wersję kurczaka zdecydowanie polecam jako danie błyskawiczne i nietuzinkowe. Przygotujecie obiad w pół godziny i wszyscy będą zadowoleni i oczarowani. Piersi z kurczaka zostały otoczone gęstą słodko-kwaśno-pikantną marynatą z dodatkiem ziaren sezamu i zapieczone w piekarniku. Mięso tak przygotowane jest delikatne, wilgotne, słodkawe i w zależności od ilości dodanej ostrej papryki-pikantne. Wszystko pokryte jest delikatną panierką(...)sezamu sól Sposób przygotowania: Piersi umyć, osuszyć. Filet przekroić na pół, tworząc 2 mniejsze fileciki. Mięso posolić. Połączyć musztardę, ocet, cukier, pieprz i sezam, dokładnie wymieszać. Filety obtoczyć w marynacie, wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego
na moim stole...indyka umyć osuszyć i pokroić w cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką lub ostrą. W miseczce wymieszać miód z musztardą i sokiem z cytryny. Wrzucić mięso do marynaty, dodać sezam i dokładnie wymieszać. Zostawić na 15 minut. Rozgrzać olej w woku dodać posiekaną cebulkę i czosnek, smażyć chwilkę do momentu, aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso(...)marynatą i smażyć 1 minutkę, co chwilkę mieszając. Wrzucić cukinię, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą w której gotowała się cukinia. Smażyć chwilkę, mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku. Obsypać dodatkowo odrobiną sezamu. Gotowe można jeść. Smacznego. Można to dnie podać z ryżem, będzie wtedy bardziej treściwe
Kuchnia Pokoleńprzykryciem, po czym odstawiłem. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno dwie łyżki oliwy, a następnie dodałem dwie pokrojone w piórka cebule dymki (bez szczypioru). Po minucie smażenia dodałem odsączonego z marynaty kurczaka. Po kolejnych 3 minutach dodałem pokrojoną w cienkie paski zieloną paprykę, a po następnej minucie szczypior z cebul dymek pokrojony w centymetrowe kawałki. Całość smażyłem na dużym ogniu jeszcze(...)przez około minutę, po czym dodałem marynatę, w której marynowałem kurczaka i 150 ml wody. Całość dusiłem przez minutę, po czym dodałem ryż i pół pęczka grubo posiekanej natki kolendry. Danie wymieszałem na patelni i nałożyłem na talerze. Posypałem pozostałą natką kolendry, delikatnie skropiłem olejem sezamowym i posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem
Wyprawy kulinarnemajerankiem Składniki: 5 udek 4 ząbki czosnku 3 jabłka 6 dużych ziemniaków przyprawy: sól himalajska, pieprz, majeranek, miód, ocet balsamiczny, słodka papryka, liście laurowe, cynamon Zaczynamy od przygotowania marynaty. Mieszamy 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, 1 łyżeczkę soli, pieprzu, cynamonu i słodkiej papryki, 2-3 łyżki majeranku, przeciśnięty czosnek oraz jedno starte jabłko . Marynatą smarujemy umyte i osuszone
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pyszne i aromatyczne danie które można w dość szybki sposób przygotować. Karkówka jest mięciutka i soczysta . Składni ki: 4 plastry karkówki Marynata: 1 łyżeczka przyprawy do grosa 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 kilogram młodych ziemniaków 2 łyżki przyprawy do ziemniaków Pól pęczka koperku 5 łyżek oleju Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy(...)minut. Wyjmujemy z wody studzimy . Do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do ziemniaków , posiekany koperek , mieszamy . Ziemniaki kroimy na pół i obtaczamy w oleju z przyprawami . Karkówkę wyjmujemy z marynaty , przekładamy na patelnię grillową i obsmażmy z obydwu stron na lekko złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego , na karkówce układamy ziemniaki . Przykrywamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy
Bajeczna Kuchniadelikatne w smaku, polędwiczka wieprzowa jest idealna do szaszłyków, szybko się piecze na grillu. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 mała cukinia żółta 1 mała cukinia zielona 2 cebule Marynata: 1 łyżka przyprawy do szaszłyków 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka musztardy ¼ szklanki oleju Dodatkowo: Długie wykałaczki Sposób przygotowania: Polędwiczkę kroimy w plastry, składniki marynaty łączymy ze sobą, wkładamy mięso, dokładnie
Bajeczna KuchniaSoczysta karkówka w miodzie to dobra propozycja na letnie grillowanie.Karkówka jest miękka i rozpływa się w ustach.POLECAM!!! Składniki: 1 kilogram karkówki bez kości Marynata miodowo-musztardowa: 3 łyżki miodu 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie przyprawy do karkówki przyprawa do grilla pikantna 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Karkówkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy.W misce(...)mieszamy wszystkie składniki marynaty, dodajemy plastry karkówki, dokładnie mieszamy, odstawiamy mięso na noc do lodówki. Następnego dnia smażymy na grillu lub patelni grillowej
Bajeczna Kuchniaświetny aromat.Takie danie możemy zrobić również na świąteczny stół. Składniki: Podwójna pierś z gęsi (ok.1-1,2kg.) Do pieczenia: 100 ml. soku wyciśniętego z pomarańczy 1 kilogram jabłek (szarej renety) Marynata: 2 ząbki czosnku 1,4 szklanki oleju 1 łyżka majeranku 1,2 łyżeczki soli 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka suszonej skórki z pomarańczy zmielonej Dodatkowo: 1 pomarańcza Sposób(...)przygotowania: Do miski wlewamy olej, przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy musztardę, majeranek i sól, mieszamy. Nacieramy marynatą piersi z gęsi, wstawiamy na noc do lodówki. Obrane jabłka kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Układamy piersi z gęsi, posypujemy zmieloną skórką pomarańczową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Bajeczna KuchniaKarkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso nacieramy czosnkiem i cebulą, posypujemy solą i pieprzem. Z ziół, miodu i octu robimy marynatę. Mięso przekładamy do miski, polewamy z obu stron marynatą i odstawiamy na dzień lub dwa w chłodne miejsce. Zamarynowaną karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku
Domowy Smak JedzeniaKarkówka w tej marynacie smakuje wyśmienicie, nadaje się do upieczenia w naczyniu żaroodpornym, rękawie do pieczenia czy po prostu na grilla. Moją upiekłam w naczyniu, a wcześniej pokroiłam na kotlety aby nie trwało to długo. Efekt? Miękkie mięsko, aromatyczne, nie potrzebowało nawet noża aby go podzielić na mniejsze kęsy. Składniki: (na 1,30 kg karkówki) 4 łyżki oleju łyżka oregano(...)naczynia żaroodpornego i obtoczyć w nich mięso, odstawić do lodówki na co najmniej pół dnia. Piekarnik nagrzać do 125 stopni gdy będzie ciepły wstawić przykryte naczynie z karkówką w marynacie. Piec około 50-60 minut. Później można obniżyć temperaturę do 200 stopni jednak trzeba pilnować aby woda która się wytworzy cały czas delikatnie się gotowała
Pychotkaaaktórym później będziemy marynować mięso) z dodatkiem ziela i majeranku. Gdy woda przestygnie dodać peklosól, wymieszać, aż się rozpuści, a następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso, przykrywamy i ustawiamy w zimnym miejscu na 48 - 60 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, wkładamy je do siatki
Kulinarne przygody Gatitylubi? Któż nie przepada? Któż nie robi...bo to szybko i nie trzeba przetwarzać i stać nad tym? Większość na pewno. Składniki ziemniaki ile chcecie mięso- spory kawał ulubionego marynata gotowa BBQ Roleski przyprawa uniwersalna Kuchmistrz Skworcu czerwony pieprz ziarenka opcjonalnie sól himalajska różowa lub morska suszony rozmaryn oliwa z oliwek Umyj mięso i włóż do gotowej marynaty
Z Kuchni Do Kuchnistrony. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy marynatę. Dżem mieszamy z musztardą. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyciągamy mięso (po pół godziny) i smarujemy marynatą z każdej strony. Pieczemy jeszcze przez
Pobite gary Barbaryłyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Cayenne pieprz czarny sól Dodatkowo: ziemniaki kilka plasterków żółtego sera 250 g pieczarek opakowanie dowolnej mieszanki sałat masło Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia marynaty do mięsa: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej, keczup, koncentrat, musztardę, sos sojowy, przyprawę do mięsa, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso kroimy na plastry grubości(...)Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w marynacie, wkładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby mięso się przegryzło. Następnie wkładamy karkówkę do naczynia żaroodpornego i pod przykryciem pieczemy w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny. W międzyczasie możemy przygotować sos do sałaty. Do oleju dodajemy cukier, pieprz czarny i cayenne
MyCookBook.plkurczaka w orientalnym stylu prosto z rusztu! :) Swój czerwono-żółty kolor i ostrość zawdzięczają przyprawie tandoori masala oraz dodatkowi curry i chilli. Oczywiście możecie złagodzić smak kurczaka dodając do marynaty 1-2 łyżki jogurtu. Za przyprawienie, zgrillowanie mięsa oraz przygotowanie sałatki odpowiedzialny jest mój Mąż :) Składniki: 0,5 kg drylowanych podudzi z kurczaka 1 czubata łyżka tandoori masala 1 płaska(...)garść rukoli 3 łyżki oleju 3 łyżki soku z cytryny 3 płaskie łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru duża szczypta pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki na marynatę wsypujemy do miseczki i dokładnie ze sobą mieszamy, po czym polewamy nią drylowane podudzia i starannie je obtaczamy. Przykrywamy naczynie z zamarynowanym kurczakiem folią spożywczą i odstawiamy najlepiej na kilka godzin
MyCookBook.pl