garść siekanej natki pietruszki 75 g masła oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz 100 g parmezanu, startego 2 żółtka (opcjonalnie) Przygotowanie: W dużym garnku roztopić masło z łyżką oliwy. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażyć na złoto. Wtenczas oczyścić grzyby i pokroić w mniejsze cząstki. Połączyć z cebulą oraz czosnkiem. Smażyć przez około 5-10 minut. Następnie do garnka wsypać
Food Squarewrzącej wody 550g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 4 jajka, dodatkowo 4 żółtka 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, posiekanego 500g liści szpinaku 15g masła 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny 150g sera ricotta 75g startego parmezanu utrzepane jajko, do posmarowania Sos: 2 łyżki oliwy 90g pancetty, drobno pokrojonej 125ml(...)wkładamy do lodówki na 30 minut. Aby przygotować farsz, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek, aż się lekko zezłoci. Dodajemy szpinak i gotujemy przez 2-3 minuty, aż soki, które się wydzielą, zredukują się. Lekko zwiększamy ogień, dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Szpinak odcedzamy i siekamy. W dużej misce mieszamy ricottę, parmezan i szpinak. Jeśli
Smakowity Blog KulinarnyNawet dzieci ją bardzo lubią! Składniki: 25 dag mąki 15 dag masła jajko sól 20 dag szpinaku 4 jajka pól szklanki śmietany 18% 3 ząbki czosnku sól morska Kamis pieprz mielony Kamis Wykonanie: Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min dolodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty
Z Majeczką w kuchniWigilię 2014 ale 2015:-) Składniki: cały dorsz (świeży nie mrożony i nie filety) 1 mała cebula biała, pokrojona w kostkę 3 ząbki wyciśniętego czosnku 3 łyżki kuminu sok wyciśnięty z 2 cytryn masło i kostka rosołowa np. drobiowa lub rybna Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę z soku z cytryny, kuminu i czosnku. Marynujemy rybę po wierzchu i w środku
Smaki Brazyliiwskazywała ;) ) Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze dni! Do dzieła! SKŁADNIKI : * podudzia z kurczaka – 3 szt * cytryna – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * tymianek – 3 gałązki * masło – 30 g * mąka pszenna – 1 łyżka * olej rzepakowy – 50 ml * kolorowy pieprz – do smaku * sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Podudzia(...)smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy nasze mięso. Obok dodajemy cytryny , czosnek i tymianek. Całość skrapiamy resztą oleju. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut. Sos , który wyciekł z kurczaka odlewamy do naczynia , doprawiamy go solą i pieprzem – powinien być pikantny. Na patelni podsmażamy łyżkę masła z mąką , a gdy zasmażka zezłoci się dodajemy
Ostra na SłodkoZupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła 1 łyżka domowej vegety 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Cukinie myjemy, odcinamy końce, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, wkładamy do garnka w którym uprzednio rozpuściliśmy masło. Smażymy
Kulinarne przygody Gatitynajlepiej masłem smakowym! :) 100 g miękkiego masła kilka gałązek natki pietruszki 1 mała papryczka chili ½ ząbka czosnku sól, pieprz do smaku Natkę pietruszki, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Mieszamy z miękkim masłem, doprawiamy solą i pieprzem. Kukurydzę można napić na patyczki do szaszłyków, wtedy nie poparzymy sobie palców w trakcie pałaszowania złocistych ziarenek :) Smacznego
W kuchni Katieziemniaków (waga przed obraniem); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 średnie cebule; 150 g startej mozzarelli; 250 ml mleka; 4 łyżki masła; 4 łyżki mąki pszennej; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1 łyżka drobno posiakanej natki pietruszki; Sól; Pieprz; Przyprawa uniwersalna np. vegeta; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie(...)podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać, aż stanie się złociste. Na koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawić słodką papryką, vegetą (1 łyżeczka), pieprzem, wymieszać i przez krótką chwilę razem podsmażać. W międzyczasie przygotować beszamel. W rondelku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wlać mleko i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i energicznie mieszać, aby w sosie
Gospodyni Miejskaaromatyczne przyprawy. Świetny pomysł na kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: - czerstwa bułka – 2 duże szt - mleko – 200 ml - masło – 3 łyżki - cebula – 2 szt - pieczarki – 500 g - jajka – 3 szt - czosnek – 4 ząbki - sól – 1 łyżeczka - pieprz – 1 łyżeczka - natka pietruszki – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Bułki kruszymy. Namaczamy w mleku(...)Dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka. Dodajemy drobniutko posiekany czosnek , uduszone grzyby , posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy masę ( jeśli będzie zbyt rzadka dosypujemy bułki tartej ). Foremkę do keksa smarujemy masłem. Z masy formujemy wałek. Wkładamy do foremki. Smarujemy roztrzepanym ostatnim jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut. Zajadamy solo
Ostra na Słodkoszparagami przygotowany na cydrze lubelskim a nie na białym winie. Wyszło obłędne! Szczerze polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: - pęczek zielonych szparagów - ryż jaśminowy - sól, pieprz - masło - 150 ml cydru lubelskiego - woda - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku WYKONANIE: - przygotuj dość spory garnek, ustaw go na kuchni na małym ogniu - go garnka włóż 3 czubate łyżki masła - do garnka dodaj obrane(...)pokrojone szparagi - podsmażaj na maśle około 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem - dodaj 1,5 szklanki suchego ryżu, dodaj czosnek - podlej cydrem, od tego czasu risotto ciągle mieszamy, jak ryż wchłonie cały płyn, dolewamy po 50 ml wody, znowu mieszamy aż ryż wchłonie całą zawartość, czynność tą powtarzamy aż cały ryż będzie już miękki, trwa to około 30 minut. Dlatego
SMYKWKUCHNIpłaska łyżeczka soli mały pojemnik jogurtu naturalnego można użyć śmietany 80g. 1/2 łyżeczka sody 750 gram ziemniaków około 15 pieczarek 1 cebula mała główka czosnku sól oraz pieprz olej lub masło do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie rozdrabniamy. Pieczarki kroimy w drobna kostkę ewentualnie ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebule oraz czosnek kroimy
NaKońcuJęzykamiała pięknie przypieczoną i pyszną skórkę. Bardzo dobra ciepła, ale podana na zimno - nie wiem, czy nie lepsza! składniki 1 perliczka główka czosnku sól pieprz papryka (opcjonalnie) 1/2 butelki piwa 1 -2 łyżki stopionego masła przydatne strzykawka z grubą igłą przygotowanie Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Umyć i osuszyć perliczkę. Natrzeć ptaka z zewnątrz i wewnątrz(...)solą, pieprzem, można posypać papryką. Do środka włożyć całą główkę czosnku. Nogi perliczki związać kuchennym sznurkiem. Przy pomocy strzykawki (zwykłej albo specjalnej), wstrzyknąć w piersi ptaka masło - w paru miejscach. Ułożyć perliczkę na ruszcie (ruszt na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec w temperaturze 160 st C przez ok 2 godziny. Zaczęłam od pieczenia ptaka ułożonego piersiami
Stare Garyłyżeczki soli - 2 białka - 2 żółtka + łyżeczka mleka do smarowania chlebów Składniki na zupę: - niecałe 2 l rosołu - 1 kg białej cebuli łagodnej - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju - 2 łyżki masła - cebulka prażona - sól, pieprz, oregano - ser żółty cheddar Przygotowałam rozczyn z drożdży (1 łyżeczkę cukru rozpuściłam w 50ml wrzątku, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże(...)minut. Teraz pora na przygotowanie zupy. Na dużej patelni rozgrzałam olej z masłem. Obrane i umyte cebule pokroiłam w półkrążki, wrzuciłam na patelnię. Posoliłam i smażyłam na „wolnym ogniu” ok. 30 minut. Pod koniec smażenia dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Rosół zagotowałam, dodałam usmażoną cebulę. Przyprawiłam solą, pieprzem, prażoną cebulką i oregano. Gotowałam ok. 20 minut. Z ciepłych
mojewypiekiinietylkorobię. To wbrew pozorom jedzonko szybkie i łatwe do zrobienia. I jakie smaczne :) Składniki: duże pomidor y, mięso mielone - ilość adekwatna do ilości i wielkości pomidorów, masło , sól , pieprz , zioła prowansalskie , cebula , czosnek . Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę od strony szypułki. Środek lekko wydrążyć, ale uważać, żeby nie za mocno, gdyż jeśli ścianki będą zbyt cienkie, wtedy(...)pomidor pęknie podczas zapiekania. Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Połowę wydrążonego srodka pomidora dodać do mięsa. Wszystko razem połączyć. Pomidory napełnić masą pomidorowo - mięsną. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania wraz z resztą wydrążonego pomidora i kawałeczkami masła. Naczynie przykryć. Wstawić
Codzienna kuchnia niecodziennamąki typ 650, 7 g suszonych drożdży, szczypta cukru, łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, ok. 300 ml letniej wody 1 łyżka oliwy oraz 1 łyżka masła 4 duże cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka octu balsamicznego kilka filecików anchois 20 czarnych oliwek przekrojonych na pół Przygotowanie: Zacznij od zagniecenia ciasta. W dużej misce umieść mąkę, drożdże(...)piórka. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i masło i wrzuć na nią cebulę. Duś ją nieśpiesznie i uważaj, aby się nie przypaliła. Najpierw straci objętość, potem zacznie brązowieć. Mi jej duszenie zajęło ok. 40 min. Po 35 min. dodaj do cebuli ocet balsamiczny, zioła prowansalskie i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Gotowe :) Uderz
Chilli Czosnek i Oliwa