sera pleśniowego typu lazur. Życzę smacznego!! Składniki: torebka szpinaku świeżego 2 duże piersi z kurczaka 100 g sera pleśniowego lazur 1 łyżka masła 1 pomidor 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa Sposób wykonania : Piersi natrzeć oliwą z czosnkiem,solą, pieprzem zostawić na całą noc. Szpinak (bez ogonków ) zblanszować na maśle
pieprzny smaczekczosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek najlepiej włoskiej - 2 łyżki masła - 1/2 kostki rosołowej drobiowej Wykonanie: Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie i maśle w garnku- około 5 minut, dodajemy czosnek, dusimy około 10 minut, podlewamy wodą, tak aby cała dynia była zakryta w garnku. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz śmietanki). Gotujemy około 10 minut, po tym czasie
SMYKWKUCHNIwpadło mi do głowy to właśnie taki dodatek do obiadu. K był zachwycony! Składniki: szklanka bobu 100 gram zielonej fasolki szparagowej dwie łyżki masła odrobina oliwy z oliwek sól czosnek dwie łyżki bułki tartej Bób gotujemy w nieosolonej wodzie (nie chcemy przecież aby stracił swój wspaniały, zielony kolor) przez 10-15 minut- wszystko zależy od tego(...)dente. Po ugotowaniu (lub przed) fasolkę kroimy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło wraz z oliwą z oliwek (taki zabieg powoduje, że nasze masło się nie spali), dodajemy pokrojony w drobną kostkę ząbek czosnku. Wrzucamy na patelnie ugotowany i obrany ze skórki bób, ugotowaną fasolkę i dusimy przez chwilę z czosnkiem. Doprawiamy solą. Po kilku minutach dodajemy bułkę tartą. Nadal
Mango PapajaSkładniki: 500g makaronu fusilli (długie świderki) oliwa 2 łyżki masła 2 białe cebule 3 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili 200g ziemniaków mała garśc świeżego tymianku 1/2 laski(...)cynamonu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 250 ml bulionu warzywnego 2-3 garście startego parmezanu 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Na patelni wlej odrobinę oliwy, dodaj masło i posmaż cebulę pokrojoną w plasterki, czosnek w plasterkach, chili drobno posiekaną, ziemniaki pokrojone w cieniutkie plasterki i posypane cynamonem.Smaż około 5 minut, a następnie przykryj pokrywką i duś na małym
O kuchni z uczuciemciepłego mleka; 10 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy z oliwek; szczypta soli. Na farsz: 250 g boczniaków; cebula; 3 ząbki czosnku; 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki; 50 g orzechów włoskich; 1 łyżeczka octu balsamicznego; 1 łyżeczka masła; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; sól, pieprz. Sos: 200 ml jogurtu naturalnego; 3 gałązki świeżego tymianku; sól, pieprz. Drożdże rozrabiamy z mlekiem(...)wyrośnięcia na około 30 min. Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz
Miksturownikcukinii 1 owoc awokado 2 - 3 ogórki kiszone (opcjonalnie, można dodać ogórki gruntowe) 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody sok z połowy limonki (lub cytryny) skórka otarta z połowy limonki(lub cytryny) 2 łyżki soku z cytryny (do wymieszania z awokado) łyżka oliwy lub masła do smażenia garść drobno posiekanych listków mięty pieprzowej (lub zwykłej) świeżo zmielona sól i pieprz(...)średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą i dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż do osiągnięcia półmiękkości warzyw i odparowania wody. Wywar warzywny podgrzewamy
Symfonia Smakówpodlewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. 2. CEBULA + CZOSNEK + SZPINAK (10 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i szklimy na łyżce masła ok. 3 min. Następnie dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku i smażymy razem jeszcze 1 min. Dorzucamy szpinak (jeśli macie świeży, opłuczcie przed włożeniem), mieszamy wszystko i dusimy ok. 5 min (jak macie mrożony(...)będzie wodnisty, lasagne będzie się rozwalać!). Na koniec dodajemy sól, pieprz i pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na bok. 3. SMAŻENIE KURCZAKA (5 min): na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy kurczaka, obsmażając go krótko na średnim ogniu przez ok. 5 min, często mieszając, aby kawałki równomiernie się zrumieniły. 4. SEROWY BESZAMEL (10 min): najtrudniejsza część tego przepisu, dlatego
Nerds Kitchenzimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: połówka piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól(...)ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy aż się wszystko zarumieni. Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy. Pieczarki
Czerwona Porzeczkalekko roztrzepane 1 i 1/2 łyżki masła, roztopionego 450 ml mleka masło klarowane do smażenie Farsz: 400 g mrożonego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g sera feta szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Naleśniki: Do misy miksera dajemy mąkę, sól, cukier. Mieszamy. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło(...)minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez minutę. Powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto. Farsz: Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, a następnie szpinak. Całość dusimy około 10-15 minut, do momentu aż płyn odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Szpinak przestudzamy i dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotowania bruschetty potrzebne będzie nami : Pieczywo np. Bagietka, ciabatta Oliwa z oliwek Czosnek Możemy ewentualnie użyć masła czosnkowego Przygotować możemy np w piekarniku rozgrzanym do 180C bądź w tosterze czy na grillu. Pieczywo kroimy na grubość około 1cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po okresie gdy nabierze koloru smarujemy oliwa z oliwek i Ząbkiem czosnku. Na wierzch możemy
cookplzagotowała, posoliłam i wrzuciłam do niej makaron, który na średnim ogniu gotuje się kilka minut. Składniki sosu: 3-4 średnie ząbki czosnku , 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii , sok wyciśnięty z połowy cytryny , około 100 gram masła . Z lodówki wyjęłam rybę, odsączyłam ze zbędnego soku i posypałam solą oraz gruboziarnistym pieprzem. Na średnio rozgrzanej patelni roztopiłam łyżkę masła(...)obsmażyłam rybę z obu stron. Rybę przełożyłam na talerz i przykryłam, żeby nie ostygła. Na tej samej patelni, cały czas na średnim ogniu, roztopiłam resztę masła. Wrzuciłam na nie posiekany czosnek i przesmażyłam go krótko. Następnie dodałam posiekaną bazylię i poddusiłam około pół minuty. Wycisnęłam sok z połowy cytryny i wlałam na patelnię. Dodałam odrobinę soli, zamieszałam
Codzienna kuchnia niecodziennaszpinak, mozzarella i sos czosnkowo-koperkowy. Mniam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 2-3 jaja 200 gram szpinaku 4-5 ząbków czosnku 150 gram jogurtu naturalnego pół pęczka koperku 50 gram mozzarelli 50 gram masła oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz chili (w płatkach bądź w całości byle suszone) tymianek A więc tak! Zaczniemy od tego(...)ząbki) i koperkiem oraz solą i pieprzem. Dodajemy również odrobinę ziół prowansalskich. I gotowe. Wstawiamy do lodówki. Teraz szpinak. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku na jeszcze niezbyt rozgrzany tłuszcz i po chwili wrzucamy szpinak. Nie sugerujmy się tą ilością, zostaną z tego szpinaku jedynie dwie-trzy łyżki po odparowaniu
Mango Papajasmaczny :)! Zupę-krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)! Zupa krem z pora Składniki: około 700 g pora (biała część) ok. 150 g masła ok.800 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku (lub ziół prowansalskich) sól, pieprz pieprz kajeński śmietana kremówka Umyte pory pokroić w półplasterki. Masło rozpuścić w dużym rondelku i lekko podsmażyć pora
UgotujmyTo.plłyżka masła śmietana 18 % 1 paczka płatków migdałowych listek laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 2 ząbki czosnku natka pietruszki chleb na grzanki Sposób wykonania: Cebulę zeszklić na maśle, cukinie pokroić w kostkę ( razem ze skórką) dodać do cebuli. Zalać(...)litra wody. Pozostawić na małym ogniu, dodając listka, ziele, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa zmiękną. Wyłowić liścia i ziele, zmiksować. Dorzucić wyciśnięty czosnek, posolić, popieprzyć do smaku, dodać łyżkę śmietany i pół łyżki masła. Uprażyć na patelni płatki migdałowe oraz grzanki z chleba. Krem wlać do talerzy i posypać dodatkami . Smacznego
pieprzny smaczekSkładniki: 1,5 szklanki (370 ml) bulionu płaska łyżeczka (5 g) masła 250 g szczawiu ząbek czosnku płaska łyżka (15 g) śmietany 18% sól, pieprz + jajko/a ugotowane na twardo Przygotowanie: 1. Szczaw myjemy i kroimy drobno. 2. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojony szczaw, ustawiamy na malutki ogień, trzymamy pod przykryciem, co chwila mieszamy. 3. Gdy szczaw będzie już
Malowane smakiem