łyżka papryki ostrej mielonej Prymat 1 łyżka przyprawy do kurczaka Prymat 1 łyżka oliwy z oliwek (gazetka proponuje olej rzepakowy) 1 czerwona cebula sól i pieprz ja dodatkowo do marynaty dodałam sok z 1/4 cytryny i skórkę z cytryny Ananasa lekko oprószyłam chilli Przygotowanie. Mięso myjemy. Przecinamy na pół i odrobinę tłuczemy pięścią. Maziamy w marynacie (cytryna
ClauditteMissCookingSkładniki na marynatę do sznycli: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka Curry Powder Hot z firmy Mida's 3 gałązki natki pietruszki posiekać bardzo drobno 6 ząbków czosnku posiekać bardzo drobno świeżo zmielone garam masala z Lidla firma DeLuxe 1 łyżeczka octu 5-6 sznycli z indyka około 450-500 gram. Składniki na marynatę mieszamy i zalewamy sznycle, obtaczamy
ClauditteMissCookingsuszonymi pomidorami garść natki pietruszki pęczek posiekanej szalotki świeże oregano świeżo mielony pieprz 1 czerwona papryka ser feta Sos do sałatki: oliwa, ocet i musztarda Piersi marynujemy w gotowej marynacie Vitasia (marynata sojowa z imbirem i czosnkiem) i grillujemy
ClauditteMissCookingSkładniki: Piersi z kurczaka, ja miałam około 1 kg Składniki na marynatę: 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrej mielonej papryki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczka rozmarynu i tymianku 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczka imbiru Przygotowanie: Wszystkie składniki razem miksujemy. zalewamy nimi mięsko. Odstawiamy(...)lodówki na całą noc. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W trakcie pieczenia polewamy mięsko wytopionym tłuszczem i zalewą marynaty. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Dodatkowo: pomidory koktajlowe czerwona cebulka
ClauditteMissCookingSkładniki na marynatę/ sos: 120 g węgierskiego koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka zmielonej garam masala 3 łyżki pasty Piros Arany 1/2 słoiczka sosu Madras - bardzo ostry sos na bazie pomidorów, z cebulą i kolendrą. (dostępne w lidlu) 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw chińskich 1 kg piersi z kurczaka oregano i bazylia (suszone) Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy(...)pół. Zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia pieczemy w piekarniku (220 stopni, góra i dół) przez jakieś 45-55 minut. Piersi wraz z sosem wyłożyłam na blaszkę do ciasta wyłożona papierem do pieczenia. Górę mięsa zakryłam luźno położonym papierem do pieczenia, na 10 minut przed końcem usunęłam wierzchni papier
ClauditteMissCookingSkładniki na marynatę: 1/2 słoiczka musztardy francuskiej 100 g zielonej pasty curry 3 łyżki sosu tajskiego słodko-pikantnego Składniki: 1 kg piersi z kurczaka płatki owsiane ser żółty Przygotowanie: Piersi dzielimy na pół tak aby otrzymać dwa cienkie filety. Filety zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia smażymy je na patelni wyłożonej papierem do pieczenia
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI marynata do mięsa: 220 g sosu czarnego chilli TaoTao- Czarny sos powstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu(...)TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku zup i sosów, może być również stosowany jako składnik marynat. Idealny zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. 5 ząbków czosnku - pokroić w plasterki 5 suszonych w całości papryczek chilli - rozkruszyć 3 papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążki SKŁADNIKI
ClauditteMissCookingpieprz, sól, chilli, 2 listki laurowe natka pietruszki ząbek czosnku 1 cebula 120 ml soku pomarańczowego Przygotowanie: W misce wymieszać jogurt, ser, sok, sól, pierz, kolendrę i czosnek. Marynatą zalać pokrojonego kurczaka i odstawić do lodówki na 2 godz. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę z listkami laurowymi. Marynatę z kurczakiem przelać
Gaździnka warzyszczypta pieprzu szczypta tymianku szczypta oregano Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć. Przekroić na mniejsze kawałki np. tak po 2 kości. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem pomidorowym i miodem.Do marynaty dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw, dokładnie wymieszać. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie obtoczyć w marynacie, włożyć na minimum 3 godziny do lodówki. Po tym czasie piec
Krakowskie smaki AniMiód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa, sos sojowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na porcje żeberka i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Od czasu do czasy mieszamy. Cebulę, marchew, czosnek i pora kroimy w plasterki i delikatnie solimy(...)patelni z rozgrzanym olejem układamy żeberka i obsmażamy do zrumienienia. Przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wrzucamy warzywa. Przez kilka minut smażymy, dolewamy pozostałą marynatę i smażymy do zeszklenia warzyw, dolewamy pół szklanki piwa i doprowadzamy do wrzenia. Warzywa przekładamy na żeberka i przykrywamy naczynie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyskrzydełek 1/3 szklanki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli Sposób przygotowania: 1. Składniki na marynatę wymieszać. 2. Skrzydełka umyć i osuszyć. 3. Przygotowane skrzydełka dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem
A Ty Smakuj Mniegram bryndzy (lub sera lazur) 1/2 średniego batata 2 marchewki łyżka syropu z agawy 1 łyżka sambal oelek szczypta cynamonu sól oliwa z oliwek 5-6 pomidorków koktajlowych Robimy marynatę: syrop z agawy, oliwę z oliwek, sambal oelek, cynamon i sól mieszamy. Batata i marchewkę kroimy w kostkę, mieszamy z marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Mango Papajapieczenie na jednym ogniu. Na talerzu gości marynowana ryba z pieczarkami w sosie beszamelowo cytrynowym, otoczona pięknymi ziemniaczkami w rozmarynie :) PRZEPIS Płat ryby ( u mnie miruna) 10 pieczarek RYBA Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przyprawy do ryb, łyżka pieprzu cytrynowego, odrobina soli) Rybę kroimy w kostkę, wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy rybę. Trzymamy w lodówce
Mój Smak na Życierównież należą do grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest składnikiem przyprawy piernikowej. Goździki są pomocne przy leczeniu infekcji oraz zapalenia(...)łupieżu oraz trądziku . pielęgnacji cery problemowej i tłustych włosów. Czosnek dodaję praktycznie do wszystkiego, lubię jego aromat, co może niektórym przeszkadzać. Idealnie "podbija" smak wielu potraw, przede wszystkim sosów, marynat, pieczeni, zup i sałatek. Jak wiadomo ma właściwości przeciwzapalne , antybakteryjne , antynowotworowe oraz pomaga obniżać zarówno ciśnienie krwi i zły cholesterol
Życie na widelcunutką cytrusowego szaleństwa :) Potrzebujemy: *sałata rukola / roszponka * 1 mała czerwona cebula * 1 mandarynka * 1/2 grejpfruta * łuskane ziarna słonecznika * pierś z kurczaka Ponadto potrzebujemy również paru składników do stworzenia marynaty dla mięsa : *2 łyżki sosu sojowego *1 łyżka miodu *1 łyżka oleju * 1 cała papryczka chili Gdy skompletujemy już wszystkie składniki, możemy przejść do przygotowania naszej sałatki: Papryczkę chili kroimy(...)krążki i również udekorować nimi talerz. Tak powstałą sałatkę odstawiamy i przechodzimy do smażenia kurczaka. Robimy to na średnim ogniu, na tłuszczu, który zawarty jest w marynacie. Pamiętajcie by podczas smażenia nie wysuszyć kurczaka - gdy tylko złapie odpowiedni złoty kolor - ściągamy go z patelni na deskę, na której musi odpocząć i przestygnąć. Na rozgrzanej suchej patelni
Wspólne smaki