bidi-theme-font:minor-bidi;} Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012, s. 26 Składniki: 2 filety z dorsza 60 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz pęczek natki pietruszki 8 dag miękkiego masła 6 łyżek tartej bułki 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Pomidory umyć, wytrzeć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Czosnek(...)obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek i cebulę, po chwili dołożyć pomidory. Smażyć 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bułką tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego
Pasja Smakuśmietany 100 g sera gruyère 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz gałka muszkatołowa 400 g mrożonego szpinaku w liściach 1 duży ząbek czosnku Sposób przygotowania: Do robota kuchennego z nożami wrzucamy zimne masło, jajko, mąkę i sól, miksujemy do momentu aż ze składników utworzy się jednolita kula (ew. można dolać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto jest za suche). Jeśli(...)brzegi tarty się zarumienią, a masa jajeczna się zetnie. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego! Wyliczenia: masło 3 zł mąka 0,5 zł jajka 2,8 zł śmietana 1,7 zł szpinak 2,5 zł ser 8 zł czosnek 0,3 zł przyprawy 0,5 zł Koszt całego dania: 19,3 zł Porcja
Obiad za dychę300g wątróbki drobiowej - 4 jajka - 4 marchewki - 3 pietruszki - 1 mały seler - 5 cebul - 6 ząbków czosnku - 2 kostki rosołowe - 3 łyżeczki gałki muszkatałowej - 10 ziaren ziela angielskiego - 7 liści laurowych - 6 łyżek bułki tartej - 3 łyżki kaszy manny - 1 łyżka masła - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" - słoik żurawiny Sposób przygotowania: Karczek włóż do pierwszego garnka, dodaj jedną kostkę rosołową(...)mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz czosnek i całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy nasz pasztet przez 180 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, w tym czasie nasz pasztet zrobi się rumiany
Mentor Smakuoparty na krewetkach i łososiu. Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę. 50g masła 3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki 2 posiekane cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego w plasterkach 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka 2 łyżeczki świeżego tymianku(...)krewetek 300 g świeżego łososia lub dorsza pokrojonego w kostkę sól, pieprz, cukier do smaku 2 łyżki świeżej natki pietruszki W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się. Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki pomarańczy
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 1/2 kg wątróbka indyka, 1/2 kostki masło do smażenia, 4 łyżki mąka pszenna, 1 sztuka jabłko, 6 duże czosnek ząbki, 2 sztuki cebula, 1 sztuka pepperoni, 1 łyżka majeranek, - do smaku pieprz czarny mielony wątróbkę z indyka oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze porcje i osuszyć obsypaną w mące smażyć na rumiano na maśle klarowanym do wątróbki dodać starte
W Mojej Kuchni LubięSkładniki (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 500g leśnych grzybów duża biała cebula masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone(...)minut. Nadzienie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Grzyby oczyszczamy, krótko przemywamy je pod bieżąca wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Grzyby dokładamy do cebulki, doprawiamy sola i białym pieprzem. Odparowujemy. Farsz grzybowy nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy
Pyry na Gazpalony słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne 200g szpinaku (mrożonego) 200g groszku zielonego 100g fety 1/2 cebuli przyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sól garść słonecznika łyżka oliwy masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowy Szpinak delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam startą cebulę, dodałam do niej szpinak, oprószyłam pieprzem(...)czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do szpinaku dodałam uprażony słonecznik. Groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Pokruszyłam do niego fetę i całość wymieszałam ręką. Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą, beszamel, znowu makaron, szpinak, makaron, groszek, beszamel
bastalenajajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 2 garście suszonych grzybów 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej 2 łyżki masła 2 liście laurowe 1 łyżka oleju ziele angielskie 1 łyżeczka soli 1 cebula 1 ząbek czosnku majeranek pieprz Najpierw przygotować farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Kapustę przełożyć do garnka. Dodać wodę(...)Gotować powoli przez około 1 godzinę aż kapusta stanie się miękka. W między czasie przesmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulę podkładając łyżkę masła. Następnie dodać do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmażyć, czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Wystudzić a następnie albo farsz drobno posiekać nożem, tak aby nie zawierał dużych kawałków - albo zmielić w maszynce do mięsa. Teraz
Świat Domowej Kuchniokoło pół szklanki startego parmezanu - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - kieliszek białego wina - 1 duża czerwona cebula - papryczka chili (ja użyłam dwóch mini) - 2 ząbki czosnku - garść posiekanej natki pietruszki - łyżka masła - sól, pieprz - oliwa z oliwek (do smażenia) Zaczynamy do przygotowania owoców morza. Małże rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować z dodatkiem(...)wywar. Będzie nam potrzeby do przygotowania ryżu. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Do cebulki dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnię. Pomidorki należy mieszać bardzo delikatnie, żeby się nie rozwaliły, powinny za to puścić sok, który
Zgrabne Gotowanieosób): 1 kg ziemniaków ok 500 g boczku wędzonego 1 duża cebula 1 duży brokuł 2 pory (białe części) 4-5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 30% 3 jajka 250 g startego żółtego sera 3-4 łyżki masła do smażenia sól, pieprz, szczypta mielonego kminu rzymskiego, papryka słoska i opcjonalnie płatki chilli masło do wysmarowania naczynia 1. Ziemniaki obrać(...)plasterki. Na rozgrzanym maśle, na małym ogniu, udusić cebulę i pora aż zrobią się szkliste, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej dusić do miękkości. 4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 25×20 cm wysmarować masłem. Wyłożyć 1/3 część ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć połowę ugotowanego brokuła, połowę usmażonego boczku, połowę porcji pora z cebulą. Posypać 1/3 częścią startego
UgotujmyTo.plSkładniki: 1/2 kg wątróbka z drobiu, 2 łyżki masło do smażenia, 1 łyżeczka pieprz czarny grubo mielony, 10 sztuk czosnek ząbki, 2 łyżki mąka pszenna, - do smaku sól, 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, - w opisie buraczki na zimno wątróbkę z drobiu oczyścić z żyłek, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym na maśle klarowanym zrumienić obsypaną mąką wątróbkę pod koniec smażenia
W Mojej Kuchni Lubięszklanka ryżu do risotto (używam arborio) · 2 łyżki masła · 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej · ½ czerwonej cebuli · 1 ząbek czosnku · około 1,5 litra wody spod suszonych(...)spod grzybów przelać do garnka, dodać bulion i zagotować. Pieczarki i grzyby pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawić pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę dodać (uważać aby nie zarumieniła się zbytnio). Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając aż ryż się
Mania Gotowaniaskładniki: - małe filety z tilapii (2szt na osobę) - opakowanie szpinaku - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny(...)Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy w naczniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem (niewielką ilością). Przygotowujemy szpinak. Na rozgrzaną patelnię, wykładamy masło i oliwę, rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, podsmażamy okolo 3 minuty na małym ogniu (czosnek nie może się przypalić bo będzie gorzki!). Dodajemy szpinak, mieszamy. Dusimy okolo 5 minut. Dodajemy serek
SMYKWKUCHNIpasztet z "Wyśmienitej kuchni francuskiej". Składniki: - 500g wątróbki gęsiej foie gras (do kupienia m.in. w Makro) - 250ml białego wytrawnego wina - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka masła (można pominąć) - świeży lub suszony tymianek (dałam 1/2 łyżeczki suchego) - 1-2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego (lub innego tłuszczu) Wątróbkę umyć i pokroić na małe kawałki(...)kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszając chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kawałki wątróbki, zagotowujemy, dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy całość ok.20 minut. Ilość płynów trochę się zredukuje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i tymiankiem. Całość dokładnie zmiksować (użyłam ręczny blender). Ja dodałam jeszcze łyżeczkę masła ale nie jest to konieczne, pasztet i bez niego
Smaczne Zdrowelaurowe, 3 ziela angielskie, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, świeża kolendra, gałązka świeżego rozmarynu, 1 łyżka masła klarowanego. Przygotowanie: W garnku przypalamy w łupinach czosnek, wyciągamy i obieramy. Wlewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, rozmaryn i rozdzielony na mniejsze różyczki kalafior. Doprawiamy solą
Moniki Smakołyki