makaronu penne; 300 g różyczek brokuła; 300 g różyczek kalafiora; 100 g żółtego sera (na wierzch zapiekanki); Sos serowy: 2 łyżki masła; 3 łyżki mąki pszennej; 400 ml mleka; 100 g żółtego sera; 1 ząbek czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Różyczki brokuła i kalafiora gotować w lekko osolonej wodzie(...)pozostały jeszcze lekko twarde. Odcedzić. W międzyczasie przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając podsmażać, aż mąka stanie się lekko złocista. Następnie, stale mieszając powoli wlewać mleko. Kolejno wsypać starty na tarce o grubych oczkach ser i obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotować, stale mieszając, aż sos stanie się gęsty. Sos przyprawić solą
Gospodyni Miejskawątróbka wieprzowa 2 cebule 25 dag pieczarki 3 dag podgrzybki suszone 3 ząbki czosnku 1 cm imbir świeży 1 papryczka czuszka 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka musztardy miodowej 100 ml śmietana kremówka 36% sól, pieprz, majeranek olej i masło do smażenia Wykonanie: Grzyby suszone namoczyć i zagotować(...)Pozostawić do wystygnięcia i pokroić w cienkie paski. Wywar po gotowanych grzybach zachować. Wątróbkę pokroić w paski jak na cienkie frytki. Cebulę, czosnek, imbir i czuszkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i pokrojone podgrzybki, podlać wywarem grzybowym
Kulinarny karnet Christopherasuszonej bazylii czosnek cebula 500 ml bulionu po 3 gałązki natki, koperku, bazylii 5 łyżek bardzo gęstej śmietany po 3 dag mąki i masła Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny, pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem i suszoną bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazielonego groszku (mrożonego, nie z puszki!) - lampka białego wytrawnego wina - około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego - pół szklanki startego parmezanu (opcjonalnie) - 1 łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz - 1 ząbek czosnku - łyżka sosu sojowego - pół łyżeczki słodkiej papryki Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli wsypać ryż(...)pokroić w kostkę, groszek rozmrozić. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ząbkiem czosnku oraz sosem sojowym. Usmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać cukinię i dusić kilka minut aż zmięknie... ... po czym dodać groszek. Kurczaka i warzywa połączyć z ryżem. Risotto zdjąć z palnika, dodać masło, parmezan i porządnie wymieszać. Jeść od razu! Smacznego
Zgrabne Gotowaniemięsno-warzywnego ok.1,5kg dynii nitkowej 1kg bardzo dojrzałych, mięsistych pomidorów malinowych 1 duża żółta papryka 1 spory ząbek czosnku 2 cebule dymki pół opakowania serka mascarpone pół pęczka posiekanej natki pietruszki niepełna garść posiekanych listków mięty 1 łyżka masła do smażenia liść laurowy, 2 ziela angielskie po 1 łyżeczce kurkumy i curry po pół łyżeczki słodkiej(...)durszlak i chwilę hartujemy zimną wodą, gdy lekko ostygną analogicznie jak w przypadku papryki ściągamy z nich skórkę i kroimy w średnią kostkę. Czosnek i dymki siekamy na bardzo drobno. Na patelnii rozgrzewamy masło i smażymy je na średnim ogniu aż do ozłocenia ich powierzchni. Dodajemy do nich pokrojone pomidory i paprykę a także miąższ z dynii, ziele
Symfonia Smakówspodziewałam się czegoś w rodzaju szpinaku bądź lebiodki (komosy białej, której smak poznałam równie niedawno), ale okazał się on zupełnie inny, delikatniejszy i bez ciężkiego posmaku.. Pokrzywę połączyłam z czosnkiem, kozim serem sałatkowym, twarogiem i ziołami... Możecie nieuwierzyć mi na słowo, ale nie mogłam się powtrzymać od niepodjadania w trakcie lepienia. Jeśli nie znacie smaku pokrzywy - koniecznie wypróbujcie póki jeszcze(...)pierogów wycinanych szklanką po Nutelli) : 3 szklanki mąki żytniej, 1 szklanka ciepłej wody (ok.36*C), 2 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła lub oleju szczypta soli farsz: 300g liści pokrzyw 3 ząbki czosnku 100g koziego sera sałatkowego (lub sera feta) 100g twarogu półtłustego gałka muszkatołowa, pół garści świeżej, posiekanej mięty (lub inne lubiane świeże zioła) , świeżo
Symfonia Smakówcannelloni -pomidory z puszki- polpa di pomodoro -szpinak- u mnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł w warunkach bio oliwa z oliwek suszone pomidory Czosnek sól,pieprz,bazylia liście biała kiełbasa parzona masło w razie potrzeby kasza manna błyskawiczna ketchup u mnie DWORSKI ser Grana Padano Edam Rycki w plastrach sos beszamelowy przyprawy Skworcu – przyprawa do Burrito oraz Karahi(...)Chicken Masala Wykonanie Do niskiego rondla lub na patelnię z pokrywą wlej oliwę z oliwek. Doprowadz do wrzenia . Obierz i pokrój czosnek, pomidory suszone oraz bazylię. Wsyp na oliwę i lekko podsmaż. Nie za mocno. To raczej ma się dusić. Przykryj. Po chwili dodaj pomidory z puszki- polpa di pomodoro. Wymieszaj, przykryj , duś.Niech to wszystko soba przejdzie
Z Kuchni Do Kuchniwielbicieli hinduskich smaków! SKŁADNIKI: * kukurydza w puszce – 200 g * kminek mielony – 1 łyżeczka * czosnek – 2 ząbki * mielona kolendra – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * papryczka chili zielona – 1 szt * papryczka chili czerwona – 1 szt * cebula – 1 szt * masło ghee(...)łyżki * sok z cytryny – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kukurydzę odsączamy z zalewy. W moździerzu tłuczemy kminek , posiekany czosnek , kolendrę , sól , posiekaną zieloną chili i drobno posiekaną cebulę na gładką pastę. Na patelni roztapiamy masło , dodajemy pastę i smażymy ok. 5-7 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy zmiażdżoną czerwoną papryczkę chili , a następnie kukurydzę i smażymy
Ostra na Słodkocukinię oczywiście też! Składniki: 2 duże cukinie 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, drobno posiekane oliwa około 100g tartego parmezanu lub sera żółtego sól, pieprz Sos serowy Składniki: 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej-wersja bezglutenowa (lub mąki pszennej) 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu 200g tartego sera mocarella(...)Przygotowanie: Cukinię kroimy w plasterki (około 0,5 cm) i podsmażamy na oliwie na patelni grillowej. Na drugiej patelni smażymy cebulę, czosnek i mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos serowy: Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę, mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy, następnie wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gdy sos będzie
Smakowity Blog Kulinarnyczosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki białego wina (można pominąć, ale risotto nie będzie wtedy aż tak smaczne) 1 łyżka masła szczypta szafranu (ok. 0,2 g) Sposób przygotowania: Szalotkę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekane składniki. Dodać ryż i cały czas mieszając podsmażać do momentu aż ryż(...)kleik zamiast apetycznego obiadu ;). Potrawę zdjąć z ognia, dodać masło i starty ser, dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem (u mnie nie było takiej potrzeby). Podawać natychmiast. Smacznego! Wyliczenia: ryż 5 zł szafran 3 zł ser 3,5 zł szalotki 1 zł bulion 2,4 zł czosnek 0,3 zł oliwa 0,5 zł wino - gratis, bo zostało
Obiad za dychęślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość chleba) 1 cebulę 2 ząbki czosnku ok. 1,5 l bulionu lub rosołu ok. 200 g chudego boczku 2 łyżki masła przyprawy: kminek, majeranek, słodką mieloną paprykę, sól pieprz małe opakowanie kwaśnej, gęstej śmietany Jeśli bułki są czerstwe, namaczamy je w ciepłej wodzie(...)wytopionym tłuszczyku rumienimy również cebulkę. Bułki odciskamy porządnie i przekładamy do blendera. Zalewamy je 1,5 l bulionu, dodajemy przyprawy, czosnek i cebulkę. Całość miksujemy na gładką masę. Przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy masło, a w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i podsmażonym boczkiem. Proste. Pyszne. Szybkie. Wiem, wiem, powtarzam się ;) Miłego
Ratunku obiadfaszerowane – smakują wybornie. Składniki: - 8 sztuk dużych pieczarek - 250g zwykłych pieczarek (do farszu) - 6 jaj ugotowanych na twardo - pęczek szczypiorku - 2 cebule - mała główka czosnku - 25 dag sera (dałam mozarellę) - 2 papryki czerwone - masło - czerwona cebula - sól, pieprz - olej Pieczarki (do pieczenia i do farszu) bardzo dokładnie oczyściłam (używam do tego pędzelka), odcięłam trzonki. Cebule pokroiłam w kostkę, zeszkliłam(...)maśle. Na tarce jarzynowej starłam pieczarki przeznaczone do farszu i trzonki, dodałam do cebuli razem z pokrojonym (nie przeciśniętym przez praskę, bo zdominuje smak potrawy) czosnkiem, posoliłam. Smażyłam do momentu odparowania wody z pieczarek. Następnie dodałam pokrojoną w kostkę paprykę (najpierw wykroiłam 8 ładnych krążków, resztę zużyłam do farszu) i część szczypiorku. Wymieszałam, smażąc jeszcze chwilę. Ugotowane, obrane jajka starłam
mojewypiekiinietylkoquiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od rozwałkowania płatu ciasta francuskiego oraz umieszczenia go w formie do tarty(...)mozarelli do posypania wierzchu dania. Całość lekko posoliłem, dodałem 2 szczypty ziół prowansalskich, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz świeżo mielony pieprz. Składniki wymieszałem na w miarę jednolitą masę. Lekko przestudzone ciasto posmarowałem pozostałym roztopionym masłem. Następnie ułożyłem na nim około połowę pokrojonego w półplasterki salami i kilka pokrojonych w połówki pomidorków koktajlowych. następnie wylałem
Wyprawy kulinarnemała papryczka chilli czosnek kieliszek białego wina bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 opakowanie przecieru pomidorowego naturalnego łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej, mieszanka typu warzywko Mięso mielone podsmażamy dodajemy pokrojone chilli oraz czosnek, wlewamy wino chwile podsmażamy, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Smażymy około 5 min. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy
NaKońcuJęzykakiełbasą Potrzebujemy: 1,5 kg ziemniaków 30 dag boczku parzonego 1 laskę dobrze przyprawionej, np. czosnkowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały pieprz, mieloną słodką paprykę, kminek, rozmaryn, czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki(...)wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę i boczek. Czynność powtarzamy. Na drugiej warstwie boczku układamy jeszcze raz ziemniaki - to powinna być nasza ostatnia warstwa. Teraz przygotowujemy sos. Można powiedzieć, że jest to rodzaj sosu beszamelowego. Robi się go bardzo podobnie. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy ok. 2 łyżki mąki. Następnie powoli dolewamy śmietankę. Najpierw
Ratunku obiad