marynaty - 6066 przepisów (strona:135/405)

śledzie po kaszubsku 148

oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Następnego dnia wyciskamy sok z cytryny, oraz pomarańczy, zalewamy nim garść rodzynek i zostawiamy na 30 minut.  Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry(...)pomarańczy.  Całość mieszamy i  na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie  zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy zawartość. Filety śledziowe wyjmujemy z octowej marynaty i płuczemy. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) do której dodajemy przestudzony sos z cebuli, koncentratu i rodzynek. Całość mieszamy

Miód i pieprz
Soczysta pieczeń z indyczego udźca 181

przygotowania, czego chcieć więcej. Przygotuj i podaj indyka! Smacznym daniem jest pieczony lub duszony udziec z indyka. Jeśli wcześniej go zamarynujesz mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Moja ulubiona marynata do indyka to sos sojowy z octem balsamicznym, miodem i czosnkiem. Składniki: 1,300 kg udźca indyczego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu(...)ręcznikiem. Ostrym nożem wyciąć kość i zdjąć skórę ( można ugotować rosołek) sos sojowy, olej, miód i ocet balsamiczny wymieszać do otrzymania gęstej zawiesiny. Dodać posiekany drobniutko czosnek i wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron. Związać sznurkiem, by trzymało kształt. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc mięso po wyjęciu z lodówki krótko ocieplić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
pieczony indyczy udziec w żurawinowym sosie 167

gustu wszystkim domownikom. składniki  dla 6 osób 1,5 kg udźca z indyka 80 g  żurawiny mrożonej lub suszonej 50 ml koniaku  lub wódki gorzkiej marynata 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi szczypta lubczyku szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta papryki słodkiej  sól, pieprz sos 30 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% sposób(...)przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu.  Żurawinę moczymy przez 20 minut w 50 ml alkoholu. Następnie cześć ( około 1/3) układamy po wewnętrznej stronie wyjętego z lodówki udźca. Całość formujemy w roladę i  owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje

Miód i pieprz
Pieczarki marynowane w occie 123

mojej domowej spiżarni. Są pyszne, idealne do sałatek. Składniki: ½ kg młodych pieczarek ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju 2 gałązki rozmarynu sól do smaku ostra papryka do smaku składniki na marynatę: 50 ml octu balsamicznego 1 liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 150 ml wody Wykonanie: Pieczarki oczyścić i gotować przez 5 minut w dwóch litrach wody(...)solą i papryką, następnie odcedzić. Po czym pieczarki przełożyć do wyparzonych słoiczków razem z pokrojonymi pomidorami i rozmarynem. Składniki na marynatę zagotować, zalać pieczarki, zakręcić dokładnie i pasteryzować przez 10 minut

Tradycyjna Kuchnia
Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas 150

naczynia wsypujemy przyprawy, dodajemy olej. Pomarańcze dobrze myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, dodajemy do przypraw. Czosnek również obieramy i drobniutko siekamy, wrzucamy do mięsa i całą marynatę mieszamy. Dokładnie obtaczamy mięso marynatą, wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na cała noc. Następnie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy mięso

Kulinarne przygody Gatity
Biała kiełbasa pieczona z sosem sojowym 195

Cebulę drobno pokroić, czosnek rozgnieść. W misce wymieszać oliwę, sos sojowy, czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem.  Kiełbasę ponakłuwać widelcem lub grubą igłą, włożyc do miski i dobrze obtoczyć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć kiełbasę z marynaty, doprowadzić do temperatury pokojowej, ułożyć w naczyniu do pieczenia odpowiedniej wielkości. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić kiełbasę

Stare Gary
Biała kiełbasa pieczona w musztardowo-miodowej marynacie 176

Zbliża się Wielkanoc, więc nie może zabraknąć białej kiełbasy. Polecam przepis na pyszną białą kiełbasę pieczoną w piekarniku z cebulą w słodko-ostrej marynacie. Składniki: 5-6 białych kiełbas surowych 3 średnie cebule łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu łyżka oleju tymianek, majeranek sól, pieprz ziołowy Przygotowanie Cebule obieramy, kroimy w piórka. Miód mieszamy z musztardą, olejem i przyprawami. Kiełbasy przekładamy(...)naczynia żaroodpornego, nakłuwamy nożem w kilku miejscach i rozsmarowujemy na nich marynatę. Posypujemy cebulą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 min pod przykryciem, następnie odkładamy przykrycie i pieczemy jeszcze jakieś 15 min do zarumienienia kiełbasek

e-PrzepisyKulinarne
Kaczka z sosem hoi sin 182

przyrządzać troszkę mi to zajęło czasu. Tym bardziej cieszy kiedy to co wymyślisz później trafia na talerz takie jakie miało być. Dzisiaj kaczka na chińską nutę, bo pieczona w marynacie z sosu sojowego ciemnego, miodu, czosnku, chili i sosu hoi sin. Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: - 2 piersi kacze (użyj tej ekologicznej lub kup na wsi od Pani, która hoduje) Na marynatę

SMYKWKUCHNI
Kieszonki drobiowe z suszonymi pomidorami podane z frytkami z marchewki 189

Kieszonki: W filetach z kurczaka ostrym nożem robię otwory, tworząc kieszonki. Wgłębienia wypełniam suszonymi pomidorami. Otwór spinam wykałaczką. Olej mieszam z papryką mieloną, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do marynaty wykładam kurczaka. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Kieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
gulasz z karkówki z garam masala... 158

Składniki: MARYNATA: karkówka wieprzowa 1 kg olej rzepakowy 5 łyżek garam masala Royal Brand 1,5 łyżki kucharek 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki kminek cały 1/2 łyżeczki GULASZ: olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 3 średnie, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 600 ml, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka(...)woda 1 szklanka, natka pietruszki 1 pęczek składniki marynaty dobrze wymieszać i całą karkówkę dokładnie natrzeć, schować do woreczka na całą noc do lodówki, karkówkę pokroić w średnią kawałki i włożyć do garnka z gorącym olejem i na dużym ogniu podsmażyć mieszając do karkówki wsypac pokrojone cebule w kostkę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową i podsmażac

W Mojej Kuchni Lubię
Pikantne krewetki z pietruszką i kolendrą 321

ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka papryki chilli sos sojowy oliwa z oliwek miód świeże zioła: natka pietruszki, kolendra i rozmaryn Przygotowanie marynaty: Do miski wlewamy ¼ szklanki oliwy z oliwek, 1,5 łyżki sosu sojowego, sok z połowy cytryny, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, cienko pokrojoną gałązkę rozmarynu oraz wszystkie papryki i łyżkę miodu. Wszystko(...)odstawiamy do lodówki na godzinę. Do dekoracji możemy użyć : garść poszatkowanej pietruszki z kolendrą wraz ze startą skórką z połowy cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, krewetki z marynatą wrzucamy do brytfanny, aby były ułożone jedną równą warstwą i wstawiamy do piekarnika, aż zrobią się różowe (około 10 min.). Przed podaniem posypujemy ziołami. Smacznego! Artykuł Pikantne krewetki z pietruszką

PaleoLife
Udko z kurczaka w panierce kokosowej z zielonym groszkiem 129

wodą, ściągamy skórę, wyjmujemy kostki, osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso kroimy na trzy części. Wyciskamy sok z limonki, wlewamy do miski dodajemy zmiażdżony czosnek, sos sojowy, wino mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki mięsa odstawiamy na 30 minut do lodówki.Wyjmujemy kawałki udek z marynaty, osuszamy obtaczamy w mące wymieszanej z wiórkami kokosowymi następnie w roztrzepanych jajkach i jeszcze

kgwjanczewo
Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs 123

ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz Przygotowanie: W większej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i do tak powstałej marynaty włóż udka. Odstaw je na całą noc do lodówki. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przełóż udka wraz z marynatą do rękawa foliowego i włóż do piekarnika. Piecz

karmelowy
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 183

części pora - czosnek - papryczki chilli (ilość według uznania) - świeża kolendra - makaron ryżowy   Umyte i osuszone filety kroimy na długie i cienkie paski. Przekładamy do szczelnego woreczka, dodajemy składniki marynaty – sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, skrobię kukurydzianą. Woreczek szczelnie zamykamy (używam strunowych) i dokładnie rozprowadzamy marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem i zostawić

mojewypiekiinietylko
Żeberka w słodkiej marynacie 227

Składniki 0,5 kg żeberek w paskach 2 cebule marynata: 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 4-5 ziaren jałowca ocet winny olej słodka i ostra … Czytaj dalej Żeberka w słodkiej marynacie

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania