Przepis na : śniadanie
To niezwykle smaczna, prosta w wykonaniu i zarazem oryginalna potrawa, znakomita na śniadanie ale nie tylko. Jest kilka wersji jej przyrządzania, można zmieniać przyprawy, proporcje lub dodatki. Ja po raz pierwszy natknęłam się na ten przepis w książce Nigelli Lawson Nigellissima. Ona używa pomidorów z puszki ja jednak wolę świeże, przyprawione aromatycznym oregano. Przepis, który tu prezentuje pochodzi od niezawodnej Kwestii smaku. SKŁADNIKI2 pomidory1 łyżka masła lub oliwy1 ząbek czosnku2 jaj... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...