grillowej, możesz użyć zwykłej patelni, efekt będzie troszkę inny ale smak nadal rewelacyjny :). Oczywiście zamiast patelni grillowej, możesz użyć grill elektryczny. Przygotowanie: Podzielić kurczaka na 2 cienkie płaty. Zrobić marynatę z tymianku, kolendry, musztardy, soli i pieprzu. Obtoczyć w marynacie mięso. Poczekać 10-15 minut. Posypać z dwóch stron pestkami dyni. Położyć na patelni grillowej- grillować z dwóch stron, podlać
KreatywnePinyPodudzia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlać miód, sos sojowy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz,paprykę ostrą i słodką. Wszystko wymieszać i każde podudzie nasmarować marynatą. Ułożyć je w naczyniu nakryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso wyciągnięte z marynaty z każdej strony na rumiany kolor
O kuchni z uczuciempolędwiczek wieprzowych 10 g wędzonego boczku (w cieniutkich plastrach) Naturalna marynata do mięs Knorr 1 cebula 1 puszka ananasa w kawałkach 1/2 pęczka natki kolendry 1 łyżka miodu 1 szczypta pieprzu oliwa 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Polędwiczki wieprzowe w ananasie, to pyszny, nowy sposób na zaserwowanie tego mięsa. Dzięki temu, że polędwiczki są obtoczone wędzonym boczkiem zyskują chrupiącą(...)aromatyczną skórkę, a dzięki dodatkowi ananasa podsmażanego na maśle razem z cebulką, mają fantastycznie dopełniony smak. Polędwiczki umyć i oczyścić z włókien. Przełożyć je do głębokiego naczynia, posypać marynatą do mięs, polać oliwą i dokładnie obtoczyć mięso. Następnie polędwiczki owinąć plastrami wędzonego boczku, który na koniec należy spiąć wykałaczkami, żeby trzymały się na miejscu. Wstawić do lodówki na minimum
Świat Domowej Kuchnibarwy. Dania są więc kolorowe i apetyczne. W przepisie użyłam zielonej papryki, która jest gorzkawa, więc można ją zastąpić czerwoną, jeśli komuś przeszkadza jej posmak. Składniki 150g polędwicy wołowej marynata 1 ząbek czosnku zmażdżony lub drobno posiekany 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sake 2 łyżki sosu śliwkowego 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej 150g makaronu soba(...)zielonego groszku 100g ziaren kukurydzy 75g kiełków fasoli mung 30g kiełków mieszanych do przybrania olej do smażenia Sposób przygotowania Rano pokroić wołowinę w drobne paseczki. Wymieszać składniki na marynatę, zalać nią mięso i zostawić na kilka godzin. Można to też zrobić wieczór wcześniej. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu (jeśli to soba to 3 minuty we wrzątku), odcedzić i odstawić
W kuchni wieczoremDziś proponuję danie które możemy podać jako wykwintny obiad niedzielny ale także jako dani świąteczne. Marynata do tej kaczuszki powstała z połączenia składników które bardzo lubię. Sos sojowy używam często do dań z drobiu szczególnie kurczaków, a teraz wypróbowałam jego smak na kaczuszce. To był strzał w 10! Mięsko przepyszne! Składniki: 4 nogi kacze 2 szklanki soku z pomarańczy(...)szklanka soku do polewania podczas pieczenia Wykonanie: Z nóg kaczych odcinamy tłuszcz po bokach. Dobrze nacieramy solą i pieprzem całe nogi. Sok mieszamyz sosem sojowym i miodem, wkładamy do marynaty nogi kacze na dobę. Po tym czasie wykładamy-na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z kaczki, następnie przekładamy do brytfanki , polewamy odrobiną soku. Pieczemy ok godziny, co jakis czas polewając
Z Majeczką w kuchniłączymy i sos gotowy! WYKONANIE: karkówkę tniemy na plastry grubości 1 cm., posypujemy solą, pieprzem świeżym z moździerza, majerankiem, odrobiną oregano, nakłuwamy i lekko zbijamy siekaczem do mięsa, przygotowujemy marynatę: oliwa z oliwek, przyprawa gyros, karkówkę tniemy na 1cm. paski, wkładamy na noc do marynaty(można marynować krócej, ale przynajmniej 2-3 godz.), na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy karkówkę
Kuchnia Beatypierwsze polędwiczki, które zrobiłam i muszę przyznać, że wyszły całkiem smaczne. A oto przepis: Składniki: 50dkg polędwicy 1 szklanka coli Około 2 łyżki oliwy Marynata: 2 łyżki oleju, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki pieprzu cayenne Polędwiczkę pokrywamy marynatą i pozostawiamy na około 30 minut (lub dłużej) w lodówce. Do patelni lub brytfanny
Smakowy Rajtłuszczu gęsiego, 4 plastry prosciutto , skórka otarta z pomarańczy, 100 ml soku z pomarańczy, kilka gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku), sól i pieprz do smaku. Marynata: 3 ząbki czosnku w plasterkach, łyżka posiekanej macierzanki, 2 łyżki soli morskiej, 2 łyżki brązowego cukru. 100 ml soku z pomarańczy. Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty, natrzeć gęś, marynować w chłodnym miejscu
SzczyptaSmaQpieprz 1 brokuł podzielony na różyczki 2-3 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki 1 papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę 1 duża garść rukoli, umytej i posiekanej marynata: sok z połowy cytryny 1 czubata łyżeczka ulubionej przyprawy do drobiu 1 łyżka oliwy szczypta soli Składniki marynaty mieszamy w miseczce. Wkładamy do niej mięso, mieszamy i wkładamy do lodówki
Dzieje kuchennej Wiewiórymówię minimum pracy maksimum efektu! W roli głównej udziec z indyka w otoczeniu pomarańczy! PYCHA! Składniki: 1 udziec z indyka z kością 2 pomarańcze 2 cebule marynata: keczup 1 łyżeczka przyprawy do grilla 1 łyżeczka suszu warzywnego 1 łyżka oliwy sól Przygotowanie : Udziec myjemy suszymy i nacieramy solą. W misce łączymy keczup z olejem, przyprawą do grilla i szuszem(...)warzywnym. Nacieramy mięso marynatą. Pomarańcze kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Na dnie naczynia ułóż plastry pomarańczy oraz cebulę. Odłóż kilka pomarańczy do przykrycia udźca pod koniec pieczenia. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 C aż mięso będzie miękkie ( od 1h do 2h). ok 20 min przed końcem pieczenia odkryj
W kuchennej krainiesojowych 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 ząbki czosnku pieprz bulion (woda + kostka bulionowa) pra żone ziarna sezamu szczypiorek Wykonanie: Przyrządź marynatę: wymieszaj miód, sos sojowy, olej sezamowy, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj marynatą. Zalej bulionem tak, aby ledwo zakrył kotlety. Dociskaj widelcem każdy kawałek
Qlinarnie i Qlinarniepołówki cytryny 4 łyżki oliwy 6 ząbku czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą zalewamy żeberka. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjęte z zalewy żeberka obsmażamy na patelni, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą oraz resztą tłuszczu od smażenia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika
Jadło i czytadłołososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam z sałatą miodową i lodami z natki pietruszki. Było przepysznie. Składniki dla 4 osób: 500 g surowego łososia norweskiego do marynaty: sól, pieprz ziołowy, 4 łyżki oleju ciasto drożdżowe: 1 jajko 30 ml oleju 1/2 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 200 - 250 g mąki pszennej sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)sprawa jest o wiele prostsza i mniej skomplikowana. Przygotowanie łososia Filety pokroić w paski o długości ok. 10 - 15 cm i szerokości 3 cm. Podane składniki na marynatę wymieszać ze sobą i dokładnie wysmarować nią paski łososia. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Przygotowujemy ciasto ziołowe W ciepłym mleko rozpuszczamy
Jadło i czytadłołyżka - czosnek suszony 1 łyżeczka - domowa wegeta ( lub sól, pieprz, lub ulubiona przyprawa do ryb ) Wykonanie Dokładnie oczyszczonego i umytego pstrąga osuszam papierowymi ręczniczkami. W małej miseczce przygotowuję marynatę: olej mieszam z pietruszką, czosnkiem i przyprawami. Powstałą marynatą nacieram pstrąga dokładnie wewnątrz i z zewnątrz. Tak przygotowane rybki odstawiam na ok. pół godz. w chłodne miejsce. W tym czasie
Kuchnia z widokiem na ogródgotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Do marynaty wrzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki najlepiej wstawić do lodówki by przeszły smakiem marynaty. Mmm pycha
NA MOIM TALERZU