masło czosnek - 2197 przepisów (strona:69/147)

Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 226

Rozkosz! Po prostu! ;-))) mniammmm Co Wam będzie potrzebne: GRUSZKA: - 2 gruszki - 1 szklanka ugotowanej kasy kuskus - natka kolendry i pietruszki - 4 łyżki serka Arla Apetina Czosnek i Zioła - 1 łyżka soku z pomarańczy - masło Gruszki obierz ze skórki, drylownicą wydrąż środek, tak aby nie przebić gruszki. Do środka włóż wymieszaną kaszę z ziołami, serkiem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj delikatnie(...)masłem. Owiń szczelnie folią aluminiową zapiekaj w piekarniku przez 50 minut. KURCZAK: - 5 łyżek pasty pomidorowej  - chili posiekane - 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej  - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek oleju - sok z 1/2 cytryny - posiekany świeży imbir - cały kurczak Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj marynatą z w/w składniki, i marynuj przez całą

SMYKWKUCHNI
Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego 311

łyżeczki suchych drożdży (7g)   1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 1 łyżeczka tymianku suszonego  400ml ciepłej wody - u nie zwykła "kranówa" masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy gruboziarnista sól kamienna - do posypania chleba przed pieczeniem   Ząbki czosnku zgnieść(...)czosnek, zioła i stopniowo wodę.  Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami).   Odstawić w omączonej misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść.  Foremkę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem

Grunt to przepis!
Wołowina po Burgundzku 184

łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji to cały mały słoiczek) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 marchewki 3 ząbki czosnku 2 kostki wołowe, lub bulion wołowy ugotowany na kościach z antrykotu kilka łyżek masła 3-4 łyżki mąki 2-3 liście laurowe świeży rozmaryn i tymianek, (zastępczo suszony) pęczek natki pietruszki pieprz  sól Mięso umyć, osuszyć(...)pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle. Wyjąć przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu i odrobinie oliwy podsmażyć wołowinę, również odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni zeszklić ząbki czosnku i posiekane w talarki cebulę i marchew. Oprószyć mąką, smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać boczek i mięso, podlać winem; dokładnie wymieszać. Dolać koncentrat pomidorowy

Apetyczna babeczka
Cannelloni w dwóch smakach 197

przygotowania dania użyłem: 200 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram mozzarelli, 2 puszek pomidorów, 2 cebul dymek, 6 ząbków czosnku, 100 gram świeżych liści szpinaku, 10 sztuk rurek makaronowych cannelloni, świeżej bazylii, 20 sztuk kaparów marynowanych, oliwy, 20 gram masła, gałki muszkatołowej, octu balsamicznego, białego pieprzu, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, suszonego tymianku. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania farszu mięsnego(...)pozostawiłem do wystygnięcia. Na umytą patelnię dodałem łyżkę oliwy, a po jej podgrzaniu także 20 gram masła. Kiedy masło rozpuściło się w oliwie dodałem posiekane w szerokie na pół centymetra pasy liście szpinaku oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Całość przyprawiłem szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą soli i białym mielonym pieprzem. Szpinak smażyłem przez około 10 minut, starając się w miarę

Wyprawy kulinarne
Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym 381

ciekawszy smak) 1 duża cebula 250 g pieczarek 3-4 połówki suszonych pomidorów z oliwy 3 ząbki czosnku 200-250 g szpinaku nierozdrobnionego 200 g śmietany 18-22% - im tłustsza tym bardziej kremowe danie 2 duże łyżki startego parmezanu 50 g masła pietruszka koperek sól, pieprz gałka muszkatołowa ostra papryczka (Scotch Bonnet, Habanero) Przygotowanie Cebulę i pieczarki pokroić w dużą(...)makaronu można wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dużą patelnię postawić na średnim palniku. Roztopić masło. Na rozgrzane masło (nie wolno dopuścić do dymienia) wrzucić cebulę i delikatnie posolić. Jak tylko cebula zacznie się szklić (po ok 2 minutach), wrzucić posiekany czosnek i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż pieczarki puszczą sok i zacznie on odparowywać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 275

bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka 60 gram mąki sól pieprz świeżo mielony masło olej rzepakowy WYKONANIE Piersi kaczki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Czyścimy piersi – odcinając wystające po bokach kawałki skóry i ścięgna. Na skórze kaczki robimy nacięcia(...)krzyż”. Piersi nacieramy olejem, ziarnami pieprzu, plastrami czosnku, igłami rozmarynu. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Przed smażeniem wyjmujemy odpowiednio wcześnie z lodówki ponieważ kaczka musi mieć temperaturę pokojową zanim wyląduje na patelni. Przygotowujemy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. W rondelku zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe

OstryKęs
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 418

bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka 60 gram mąki sól pieprz świeżo mielony masło olej rzepakowy WYKONANIE Piersi kaczki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Czyścimy piersi – odcinając wystające po bokach kawałki skóry i ścięgna. Na skórze kaczki robimy nacięcia(...)krzyż”. Piersi nacieramy olejem, ziarnami pieprzu, plastrami czosnku, igłami rozmarynu. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Przed smażeniem wyjmujemy odpowiednio wcześnie z lodówki ponieważ kaczka musi mieć temperaturę pokojową zanim wyląduje na patelni. Przygotowujemy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. W rondelku zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe

OstryKęs
Serowo-bazyliowe placki z ugotowanych ziemniaków z sosem tzatziki 331

ryżowa- 2/3 szklanki (lub każda inna mąka)* * ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda) * świeża bazylia- spora garść * pieprz, sól * masło klarowane do smażenia Sos tzatziki: * ogórek średniej wielkości- 1 szt. * jogurt naturalny- 3 czubate łyżki * czosnek- 2 małe ząbki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz Placki: Ugotowane ziemniaki dokładnie zmielić, dodać resztę składników i całość wyrobić(...)gładką masę. Uformować koło o grubości około 1 cm i pokroić w trójkąty (jak pizza). Smażyć na rozgrzanym maśle, aż do zarumienienia. Sos tzatziki: Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok. Dodać jogurt, sprasowany czosnek oraz sok z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem. Smacznego! :) * moim ziemniakom taka ilość mąki wystarczyła, ale tym bardziej wodnistym trzeba

Kraina Miodem Płynąca
Mortadela z pieczarkami 180

smakowite. Czas : 30 minut Składniki : 2 grubsze plastry szerokiej   mortadeli 20 dag pieczarek 1 mała cebula 1/2 łyżeczki utartego czosnku, 1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej szczypta mielonego imbiru szczypta chilii 1/2 łyżeczki miodu olej do smażenia 1 łyżka masła sól pieprz mielony Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano razem z cebulą krojoną w piórka na 2 łyżkach(...)oleju. Wymieszać przyprawy ( czosnek, paprykę mieloną, imbir, chilii, miód szczyptę soli z łyżka ) oleju. Mortadelę natrzeć przyprawami i podsmażyć na rumiano z obu stron na łyżce oleju i maśle .W trakcie smażenia z plastrów mortadeli   robią się z niej miseczki. Wypełniać miseczki usmażonymi pieczarkami. Podawać z ziemniaczkami puree * Można użyć również gotowej mieszanki przyprawy do żeberek Prymat ( 2 płaskie

Buniabaje w kuchni
Tarta z kurczakiem 307

kurczaka 50 g pieczarek 1 łyżka kaparów 4 jajka 150 ml mleka 150 ml śmietany kremówki szczypiorek sól, pieprz szczypta gałki muszkatałowej ząbek czosnku Mąkę, sól, oregano wsypać do miski i wymieszać, dodać masło i wyrabiać aż otrzymamy strukturę kaszy. Dodać jajko i sok z cytryny, zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około(...)minut. Przygotować formę do taty o średnicy 25 cm, wysmarować masłem i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200ºC. W tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim przygotowaną formę, ponakłuwać ciasto widelcem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać suchą fasolę, groch lub specjalne kulki ceramiczne. Ciasto wkładamy do piekarnika na 15 minut po tym czasie

Zabawa smakiem
Lasagne! :)) 169

wiem poszłam na łatwiznę, ale następnym razem już nie będzie tak łatwo ;)) Na nadzienie: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebulę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich 200g startego żółtego sera Sól, pieprz Beszamel: 25g masła 05, litra mleka 2 łyżki mąki 2 żółtka Sól, pieprz Liście szpinaku urywany od łodyg (no chyba, że ktoś kupi gotowy(...)następnie rwiemy/kroimy na mniejsze kawałki.  Rozgrzewamy  olej na patelni i przyrumieniamy cebulkę, a następnie dodajemy czosnek i szpinak. Doprawiamy do smaku. Po ok. 10 minutach smażenia odstawiamy nadzienie. Zabieramy się za beszamel ;) Do garnuszka postawionego na małym ogniu rozpuszczamy 25g masła. Następnie dolewamy mleko i mieszamy przez chwilę. Dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy aż wszystko ładnie

Emcia Pichci
Chicken tikka masala 352

kmin mielimy w młynku do przypraw. Następnie wszystkie składniki marynaty miksujemy w małym malakserze na gładką masę. Jeśli nie macie malaksera i młynka elektrycznego to przyprawy rozdrobnijcie w moździerzu, czosnek drobno pokrójcie, tak jak imbir i wymieszajcie całość łyżką. Zalejcie zalewą kurczaka, przykryjcie miskę folią spożywczą i wstawcie do lodówki, niech czeka do następnego dnia. Następnego dnia przekładamy kurczaka(...)stopni (maks jaki macie w swoim piekarniku) aż się zarumieni, ok. 15 minut, może więcej - obserwujcie. Kiedy kurczak się piecze na patelni, na klarowanym maśle podsmażamy cebulę aż zmięknie. Dorzucamy imbir i czosnek. Podsmażamy dalej aż zmiękną. Dodajemy przyprawę garam masala i pieprz cayenne. Smażymy minutę, żeby przyprawy wydobyły swój aromat. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier i dusimy pod przykryciem

W kuchni wieczorem
Zupa krem z kukurydzy z mięsem mielonym 175

czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna. Smacznego:) Składniki: 2 puszki kukurydzy (680 g) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 łyżki masła 1 litr bulionu 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz cayenne Dodatkowo: 500 g mielonego mięsa papryczka chilli natka pietruszki Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy(...)masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika

Smakowity Blog Kulinarny
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy 263

kurczaka pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę marynata: 1 drobno posiekana cebula 1 szklanka wody 1 szklanka ginu ¼ szklanki Toniku ¼ szklanki świeżego soku z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii przygotowanie: W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać kawałki kurczaka i marynować nie dłużej niż 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzać grilla. Kawałki kurczaka wyciągnąć(...)martini i wódką składniki: około 1 ½ kg łososia 6 gałązek świeżego kopru ¼ szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki wódki ¼ szklanki martini bianco 3 łyżki roztopionego masła 1 łyżka startego chrzanu 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 cytryny w plasterkach ½ łyżeczki ostrego sosu chili przygotowanie: Przygotuj grill węglowy do grillowania pośredniego z użyciem wiórek do wędzenia Hickory lub wiórek z drzewa olchowego

naRuszcie
Karkówka duszona w ciemnym piwie 347

ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem, który można maczać w sosie. Mniam! Zapraszam do gotowania! Składniki dla 2-3 osób: 2 łyżki masła klarowanego* 500 g karkówki wieprzowej 300 ml ciemnego piwa 1 duża cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione nożem 1 łyżka miodu 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego trochę mąki sól, pieprz pieprz cayenne (opcjonalnie(...)kotlety z obu stron, aż do zarumienienia. Wyciągamy na talerz i odstawiamy na bok. 2. Do tego samego garnka wrzucamy resztę masła klarowanego, zmniejszamy ogień na średni. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia (około 4 minut). Wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. 3. Do cebuli wlewamy piwo, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy miód, liście laurowe, ziele angielskie, wkładamy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania