masło czosnek - 2197 przepisów (strona:48/147)

Kurczak w winie po francusku -Coq au Vin 215

prawda. Smak inny- sprawiający ze nie możemy przestać jeść ...:) jemy, jemy ....:) zapraszam na kurczaka w winie. Zaczynamy :  Składniki: 50 gr masła 10 rasherów- bekonu wędzonego 2-3 cebule- skrojone w ćwierćtalarki 5 ząbków czosnku udka kurczaka- ja dałam 10 szt 300 gr małych(...)pieczarek ok 500 ml wina białego-Riesling ok 200-300ml śmietany sól, pieprz, tymianek 2-3 łyżki soku z cytryny natka pietruszki mąka Wykonanie: Na maśle podsmażamy bekon. Dodajemy cebulę I wyciśnięty czosnek. Podsmażamy ok 10 min. Szykujemy kurczaka. Obsypujemy udka mąką-nadmiar usuwamy. Do miseczki przekładamy cebulę z bekonem. Nalewamy oliwę3-4 łyżki. Układamy udka , posypujemy tymiankiem

Smaki Edyty
Risotto z szafranem i krewetkamia 169

ryżu 'Arborio', Cebulka, Parę gałązek szafranu, Białe wytrawne wino, 50 g Masła, Krewetki tygrysie 20 szt, Bulion warzywny, wywar z skorupek krewetek, Parmezan, Ząbek czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło. Obsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli wlewamy kieliszek wina, dodajemy ryż i wlewamy część naszego bulionu, gdy ryż wchłonie dolewamy łyżką wazową bulionu. Na drugiej

cookpl
Rolada ziemniaczana 161

więcej farszu do środka!!!! Składniki: 500 gram ziemniaków 100 gram maki pszennej 100 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram kaszy manny 2 żółtka 2 łyżki masła 6 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju  sól i pieprz koperek Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Do ziemniaków wsypujemy mąkę pszenna, ziemniaczaną dodajemy kaszę manną i żółtka, wlewamy roztopione masło solimy

NaKońcuJęzyka
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 166

roli głównej.Kremową konsystencję zupy przełamuje chrupiąca marchewka i pestki dynii. Składniki na 4 porcje: 400 g skorzonery 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 marchewki 2 ziemniaki 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła ghee sól,pieprz szczypta gałki muszkatałowej(...)creme fraiche 2 łyżki oleju z dyni 2 łyżki nasion dynii 2 łyżki soku z cytryny-opcjonalnie Wykonanie: obrać i rozdrobnić cebulę z czosnkiem.W rondlu rozgrzać masło ghee i zeszklić cebulę z czosnkiem obrać skorzonerę,najlepiej uczynić to w rękawiczkach jednorazowych i koniecznie pod bieżącą wodą.W trakcie obierania spod skórki wypływa klejący sok mleczny i nie tylko klei

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drobiowe roladki ze szpinakiem i fetą 176

Ciekawa odmiana dla tradycyjnych, niedzielnych schabowych.   Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g fety 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18 % 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Pierś dzielimy na dwie części i rozbijamy na cienki placek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie rozgrzewamy masło, wrzucamy zamrożony szpinak i smażymy

charlotte gotuje
Makaron z serowymi kurkami 193

smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, 10 g masła, świeży szczypiorek.   Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka min. i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę i czosnek pokrojony w drobna kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę i mieszamy aż sos zgęstnieje

Moniki Smakołyki
Sezon na zupy uważam za otwarty 166

wystarczy dla czterech osób. Zupa krem z pieczonego czosnku Składniki: (na 2 porcje) 2 całe główki czosnku 4 ziemniaki 600 ml bulionu 1 cebula 30 g masła pieprz sól dodatkowo: natka pietruszki Główki czosnku owinąć folią aluminiową. Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie. Wystudzić. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą . 197

rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk -dwa woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej Mięso kroimy w kostkę na 2 cm kawałki, pieprzymy, solimy i obtaczamy w mące. W garnku na maśle klarowanym szklimy szalotkę i dorzucamy czosnek. Po kliku minutach wrzucamy mięso i podsmażamy 5-7 minut. Przekładamy mięso do szklanego naczynia. Na tłuszczu po mięsie rumienimy ćwiartki pieczarek, dodajemy pół łyżeczki sosu sojowego(...)minut. Do pieczarek i papryki wrzucamy mięso. Dodajemy dwie szczypty rozmarynu i po większej szczypcie czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Mieszamy i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,5h pod przykryciem. Ugotowaną kaszę odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę jogurtu lub śmietany, na delikatnym ogniu mieszamy intensywnie, aż zgęstnieje. Do gulaszu idealnie będzie

BaRepas
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią 1300

piersi kurczaka; 500 g makaronu penne; 700 g cukinii (waga przed obraniem); 1 duża, czerwona papryka; 1 duża, żółta papryka; 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 500 ml przecieru pomidorowego; 1 łyżka masła; 1 czubata łyżka przyprawy do gyrosa; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki; 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 150 g startego, żółtego sera; 2 łyżki(...)solą i pieprzem. Przecier pomidorowy doprawić słodką papryką, solą i pieprzem do smaku. Do miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty, żółty ser i drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę makaronu, na to połowę podsmażonych warzyw, polać połową przecieru pomidorowego, na to wyłożyć całe mięso, znów warzywa

Gospodyni Miejska
PIEROGI ZE SZPINAKIEM 140

pierogi ze szpinakiem SKŁADNIKI: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 kostka białego sera półtłustego 6 średniej wielkości ziemniaków 1 mała cebula 7 ząbków czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła A jak to zrobić: W rondelku roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć, aż się lekko zeszkli. Dodać szpinak (może być jeszcze zamrożony) podsmażać do momentu, aż szpinak odparuje. Czosnek

Kuchnia w opałach
Pasztet drobiowy według Basi 395

zmielony pieprz do smaku gałka muszkatołowa 1 płaską łyżeczkę  kardamon mielony pół łyżeczki sos sojowy ciemny 1 łyżkę  majeranek 1 łyżkę  ząbek czosnku  2 łyżki oliwy  2 łyżki masła  oliwa do smażenia wątróbki  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : - kurczaka myję, dzielę na części wkładam do garnka zalewam zimną wodą, dodaję obraną włoszczyznę, opaloną cebulę, zioła, czosnek(...)himalajskiej, może być morska) - między czasie na oliwie smażę pokrojoną w kostkę cebulę wraz z wątróbką pod koniec obsmażania solę ją oraz pieprzę świeżo zmielonym pieprzem, dodaję 2 łyżki masła i podlewam 1 chochlą wywaru, pozostawiam do wystygnięcia - w miseczce namaczam bułkę gotowym bulionem - ugotowane mięso z kurczaka obieram z kości oraz skór - mięso z kurczaka mielę z wątróbką

Basia w kuchni
Zupa szpinakowa z pokrzywą i czosnkiem dziwnym 149

łyżka tartego chrzanu sól, pieprz 1 łyżka masła Gotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z wywaru. Dodajemy pokrojony szpinak i czosnek dziwny. Gotujemy zupę przez 20 min. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki pokrzywy. Następnie dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chrzanem dla zaostrzenia smaku. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksami śmietany albo z ugotowanym

Bon Appetit Małgorzaty
Jesienna samotnia. 263

skóry w zalewie 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili czubata łyżeczka cynamonu 2 małe cebule łyżeczka "jarzynki" suszony tymianek 2 łyżki oliwy łyżka masła Skrzydełka umyłam, osuszyłam. Podsmażyłam bez niczego na oliwie.  Czosnek, obraną cebulę bardzo drobno posiekałam. Zmiksowałam  z pomidorami wraz z zalewą. Na maśle podsmażyłam cynamon, chili, tymianek. Do smażących się przypraw, wlałam zmiksowane pomidory

W kuchni Karmel-itki
Grillowany łosoś z włoską gremolatą 152

ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska dodatkowo potrzebujemy: 2 filety łososia ze skórą świeży tymianek świeży koperek pieprz oliwa z oliwek do smażenia albo klarowane masło Gremolata: Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki

Bon Appetit Małgorzaty
Sajgonki party 171

płatów różowych, 2 łyżki soku z buraka, Świeża kolendra, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, Sezam do przybrania. SOS: Ok. 3 cm kawałek imbiru, 1 chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego), 100-150 ml sosu sojowego, Sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka sosu rybnego, Syrop z agawy do smaku, Przegotowana woda.     Przygotowanie:  Przygotować sos: chili, czosnek

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania