szczypta soli Farsz: 400 g brokułów (ja użyłam mrożonych) 3 jajka 1 szklanka mleka 3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 80 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: 1. Masło siekamy z mąką, solą i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem
Pasja Smakunareszcie sie doczekałam...;) Składniki 4 kromki chleba 100 gram startego sera żółtego maslo do posmarowania 2 jajka 4 różyczki brokułów 1łyżeczka octu ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Na sos holenderski: 1/2 kostki masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól i pieprz Sandwicze..Smarujemy przecierem i czosnkiem i nadziewamy serem i pokrojonymi brokułami...podpiekamy w piekarniku
NaKońcuJęzykaracji braku Pani Marchewki, szybko znalazłam jej pyszny i zupełnie inny zamiennik :) Składniki: 250ml bulionu 1 duży por 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki kukurydzy z puszki 2 średnie ziemniaki 1 1/2 łyżki masła 1/2 szklanki wody sól, pieprz, papryka(...)ostra i słodka, oregano, 1 łyżeczka kurkumy, koperek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. W innym garnku rozgrzewamy masło i dodajemy: pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojony w plasterki por. Solimy i pieprzymy. Nie lubię smaku przypalonego pora z czosnkiem :) a poza tym zepsuje
Kitchens Alphabetobiad dla 6 osób. Składniki: 1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk) 250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny) 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 1 cebula puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu 300 g sera ( użyłam goudy) 1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron(...)należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał. Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty. Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia
Niezły Młynekwykwintną kolację, bo kurczak w całości na stole zawsze pięknie i okazale się prezentuje. Składniki: 1 ekologiczny kurczak bez podrobów 1 piwo w butelce roztopione klarowane masło lub olej (zwykły lub z czosnkiem) słodka papryka (ok. 1 łyżeczki) granulowany czosnek (ok. 1 łyżeczki) majeranek (ok. 1 łyżeczki) przyprawa do kurczaka (ok. 1 łyżeczki) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type
Poezja smakukurkumy łyżeczka pokrojonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach (utłuczonych w moździerzu) sól łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia 1 czubata łyżeczka masła Pesto z oregano: pęk świeżego oregano 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku garść orzeszków piniowych sól Grzanki 3 kawałki bagietki (pokrojonej poprzecznie, tak by powstały jak najdłuższe kawałki) duży ząbek czosnku garść startej goudy(...)wlewamy oliwę. Rozdrabniamy a następnie doprawiamy do smaku solą. Zupa: cebulę kroimy w kostkę. Imbir obieramy przy pomocy łyżeczki i kroimy w plastry. Czosnek kroimy w plasterki. Wszystko smażymy w garnku na oleju rzepakowym i maśle. Posypujemy solą, kurkumą, zmielonymi ziarnami kolendry. Dalej smażymy. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki (odkładamy) i obieramy. Kroimy w ok. 3 cm kawałki
OstryKęssłodkiej sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody Przygotowanie: Krewetki myjemy, obieramy ( możemy odciąć główkę, jednak ja zostawiłam). Na patelni głębokiej obsmażamy na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodajemy marchewkę pokrojoną w krążki, pora pociętego w paseczki, paprykę pokrojoną w paski i całe kolbki kukurydzy, dodajemy krewetki, pomidory, wodę i obsmażamy
Niezły MłynekPost Kukurydza z masłem (gotowana lub z grilla) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojebidi-theme-font:minor-bidi;} Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012, s. 26 Składniki: 2 filety z dorsza 60 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz pęczek natki pietruszki 8 dag miękkiego masła 6 łyżek tartej bułki 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Pomidory umyć, wytrzeć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Czosnek(...)obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek i cebulę, po chwili dołożyć pomidory. Smażyć 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bułką tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego
Pasja Smakuśmietany 100 g sera gruyère 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz gałka muszkatołowa 400 g mrożonego szpinaku w liściach 1 duży ząbek czosnku Sposób przygotowania: Do robota kuchennego z nożami wrzucamy zimne masło, jajko, mąkę i sól, miksujemy do momentu aż ze składników utworzy się jednolita kula (ew. można dolać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto jest za suche). Jeśli(...)brzegi tarty się zarumienią, a masa jajeczna się zetnie. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego! Wyliczenia: masło 3 zł mąka 0,5 zł jajka 2,8 zł śmietana 1,7 zł szpinak 2,5 zł ser 8 zł czosnek 0,3 zł przyprawy 0,5 zł Koszt całego dania: 19,3 zł Porcja
Obiad za dychę300g wątróbki drobiowej - 4 jajka - 4 marchewki - 3 pietruszki - 1 mały seler - 5 cebul - 6 ząbków czosnku - 2 kostki rosołowe - 3 łyżeczki gałki muszkatałowej - 10 ziaren ziela angielskiego - 7 liści laurowych - 6 łyżek bułki tartej - 3 łyżki kaszy manny - 1 łyżka masła - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" - słoik żurawiny Sposób przygotowania: Karczek włóż do pierwszego garnka, dodaj jedną kostkę rosołową(...)mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz czosnek i całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy nasz pasztet przez 180 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, w tym czasie nasz pasztet zrobi się rumiany
Mentor Smakuoparty na krewetkach i łososiu. Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę. 50g masła 3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki 2 posiekane cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego w plasterkach 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka 2 łyżeczki świeżego tymianku(...)krewetek 300 g świeżego łososia lub dorsza pokrojonego w kostkę sól, pieprz, cukier do smaku 2 łyżki świeżej natki pietruszki W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się. Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki pomarańczy
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 1/2 kg wątróbka indyka, 1/2 kostki masło do smażenia, 4 łyżki mąka pszenna, 1 sztuka jabłko, 6 duże czosnek ząbki, 2 sztuki cebula, 1 sztuka pepperoni, 1 łyżka majeranek, - do smaku pieprz czarny mielony wątróbkę z indyka oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze porcje i osuszyć obsypaną w mące smażyć na rumiano na maśle klarowanym do wątróbki dodać starte
W Mojej Kuchni LubięSkładniki (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 500g leśnych grzybów duża biała cebula masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone(...)minut. Nadzienie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Grzyby oczyszczamy, krótko przemywamy je pod bieżąca wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Grzyby dokładamy do cebulki, doprawiamy sola i białym pieprzem. Odparowujemy. Farsz grzybowy nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy
Pyry na Gazpalony słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne 200g szpinaku (mrożonego) 200g groszku zielonego 100g fety 1/2 cebuli przyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sól garść słonecznika łyżka oliwy masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowy Szpinak delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam startą cebulę, dodałam do niej szpinak, oprószyłam pieprzem(...)czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do szpinaku dodałam uprażony słonecznik. Groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Pokruszyłam do niego fetę i całość wymieszałam ręką. Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą, beszamel, znowu makaron, szpinak, makaron, groszek, beszamel
bastalena