wóch stron ją bijemy (ja robię to w woreczku foliowym). Cukinię myjemy i kroimy w niegrube plastry razem ze skórką. Mięso oraz cukinię dokła dnie obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy w misce, przykrywając ją i wstawiając do lo d ówki na 2-3 go dziny (najlepiej zamarynować mięso rano, a wrzucić na grilla dopiero wieczorem). Mięso wykła damy na grilla
ChilliJemyGrillowaniem u nas zajmuje się Pan Mąż. Wychodzi mu to całkiem nieźle i nie chodzi tu tylko o rozpalenie grilla, ale o przygotowanie mięsa. Tworzy różne marynaty, które sprawiają, że mięso na prawdę
Szybko Tanio Smacznieważne jest, aby ryba do ceviche była naprawdę bardzo świeża i ze sprawdzonego źródła – jak do sushi. Do ryby podanej w ten sposób często jako aperitif serwowany jest kieliszek marynaty w której się moczyła, nazywany ‘leche de tigre’ – tygrysim mlekiem. Podobnie, jak sok z ogórków kiszonych w Polsce, tak w Peru tygrysie mleko uważane jest za świetne lekarstwo na kaca
Karo in the Kitchenprzepis Ta sałatka , to jeden z naszych rodzinnych faworytów jeśli chodzi o zimowe przetwory . Dlaczego napisałam ,że przepis jest oryginalny , bo kiedyś w mojej miejscowości była mała , fabryka produkująca marynaty i musztardę , a przepis pochodzi właśnie stamtąd-z czasów kiedy jeszcze nie używano konserwantów,a słoik ogórków zawierał 100 % ogórków , a nie aromat ogórkowy identyczny z naturalnym i 10 % wsadu
Ogrodnik w podróżySezon grillowy w pełni, większość czasu spędzamy na świeżym powietrzu - stąd też moja propozycja na skrzydełka z grilla w marynacie z chili, posypane świeżym oregano. Jeżeli akurat nie mamy dostępu do grilla można je także zrobić na patelni grillowej. Dla 4-5 osób potrzebujemy: 1 kg skrzydełek z kurczaka 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżkę: papryki słodkiej, chili
Kolejny blog o gotowaniusmażenia (najlepiej klarowanego) Przygotowanie : Pierś z kurczaka dzielę na pół, oczyszczam, odcinam polędwiczki i z góry nacinam na ok 0,5 cm co 1 cm i marynuję w marynacie z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, czosnku i łyżeczki imbiru minimum 2h. Po tym czasie smażę na maśle klarowanym na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor. W między
Mechanik w kuchnizłym pomysłem. Nasoliła, oprószyła pieprzem i wstawiła do lodówki. Kiedy my przybyliśmy i wyklarowały się plany grillowe - zmieszałam oliwę, sok z cytryny z mieszanką przypraw. Każdego kotleta wysmarowałam powstałą marynatą. Tak przygotowane mięsko poleżakowało jeszcze przez czas szykowania grilla i dodatków. Kotlety pieczone były na rozgrzanym grillu - na tacce. Ok 10 minut z każdej strony wystarczy. Tak przyrządzone kotleciki wychodzą
Kuchnia po mojemuImbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie ze mieszamy. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2 cm), wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na ok. 5 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i nabijamy ciasno na patyczki do szaszłyków. Układamy na mocno
Domowy Smak Jedzeniaskładniki (żeberek nie wrzucamy). I gotujemy na mocnym ogniu przez pięć minut. Wyłączamy. I wsadzamy żeberka. Zostawiamy na całą noc. Minimalnie 12h. Po upływie tego czasu żeberka wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem, mieszamy składniki glazury i smarujemy nią żeberka. Jeśli nie mamy możliwości grillowania, to rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy żeberka około 30 min. Na tym tłuszczu
ladykitchenłyżka ciemnego sosu sojowego Tao Tao 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu winnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz tymianek, rozmaryn płatki chili Zioła do marynaty Składniki na sos: spora garść suszonych grzybów 100 ml gęstej śmietany 18% 1 drobiowa kostka rosołowa woda 1 łyżka sosu sojowo - grzybowego Tao - Tao 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka
Kuchnia po mojemugości naszego Spin-Dżitsu. Znalazły się w niej główne aspekty kulinarne tamtego dnia. Potrawy, które przygotowałam na pewno jeszcze nie raz pojawią się na naszym stole. Przybornik do marynaty ...gotowe do nocnego leżakowania ...krótko obsmażone na patelni ...i stosik gotowy Udziec pieczony produkcji mojej kochanej Mamy Egzorcyzmy zakończone - Gości trzeba nakarmić, czyli ja w akcji Ziemniaczki, krem pomidorowy , barszczyk
Kuchnia po mojemuprzyprawa ziołowa do grilla sól, pieprz Przygotowanie: Umyte mięso pokroiłam w ok. centymetrowej grubości plastry delikatnie zbiłam i oprószyłam solą. Odstawiłam na kilka minut. W tym czasie przygotowałam prostą marynatę. Oliwę wymieszałam z ostrą musztardą. Powstałą zalewę rozprowadziłam na mięso. Następnie obsypałam kotleciki gotowymi mieszankami przypraw grillowych. Mięso leżakowało kilka godzin w chłodnym miejscu. Następnie zostało zgrillowane i schrupane
Kuchnia po mojemugarść majeranku sól, pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Umyte skrzydło lekko solę i nacieram świeżo mielonym pieprzem. Odstawiam na ok 20 minut do wchłonięcia soli. W tym czasie szykuję marynatę, której głównym składnikiem jest koncentrat pomidorowy. Dodaję do niego keczup, oliwę, starty czosnek oraz paprykę. Nacieram indyka tak przygotowaną papką (jeśli jest za gęsta - należy dodać odrobinę więcej keczupu, inaczej
Kuchnia po mojemuprzyprawa do żeberek (opcjonalnie) Przygotowanie: Osuszone żeberka dzielimy na porcje - nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem. Miód mieszamy z octem i oliwą, tartym czosnkiem oraz płatkami chili. Tak powstałą marynatą smarujemy dokładnie każdy kawałek. Na koniec oprószamy z każdej strony papryką wędzoną. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażamy lekko żeberka i przekładamy do foli do pieczenia lub naczynia
Kuchnia po mojemumniszka) 1/2 łyżeczki octu ryżowego łyżeczka oliwy solidna szczypta płatków chili sól, pieprz biały mielony Przygotowanie: Polędwiczkę nacieramy solą i białym pieprzem. Z miodu, oliwy, octu i chili robimy marynatę, którą smarujemy mięsko. Chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażamy przez chwilkę z każdej strony. Przed pieczeniem smarujemy odrobiną musztardy francuskiej. Pieczemy w folii do 40 minut. Następnie kroimy
Kuchnia po mojemu