stanowi zdrowy i smaczny orientalny posiłek. Składniki (na ok. 2 duże porcje) : 200 g makaronu ryżowego, najlepiej szerokiego 2 łyżki oleju roślinnego 250 g surowych (lub rozmrożonych) krewetek marynata do krewetek (sok z 1 limonki, połowa posiekanej zielonej chili, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru) 2 ząbki czosnku, posiekane 2 szalotki pokrojone na cienkie krążki 2 duże czerwone(...)wodą, skropiłam olejem, żeby się nie posklejał). 3. Rozgrzać na mocnym ogniu wok lub dużą patelnię, wlać 1 łyżkę oleju i kiedy zacznie lekko dymić wrzucić krewetki wraz z marynatą i smażyć 3 minuty, mieszając. Wyjąć z woka i odstawić. 4. Rozgrzać resztę oleju, dodać czosnek, szalotkę, chili i smażyć minutę. Dodać paprykę, cukinię i makaron i smażyć kolejną minutę
Kuchnia Prezydentowejłyżki zmiksowanej czekolady deserowej z orzechami włoskimi, Buraki umyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Cytrynę wymieszać z octem, miodem, roztartym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i cukrem. Do marynaty włożyć plasterki buraków na 1,5 godziny. Po tym czasie buraki wyjąc z marynaty i skropić oliwą. Odstawić na 15 minut. Na talerzu ułożyć plasterki buraków, posypać mieszanką czekolady z orzechami
królestwo garówszparagowej - 1 kromka czerstwego chleba - 1 pęczek zielonej pietruszki - 75 g kefiru - 75 g majonezu - 1/2 pęczka szczypiorku - kilka plasterków chili Porcja dla 2 osób. W pierwszej kolejności robimy marynatę do skrzydełek. Do miseczki dajemy 3 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki rozmarynu i roztarte 2 ząbki czosnku. Składniki dobrze mieszamy i wkładamy do nich skrzydełka. Skrzydełka zostawiamy(...)marynacie ok. godziny (a najlepiej na 1 dzień). Zamarynowane skrzydełka przekładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 140 stopni ok. godziny. W między czasie myjemy ziemniaki i gotujemy je w soli (1/2 łyżeczki) i pieprzu (szczypta). Ugotowane ziemniaki kroimy wzdłuż, wydrążamy środki i lekko podcinamy dół żeby nam się nie przewracały. Teraz przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy
Kuchenne Wariacjesól, pieprz - 1/2 papryczki chili - kilka gałązek natki pietruszki Porcja dla 2 osób Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę. Ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Do nóżek robimy marynatę – 2 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany, przyprawę do kurczaka, majeranek, paprykę i 2 ząbki czosnku łączymy ze sobą. Z nóżek wyciągamy kości i nóżki wkładamy do marynaty na ok. godzinę
Kuchenne Wariacjeprawda, że samo w samo (naturalne) tofu nie ma jakiegoś określonego smaku. Nie sądzę, żeby była to wada, bo dzięki temu możemy sami zdecydować o smaku tofu dodając do marynaty poszczególne składniki. Tofu Polsoja chłonie marynaty bardzo dobrze. Jego konsystencja też jest w porządku, "ser" jest twardy, jędrny, nie kruszy się przy krojeniu. Dzięki braku nadania mu przez producenta określonego
breakfast of dreamskminku i soli) 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju Przyprawy dokładnie mieszamy z sosem i olejem. Mięso myjemy, wkładamy do głębokiej miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Zawijamy miskę folią spożywczą i chowamy do lodówki na 24 godziny . Mięso musi dokładnie przejść smakiem marynaty. Po 24 godzinach pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny
Marder&Marder Manufactureocet balsamiczny, tymianek, rozmaryn i szałwię mieszamy ze sobą. Pieprz miażdżymy w moździerzu i też dorzucamy. Smarujemy tym schab. A potem schab kładziemy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy tą marynatą. Czosnek kroimy w plasterki i kładziemy na górze schabu. Przykrywamy i chowamy do lodówki na 24 godziny (po 12 godzinach przekręcamy schab na drugą stronę, a czosnek ponownie układamy(...)wierzchu). Po tym czasie schab ładnie nam przejdzie marynatą. Zdejmujemy czosnek i wkładamy schab w siatkę wędliniarską. Pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach. W połowie tego czasu przekręcamy schab na drugą stronę. Pieczemy bez przykrycia. Możemy kroić na grube plastry i z jakimś sosem pieczeniowym użyć do obiadu, albo po prostu w cienkich plastrach na kanapki jako wędlina
Marder&Marder Manufacturegrill, pełen wypas :) A że właśnie zaczął się długi majowy weekend to częstujemy was kilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend(...)lodówki. Tuż przed grillowaniem odsączmy mięso z zalewy, owijamy kiełbasy w plastry boczku i spinamy je wykałaczką. Grillujemy na złocisty kolor polewając co jakiś czas resztą marynaty. Pod koniec grillowania układamy na kiełbasach piórka cebuli i pozwalamy im się opiec. Te kiełbaski najlepiej smakują z musztardą i świeżymi pszennymi bułkami. A skoro już wszystko robimy sami to i musztardę możemy
Marder&Marder Manufactureoczywiście, dla formalności, muszę dodać, że to Madzia golonkę zrobiła. Mimo, że sama nie jadła. golonka (ilość wedle gustu) 2-3 cebule (na 1-2 golonki) 1 piwo Na marynatę: 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka papryki w proszku duża szczypta pieprzu kajeńskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 4 łyżki oleju sól, pieprz Nacinamy skórę(...)golonce w kratkę bardzo ostrym nożem. Robimy marynatę: wszystkie składniki mieszamy w misce i dokładnie nacieramy tym golonkę. Wkładamy golonkę do miski, zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na wiele godzin, najlepiej ze 12. Cebulę kroimy na piórka i wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Cebulę podlewamy piwem i na to wszystko kładziemy golonkę. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Marder&Marder Manufacturewłaśnie w takim kontekście używa słowa "w towarzystwie". I może jeszcze pod kołderką z sosu morelowego? Potrzebujemy: 500 g piersi z indyka ok. 15 suszonych daktyli bez pestek na marynatę: 5 łyżek oliwy z oliwek pół cebuli 3 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz na sos: esencja do sosu do potrawki z kurczaka Knorr 5 suszonych moreli W ładnej i kształtnej(...)piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie wciskamy duszone daktyle. Składniki marynaty łączymy ze sobą i ostrożnie obtaczamy nią mięso. Wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i marynujemy przez noc w lodówce. Następnego dnia całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut
Marder&Marder Manufacturekością Tym razem właśnie wzięliśmy na warsztat esencję do sosu pieczeniowego ciemnego. I znowu się nie zawiedliśmy, sos zyskał naprawdę ciekawą głębię. Potrzebujemy: 800 g piersi z indyka Marynata: 150 g jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu do smaku Sos: esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr 50 ml oleju marchewka, pół pietruszki, kawałek(...)łyżeczka suszonego rozmarynu 50 g posiekanych suszonych pomidorów Pierś kroimy w plastry, wkładamy do pojemnika i dodajemy jogurt, przyprawy i 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Indyka dokładnie mieszamy w marynacie, przykrywamy pojemnik i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Grillujemy około 10 minut. Podajemy z sosem przygotowanym następująco: W garnku lub na patelni, rozgrzewamy olej i podsmażamy włoszczyznę pokrojoną
Marder&Marder Manufacturemajonezu 1 duży ząbek czosnku mała paczka krakersów słonych Sposób przygotowania Mięso umyć pokroić na cienkie paski, włożyć do miski oprószyć solą pieprzem i przyprawą do kebaba, wymieszać. Przygotować marynatę : Majonez wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz śmietanką zalać mięso, wymieszać, przykryć i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia,wyjąć mięso z marynaty obtoczyć w pokruszonych wcześniej
Wanilia i Kardamonprzyrządzać tego typu mięso, ze względu na to, że nie smakuje mi ono za dobrze, jeśli długo nie przechodzi przyprawami, a nie zawsze mam chęć i czas na robienie marynaty na zapas. Jednak czasem pokuszę się na przygotowanie tego dania nieco wcześniej, a wtedy już jest smakowicie, tak jak w przypadku tego przepisu. Szynkę kroimy w centymetrowe plastry. Majeranek, zioła(...)prowansalskie, sos sojowy, przyprawę warzywną, pieprz cayenne, chrzan, musztardę oraz olej i rozmiażdżony czosnek dokładnie ze sobą łączymy, po czym smarujemy marynatą mięso. Tak przygotowaną szynkę odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Mnie osobiście smakuje najlepiej, jeśli poleży w niej przynajmniej przez całą noc. Następnego dnia mięso przesmażamy delikatnie na patelni, po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch
Kuchenna Kontrrewolucyaprzeciskamy przez praskę. Dodajemy go do utartych ziół, jak również sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki łączymy z olejem rzepakowym. Powinniśmy uzyskać konsystencję dość gęstej pasty. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum godzinę. Po tym czasie, ze schabu łyżką zdejmujemy marynatę
Kuchenna Kontrrewolucyaimbiru. Dosypujemy również biały pieprz oraz półtorej łyżeczki soli morskiej, po czym całość zalewamy olejem rzepakowym tak, by powstała niezbyt gęsta pasta. Kurczaka umieszczamy w misce i przyprawiamy dokładnie marynatą, po czym odstawiamy go do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie, gdy mięso przejdzie przyprawami, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Układamy na nim mięso i na niedużym ogniu(...)ziemniaki i mięso posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Na talerzu układamy liście sałaty, na których kładziemy porcję mięsa, obok zaś usypujemy górkę z ziemniaków i pomidorów. Dzięki użyciu marynaty z olejem rzepakowym, nie suchej, mamy gwarancję, że mięso będzie soczyste i nie nabierze nieprzyjemnego posmaku. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucya