kaczki od innego drobiu.Wracam więc do kaczki po wielu, wielu latach... Szukałam przepisu, który przekona mnie na 100 %.I znalazłam u Asi z Kwestii Smaku. Kaczka przede wszystkim ma marynatę, której smak bardzo mi odpowiada, ale też sposób jej pieczenia bardzo mnie zainteresował.Piersi kaczki, po wcześniejszym mocnym opieczeniu, lądują w piekarniku nagrzanym ledwie do 90 stopni, na niemal dwie
bistro mamaskładniki* ok. 1,5 kg surowej szynki wieprzowejmarynata* 1/2 opakowania soli peklowej* kilka liści laurowych* ziarna jałowca* ziele angielskie* kilka ząbków czosnkuprzyprawy do mięsa* czosnek , granulowany
Mix smakuinne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybamiPrzetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie oraz Śledzie z marynowanymi warzywami.Polecam Wam ten przepis na Wigilijne Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem, gdyż bardzo mi te śledzie smakowały. Smak sosu regulujemy według swoich preferencji smakowych, można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś mam dla Was kolejny przepis na kurczaka , tzn . filety z kurczaka.Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!Ostry , tak jak lubię!Smakiem , tzn. pikantnością troszkę przypomina
Ostra na SłodkoWykonanie:Kurczaka kroimy na plastry. Jogurt grecki łączymy z około pół płaskiej łyżeczki curry, ziołami, solą, pieprzem, vegetą i ewentualnie czosnkiem i innymi przyprawami. Kurczaka łączymy z przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut.Po tym czasie kładziemy kurczaka na rozgrzanego grila elektrycznego lub patelnię grilową lub po prostu na zwykłą patelnię, tylko w tym ostatnim
Anielska Kuchnia AniEggplant marinated in Moroccan chermouli. Chermoula to ostra marokańska przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych i gotowanych. Składniki. 1 bakłażan sól oliwa z oliwek Chermoula. 1 łyżka kminku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ziela ang. mielonego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku rozgniecione 3 łyżki soku
Kulinarny karnet Christopherapochodzi z Argentyny. Podaje się go głównie jako dodatek do mięsa i ryb. Będzie doskonały do różnego rodzaju grillowanych mięs. Można go wykorzystać także jako marynatę. Posmarować nim mięso, odstawić na 3- 4 godziny i dopiero wtedy smażyć lub grillować. W Argentynie chimichurri występuje w dwóch postaciach, jednej łagodnej
Kulinarne przygody GatityWątróbka z indyka nabrała niepowtarzalnego smaku dzięki marynacie. Przeważnie przygotowywana jest z cebulą, a ja polecam spróbować ją z cukinią. Smakuje wyśmienicie. Ziemniaki pod chrupiącą skórką są delikatne z czosnkową nutą. Składniki: 6 młodych bardzo małych ziemniaków, 4 wątróbki z indyka, 250 ml mleka, 2 łyżki sosu ciemnego sojowego, 4 łyżki(...)łyżki oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeży koperek do posypania, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Marynata: Do naczynia przelewamy sos sojowy, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, miód, paprykę, 2 łyżki oliwy, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i moczymy
Moniki SmakołykiPolecam łososia w marynacie pomidorowej z dodatkiem oliwy truflowej. Gdy ją ugrillujemy, to oryginalny smak ryby wydobędziemy . Talarki zaś smakują jak z pieca kaflowego, takiego babcinego. Składniki: 3 porcje 3 szt. łosoś dzwonka, 2 łyżki soku z limonki, 50 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki oliwy z oliwek z truflą, 2 łyżki posiekanego koperku, 4 szt. pomidorów(...)oleju z pomidorów, 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego, listki świeżej bazylii, sól himalajska świeżo mielona do smaku, pieprz czarny świeżo mielona do smaku, 2 duże ziemniaki, pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Marynata: do naczynia wlewamy olej, oliwę z truflą i oliwę z pomidorów suszonych, dodajemy koperek, sok z limonki, przecier pomidorowy, pokrojone drobno pomidory suszone i kilka listków bazylii. Całość
Moniki Smakołykipół szklanki wytrawnego wina- u mnie wino z winogron domowej roboty Przygotowanie : Z przeciśniętego czosnku, miodu, oleju, startego imbiru, przyprawy 5 smaków, pieprzu oraz wina zrobić w misce marynatę (ze solą ostrożnie) Mięso lekko ponacinać i włożyć do marynaty, przynajmniej na 2-3 godz. Po tym czasie ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i piec przez około(...)miękkości mięsa ( w trakcie pieczenia polewać marynatą ). Smacznego
Proste PotrawyDziś przygotowałam pyszne danie z mięsa kurczaka, które wpierw zamarynowałam . Marynata składa się z kilku składników. Zakupiłam je tanio , a to dzięki kuponom rabatowym, ale o nich później i szerzej :) Składniki : 7 udek 5 łyżek miodu świeży imbir około 4 cm- zetrzeć płaska łyżeczka cynamonu 1 gwiazdka anyżu - zmieliłam w młynku 2 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego(...)wody rozpuścić miód Do garnuszka wlać wodę z miodem, dodać około 1/4 szklanki oleju- rozmieszać Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać W misce ułożyć mięso i zalać przygotowaną marynatą- pozostawić na noc, przekładać mięso tak by dokładnie pokryło się marynatą Dnia następnego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temp. 180 stopniach, piekłam około 2 godz
Proste Potrawyokoło 1,20 kg surowego boczku olej kilka goździków 4 ząbki zmiażdżonego czosnku pieprz, czerwona papryka, sól, estragon Przygotowanie : Mięso umyłam i osuszyłam, nakłułam je w kilku miejscach Przygotowałam marynatę z podanych składników ( każdego z sypkich składników było po około płaskiej łyżeczki ), oprócz goździków i soli i wymieszałam je w około 1/4 szklanki oleju - tak by starczyło do posmarowania całego(...)mięsa Natarłam taką marynatą mięso, nakłułam ponownie, włożyłam w mięso kilka goździków i pozostawiłam je w chłodzie do dnia następnego Następnego dnia posypałam solą, wtarłam jeszcze raz marynatę w boczek, przełożyłam do foremki i piekłam, wpierw w temp. 200 stopni C (około 40 min.) - przykryłam folią aluminiową, a po tym czasie jeszcze 20 min. w temp. 170 -180 stopni
Proste Potrawybardzo szybkie i mocno rozgrzewające danie obiadowe... Diabelsko ostro piersi z kurczaka z makaronem Bucatini. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych potraw ... Składniki: Na Marynatę: 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 łyżki wody 2 piersi z kurczaka 1 szklanka jogurtu(...)tłuszczu ewentualnie śmietana 2 łyżki sosu słodko- kwaśnego 150 gram makaronu bucatini lub spaghetti 650 ml. bulionu 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku Wszystkie składnik na marynatę mieszamy razem, dodajemy do niej pokrojona w plasterki pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Bulion wlewamy na patelnie o grubym dnie, gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę, pozostawiając makaron na patelni
NaKońcuJęzykaczyli smaż i mieszaj) za niecałe 2,50 zł! Wyczarowaliśmy więc chow mein z wieprzowiną i warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli. 2. WIEPRZOWINA (3 min): kawałek schabu kroimy(...)plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem, aby zmiękczyć strukturę mięsa. Następnie kroimy w prostokątne kawałki, które wrzucamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub co najmniej 30 min. 3. SMAŻENIE MIĘSA (5 min): na wok lub głęboką patelnię wlewamy olej sezamowy, jeśli go nie mamy wystarczy zwykły rzepakowy, jednak sezamowy dodaje oryginalnego smaku (jednak jest też
Nerds Kitchen