mnie pogonił z pisaniem :) Jest to moja wariacja kurczaka po Syczuańsku która nieopatrznie się pochwaliłam. Danie jest na prawdę przepyszne i bardzo trudno je zepsuć więc polecam każdemu. Skład: marynata do mięsa: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone ostre papryczki kurczak piersi czosnek ząbek lub dwa (ja daję(...)posolić pieprz kolendra (parę ziarenek max ćwierć łyżeczki - kolendra jest intensywna więc łatwo zepsuć potrawę) gałka muszkatołowa (szczypta) kurkuma papryka słodka Wykonanie: Mięso kroimy w paski i obtaczamy w marynacie. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę i w tym czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie
Lubczyk i Waniliaopcjonalnie WYKONANIE: patroszone pstrągi myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, oliwę z oliwek mieszamy z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz cytryną pokrojoną na małe kawałki(marynata), wysuszoną rybę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wnętrza marynatę(smarujemy rybę też z zewnątrz), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 2 godz. (jeśli pomyślicie wcześniej
Kuchnia Beatyspodziewałam się, że mimo dodatku chrzanu będą miały słodkawy posmak :) Ale musicie spróbować sami, by ocenić końcowy efekt. Mnie, osobiście, bardzo przypadły do gustu :) Składniki: 1 kg matiasów Marynata: 1/2 szklanki czerwonego octu winnego 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody 2 łyżki cukru 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyża koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Matiasy moczę(...)godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka i układam w słoiku. Sól, cukier i przegotowaną wodę mieszam, dodaję koncentrat, ocet i chrzan. Mieszając wlewam po trochu olej. Śledzie zalewam marynatą i odstawiam na 2-3 dni w chłodne miejsce. Jednakże do spożycia nadają się już po 12 godzinach leżakowania. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenłyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej oliwa lub olej do smażenia i ok. 5 łyżek stołowych do przygotowania marynaty Przygotowanie Mięso pokroić w jak najcieńsze płatki. Najłatwiej kroić mięso kiedy jest średnio zamrożone. Oliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami i zamarynować mięso (minimalny czas marynowania(...)minut, ale im dłużej mięso leży w marynacie tym lepiej) Następnie smażyć je na patelni do miękkości. Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis . (około 1,5-2 łyżeczek) Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadopóki nie wrócę do Polski, więc będę wdzięczny za Wasze recenzje :) Składniki 1 kg żeberek ziemniaki do pieczenia (dobre są firmy McCain z Kauflandu) lub chleb pita - tutaj przepis Marynata 5 papryczek chili (najlepiej z gatunku Thai Dragon - czyli małe, podłużne, czerwone papryczki) lub 9 papryczek jalapeno 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru(...)małej miseczce rozetrzeć olej kokosowy z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem sojowym), cukrem i przyprawami, dodać starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka Cebulę pokroić w plastry, papryczki umyć i pokroić w plasterki. Obłożyć mięso papryczkami, a na to położyć plastry cebuli. Tak przygotowane żeberka przykryć folią i pozostawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakoperku posiekać i wymieszać z solą, cukrem, skórką z cytryny, whiski i kwasem z buraka . Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem, położyć ma foli spożywczej skórą do dołu. Na wierzchu wyłożyć marynatę i szczelnie owinąć folią. Wstawić do lodówki i obciążyć na 48 godzin. Z łososia usunąć marynatę i odciąć skórę. Posiekać pozostały koperek i wyłożyć na rybę. Podawać pokrojonego w cienkie
SzczyptaSmaQcebula 3 ugotowane jajka 1 puszka groszku 200 g kiszonych ogórków 100 g wędzonych śliwek bez pestek (mogą być suszone) ocet winny majonez, jogurt naturalny sól, pieprz Przygotować marynatę z octu winnego i wody w proporcjach 1:1 (np. 50 ml octu winnego i 50 ml wody)/ Dodać sól i pieprz. Cebulę posiekać drobno i zalać marynatą na około
Trzeci talerzmiski. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i pieprz, dokładnie mieszamy. Mięso dokładnie płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą polędwiczkę kroimy w poprzek na pół i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim polędwiczki z każdej strony. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, chwilę przesmażamy. Wlewamy resztę marynaty z mięsa, śmietanę, zmniejszamy
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki cukru - 3-4 ziarna ziela angielskiego - 1 łyżeczka kolendry w ziarnach - 1 łyżeczka gorczycy białej - 2 łyżki oleju Z octu, wody, cukru, ziarna angielskiego, kolendy i gorczycy przygotować marynatę. Zagotować. Dodać obrany czosnek i gotować ok 3-5 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zalać marynatą. Na wierzch dodać po 1 łyżeczce oleju. Zakręcić. Pasteryzować 20 minut. Smacznego
CookYourselfzłoty kolor. Pokroić usmażoną rybę na mniejsze kawałki (ok. 5 cm) Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę, Wszystko razem wymieszać. W szklanym naczyniu układać warstwami: rybę, marynaty z cebulą, i znów rybę itd, aż do wykończenia składników. Sos: wszystkie składniki na sos gotować ok. 5 min. Gorącym sosem zalać rybę z marynatami. Jak ryba z sosem wystygnie włożyć
IMPRESJA SMAKUkręgach przegrzebki nie wchodziły w grę, dlatego postanowiłem ich uraczyć kurczakiem. Troszkę inaczej przygotowanym. Czego użyłem? -kurczak; mój ważył 2,16kg -dwie cebule -6 ząbków czosnku -do marynaty: oliwa, papryka wędzona słodka, sól, pieprz, tymianek -jarmuż -marchew ugotowana na ząb -szklanka bulionu -liście pora -masło -cytryna -rozmaryn -cukier Kurczaka nadziewamy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulą i zgniecionymi(...)łupinie ząbkami czosnku. Oklepujemy marynatą, obkładamy zgniecionymi w garści liśćmi pora. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni funkcja góra - dół. Zdejmujemy folię z kurczaka, podlewamy szklanką bulionu. Wkładamy do piekarnika pod przykryciem na 2 godziny i 16 minut. W woli przypomnienia pieczemy kurczaka tak długo ile waży. Po 1,5 godzinie
BaRepasgłębokiego naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wymieszać ze szczyptą soli i rozmarynem. Podpiec w 200°C przez 30 minut. Zamarynowanego kurczaka obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Pozostałą marynatę wymieszać z miodem. Cytryny pokroić na ćwiartki, czosnek w poprzek na pół. Podudzia ułożyć na podpieczonych ziemniakach, polać marynatą, obłożyć cytryną, dołożyć czosnek. Temperaturę zmniejszyć do 190°C, piec razem jeszcze
Pełny talerzSchab kroimy na plastry i rozbijamy bardzo cienko. Następnie do miseczki wlewamy mleko, dodajemy cebule pokrojoną w piórka doprawiamy solidnie solą i pieprzem i zanurzamy nasze schabowe w przygotowanej marynacie. Mieszamy delikatnie całość dolewamy mleka aby schabowe były w pełni zanurzone i odstawiamy tak je do lodówki na 12h. Po upływie czasu schabowe wyławiamy i odkładamy na ręczniki papierowe(...)rozbijamy z pieprzem solą i vegetą maczamy nasz schabowy, następnie bułka tarta i smażymy tradycyjnie na smalcu z odrobiną oleju. Smacznego! Nasze schabowe cienko rozbite. Szykujemy naszą marynatę, mleko przyprawy oraz cebulka. Mieszamy całość i zanurzamy nasze schabowe i odstawiamy do lodówki na 12h. Po upływie czasu wyciągamy nasze schabowe na ręcznik papierowy aby trochę je osuszyć. Szykujemy
Sprawdzone przepisy kulinarneroladki z indyka z papryką pieczone na patyczkach do szaszłyków. Świetnie komponują się z wiosennym ryżem. Składniki: 1 kg fileta z indyka (użyłam samych polędwiczek) papryki w różnych kolorach Marynata : przyprawa do grillowanych warzyw suszony czosnek słodka papryka w proszku sól, pieprz do smaku olej Mięso z indyka umyć, osuszyć, pokroić na na długie paski o szerokości(...)podanych składników zrobić marynatę, posmarować mięso z obu stron. Wstawić na pół godziny do lodówki. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kilkucentymetrowe paski. W środek każdego paska włożyć paseczki papryki, zwijać w roladki i wbijać na patyczki. Tak przygotowane szaszłyki posypać jeszcze raz ziołową przyprawą do grilla. Skropić olejem, umieścić w naczyniu do zapiekania i piec aż mięso
Czerwień i błękitCytrynowe,a zarazem delikatne drobiowe szaszłyki - nadziewane dwukolorową papryką i cukinią. Danie idealne na grilla. Dzięki marynacie cytrynowo-czosnkowej, mięso z kurczaka będzie soczyste i aromatyczne. Przepis dodaje do akcji Cukinia 2014 . Składniki: piersi z kurczaka (ja użyłam 4 kawałków, około 500 g) sok z cytryny sól, pieprz przyprawa do grilla suszona bazylia 2 ząbki czosnku oliwa(...)pokroić. Przygotowane kawałki kurczaka przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią, a na sam koniec dodać posiekany czosnek. Zalać sokiem z cytryny i oliwą, najlepiej aby całe mięso było w marynacie. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Paprykę i cukinię umyć, a następnie pokroić (paprykę - w kostkę, a cukinię - w niezbyt grube plasterki). Warzywa delikatnie posypać przyprawą do grilla. Patyki szaszłykowe
Ugotować