, by uczta była jeszcze bardziej niebiańska. Składniki: Marynata: ok. 12-15 skrzydełek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka chili 3 łyżeczki słodkiej papryki Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 płaska łyżka brązowego cukru 2 łyżki gotowej salsy meksykańskiej 2 łyżki ketchupu 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku(...)łyżeczka octu winnego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz Wykonanie: Skrzydełka kilkakrotnie wypłukać, a następnie osuszyć i podzielić na trzy części. Końcówki odrzucić. Składniki marynaty połączyć i wymieszać z pozostałymi częściami skrzydełek. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin lub całą noc. Skrzydełka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 40 minut
Pasja SmakuSkładniki: Farsz: pęczek botwinki (liście i łodygi) 1-2 ząbki czosnku 100 g twarogu 150 g sera typu feta 2 łyżki posiekanego koperku garść posiekanych pistacji lub orzechów włoskich łyżka masła sól, pieprz Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody Masło koperkowe: 1/2 kostki masła mały pęczek(...)koperku szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Dokładnie myjemy i siekamy łodygi i liście botwiny. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim botwinkę około 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje. Przygotowujemy ciasto na pierogi
Smakowity Blog Kulinarnypół szklanki wody sól pieprz odrobina cukru do smaku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki do posypania Na maśle i oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę z czosnkiem i chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja często
Mango Papajamielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.: 400 g polędwiczek z kurczaka, 1 cytryna, pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki ziaren słonecznika. sos czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej, 2 łyżki sosu octowego(...)Pesto Listki bazylii, czosnek, oliwki, ziarna słonecznika razem miksujemy, dodajemy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Polędwiczki cytrynowe Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego
Moniki Smakołykiwcześniej, umytą i osuszoną nacieramy marynatą z oliwy, majeranku, soli i pieprzu, zostawiamy na noc w lodówce. Na patelni klarujemy małą porcję masła z łyżką oleju rzepakowego. Szklimy szalotki i w całości, najlepiej w łupinie wrzucamy ząbek czosnku - odstawiamy. Jednocześnie na innej, większej patelni, którą pod przykryciem możemy wstawić do piekarnika smażymy kaczkę skórą do dołu. Skóra może się delikatnie(...)stopni. Po tym czasie ściągamy przykrywkę, dodajemy jabłka (jak je przygotować poniżej) i zostawiamy na 20 minut w piekarniku w temperaturze 140 stopni. Jabłka smażymy na patelni na łyżce masła dodajemy tymianku i mięty, i zasypujemy łyżką cukru, aż się wszystko ładnie połączy i skarmelizuje. Ziemniaki -kilka dużych ziemniaków -tymianek, mięta cytrynowa -oliwa -pieprz i sól Ziemniaki zostawiamy w skórce
BaRepaswieprzowej) 1 surowe jajko 1 sucha bułka sól, pieprz, majeranek, Vegeta 2 ząbki czosnku 1 mała cebula mleko do namoczenia bułki Nadzienie: 4 jajka ugotowane na twardo świeża natka pietruszki świeży koperek 1 łyżka majonezu sól, pieprz 50 g starkowanego żółtego sera Dodatkowo: kawałki masła bułka tarta Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym, to nieco inna forma zaserwowania(...)Następnie należy przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Pozostawić, aż zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na maśle. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i Vegetę. Wyrobić na gładką masę. Przygotować folię spożywczą (odcinek około 40 cm długości). Rozłożyć ją na blacie. Posypać
Świat Domowej Kuchnioliwy z oliwek 500 g dużych krewetek, nie gotowanych sól do smaku 6 ząbków czosnku, drobno roztartych 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 45 ml soku z cytryny 15 ml zalewy z kaparów 8 g zimnego masła 20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry 20 g zimnego masła woda(...)Doprawić krewetki solą, przemieszać, aż krewetki zaczną robić się różowe, około 1 minuty. Dodać czosnek i paprykę w płatkach, wymieszać, smażyć kolejną 1 minutę. Wymieszać z sokiem z cytryny, zalewą z kaparów, 8 g łyżeczki masła, i połową pietruszki. Smażyć, aż masło się roztopi, około 1 minuty, a następnie skręcić ogień do minimum
Stare GaryPyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki: 100 g ryżu 250 g mięsa(...)serek Apetina India 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru 1 pełna łyżka świeżej kolendry 1 jajko 1 łyżka masła szczypta chili sól Dip: 350 g jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku szczypta chili około 1 płaskiej łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól Przygotowanie: Ryż ugotować i ostudzić. Cebulę posiekać i przyrumienić na maśle
Oryginalny smakkawałki karkówki (około 800g) marynata: 2-3 łyżki oliwy pomidorowej lub ew. czystej słodka i ostra papryka sól czarny pieprz ząbek czosnku gorczyca w całości majeranek grzyby: 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) łyżka masła klarowanego 2 średnie białe cebule sól czarny pieprz WYKONANIE: Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki marynaty : oliwę, ostra(...)sól, świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, majeranek i gorczycę łączymy. Mięso umieszczamy w marynacie na co najmniej kilka godzin. Im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem przypraw. Rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy mięso wraz z marynata na złoto z obu stron. Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy grzyby, a następnie dodajemy poszatkowana
Pyry na GazByło pikantne i naprawdę pyszne :) Składniki: około pół kg chudego mięsa (ja użyłam szynki), 2 średnie cebule , 4 ząbki czosnku , pół litra gęstego soku pomidorowego , 9 płatów lasagni , 1 mały kalafior , pół litra mleka , 3 łyżki masła , 1 czubata łyżka mąki , sól - do smaku, mielona ostra papryka - do smaku, łyżka słodkiej mielonej papryki , świeżo zmielony(...)czosnek obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką. Przygotować sos beszamelowy: W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać mleko i ciągle mieszając zagotować. Doprawić solą, pieprzem
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: główka włoskiej kapusty 1/2 kg pieczarek 1 szklanki ryżu 2 marchewki 1 por (biała część) ząbek czosnku 1 pietruszka 1 cebula odrobina papryczki chilli sól, pieprz 3 łyżki masła Składniki na sos: pół litra wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki razowej żeby było zdrowiej(...)między czasie pieczarki oczyścić, pokroić i razem z cebulą i porem dusić na maśle. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce o dużych oczkach i dołączyć do duszonych warzyw. Chwile jeszcze pozostawić do duszenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek i papryczkę. Kapustę włożyć do dużego garnka do zimnej wody, chwilę podgotować do momentu
pieprzny smaczektorebeczki) - 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe) - 3 pomidory świeże (użyłam z puszki) - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz mielony - 2 małe bakłażany - 5 większych ziemniaków - 2 łyżki masła - 2 łyżki maki pszennej - 300 ml mleka - 2 jajka - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni(...)rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. 4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę
Słodkości i nie tylko