marynaty - 6066 przepisów (strona:172/405)

Pieczeń z rostbefu na różowo. 111

rondla wino i zredukuj płyn o 90%. Upieczony rostbef krój w plastry, posól i polej winną esencją. Przepis drugi. Składniki: 2 kg rostbefu Olej do smażenia Mąka do oprószenia Marynata: 1/2 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcester 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cukru 3 gałązki(...)rozmarynu 3 gałązki tymianku Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać i zanurzyć w niej oczyszczone mięso. Po dwóch lub więcej godzinach marynowania wyjąć i lekko oprószyć mąką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec krótko, ok. 30 minut. Wyjąć i odstawić, by soki wewnątrz pieczeni rozeszły

Kulinarny karnet Christophera
Kaczka z persymoną, 133

łyżka miodu  1  łyżka soku z cytryny 1  ząbek czosnku 1  łyżka tłuszczu do obsmażenia udek 150 ml wina czerwonego  Udka natrzeć solą i marynatą przygotowaną z oliwy, miodu, cytryny i zmiażdżonego czosnku. Pozostawić na parę godzin ,a najlepiej na noc. Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,polać winem ,przykryć(...)dusić w piekarniku 1-1,15 h. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim i przesmażyć z obu stron plastry persymony , które na końcu posypać pieprzem kajeńskim. Udka serwować ze smażoną persymoną i chińskim sosem śliwkowym

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 263

wesela, 7. małe tymbaliki np. z kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie(...)każdego asortymentu  na 1 osobę. Ta ilość w zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki ,  marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na  stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i  oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina

Kulinarny karnet Christophera
Słodko -kwaśne szaszłyki rybne. 146

papryki 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki balsamico białego 2 łyżki ketchupu Wykonanie. Rybę pokroić w kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę. Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki ryby przynajmniej przez 3h. Na patyczki nabijać naprzemiennie ananasy, paprykę i rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni(...)grillowej 2-3 min z każdej strony, smarując często marynatą, aż ryba się upiecze. Smacznego. Zapiekane plastry ziemniaków. Składniki: 2 ziemniaki 2 łyżki majonez 2 łyżki ketchup 1 cebula  5 dag ser mozzarella zioła prowansalskie cząber sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki  ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Każdy plaster przesmażyć

Kulinarny karnet Christophera
Marynowane krewetki na czarnej soczewicy z jogurtem koperkowym. 144

Marinated shrimp with black lentils. Składniki. 7 dużych krewetek 150g soczewicy czarnej 1 łyżeczka przyprawy Kucharek Marynata. 125ml oliwy z oliwek 80ml soku z cytryny 2 łyżki musztardy ziarnistej 2 łyżki miodu 2 łyżki koperku Sos jogurtowo koperkowy 150g jogurtu gęstego 2 łyżki koperku posiekanego 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kaparów konserwowych 1 ząbek czosnku zmiażdżony Wykonanie. Obrać(...)krewetki zostawiając ogonki i jeżeli chcemy głowy. Delikatnie naciąć grzbiet i usunąć czarną żyłkę zaczynając od głowy. Składniki marynaty wymieszać i polać nią krewetki. Marynować 1 h,  przewracając od czasu do czasu. Soczewicę zalać zimną wodą ,dodać przyprawę Kucharek i gotować, aż będzie miękka (15 min), dolewając w trakcie gorącej wody. Zamarynowane krewetki smażyć na rozgrzanym grillu, lub patelni

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak tandoori 236

nacięcia ,włożyć do jogurtu z przyprawami, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 h. Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2 h do lodówki. Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut. Udka ułożyć na sałacie ,posypać

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak na batatach pod chmurką z mango 191

łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 batat 1 mango duże 1 białko sól morska pieprz kajeński Wykonanie. Udka z kurczaka, wytrybować, pokroić na kawałki. Zrobić marynatę z curry, przyprawy do dań Kucharek, posiekanego czosnku i oleju. Do marynaty włożyć  kawałki kurczaka, wymieszać, odstawić do lodówki na 0,5 godziny. Mango (duże, gotowe do jedzenia ) pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak 251

plasterki. Pokrojone ogony ułożyć w szklanym naczyniu, dodać pokrojone warzywa i ząbki czosnku. Zalać butelką czerwonego wina. Ogony powinny być zakryte. Odstawić na 24 godziny. Ogony wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać vegetą, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć  do  brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość

Kulinarny karnet Christophera
Nadeszła chwila na kurczaka z grilla! 337

ilości składników użyte do obliczenia wartości kalorycznej. Porcja ze zdjęcia to 457kcal w tym 44,5g białka, 8,8g tłuszczu, 45,8g węglowodanów i 11,9g błonnika. SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA: 1 łyżeczka oleju z pestek winogron 2 łyżki soku z cytryny świeża, posiekana bazylia świeże, posiekane oregano estragon tymianek papryka słodka czosnek granulowany imbir pieprz sól kurkuma(...)POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 140g piersi z kurczaka 40g kaszy jaglanej 120g pomidora 80g czerwonej fasoli konserwowej 40g kukurydzy konserwowej  PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników przygotowujemy marynatę, do której wkładamy mięso, dokładnie je nacieramy, następnie odstawiamy do lodówki na minimum godzinę Gotujemy kaszę jaglaną Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy mięso oraz pokrojone w grube plastry i doprawione według uznania pomidory Filet grillujemy

peanutbuttermonster
Szynka z suszonymi pomidorami i majerankiem 173

sama przygotuje znikają bardzo szybko:). Są aromatyczne, soczyste, smaczne i WIEM CO JEM!. Zachęcam, bo nie jest to trudne i nie zajmuje wiele czasu. Składniki do domowej szynki kanapkowej: marynata na 1 kg szynki, jeśli kupicie większy kawał mięsa, to marynatę też trzeba liczyć podwójnie garść suszonych pomidorów, ja polecam  sklep http://www.owocowyraj.eu/ 2-3 łyżeczki majeranku gruba sól

Apetyczna babeczka
Szynka w czosnku niedźwiedzim z rozmarynem 160

Pyszna domowa szynka, tym razem schowana pod pierzynką z czosnku niedźwiedziego i rozmarynu.Składniki: 1.2 kg szynki wieprzowej  Marynata: 6-10 łyżeczek czosnku niedźwiedziego www.owocowyraj.eu świeżą duża gałązka rozmarynu  3-4 łyżki oliwy z oliwek ok 2 łyżek grubej soli 3-4 ziarenka czarnego pieprzu biały pieprz 1/4 łyżeczki   Szynkę myjemy, osuszamy, można ponakłuwać widelcem. Nacieramy(...)wszystkimi przyprawami, zawijamy w folię spożywczą i marynujemy kilka godzin, dobrze jest odłożyć na noc do lodówki. Mięso w marynacie przekładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 190C, im większy kawałek mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na półmisek i odstawiamy do ostygnięcia

Apetyczna babeczka
Boczek pieczony w ziołach 162

Boczek w aromatycznych ziołach :), domowy i pyszny ! Składniki: 1 kg chudego surowego boczku Marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczka mięty  1/2 łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka soli  Sprawdzone przyprawy  www.owocowyraj.eu Przyrządzić marynatę z ziół, oliwy, octu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę

Apetyczna babeczka
Szparagi w occie jabłkowym 162

można go zastąpić suszonym estragonem) sól 1.Szparagi obrać, przyciąć na rozmiar słoików, blanszować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Włożyć do słoików. 2. Przygotować marynatę: ocet wymieszać z odpowiednią ilością wywaru ze szparagów. Przyprawić do smaku cukrem, (ok.1/2 łyżeczki). Gorącą marynatą zalać szparagi tak, aby były całkowicie przykryte. Słoiki szczelnie zamknąć. Pasteryzować 40-50 minut

Apetyczna babeczka
Łopatka wędzona 120

Łopatka wędzona MARYNATA łopatka wieprzowa bez kości -2 kg woda -2 litry sól peklowana -4 łyżki czosnek -6 ząbków liście laurowe -3 szt ziele angielskie -6 szt PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy łopatkę, i odstawiamy na 3 dni. Wszystkie przyprawy mieszamy. Łopatkę włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia. Mięso uwędzić. Do garnka wlać wodę

Kuchnia Danusi
Skrzydełka słodko- pikantne 142

sosu chilli, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka sosu sojowego.  Przygotowanie:      Skrzydełka dokładnie myjemy, wyciągamy pozostałe piórka. Przygotowujemy marynatę z słodko- pikantnego sosu chilli, słodkiej papryki, bazylii, chilli oraz sosu sojowego. Smarujemy marynatą skrzydełka. Odstające części skrzydła zakładamy na kość. Marynujemy co najmniej 2 godziny w lodówce

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania