marynaty - 6066 przepisów (strona:145/405)

Tikka masala – eksplozja smaków 255

łyżeczka nasion kardamonu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 płaska łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki oleju 150 ml śmietanki 1 doniczka dorodnej kolendry Z podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Smaż mięsopo obu stronach na mocno rozgrzanym oleju. Przygotuj

codojedzenia
Szafranowy kurczak 164

sztuce kulinarnej, w barwiarstwie. Ja przygotowałam dzisiaj z szafranem pierś z kurczaka. Piękny kolor, super smak i polecam Wam również taki obiad. Składniki 2 podwójne piersi  z kurczaka Marynata 6 łyżek oliwy sok z 1/2  cytryny szczypta szafranu sól pieprz Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka. Odstawić

O kuchni z uczuciem
Aromatyczny kurczak pieczony z pomidorkami i czosnkiem 200

mała główka czosnku 2 czerwone cebule 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 duża szczypta słodkiej papryki sól i pieprz 2 łyżki oleju 3 ziemniaki (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotować marynatę - wymieszać olej z tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc). Piekarnik rozgrzać do 200°C. W naczyniu

Piąty grzech główny
Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chili 171

Słodko-kwaśna sałatka z pomidorków, ogórka i chili. Lekko słodkawa marynata miesza się z kwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca sałatka. W sam raz na lato, zwłaszcza do mięs z grilla. Składniki: – 250 pomidorków koktajlowych albo pomidorów kumato lub zebra (te dwie odmiany idealnie pasują do tej sałatki, bo są bardzo aromatyczne(...)mieszamy. Posypać świeżymi szatkowanymi ziołami. Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna z ogórkiem i chili jest świetnym dodatkiem to mięs, zwłaszcza grillowanych.   Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie pomidorowa fasolka z bankietówkami Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb

Pociąg Do Kuchni
SAŁATKA SZWEDZKA 402

Przepyszna sałatka o słodko-kwaśnym smaku. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek lub np. do hod-dogów. SKŁADNIKI: MARYNATA: 1 kg ogórków 3 łyżki soli 4 szklanki wody ZALEWA: 2 szklanki wody 1,5  szklanki octu szklanka cukru PONADTO: marchewka cebula 8-10 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu czarnego 3-4 łyżeczki gorczycy PRZYGOTOWANIE: Marynata Ogórki myjemy

RAROSSA
Kurczak Tikka Masala 193

Kurczak Tikka Masala Składniki:  mięso:  - podwójny filet z kurczaka marynata: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)masala - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka octu winnego - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 5 łyżek śmietanki kremówki (30%) dodatki - 2 łyżki masła do smażenia - ryż biały Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut.  Po tym czasie podsmażam mięso na rumiano. Na czystej patelni rozpuszczam

Kuchnia co dnia
Kaczka nadziewana jabłkami 211

Kaczka nadziewana jabłkami  Składniki: - 2kg kaczka   marynata: - 4 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - 2 łyżki octu spirytusowego 10% - sól - mielony czarny pieprz - majeranek nadzienie: - 2 jabłka dodatki: - kluseczki lane Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: W miseczce mieszam dokładnie składniki na marynatę. Nacieram nią dokładnie kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Obsypuję dodatkowo majerankiem. Jabłka obieram

Kuchnia co dnia
Marynowany łosoś w świeżym imbirze na poduszeczce z batata z chrustem z buraka 179

łyżki octu winnego 3 goździki szczypta  cynamony sól pieprz  Przygotowanie: 1. Zacznij od ugotowania buraków, wystudź, pokrój w słupki, w garnku wlej marynatę: wodę , ocet, goździki, cynamon sól. Gotuj 5 minut. Włóż pokrojone buraki do naczynia i zalej marynatą. Odstaw na kilka godzin lub przygotuj dzień wcześniej, tak aby buraczki marynowały

AZgotuj!
Uczta morska na talerzu 164

ziemniaki pure krewetki tygrysie halibut filet dorsz filet  fasola mamut cukinia marchew papryka czerwona seler naciowy czosnek biały pieprz gałka muszkatołowa imbir świeży tarty białe wino sos sojowy Marynata do ryb: pieprz  sól oliwa z oliwek papryczka chilli  rozmaryn kolendra ziarnka Zamarynuj rybę w marynacie, odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki na pure. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni

AZgotuj!
Mini szaszłyk z łososia 182

Ponieważ muszę jeść ryby, nudzi mnie szybko , szukam nowych możliwości. Ten przepis wydał mi się ciekawy.  Taka kolacja będzie dziś.  500 gram łososia atlantyckiego świeżego marynata : sok z połowy cytryny sok z jednego buraka olej  skórka z cytryny pieprz  sól kapary  zielony pieprz  Pokrój łososia w duzą kostkę. Zrób marynatę podaną w składnikach. Zalej

AZgotuj!
Kurczak słodko-kwaśny 259

mała czerwona cebula - 1 papryka - 1 duża marchewka - kilka pieczarek - 1 ząbek czosnku (zgnieciony) - 1 łyżeczka imbiru - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 2 woreczki ryżu brązowego Marynata do kurczaka: - 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - sól, pieprz Sos słodko-kwaśny: - 5 łyżek octu ryżowego* - 4 łyżki cukru brązowego - 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego(...)łyżek ketchupu łagodnego Umytego kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj w marynacie. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem**. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak długo, aż cukier się rozpuści. Cebule pokrój w grubszą kostkę, paprykę, marchewkę pokrój w paseczki. Natomiast pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Rozgrzej na woku olej rzepakowy

Corner With Recipes
Kurczak tikka masala 233

Pudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki masła - 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie) - ryż basmati do podania - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru - kilka szczypt chili cayenne Marynata do kurczaka - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 2 szczypty suszonego/świeżego imbiru - 1/2 łyżeczki kuminu - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - szczypta cynamonu(...)kilka szczypt chili cayenne - sól, pieprz do smaku Filety umyj, pokrój w kostkę (2-3cm) i dopraw solą i pieprzem. Składniki na marynatę wymieszaj, a w niej wymieszaj kawałki kurczaka. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, marynuj co najmniej 1 h, a najlepiej całą noc. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj koncentrat wymieszany

Corner With Recipes
Walentynkowe pieczone ziemniaczki 164

Składniki: ziemniaki olej około 1/4 szk słodka papryka kminek sól Z ziemniaków powykrawać serduszka, następnie ugotować w osolonej wodzie 3 min. W międzyczasie przygotować marynatę połączyć olej z solą, kminkiem i słodką papryką. Odcedzić ziemniaki i wymieszać z marynatą. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około

Moja Galeria Smaku
Pieczony kurczak z soczewicą 172

łodyga selera naciowego 1/2 cebuli spora garść szpinaku  natka pietruszki  Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i piec pod przykryciem przez 30 minut. Następnie

Moja Galeria Smaku
Udka kurczaka po tajsku 240

łyżeczka mielonego imbiru Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W miseczce połączyć chilli, cukier, sos sojowy, sos rybny, imbir. Wymieszać. Umyte i osuszone udka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Piec 70 minut. W między czasie polewać marynatą. Można też je odwrócić w połowie pieczenia. Udka podałam z ryżem jaśminowym oraz surówką z ogórka i cebuli

Moja Galeria Smaku