marynaty - 6066 przepisów (strona:168/405)

Grillowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami 171

 To już moje drugie połączenie gruszek z orzechami i serem pleśniowym ale teraz na ciepło. Pycha! Najlepiej smakuje z winem…Grilowana gruszka z serem

UgotujmyTo.pl
Przepis na skrzydełka imbirowe 141

limonkiUmyć i osuszyć skrzydełka – ja dodatkowo obcinam końcówki. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Imbir obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i wylać na skrzydełka. Wymieszać dobrze marynatę ze skrzydełkami. Przykryć folią i zostawić w lodówce na kilkanaście godzin. Opiekać na grillu lub w piekarniku z opcją grilla. Podawać

UgotujmyTo.pl
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 272

kątem w poprzeczne plastry grubości około 2,5-3 cm. Przełóż do miski. 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz wymieszaj i tak przygotowaną marynatą zalej polędwiczki. Dobrze wszystko wymieszaj. Polędwiczki możesz smażyć od razu albo wsadzić na kilka godzin do lodówki, żeby marynata lepiej się wchłonęła, ja jednak nigdy nie mam na to czasu

Słodko-Słony Świat Ilony
Czerwone curry z kurczakiem 372

niesamowity korzenny aromat (m.in. cynamonu, gorczycy i kardamonu).Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Zalewać jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20-30 minut.W tym czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz(...)marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy.Następnie na patelnię wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, curry, kurkumę, pokrojone drobno chili i utarty imbir (suche przyprawy najlepiej podprażyć na patelni, rozetrzeć w moździerzu

Świat Domowej Kuchni
Polędwiczki z kurczaka – jak z KFC 2743

słodka papryka – 1 szczyptaDODATKOWO:– olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek. Kroimy w polędwiczki.Lekko rozbijamy. Z jogurtu , szczypty soli i szczypty chili robimy marynatę. Wkładamy mięso. Obtaczamy. Zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. ( Musimy to zrobic , gdyż wtedy mięso „złapie smak” i zrobi się soczyste ). Z mąki , soli

Ostra na Słodko
Filet z kurczaka w sosie żurawinowym 478

szklanki- suszona żurawina – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Po wyciągnięciu z marynaty smażymy po kilka minut z jednej i z drugiej strony na odrobinie oleju

Ostra na Słodko
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 152

olej Kujawski bazyliowy – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO: Mieszamy sos sojowy z miodem i olejem. Dodajemy posiekany czosnek,pieprz i chili. Oczyszczone filety obtaczamy dokładnie w marynacie,zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.1godz. Po tym czasie układamy pojedynczo na folii aluminiowej,polewamy marynatą i wkładamy do gorącego(180C) piekarnika na ok.25-30min. SOS:Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło

Ostra na Słodko
Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce 440

misce wymieszaj krojone pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, włóż rybę, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij rybę z marynaty, wyrzuć liście laurowe i odstaw.Umieść pozostałą marynatę wraz z papryką w głębokiej patelni i umieść na średnim ogniu. Gotuj przez ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie.Następnie wlej

karmelowy
Mięso pieczone w cieście 215

Składniki :1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab3-4 ząbki przeciśniętego czosnkusól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, Przygotowanie :Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikamiNasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godzPrzygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej i 15 dag mąki żytniej- zagnieść

Proste Potrawy
Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym 502

ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę2 łyżki jasnego sosu sojowego1 łyżka ciemnego sosu sojowego1 łyżeczka octu ryżowego1 łyżeczka skrobi kukurydzianejPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.Panierkę panko przesypujemy

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą pomarańczowo-jabłkową zaprawione cydrem lubelskim 210

codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi warzywami.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 4   Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 400g,Marynata:sok i skórka otarta z jednej pomarańczy,4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu),2 łyżki octu jabłkowego (najlepiej domowego),4 łyżki cydru lubelskiego,½ łyżeczki(...)Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.Przygotowanie:Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, w rondlu zagotować składniki marynaty, polać polędwiczkę, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Uważać, żeby soki nie wyciekły z folii. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor

SzczyptaSmaQ
Śledzie z buraczkami i fetą sosem vinegrette 214

Śledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem  vinegrette.  Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki(...)korniszony pokroić w plastry, fetę w grubą kostkę, śledzie na kawałki (prostokąty). Szalotki odcedzić z marynaty. Sałatę opłukać i osuszyć. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć sałatę, a zaczynając od zewnętrznego brzegu układać:buraczki, fetę, śledzie, korniszony i szalotki. Całość polać sosem

Czerwień i błękit
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 529

suszonego tymianku,2 łyżeczek cukru,oliwy,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno przesiąknąć tymiankowo - czosnkowym aromatem, a w tym celu natarte marynatą musi spędzić co najmniej dwie godziny w lodówce. Zaznaczę, iż dzisiejszy obiad przeznaczony był na większą ilość osób, stąd też na niektórych zdjęciach widać dwie perliczki, jednak przygotowałem je dokładnie(...)opisany tu sposób, podwajając jedynie ilość składników. Marynata do perliczki składała się z  2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 2 łyżek stołowych suszonego tymianku, 3 łyżek oliwy i niewielkiej ilości czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Składniki te dokładnie ze sobą wymieszałem i dokładnie natarłem nimi perliczkę - zarówno jej skórę jak i wnętrze. Następnie odstawiłem ją do lodówki na 2 godziny.Po

Wyprawy kulinarne
"Nuggetsy" 418

mlekaok. 1/2 szklanki mąki pszennejok. 3/4 szklanki bułki tartejjajko + ok. 3 łyżki mlekaNuggetsy - Sposób przygotowania:Mięso pokroić w nieregularną dużą kostkę. Dodać wszystkie składniki składające się na marynatę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki kurczaka najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania