marynaty - 6066 przepisów (strona:180/405)

Schab z grilla 188

usmaży. Czy mięso jest gotowe najlepiej jest sprawdzić wbijając w nie widelec-jeśli wejdzie bez problemu nasza kolacja jest gotowa! Smacznego! Ps dzięki Monika za przepis na tą pyszną marynatę! I Oskarowi dziękuję za pożyczenie patelni do grillowania

sierotka maRysia w kuchni
Wędzone roladki z kurczaka z ryżem brokułowym 196

kminku łyżka oleju płatki chili Do dzieła!!! Kurczaka kroimy w plastry z długości a nie szerokości. Mieszamy ze sobą paprykę wędzoną, pieprz cayenne, zgnieciony czosnek, kminek i olej. Powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Kurczaka dusimy na patelni podlewając, co jakiś czas, delikatnie wodą. Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. Mieszamy ser, żółtka, posiekany szczypiorek

sierotka maRysia w kuchni
Kiełbasa słoikowa 915

Pieprz zielony w ziarnach a 120g - Otrzymywany z niedojrzałych, zielonych owoców. Jest łagodny, lekko słodkawy, i ma odświeżający a jednocześnie wyrazisty smak. Do potraw z pomidorów, do pasztetów, sałatek, marynat i sosów.   5 szt.  Słoik szklany a 280 ml - Słoik szklany zakręcany (niski 61mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist

Różowa kuchnia
Marynowana cukinia w zalewie curry 118

Dziś pierwszy dzień jesieni ... :) Jesień kojarzy mi się z przetworami i marynatami, którymi można się rozkoszować w zimowe dni.  Dzisiaj chciałabym wam zaproponować cukinię w zalewie curry. Delikatnie słodka, delikatnie kwaśna - dosyć wyrazista! W tym w ramach małego kuchennego eksperymentu postanowiłam także zalać tą zalewą ogórki i muszę przyznać że smak nie rozczarowuje :)  Także polecam ją zarówno

Taste Therapy
Schab W Ryżwo- Maślankowej Panierce z Zapiekanymi Ziemniaczakami 191

czerwona cebula 2 kubki maślanki 2 łyżeczki słodkiej papryki sól  pieprz 8-10 ziemniaków 1 camembert 0,5 kubka tartego Parmigianino Reggino 2 plasterki emmentalera Przygotowanie: przygotowujemy marynatę do schabu- czosnek i cebulę kroimy w kosteczki, mieszamy z maślanką i sosem, doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem, zalewamy kotlety odstawiamy do lodówki na całą noc  ziemniaki obieramy, gotujemy

Luźna Kuchnia
Grillowana karkówka i cukinia marynowana w czosnku i ziołach 180

wóch stron ją bijemy (ja robię to w woreczku foliowym). Cukinię myjemy i kroimy w niegrube plastry razem ze skórką. Mięso oraz cukinię dokła dnie obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy w misce, przykrywając ją i wstawiając do lo d ówki na 2-3 go dziny (najlepiej zamarynować mięso rano, a wrzucić na grilla dopiero wieczorem). Mięso wykła damy na grilla

ChilliJemy
Dwie marynaty do mięsa 129

Grillowaniem u nas zajmuje się Pan Mąż. Wychodzi mu to całkiem nieźle i nie chodzi tu tylko o rozpalenie grilla, ale o przygotowanie mięsa. Tworzy różne marynaty, które sprawiają, że mięso na prawdę

Szybko Tanio Smacznie
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 226

ważne jest, aby ryba do ceviche była naprawdę bardzo świeża i ze sprawdzonego źródła – jak do sushi. Do ryby podanej w ten sposób często jako aperitif serwowany jest kieliszek marynaty w której się moczyła, nazywany ‘leche de tigre’ – tygrysim mlekiem. Podobnie, jak sok z ogórków kiszonych w Polsce, tak w Peru tygrysie mleko uważane jest za świetne lekarstwo na kaca

Karo in the Kitchen
Sałatka szwedzka – oryginalny przepis 11515

przepis Ta sałatka , to jeden z naszych rodzinnych faworytów jeśli chodzi o zimowe przetwory . Dlaczego napisałam ,że przepis jest oryginalny , bo kiedyś w mojej miejscowości była mała , fabryka produkująca marynaty i musztardę , a przepis pochodzi właśnie stamtąd-z czasów kiedy jeszcze nie używano konserwantów,a słoik ogórków zawierał 100 % ogórków , a nie aromat ogórkowy identyczny z naturalnym i 10 % wsadu

Ogrodnik w podróży
Hot wings - grillowane skrzydełka w marynacie z chili 197

Sezon grillowy w pełni, większość czasu spędzamy na świeżym powietrzu - stąd też moja propozycja na skrzydełka z grilla w marynacie z chili, posypane świeżym oregano. Jeżeli akurat nie mamy dostępu do grilla można je także zrobić na patelni grillowej. Dla 4-5 osób potrzebujemy: 1 kg skrzydełek z kurczaka 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżkę: papryki słodkiej, chili

Kolejny blog o gotowaniu
Filet z kurczaka z jabłkowym puree 224

smażenia (najlepiej klarowanego) Przygotowanie : Pierś z kurczaka dzielę na pół, oczyszczam, odcinam polędwiczki i z góry nacinam na ok 0,5 cm co 1 cm i marynuję w marynacie z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, czosnku i łyżeczki imbiru minimum 2h.  Po tym czasie smażę na maśle klarowanym na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor. W między

Mechanik w kuchni
Grillowany filet w ziołach śródziemnomorskich 227

złym pomysłem. Nasoliła, oprószyła pieprzem i wstawiła do lodówki. Kiedy my przybyliśmy i wyklarowały się plany grillowe - zmieszałam oliwę, sok z cytryny z mieszanką przypraw. Każdego kotleta wysmarowałam powstałą marynatą. Tak przygotowane mięsko poleżakowało jeszcze przez czas szykowania grilla i dodatków. Kotlety pieczone były na rozgrzanym grillu - na tacce. Ok 10 minut z każdej strony wystarczy. Tak przyrządzone kotleciki wychodzą

Kuchnia po mojemu
grillowane piersi kurczaka w marynacie imbirowej 196

Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie ze mieszamy. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2 cm), wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na ok. 5 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i nabijamy ciasno na patyczki do szaszłyków. Układamy na mocno

Domowy Smak Jedzenia
50 twarzy żeberek z grilla 131

składniki (żeberek nie wrzucamy). I gotujemy na mocnym ogniu przez pięć minut. Wyłączamy. I wsadzamy żeberka. Zostawiamy na całą noc. Minimalnie 12h. Po upływie tego czasu żeberka wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem, mieszamy składniki glazury i smarujemy nią żeberka. Jeśli nie mamy możliwości grillowania, to rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy żeberka około 30 min. Na tym tłuszczu

ladykitchen
Polędwiczka w polewie śmietanowo - grzybowej 172

łyżka ciemnego sosu sojowego Tao Tao 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu winnego  1 ząbek czosnku sól, pieprz tymianek, rozmaryn płatki chili  Zioła do marynaty Składniki na sos: spora garść suszonych grzybów 100 ml gęstej śmietany 18% 1 drobiowa kostka rosołowa  woda 1 łyżka sosu sojowo - grzybowego Tao - Tao 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania