 Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią 1345
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią 1345piersi kurczaka; 500 g makaronu penne; 700 g cukinii (waga przed obraniem); 1 duża, czerwona papryka; 1 duża, żółta papryka; 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 500 ml przecieru pomidorowego; 1 łyżka masła; 1 czubata łyżka przyprawy do gyrosa; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki; 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 150 g startego, żółtego sera; 2 łyżki(...)solą i pieprzem. Przecier pomidorowy doprawić słodką papryką, solą i pieprzem do smaku. Do miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty, żółty ser i drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę makaronu, na to połowę podsmażonych warzyw, polać połową przecieru pomidorowego, na to wyłożyć całe mięso, znów warzywa
Gospodyni Miejska PIEROGI ZE SZPINAKIEM 182
PIEROGI ZE SZPINAKIEM 182pierogi ze szpinakiem SKŁADNIKI: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 kostka białego sera półtłustego 6 średniej wielkości ziemniaków 1 mała cebula 7 ząbków czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła A jak to zrobić: W rondelku roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć, aż się lekko zeszkli. Dodać szpinak (może być jeszcze zamrożony) podsmażać do momentu, aż szpinak odparuje. Czosnek
Kuchnia w opałach Pasztet drobiowy według Basi 446
Pasztet drobiowy według Basi 446zmielony pieprz do smaku gałka muszkatołowa 1 płaską łyżeczkę kardamon mielony pół łyżeczki sos sojowy ciemny 1 łyżkę majeranek 1 łyżkę ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła oliwa do smażenia wątróbki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : - kurczaka myję, dzielę na części wkładam do garnka zalewam zimną wodą, dodaję obraną włoszczyznę, opaloną cebulę, zioła, czosnek(...)himalajskiej, może być morska) - między czasie na oliwie smażę pokrojoną w kostkę cebulę wraz z wątróbką pod koniec obsmażania solę ją oraz pieprzę świeżo zmielonym pieprzem, dodaję 2 łyżki masła i podlewam 1 chochlą wywaru, pozostawiam do wystygnięcia - w miseczce namaczam bułkę gotowym bulionem - ugotowane mięso z kurczaka obieram z kości oraz skór - mięso z kurczaka mielę z wątróbką
Basia w kuchni Zupa szpinakowa z pokrzywą i czosnkiem dziwnym 193
Zupa szpinakowa z pokrzywą i czosnkiem dziwnym 193łyżka tartego chrzanu sól, pieprz 1 łyżka masła Gotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z wywaru. Dodajemy pokrojony szpinak i czosnek dziwny. Gotujemy zupę przez 20 min. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki pokrzywy. Następnie dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chrzanem dla zaostrzenia smaku. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksami śmietany albo z ugotowanym
Bon Appetit Małgorzaty Jesienna samotnia. 333
Jesienna samotnia. 333skóry w zalewie 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili czubata łyżeczka cynamonu 2 małe cebule łyżeczka "jarzynki" suszony tymianek 2 łyżki oliwy łyżka masła Skrzydełka umyłam, osuszyłam. Podsmażyłam bez niczego na oliwie. Czosnek, obraną cebulę bardzo drobno posiekałam. Zmiksowałam z pomidorami wraz z zalewą. Na maśle podsmażyłam cynamon, chili, tymianek. Do smażących się przypraw, wlałam zmiksowane pomidory
W kuchni Karmel-itki Grillowany łosoś z włoską gremolatą 186
Grillowany łosoś z włoską gremolatą 186ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska dodatkowo potrzebujemy: 2 filety łososia ze skórą świeży tymianek świeży koperek pieprz oliwa z oliwek do smażenia albo klarowane masło Gremolata: Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki
Bon Appetit Małgorzaty Sajgonki party 214
Sajgonki party 214płatów różowych, 2 łyżki soku z buraka, Świeża kolendra, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, Sezam do przybrania. SOS: Ok. 3 cm kawałek imbiru, 1 chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego), 100-150 ml sosu sojowego, Sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka sosu rybnego, Syrop z agawy do smaku, Przegotowana woda. Przygotowanie: Przygotować sos: chili, czosnek
SzczyptaSmaQ Carbonara trochę inaczej- a'la Edyta 292
Carbonara trochę inaczej- a'la Edyta 292startego parmezanu 50 gr startego żółtego sera sól, pieprz, paprika, suchy czosnek, bazylia * na 100 gr makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Nacieramy piersi z kurczaka przyprawami( sól, pieprz, paprika, czosnek I bazylią ) I smażymy z obu stron na oleju. Podsmażone piersi kroimy w kostkę. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Rozbijamy jajko, dodajemy
Smaki Edyty Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 234
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 234masła zioła: tymianek, rozmaryn sól, pieprz koperek rozmaryn do dekoracji Ziemniaki gotujemy we wrzątku. Po ugotowaniu ziemniaków kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem. Mięso smażymy z dodatkiem pokrojonego czosnku i cebuli, doprawiamy je solą i pieprzem. Por kroimy w krążki i smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidory sparzamy wrzątkiem(...)następnie pomidory pokrojone w plastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Dekorujemy koperkiem. Całość pieczemy w 200 stopniach około 30 minut
Bon Appetit Małgorzaty Pâté z drobiowych wątróbek 228
Pâté z drobiowych wątróbek 228Francji Pâté często podaje się je na świeżej bułce z karmelizowaną czerwoną cebulą i duszonymi cząstkami jabłek. 500 g wątróbek drobiowych 150 g masła 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 50 ml brandy lub whisky sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki Na dużej patelni(...)Doprawiamy wątróbki solą oraz pieprzem, odstawiamy z ognia, wkładamy wątróbki do blendera i miksujemy, ale niezbyt dokładnie. Na tej samej patelni z resztkami masła podsmażamy posiekaną cebulkę czerwoną i białą z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszając od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 2 łyżkami natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Łosoś  ze szpinakiem i różowym pieprzem 229
Łosoś  ze szpinakiem i różowym pieprzem 229oliwie z oliwek i maśle. Przepis na szpinak: - mrożony szpinak - łyżka płaska pieprzu różowego - łyżka gęstej śmietany - 1/5 sera feta - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny 1/4 Na patelnię dodajemy łyżkę masła, następnie szpinak, po około 4 minutach dodajemy ser feta, pieprz, śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku, wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, na sam koniec dodajemy
SMYKWKUCHNI Curry z kurczakiem 211
Curry z kurczakiem 211kurczakiem. Zapach Indii ogarnął całe mieszkanie. Kocham to danie. Składniki: kurczak 300g- wcześniej go marynujemy dwie cebule dwie łyżki sklarowanego masła po jednej łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry 2 goździki 2 ząbki czosnku 3 cm imbiru szczypta cukru puszka pomidorów łyżeczka curry Marynata: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego szczypta soli sok z połowy limonki 1 łyżeczka mielonej kurkumy(...)orientalnego aromatu i smaku. W tym czasie kiedy pierś z kurczaka jest w lodówce my zabieramy się za siekanie cebulki w kostkę oraz ścieramy czosnek i imbir na tarce. Następnie wrzucamy na rozgrzane masło gorczyce, kolendrę i goździki żeby się przyprażyły a olej nabrał cudownego aromatu przypraw. Kiedy przyprawy zaczną "strzelać" możemy wrzucić cebulkę oraz starty czosnek i imbir
Mango Papaja Masło czosnkowo-ziołowe 232
Masło czosnkowo-ziołowe 232oczywiście z dodatkiem świeżych ziół. Zawsze jest hitem kulinarnym każdej imprezy ! Masło czosnkowo-ziołowe Składniki: 250 g masła z zawartością 82% tłuszczu 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki posiekanej natki 2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanego oregano 1 łyżeczka posiekanego szzcypiorku 1 łyżeczka listków tymianku sól gruboziarnista świeżo zmielony czarny(...)wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak aby miało temperaturę pokojową, łatwiej będzie je wtedy utrzeć. Masło wkładamy do wysokiej miski i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekane zioła. Wszystko dokładnie ucieramy
Kulinarne przygody Gatity PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I... 208
PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I... 208musicie. Nie koniecznie na słowo, może zdjęcia same się wybronią i zawędrujecie do kuchni, z naszym przepisem. SKŁADNIKI NA FARSZ: - opakowanie pomidorów suszonych, - ser pleśniowy, kostka. - czosnek - 2 główki, - cebula: 5. - masło. - przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny, - ser biały twaróg - do smaku. Ma on przełamać słony smak pomidorów. Można dać sporo, a można tylko odrobinę. Wybór pozostawiamy Wam. (tylko(...)farsz nie zjedzcie całego, czymś pierogi wypchać trzeba). WYKONANIE: Kroimy cebulę drobno i szklimy ją na maśle do uzyskania złocistego koloru. Pomidorki kroimy dość drobno i dorzucamy do cebuli. Dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy. Trzymamy na ogniu i mieszamy. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła oraz pieprz. Gdy wystygnie blendujemy i mieszamy z serem białym. Gotowe! Nic mu więcej
Wypisz Wymaluj Zupa z kurek z karmelizowanym porem 183
Zupa z kurek z karmelizowanym porem 183karmelizowanym porem była bardzo smaczna. Można powiedzieć, że to zupa kurkowo-porowa,, bo w środku też jest por. Składniki 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy + 1 łyżeczka do karmelizowania pora 2 roztarte ząbki czosnku 250 dag oczyszczonych kurek 1 duża posiekana w kostkę cebula 1 duży por: połowa pokrojona w cieniutkie paseczki i połowa w pół plasterki(...)drobiowego chilli w płatkach sól 1 łyżeczka cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka (36%) śmietanki do dekoracji gałązka świeżego tymianku Sposób przygotowania W szerokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz pory w paseczkach, mieszamy, szklimy. Dodajemy kurki i smażymy 3-4 minuty. Wlewamy wino, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę. Wlewamy wcześniej ugotowany rosół, zagotowujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię