tygodniu z Kamisem Przygotowanie jej jest dziecięco proste wystarczy wlać do garnuszka Wodę i wsypać saszetkę i dodać musztardę, dokładnie wymieszać i zagotować. Tak przygotowaną marynatą polać nasze skrzydełka i zapiec w piekarniku. My w naszym daniu przygotowaliśmy 6 skrzydełek, a nie jak podaje producent 12, ale użyliśmy całej marynaty mięso smakowało naprawdę
cookplJeżeli ktoś nie lubi zbyt pikantnych potraw to proponuję zrezygnować z dodawania papryczki jalapeno, wtedy danie będzie łagodniejsze. Przepis ponad rok temu znalazłam na kanale Kocham Gotować. Składniki na marynatę: 1/2 kg krewetek 1/2 główki czosnku 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: 200ml białego wina 20g masła 2 papryczki chilli 1 papryczka jalapeno(...)cytryna sól i pieprz do smaku Do miski wrzucamy drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy ostrą paprykę i oliwę z oliwek. W marynacie umieszczamy krewetki, wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po 2 godzinach na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowane wcześniej krewetki. Po kilku minutach gdy woda już odparuje zmniejszamy ogień. Dodajemy białe wino oraz masło
Animelka Blogciepło, jak i na zimno. Do tego odpowiedni sos chrzanowy lub żurawinowy. POTRZEBUJEMY: ok. 1,5 kg szynki bez kości, można w dwóch mniejszych kawałkach MARYNATA: 5-6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 5-6 ząbków czosnku zioła typu tymianek, kolendra, rozmaryn, majeranek 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu papryka słodka(...)proszku 2 łyżki sosu sojowego WYKONANIE: Z podanych składników, oprócz czosnku i papryki, robimy marynatę. Nacieramy szynkę i zostawimy na około dobę w zimnym miejscu. Przed pieczeniem nacieramy jeszcze papryką. Pieczemy w temperaturze ok 220 st. C przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie posypujemy wyciśniętym czosnkiem. Odkrywamy i pieczemy jeszcze
W kuchennym oknie EwyPomysł narodził się spontanicznie - jest mecz, to może by tak coś do przegryzienia. Skrzydełka wydały się fajne, bo tanie i dobrze się je je. Marynata z tego, co znalazłam w domu. Efekt? Zniknęły szybciej, niż się spodziewałam, a moja rodzina okrzyknęła je mianem najlepszych skrzydełek, jakie kiedykolwiek jedli :)Świetnie pasować będzie do nich sos BBQ. Składniki:- 6 skrzydełek z kurczaka(...)odmęty piekarnika. Jeśli używamy naczynia żaroodpornego, na spód najlepiej wlać nieco oleju, jeśli zaś wybieramy blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem. Skrzydełka po wyłożeniu na blachę polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosawylać na sito aby dobrze odciekł płyn solny w wyparzonych słoikach ciasno układać składniki dodając po 2 ząbki czosnku i po 2-3 kawałki chilli z podanych składników zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików mocno zakręcić słoiki i odstawić na godzinę po godzinie pasteryzować w gotującej wodzie stawiając słoiki na zakrętkach przez 15 minut na dno garnka wkładam ściereczkę
W Mojej Kuchni Lubięumytą i bez miąższu na kawałki wsypać 2 łyżki soli, lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory z dodatkiem papryki, cebuli ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut
W Mojej Kuchni Lubiępotrzeba mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 4 szklanki woda umyte pałki kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym sok z cytryny, maggi, olej, paprykę ostrą, kucharka wymieszać i włożyć do marynaty pałki nacierając marynatą - zostawić na całą noc w lodówce obsypane mąką pałki zrumienić na gorącym oleju w rondlu i do zrumienionych wlać wodę pod przykryciem dusić do miękkości mięsa - jeśli potrzeba
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1,5 kg boczek surowy bez kości, 2 łyżki marynata pikantna Prymat, 2 łyżeczki kucharek, 2 sztuki liście laurowe Prymat, 2 sztuki ziele angielskie Prymatkupiłam świeżą roladę boczkową w siateczce roladę opłukać i dobrze ręcznikiem papierowym osuszyć natrzeć marynatą, kucharkiem i na noc do lodówki roladę włożyć do keksówki i piec w 220C około 40 minut ze 2 razy
W Mojej Kuchni Lubięolej rzepakowy 1/2 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka umyte podudzia osuszyć recznikem papierowym przyprawę do kurczaka w misce wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i dobrze wymieszać do marynaty włożyć podudzia i mocno je ponacierać marynatą przykrytą folią miske schować na całą noc do lodówki podudzia przełożyć do garnka, przykryc pokrywką i w piekarniku nagrzanym do 220C piec około
W Mojej Kuchni Lubiępapryka Prymat 1 łyżeczka, miód pszczeli 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, jabłka 4 sztuki, przyprawa w płynie - do smaku przygotować marynatę: olej, pieprz, papryka, majeranek, miód, kucharek, sok z cytryny dobrze wymieszać udka kacze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć je marynatą i do lodówki na 2-3 godziny na gorącym
W Mojej Kuchni Lubięwymieszać z olejem kminek, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, bazylię, kucharek, czosnek granulowany i natrzeć umyte i osuszone nieduże dwie golonki - schować do lodówki na całą dobę, ze 3x obracać marynatę z przyprawami wlać do rondla i do gorącej włożyć golonki zrumienić golonki z każdej strony na rumiano dolać szklankę wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, około 1 godziny(...)jakiś czas je obracać w rondlu golonki w tej marynacie są kruche i smaczne..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: MARYNATA: karkówka 60 dag, przyprawa w płynie 4 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 duża, mąka pszenna 4 łyżkiPLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW:ziemniaki młode 1 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej do smażenia(...)potrzeba DODATKI:koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, śmietana 12% - ile potrzeba karkówkę i cebulę pokroić w kostkę, przyprawy do marynaty wymieszać i dobrze wygnieść w nich karkówkę, do lodówki schować na kilka godzin karkówkę obsypać mąką i na gorącym oleju zrumienić, można dodać jeszcze papryki ostrej następnie dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, wlać wodę i zamieszać, dusić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: MARYNATA DO RYBY:przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI:flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki(...)średniej wielkości, dużych nie kupuję gdyż mięso bywa gorzkawe z fląder odcinam nożyczkami płetwy, ogon i dobrze je płuczę, na ręczniku papierowym osuszam z podanych składników marynaty wszystko dobrze wymieszać i natrzeć flądry - schować do lodówki na 2-3 godziny, po wyjęciu przed smażeniem obsypać je mąką na mocno gorącym oleju smażyć flądry na rumiano z każdej strony, ja smażę
W Mojej Kuchni LubięMarynata: 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% ¾ szklanki cukru 1 listek laurowy- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Cebula pocięta w talarki Kilka ziarenek goździków Wykonanie: Grzyby obgotować (ok. 30 minut ) ,odcedzić. Cebulkę pociętą w talarki lekko obgotować w osolonej wodzie- odcedzić. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami , na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach(...)wierz położyć po 1-2 talarki cebuli, zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut
Anioły w kuchni