rzepakowy 10 łyżek, woda 1 szklanka, ziemniaki 12 większe, surówka - jaką lubisz wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do miski, wsypać majeranek, kucharka, pieprze, przyprawę w płynie, włożyć do marynaty umyte kacze udka i dobrze je natrzeć - schować do lodówki na całą noc do szybkowara wsypać obrane ziemniaki pokrojone na grube plastry - kacze udka zrumienić na oleju na patelni(...)został w szybkowarze - surówkę podać jaką się lubi, ja zrobiłam czerwoną kapustę z goździkami na słodko-kwaśno kaczka z szybkowara jest krucha, soczysta, mięciutka a ziemniaki smacznie przeszły aromatem marynaty..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępaseczki. W misce do której włożymy pokrojonego fileta wymieszać 1/3 szklanki oleju z 3 łyżkami przyprawy curry, dodać kurczaka i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na plasterki, paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i pokroić na paseczki, cebulę obrać i pokroić(...)piórka.Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, odsączyć z wody, po wysypaniu z woreczków gorący wymieszać z 3-4 łyżeczkami kurkumy.W czasie, gdy ryż się gotuje mięso razem z marynatą wyłożyć na nagrzaną patelnię i usmażyć.W garnku z grubym dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić pieczarki, podsmażyć, dodać cebulkę i paprykę i na delikatnym ogniu podsmażać, aż wyparuje woda. Następnie
Mix smakuobrać ze skóry i bardzo drobno posiekać. Awokado wydrążyć, miąższ również drobniutko posiekać. Cebulę obrać i posiekać w jak najdrobniejszą kostkę. Paprykę również drobno posiekać.Marynatę wymieszać z pomidorem, awokado, cebulą i papryką. Dodać twaróg - jeśli będzie to zwykły, wtedy konsystencja wyjdzie grudkowa. Jeśli dodamy śmietankowy, gładki, wtedy otrzymamy delikatniejszy w strukturze twarożek
Codzienna kuchnia niecodziennaDania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: - 2 filety drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe części pora(...)łyżeczka soliolej kokosowyUmyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski, por i imbir w plasterki. Przygotowujemy ryż
mojewypiekiinietylkobananowe- masło- olej sezamowy- cytryna (skórka i sok)- sól wędzona Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy
mojewypiekiinietylkodelikatna w smaku. Po raz kolejny sprawdziła się zasada, że piękno tkwi w prostocie. Minimalizm składników przełożył się na maksimum doznań kulinarnych. Sałatkę podałam do grillowanych faworków drobiowych w marynacie z galaretki malinowej. Ale o tym, już jutro. Smacznego. Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej biorą udział w konkursie „Grilluj i Gotuj z Charliem”, do którego otrzymałam zaproszenie
mojewypiekiinietylkowzdłuż w 3-4 miejscach, resztę skórki pozostawiamy. Odkrajamy końcówki, przekrajamy na pół i cienko kroimy lub ścieramy na szatkownicy. Lekko solimy i odciskamy wodę. W małej misce szykujemy marynatę. Mieszamy ocet ryżowy z cukrem, solą, imbirem i sosem polewamy ogórki, mieszamy, aby dobrze pokryć marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy sezamem.Japo
mojewypiekiinietylkowielu potrawach. A w połączeniu z lekko kwaskowatą i kruchą wołowiną daje naprawdę pyszne efekty. Jeśli planujecie zaskoczyć gości oryginalną potrawą, polecam takie zraziki :)Marynata:2 litry wody,niepełna szklanka octu,szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),łyżeczka ziaren pieprzu,3 duże ząbki czosnku,3 większe liście laurowe,3 średnie cebule,3 średnie pietruszki(...)przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy duży kawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej. (Mięso wraz z marynatą powinno stać w lodówce.) Zrazy:zamarynowana wołowina,boczek wędzony (może być surowy lub parzony),suszone śliwki - użyłam śliwek Kresto,szpilki lub wykałaczki do spięcia mięsa,odrobina oleju
Codzienna kuchnia niecodziennaczerwonego wina wytrawnego,½ łyżeczki cukru,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,listki świeżej bazylii,1 łyżka sosu sojowego jasnego,60 g startego sera żółtego.Przygotowanie:Marynata: 70 ml oleju mieszamy z solą, białym pieprzem, sokiem z limonki przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na bardzo cienkie plasterki i mieszamy w marynacie. Odstawiamy
Moniki SmakołykiUdekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne :)Roladki nektarynkoweSkładniki na około 12 szt:filet piersi kurczaka 500 gmusztarda słodka brązowa 2 łyżkimiód 1 łyżkasól 1/2 łyżeczkiposypka(...)łyżkiolej lub oliwa 1 łyżka1 nektarynkaPrzygotowanie:Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać z musztardą, solą i przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu
głodny alergikinnymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. W związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić coś na ruszt grilla :)Składniki:2 cytryny - jedynie skórkaoliwa z oliwek3 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskaNatkę pietruszki i czosnek siekamy(...)zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny sos albo marynatę. Gremolata bez oliwyGremolata z oliwą
Bon Appetit Małgorzatypożywi. Myślę, że najważniejszy jest zdrowy rozsądek i racjonalne proporcje :) Składnik na mięso:1 polędwiczka wieprzowa4 plasterki boczku wędzonego4 suszone pomidorySos na marynatę:2 ząbki czosnku2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka suszonego tymianku2 łyżki oliwySkładniki na sos:1 szklanka (250 ml) świeżej albo mrożonej porzeczki czerwonej 1 łyżeczka cukru(...)Dodatkowo:4 liście jarmużu (opcjonalnie) Mięso: Polędwiczkę bejcujemy w marynacie z rozgniecionego czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego, suszonego tymianku i odrobiny oliwy przez całą noc. Na następny dzień kroimy na 4 części i rozbijamy tłuczkiem. Układamy 1 plaster suszonych pomidorów i zwijamy w roladkę. Roladkę owijamy w plaster boczku. Możemy pomoc sobie przy pomocy wykałaczki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni
Bon Appetit MałgorzatyMiodowo-musztardowa marynata do mięsa jest jedną z moich ulubionych. Składniki:8 udek z kurczaka (u mnie pałki)1,5 łyżki miodu2 łyżki musztardy1 łyżka przyprawy do drobiusól, pieprzolej lub oliwapół łyżeczki cukruSposób przygotowania:1. Miód wymieszać z musztardą i dwiema łyżkami oleju, doprawić wszystkimi przyprawami.2. Umyte i osuszone udka obtoczyć w marynacie (można wcześniej zdjąć skórę), przykryć naczynie
Kuchnia domowa Aniproszkugranulowany czosnek1 łyżeczka miodupół łyżeczki soku z cytrynykilkanaście świeżych igiełek rozmarynuolejSposób przygotowania:1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i posypać tymiankiem.2. Zrobić marynatę: kilka łyżek oleju wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą, papryką i czosnkiem. Kurczaka wysmarować marynatą. Mięso wyłożyć na ziemniaki, posypać igiełkami rozmarynu i całość odstawić na około 15 minut.3. Całość
Kuchnia domowa Anischabu bez kościMarynata:2 łyżki sosu sojowego2 liście laurowe2-3 łyżki oleju1 gałązka rozmarynuświeży tymianek1 łyżka ziaren gorczycyświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki kminku3 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób wykonania:1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na całą noc.2. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) i pieczemy 1 godzinę w 200 st.C
Kuchnia domowa Ani