szafce stał sobie od dłuższego czasu ocet balsamiczny. Dodawałam go czasem do sałatek czy marynat ale jakoś nie odpowiada mi jego bardzo kwaśny smak więc często zastępowałam go sokiem z cytryny a z buteleczki mało co ubywało. Dlatego postanowiłam przygotować taki sos, pomysł zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego a dla złagodzenia kwaśnego smaku dodałam jeszcze brązowego cukru.składniki(...)postawić na gazie i gotować na wolnym ogniu aż sos się zredukuje o połowę. Gotowy sos wystudzić przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce. Sosiku używam do dressingów i marynat, można również nim samym skropić sałatkę
Monia miesza i gotujeSkładniki 1,5 kg pałek z kurczaka masło śmietana marynata: 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka granulowanego … Czytaj dalej Pałki pieczone
czarrna od kuchnipapryki Dobra patelnia grillowa – polecam zajrzeć tutaj Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż, tworząc dwa kotlety. W misce mieszamy olej i przyprawy. Wkładamy nasze kotlety, mieszamy ręką, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy naszą patelnię grillową i układamy mięso. Grillujemy z obu stron na mniejszym ogniu. Tak przygotowane
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 kg pałek z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki posiekanego koperku marynata: 1 łyżeczka imbiru w proszku lub … Czytaj dalej Pałki śmietanowo-cytrynowe
czarrna od kuchniszparagi są gotowe, aby upichcić z nich obiad. Szparagi pieczone z oliwą i czosnkiem Porcja dla 1-2 osób Potrzebujemy: pęczek szparagów (500 g) 5 ząbków czosnku: 2 do marynaty, 3 do upieczenia 1-1,5 łyżki oliwy z oliwek nieaktywne płatki drożdżowe (opcjonalnie) sól pieprz Przygotowanie: Umyte i przygotowane wcześniej szparagi wkładamy do miski, polewamy oliwą oraz dodajemy
Bananowe PoleSkładniki: 1 kg pałek z kurczaka marynata: 1 łyżka ajvaru ostrego Podravka 2 łyżki słodkiego sosu chili 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki jarzynki Przygotowanie: Ajvar … Czytaj dalej Pałki pieczone
czarrna od kuchniSkładniki: 1 kg żeberek marynata: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1 liść laurowy 5 ziaren jałowca 5 łyżek sosu słodkie chili 3 łyżki pasty warzywnej pindżur Podravka … Czytaj dalej Słodko-ostre żeberka
czarrna od kuchniroku. Jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym, ma grube, rzadkie, często pofalowane blaszki. Młode owocniki są fioletowe i te nazbierałam. Grzyb jadalny ale mało wyrazisty w smaku, natomiast w marynacie, potem jako dodatek do sałatek czy mięs są smaczne. Po ugotowaniu tracą kolor. Zachęcam do marynowania ale tylko wtedy jeśli jesteście pewni grzyba. Marynowana lakówka ametystowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJeśli ktoś robił już ogórki w musztardowej zalewie ten wie że musztarda w marynacie to znakomity pomysł. Tak też jest i tutaj papryka ma ostrawy smak, jest jędrna i doskonała sama w sobie jak i do kanapek, sałatek. Polecam gorąco, zróbcie sobie taką paprykę, idealna na zimę. Plusem jest tutaj także to że słoików nie pasteryzuje się a spokojnie dotrwają
Moje Małe Czarowanieudaję, że czas się zatrzymał 😉 To nic, że salon w tym momencie przypomina połączenie kanciapy malarza pokojowego z polem namiotowym.... Artykuł Grillowana szynka w miętowej marynacie pochodzi z serwisu gotować
gotować!osuszyć. Miód wymieszać razem z musztardą w małej miseczce. Do mieszanki miodu i musztardy wsypać majeranek, paprykę słodką i chilli. Mięso doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie natrzeć marynatą z miodu. Włożyć do lodówki i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjąć mięso z lodówki. na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć karkówkę ze wszystkich stron na złoty
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1/2 kg schabu wieprzowego marynata: 1 łyżka przyprawy do szaszłyków Plenus 2 łyżki oleju 1 łyżka maggi 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: pietruszki, szałwii, oregano i lubczyku dodatkowo: 1/2 … Czytaj dalej Szaszłyki ze schabu
czarrna od kuchniSkładniki: 1 kg udek z kurczaka marynata: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 1/2 papryczki chili 3 ząbki czosnku Vegeta do mięs słodka wędzona papryka pieprz Przygotowanie: Papryczkę chili posiekać … Czytaj dalej Udka ketchupowo-majonezowe
czarrna od kuchnioliwek użyłam jogurtu naturalnego i awokado co okazało się bardzo przyjemne w smaku. Bardzo prosta w przygotowaniu a jak efektywna. Składniki na 4 porcje: 2 duże piersi z kurczaka marynata do kurczaka: ząbek czosnku, zielona pietruszka, sól, pieprz) sałata lodowa 4 małe kromki pieczywa pełnoziarnistego ogórek zielony sos: 400ml jogurtu greckiego, łyżka musztardy francuskiej, awokado 4 łyżki granatu do ozdoby
wysmienitySkładniki: 1 kg żeberek marynata: 1 cebula 1/2 papryczki chili Vegeta do mięs 3 ząbki czosnku ok 1/3 szklanki sosu słodkie chili Fanex ok 1/3 szkl piwa Przygotowanie: Żeberka pokroić … Czytaj dalej Żeberka w sosie chili
czarrna od kuchni