marynaty - 6066 przepisów (strona:167/405)

Udka po francusku 143

myjemy i osuszamy.2. W naczyniu łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i słodką mieloną papryką.3. Mięso nacieramy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).4. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, wykładamy resztę marynaty i całość pieczemy w nagrzanym

Kuchnia domowa Ani
Żeberka w miodzie i chilli 161

łyżeczka musztardySzczypta  chili Vegeta Wykonanie;Żeberka umyć i osuszyć ręczniczkiem .Z około 3 łyżek miodu, 1 szklanki dobrej oliwy , łyżeczki musztardy , odrobiny soku z cytryny i przypraw zrobić marynatę zanurzyć w niej żeberka i natrzeć . Przykryć miseczkę z mięsem i odstawić na noc do lodówki .Żeberka przełożyć do rękawa wlać troszkę marynaty w której moczyło się mięso . Dobrze zawiązać

Sama słodycz i szczypta chili
Najlepsze przepisy na świąteczną szynkę: Szynka z grilla 179

uszczelnić. Marynować w lodówce przez minimum 4 godziny a najlepiej 12 godzin (obracając w tym czasie kilkukrotnie). Grilla przygotować do grillowania pośredniego z użyciem wanienki ociekowej. Szynkę usunąć z marynaty i umieścić na grillu nad wanienką ociekową. Grillować w grillu przy zamkniętej pokrywie przez około 1 godzinę i 20 minut. Kilka razy podczas grillowania/pieczenia nacierać pozostałą marynatą. Zobacz nasz poradnik

naRuszcie
Grillowane filety z okonia z cytrusową glazurą 115

Wyjątkowe filety rybne, które możemy podać nawet na wigilijną kolację. składniki: 2 filety z okonia mogą być też z dorsza, każdy około 2-3 cmdo marynaty: sok z połowy różowego grejpfrutasok i skórka z dwóch mandaryneksok i skórka z połowy limonkiskórka z jednej pomarańczy2 łyżki posiekanego estragonu1 ½ łyżeczki miodu1 łyżka białego octu winnego1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie: W płytkim szklanym(...)ruszty dokładnie oczyścić i przetrzeć oliwą. Następnie zmniejszyć temperaturę do niskiej, filety wyłożyć na ruszt i grillować w sumie 10 minut obracając co 2 ½ minuty. W międzyczasie pozostałą marynatę podgotować na wolnym ogniu z dodatkiem łyżki masła, aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Filety podawać na gorąco bezpośrednio z grilla z łyżką cytrusowego sosu. Grillowane filety z okonia z cytrusową glazurą

naRuszcie
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 190

połączyć 1 część mąki kukurydzianej z 1 1/2 części zimnej wody. Mieszać do osiągnięcia gładkiej konsystencjiprzygotowanie Wołowinę pokroić ostrym nożem w cienkie paski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać , obtoczyć paski wołowiny i pozostawić na co najmniej 2-3 godziny . Z kapusty odciąć dolną część, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Gotować kapustę

Stare Gary
Udziec jeleni z czosnkiem 138

ułożyć w garnku, polać oliwą i sokiem z cytryny, obłożyć gęsto plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem ( 3 ząbki), wynieść w chłodne miejsce na 1 - 2 dni. Po wyjęciu z marynaty natrzeć czosnkiem roztartym z solą, naszpikować słoniną, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć cebulą i czosnkiem z marynaty, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok 2 godzin, często skrapiając roztopionym

Stare Gary
Mielona karkówka na szpadkach - grill 199

minut)gruszkiGruszki podzielić na ćwiartki. W misce wymieszać oliwę, miętę, sok z  limonki, otartą z limonki skórkę, 1 łyżeczka harissy, sól. Do miski włożyć gruszki, obtoczyć w marynacie, pozostawić na parę minut.sos jogurtowyWszystkie składniki sosu wymieszać.Na grillu ułożyć najpierw gruszki, pieką się nieco dłużej niż mięso, a następnie położyć  mięso. Obracać w trakcie grillowania. Mięso podawać(...)sosem jogurtowym i gruszkami polanymi resztka marynaty. Smacznego

Stare Gary
Kurczak w jogurcie 860

Pyszny kurak! Marynata z jogurtu i ostrej papryki sprawdziła się rewelacyjnie. Najlepiej oczywiście kupić kurczaka zagrodowego gdyż jest on zdecydowanie smaczniejszy niż zwykły kurczak. Zamarynować najwygodniej dzień wcześniej a następnego dnia pozostanie nam tylko pieczenie. Polecam!Przepis ze strony Eating Wellskładniki8 kawałków kurczaka ( np.uda kurczaka) - użyłam całego kurczaka podzielonego na 8 części 1 łyżka soku z cytryny1 szklanka(...)jogurtową na kurczaka i dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę  do 24 godzin .Piekarnik nagrzać do 205 st.C. Mięso wyjąć z marynaty, nie usuwałam jogurtu, Ułożyć  na ruszcie (ruszt ustawić na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec przez ok 45 min do 1 godziny. W połowie pieczenia kawałki kurczaka

Stare Gary
Rostbef z grilla 186

łyżeczki pieprzu2 łyżki musztardy francuskiej1 łyżka musztardy dijonpłatki ostrej papryki do posypania, wg uznaniaprzygotowanieRostbef umyć i osuszyć. Przekroić na trzy steki ( gr ok 3 cm każdy) . Składniki marynaty wymieszać w misce, posmarować steki, ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na parę godzin a najlepiej na noc. Przed

Stare Gary
Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim 168

obrane ząbki czosnkułyżka masła1/3 szklanki śmietanyprzygotowanie Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Zioła i czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem. Dodać oliwę i sos Worcestershire. wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki.  Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie

Stare Gary
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 346

szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka:Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód(...)wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać.Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz.Nastawić piekarnik na 200 stopni.Następnie rękaw z mięsem włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 40 minut.Jeżeli lubicie chrupiącą skórkę, to należy rozciąć rękaw, odkryć udka i piec przez kolejne 10 minut

Kraina Miodem Płynąca
Śledzie z marynowanymi warzywami 241

Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się(...)śledziami.Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam!SKŁADNIKI:6 szt. matiasów,marynata z olejem z papryki4 ogórki konserwowe,1 cebula,papryka marynowanaPRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Śledzie kroimy w kostkę i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z marynowanych warzyw, ogórki konserwowe, oraz kolorową paprykę marynowaną kroimy w kostkę, Śledzie i warzywa: paprykę i ogórki układamy w słoikach warstwami, ostatnia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Salatka z surowej cukinii-pyszna 42008

cytryny.Gdy uzywacie zwyklej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodajcie sok z cytryny.Nozykiem do warzyw o szerokim ostrzu sciac z cukini cieniutkie plastry.Posolic je i posypac pieprzem.Obtoczyc dokladnie w marynacie i pozostawic na okolo 15 minut.Do marynaty dodalam kilka lodyzek tymianku cytrynowego.Przed podaniem schlodzic w lodowce.Tak przygotowana salatka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kazdego letniego dania obiadowego.Dodatkowo wzbogacona tartym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś pieczony w pergaminie-na azjatycką nutę 161

każdy2 łyżki sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny lub limetki1 łyżka miodu20 g świeżego imbirukawałeczek czerwonej papryczki chiliWykonanie:dwa filety z łososia umyć,pozbawić skóry i osuszyćprzygotować marynatę do łososia.Wymieszać 2 łyżki sosu sojowego z 1 łyżką cytryny i 1 łyżką miodu .Spory kawałek imbiru obrać (najlepiej łyżeczką) i pokroić w cieniutkie plasterki.Przygotować kilka cienko pokrojonych plasterków cytryny(...)limetki .Wypestkować maleńką papryczkę chili i drobno posiekaćprzygotować 2 arkusze pergaminu.Na każdym papierze ułożyć po kawałku łososia,uprzednio wysmarowanego marynatą.Na łososiu rozłożyć płatki imbiru,plasterki cytryny i posiekane chili.Założyć boki papieru na siebie,a boki podwinąć pod spódpakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanum do 180`C 15 minut.Piekarnik wyłączyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dostałam nominację do Liebster Blog Award 108

następnym razem tego nie spaliszd) ten problem Cię nie dotyczy - swojego jedzenia bronisz jak diamentów i nigdy z nikim się nie dzieliszRaz miałam taką sytuację jak użyłam jednej z marynat do kurczaka znanej firmy. Mężowi nie smakowało i mnie też nie. Marynata poszła do kosza i tyle.11. Czy w jakiś sposób promujesz swojego bloga w sieci? Jak?Co do promocji

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania