masło czosnek - 2197 przepisów (strona:61/147)

RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. 232

GROSZKIEM. /własny;/ 4-6 porcji 3 woreczki brązowego ryżu 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 1 l bulionu warzywnego 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeży) sól, pieprz 2 łyżki masła 3 łyżki oleju roślinnego Ryż płuczę na sicie. Cebulę obieram, siekam drobno i szklę na oleju roślinnym wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie(...)wlewam dopiero, kiedy poprzednio wlany płyn zostanie  wchłonięty przez ryż. Ciągle mieszając, doprowadzam ryż do miękkości. Kiedy większość bulionu zostanie zużyta, dodaję groszek.  Na samym końcu dodaję masło i przyprawy. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Wątróbka drobiowa z szalotkami i renetą w migdałach. 173

pieprz -jedna reneta pokrojona w ósemki, bez gniazd nasiennych, skropiona cytryną (by nie zbrązowiała) -masło klarowane -kilka łyżek różowego wina -łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej Na maśle klarowanym szklimy posiekaną cebulę dodając połówek szalotek, czosnku i jabłka. Jabłka posypujemy rozmarynem. Solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy migdały. Podsmażamy dwie minuty i ściągamy z patelni połówki szalotki i jabłka

BaRepas
Żółte curry z kurczakiem i cukinią 520

się dużą miską ryżu z żółtym sosem ;) Tak to się już w życiu plecie. Pozdrawiam Cię Gosiu! Składniki 500g piersi z kurczaka olej do smażenia lub masło sklarowane 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru 3 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) 200g krojonych pomidorów (pół puszki) lub 3 świeże, obrane ze skórki i pokrojone 1/2 - 1 szklanki wody

W kuchni wieczorem
Wieprzowina z borowikami I puree z rzepy 156

kolacja w rustykalnym stylu. Dla 2 osób: 1 rzepa 2 łyżki śmietany 12%  200g wieprzowiny(ja miałam steki z baleronu) Garść suszonych borowików Łyżka masła 2 łyżki śmietany 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku Tymianek, sól I pieprz Rzepę kroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie. Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy(...)przykryciem na ok 10minut. Mięso smażymy przez chwilę. Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy wodą razem z grzybami. Dodajemy tymianek I redukujemy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę I masło. Rzepę tłuczemy jak ziemniaki I dodajemy śmietanę. Na koniec talerz pokropiłam oliwą z pestek dyni. Ma przecudny kolor! Smacznego

Kulinarna rozmowa
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 169

butter 250g broccoli Na 2 porcje potrzebne nam będą: 2 kawałki łososia 1 cytryna Skórka z cytryny Kilka łodyg tymianku Mała garść natki pietruszki 1 ząbek czosnku Sól I pieprz 1 łyżka masła 250g brokułów Method: Pre-heat the oven to 170°C. To prepare the salmon, place it in the ovenproof dish covered with the baking paper

Kulinarna rozmowa
Spaghetti z chili i kurkami 185

danie z kurkami, ale cóż zrobić jeśli je uwielbiam?:) Składniki; koszyczek kurek 200 ml śmietanki kremówki 1 papryczka chili sól, pieprz zioła przyprawowe; suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghetti łyżka masła Na maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami

Bon Appetit Małgorzaty
Sos pieczarkowy szybki 176

dużo bardziej aromatyczne od białych. składniki (na 2 porcje) ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki  1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, rozgniecione garść siekanej natki pietruszki masło 150 ml bulionu 100 ml śmietany 18% sól, pieprz przygotowanie na patelni rozgrzać masło,dodać cebulę i chwilę podsmażać, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez

Stare Gary
kotlety mielone z ziołami i parmezanem 228

bułka, lub zamiennie bułka tarta (pół na pół)  sól  pieprz pęczek posiekanej pietruszki i pęczek koperku  parę ząbków czosnku (posiekanego lub startego) lub czosnek granulowany 2 łyżki sosu sojowego masło i olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia + tarty parmezan przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć.  Cebulę pokroić w drobną

Stare Gary
Pierogi Szwedzkie 271

łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka soli Farsz:       500 g pieczarek 2 cebule połowa kapusty oregano słodka papryka odrobina chilli czosnek w proszku sól, pieprz ponadto:  masło/margaryna czarnuszka jajko Pierogi Szwedzkie -Sposób przygotowania:  Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez minimum 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy i dokładnie

Słodka Strona
Chili con carne 134

łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sos Tabasco (ewentualnie) Przygotowanie: Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką

Food Square
Zapiekanka ziemniaczana z kaszanką 252

cebulki, oczywiście kaszanka to nasza propozycja na smakowitą zapiekankę. Składniki: -1,5 kg ziemniaków -2 kaszanki lub jak kto woli - 2 krupnioki -2 cebule -2 ząbki czosnku -3 plasterki jakiejkolwiek wędzonki -łyżka masła - najlepiej klarowanego -pieprz ziołowy -przyprawa warzywna -przyprawa do mięs -odrobina oleju    Ziemniaki obieramy. Jedną cebulę i wędzonkę kroimy w drobną kostkę.    Jednego ziemniaka

Maminek kulinarny
Ser camembert faszerowany śliwkami 198

pysznie.  Składniki: 4 serki camembert 1 jajko od szczęśliwej kurki  1/2 szklanki bułki tartej  2 łyżki oliwy  2 łyżki masła  500 g śliwek  1 łyżeczka oregano  1 ząbek czosnku  1 łyżeczka brązowego cukru  odrobina soli  pieprz  Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki. Przeciśnięty przez praskę czosnek utrzeć

pieprzny smaczek
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I CIĄGNĄCYM SIĘ SERKIEM 169

dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) SKŁADNIKI NA FARSZ: - opakowanie świeżego, liściastego szpinaku, - serek ziarnisty, - serek 'grani', - 1,5-2 główki czosnku, - czarny pieprz, Szpinak dusimy na rozgrzanym maśle, długo odparowując. Dodajemy serek ziarnisty i bardzo długo mieszamy, tak aby ser stał się ciągnący i aby nadmiar płynów odparował. Następnie dodajemy serek grani i pieprz

Wypisz Wymaluj
Pasztet warzywny ze słonecznikiem 225

cukinii, marchewki, cebulki i duuużej ilości słonecznika. SKŁADNIKI: - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach - 1 ugotowana marchewka - 1 łyżka masła - 1 cebula szalotka - 1 ząbek czosnku - 4 jaja W rondelku podsmaż posiekaną cebulę. Startą cukinię przełóż do miski, dodaj słonecznik, żółtka, sól i pieprz.  Ugotowaną marchewkę wraz z podsmażoną cebulką i czosnkiem

SMYKWKUCHNI
WEGETARIAŃSKIE LECZO Z PATISONA I DYNI. 168

sól, pieprz Patisona obieram ze skórki i kroję w kostkę, jak również obraną już dynię i paprykę, którą uprzednio oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę, szklę na maśle. Pieczarki kroję w plasterki i wrzucam do cebuli, smażę razem około 3 minuty, dodając także liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. po czym dodaję paprykę. Podduszam

W kuchni Karmel-itki
Makaron w sosie pieczarkowym z pulpetami 249

ustach , a pulpety stały się tak naprawdę tylko dodatkiem . Polecam. Zaczynamy :  Składniki na sos: 200 gr drobnych pieczarek pół cebuli pęczek szparagów łyżka masła 200 ml bulionu kurczakowego 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzane masło - smażymy  ok 2 min. Po tym czasie dodajemy przekrojone

Smaki Edyty
Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych 198

panierce z płatków owsianych Składniki 2 grube plastry schabu 1 jajko ¼ szklanki mąki pszennej ½ szklanki płatków owsianych ¼ szklanki bułki tartej sól, pieprz mielona ostra papryka czosnek granulowany łyżka sosu sojowego łyżka masła olej Zawijamy mięso w folię, lub woreczek jednorazowy. Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Przygotowujemy panierkę. Mieszamy płatki owsiane z bułką tartą. Do miski wbijamy jajo, roztrzepujemy widelcem. Przesypujemy mąkę

Mania Gotowania
Bruschetta z pomidorami i bazylią 275

Post Bruschetta z pomidorami i bazylią pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Omlet z brokułami 161

Post Omlet z brokułami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Niebanalne mielone vol. 5 + młoda kapustka z koperkiem 249

tyle samo co mięsa) 1 jako 3-4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów 125 g mozarelli 1-2 ząbki czosnku przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa olej do smażenia 1 łyżka masła Do kapustki: 1 niewielka główka młodej kapusty 1 pęczek koperku 3 łyżki masła 1 łyżka mąki przyprawy: sól, pieprz, cukier Kapustę oczyszczamy(...)dodajemy do podduszonej kapusty. Całość jeszcze chwilę dusimy, dodajemy posiekany koperek i, jeśli jest to potrzebne, jeszcze raz doprawiamy. Rozmrożony szpinak podsmażamy z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Mozarellę ścieramy na dużych oczkach tarki. Mięso mielone, szpinak, mozarellę, bułkę tartą i jajko łączymy i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy

Ratunku obiad