marynaty - 6066 przepisów (strona:174/405)

Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 165

czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki olej Dzień przed obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy je marynować mieszamy wszystkie składniki marynaty. Ma być lekka emulsja. Nurzamy w niej kurczaka, starając się go bardzo dokładnie pokryć marynatą. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki. Zostawiamy na minimum 12h. W dniu obiadu filety

ladykitchen
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 209

podudzia kurczaka2 cebule1 marchewka200 g zielonej fasolki szparagowej150 g suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórkiok. 200 ml bulionusóloliwa do smażenia Marynata do mięsa:1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonej papryki1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu1 łyżka(...)świeżego startego imbiru1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie:Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję cała noc.Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak marynowany na słodko z puree ziemniaczano -dyniowym 254

bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą pierś przecinamy przez środek na dwa cienkie filety. W misce łączymy musztardy, miód, sos sojowy i olej. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania puree. 2/ Dynię kroimy na pół księżyce, pestki wyrzucamy, przy pomocy obieraczki pozbywamy się skórki. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową(...)kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dynię, ziemniaka, i kilka listków bazylii blendujemy na gładkie puree, doprawiamy solą i pieprzem. 4/ Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni, aż marynata zacznie się karmelizować. Kroimy na mniejsze kawałki, układamy na talerzu. Obok nakładamy puree, posypujemy posiekaną bazylią. Smacznego! :) Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz

My Culinary Art
AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH A LA KFC – 3,70 zł 425

kawałki . Można pokroić też w grubsze kawałki ale wtedy trzeba pamiętać, że trzeba je będzie dłużej smażyć na wolnym ogniu. W przeciwnym razie mogą być surowe w środku. 2. MARYNATA (ok. 2 min): mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek i aby ciasto było 2 razy gęstsze niż to na naleśniki (spływa po łyżce ale powoli), dosypujemy wszystkie(...)przyprawy i mieszamy (kolor marynaty powinien być brązowawy, radzimy spróbować odrobinę aby sprawdzić poziom dosolenia, ostrości itd. wg siebie). 3. MARYNOWANIE (ok. 15 min): kawałki kurczaka wkładamy do ciasta-marynaty, dokładnie okrywamy nim każdy kawałek i zostawiamy w lodówce aż do chwili smażenia. Im dłużej, tym lepiej. 4. PANIERKA (3 min): > Bierzemy paczkę płatków kukurydzianych i odcinamy malutki otworek

Nerds Kitchen
Żeberka z marynaty musztardowo-miodowej 199

Pyszne żeberka..z marynaty z dodatkiem miodu i ostrej musztardy.ja do tej marynaty wykorzystałam musztardę rosyjską Develey .. 1 kg  żeberek 2 łyżki   musztardy rosyjskiej Develey 2 łyżki miodu cebula  marchewka 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku Żeberka pokroić na porcje Przygotować marynatę.Musztardę, miód i przyprawy dokładnie wymieszać(...)marynaty włożyć żeberka, wymieszać  i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć żeberka na dużym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Przełożyć do rondla, dolać wodę, tak prawie do zakrycia żeberek.Dodać pokrojoną marchewkę, cebulę i wszystko razem dusić na wolnym ogniu do miękkości żeberek

Moje domowe kucharzenie
Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie 152

Wieprzowina potrafi być niewdzięczna jeśli chodzi o przygotowanie. Zazwyczaj wychodzi zbyt sucha i gumowa. Tak przygotowana jest naprawdę soczysta, a słono-słodka marynata smakuje wyśmienicie. Żeby przygotować marynatę potrzebujemy jedynie miód i sos sojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje(...)użyć pekińskiej, ale Pak Choi fantastycznie się prezentuje) 1. Do miski wlewamy sos sojowy, miód i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy do połączenia składników. Polędwicę dokładnie obtaczamy w marynacie i przekładamy do małego żaroodpornego naczynia i posypujemy równomiernie sezamem. Resztkę marynaty mieszamy z 3 łyżkami wody i odstawiamy na bok.  2. Polędwicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Tajskie smaki
Pieczone skrzydełka z indyka 193

zjadaniu paszy, dlatego zazwyczaj są karmione lepiej niż kurczaki. Warto zatem czasami zamiast kurczaka wybrać indyka, bo jedynym minusem tego drugiego jest większa cena... :) Czas przygotowania: 1h w marynacie + 75 minut pieczenia. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 skrzydełka z indyka 8 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Ostra papryka cytryna Sól, pieprz Skrzydełka z kurczaka myjemy(...)bieżącą wodą. Przygotowujemy marynatę; miód mieszamy z sosem sojowym, wyciskamy do tego sok z ¼ cytryny. Do marynaty wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę. Skrzydełka mieszamy z marynatą i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy skrzydełka z pojemnika

Kolizje Smaków
Gulasz 166

Wyszło perfekcyjnie. Mięso delikatne, kruche, rozpływające się w ustach, a do tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw musi leżakować w marynacie, a później gotować się około godziny. Jednak czas oczekiwania zostanie całkowicie wynagrodzony:)   Składniki: 600g karkówki 500g łopatki 3 łyżki śmietany 30% 200 ml wody 50ml oleju rzepakowego Marynata(...)mięsa: 1 łyżeczka kolendry 2 ząbki czosnku ½ cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka wody Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowujemy marynatę: kolendrę ucieramy w moździerzu, dodajemy zgnieciony czosnek oraz sok z ½ cytryny. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę oleju rzepakowego i 1 łyżkę wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego

Kolizje Smaków
Papryka marynowana z rozmarynem 195

rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo Podjeść. Papryka marynowana z rozmarynem jest lekko pikantna za sprawą papryczki chilli, ale też idealnie słodko-kwaśna. Marynata ma trochę inne proporcje niż w marynacie do Ogórków konserwowych na zimę Składniki na 6 słoików o poj. 500 ml : - 6 sztuk papryki kolorowej: czerwonej, żółtej i pomarańczowej - 6 liści(...)laurowych, - 12 ziaren ziela angielskiego, - 3 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu, - 3 łyżeczki ziaren gorczycy, - 3 duże ząbki czosnku, - 1 papryczka chilli - świeże gałązki rozmarynu marynata: - 5 szklanek wody, - 1 szklanka cukru, - 1 łyżka stołowa soli morskiej, - 2 łyżki oliwy, - 1 szklanka octu 10%, Wszystkie składniki zagotowujemy. Przygotowanie: Umyte kolorowe papryki kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne, następnie kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pity z grillowaną rybą po marokańsku 209

fast food, danie z ryby. Coś nowego, może warto by spróbować?:) Tworząc to danie połączyłam składniki wykorzystywane w kuchni marokańskiej, z produktami dobrze komponującymi się z rybą . W marynacie znajdziecie przyprawy używane do tażinów, które nadały pięknego pomarańczowego koloru kawałkom ryby. Kapary, koperek i cytryna to znani kompani rybnych dań, sprawdzone połączenie.  Połączenie marchewki i kopru włoskiego w surówce(...)życzę:) Pity z grillowaną rybą po marokańsku przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 30 min + czas marynowania ryby Składniki: 600 g ryby o białym, zwartym mięsie, np. halibuta marynata do ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru, kurkumy i mielonej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak marynować grzyby? 199

brzegi. Sezon na grzybobranie oficjalnie uznaję za otwarty! Ale co teraz z nimi zrobić? Wszystkich nie da się zjeść. Ja zawsze suszę, zamrażam i marynuję. Oto przepis na super marynatę, oczywiście od cioci Marysi. Jest to przepis na jedną porcję marynaty. Składniki: 3l wody 0,5l octu 2 szklanki cukru 2 duże łyżki soli liść laurowy ziele angielskie pieprz(...)możecie wykorzystać wszystkie: małe maślaczki, podgrzybki). Po 30 min przekładamy do czystych słoików. Do każdego słoiczka dokładamy 1 liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu i 2 ziela angielskiego. Zalewamy zagotowaną marynatą z drugiego garnka (tego w którym były 2/3 marynaty). Mocno zakręcamy

Brzuszki Łakomczuszki
Grillowana cukinia w marynacie 2279

nadaję się na podwieczorek, kolację, albo jako dodatek do dania głównego. Pewnie pomyślicie, że przyrządzenie grillowanej cukinii to żadna trudność, z czym się zgodzę, jednak mój sekret tkwi w marynacie! Moja marynata to mieszanka ziół, które w doskonały sposób podkreślają smak cukinii, nie przyćmiewając go. Aby przyrządzić taką marynatę potrzebujemy: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki bazylii(...)łyżeczki majeranku ¾ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki chilli w proszku sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w głębokiej misce. Pokrojoną w plastry cukinię wrzucamy do powstałej marynaty i mieszamy wszystko aż warzywa będą w całości pokryte. Całość odstawiamy od lodówki na co najmniej 30 minut. Po upływie tego czasu grillujemy. Ja korzystałam z grilla elektrycznego dwustronnego, jednak można również użyć patelni

PastelFood
Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie 1153

doskonale wpływa na smak i kruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło. 1 i 1/2 kg surowej szynki wieprzowej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego(...)musztardy z wędzoną papryką Kamis 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska prowansalska i pieprz, Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Mięso nacieramy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę z z musztardy, miodu, oleju, czosnku, oraz tymianku, następnie nacieramy marynatą szynkę dokładnie z każdej strony, wkładamy szynkę do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1503. Kurczak z pysznej marynaty 186

cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, wegeta Podudzia umyć, rozkroić na 2  części. Keczup połączyć z olejem, sosem sojowym, miodem i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać Udka zalać marynatą i wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć wraz z marynatą na blaszkę , dodać pokrojoną cebulę i marchewkę i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut.[ do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Pikantny kurczak 135

Składniki: 3 szt. udka kurczaka 1 op. marynaty płynnej pikantnej Prymat 2 łyżki oleju 0,5 kg ziemniaków 2 papryki 1 bakłażan Przepis: Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie  piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy kurczaka w brytfance wysmarowanej olejem przez 45 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem(...)doprawiamy np. oregano, bazylią, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w grube plastry i układamy obok ziemniaków, tak samo postępujemy z bakłażanem. Warzywa zapiekamy przez 25 minut w otwartej brytfance. Marynata pikantna nadaje ciekawego posmaku i pięknego koloru po upieczeniu. W sam raz dla osób, które nie mają czasu na samodzielne skomponowanie marynaty do mięska. insertCookd("964c2624b3fc322dfb9c36483256f1ab

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania