zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i wyłączamy ogień. Cebulę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, równomiernie rozkładamy po całej jego powierzchni. Zalewamy piwem. Kiełbasa w pikantnej marynacie: ok. 10-12 kiełbasek 4 łyżeczki ostrej musztardy (u nas Kamis z ciętym chilli) 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka przyprawy do grilla (lub więcej, według uznania) * Kiełbaski nacinamy na krzyż(...)najmniej tłuszczu znalazło się w sosie. My wybieramy zawsze taką, która ma co najmniej 70% mięsa w składzie. W miseczce mieszamy musztardę, miód oraz przyprawy. Każdą kiełbaskę polewamy/smarujemy marynatą i układamy na cebuli w naczyniu żaroodpornym. * Możecie wybrać inne przyprawy, np. oregano, paprykę słodką czy chilli. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Stwórzcie kompozycję, która będzie Wam najbardziej odpowiadać. #Przydatne info
Cooking Monsterjakiś czas wypróbowuję nowych przepisów, które urozmaicają nasze codzienne menu. Dziś jeden z takich przepisów - prosty, pyszny i w miarę szybki sposób przygotowania chrupiących nuggetsów. Jest naprawdę mniam! :) Marynata: ok. 250-280 g jogurtu naturalnego lub greckiego 500-600 g kurczaka pokrojonego w paski sól i pieprz Kurczaka myjemy, usuwamy wszelkie chrząstki, tłuszcz i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej paski(...)przykrycie wkładamy kurczaka i wlewamy jogurt. Wszystko doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy wieczkiem i całość marynujemy od 3 h do maksymalnie 2 dni. Dzięki marynacie kurczak kruszeje, staje się bardzo delikatny i soczysty po obróbce termicznej. Panierka: pół paczki solonych krakersów - ok. 100 g ok. 20 g startego parmezanu 1,5 łyżki prażonej cebulki
Cooking Monstersmalcu przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 2 łyżeczki soli – płaskie Marynata : 1 łyżka oleju kilka liści szałwii kilka gałązek majeranku dwa zmiażdżone ząbki czosnku Mięso kroimy w grubą kostkę i łączymy ze składnikami na marynatę – wstawiamy do lodówki w jakimś
Ogrodnik w podróżyktórzy zaczynają je już niebawem... :) Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej 1 nieduży bakłażan 1 średni batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g filetu z piersi kurczaka marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, curry papryka chili (dałam 1/3 papryczki) sól oliwa Wykonanie: Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Wmieszać z marynatą i odstawić
zadanie-gotowanieSzaszłyki dość nietypowe, bo wyłącznie mięsne, w oryginalnej słodko-słonej marynacie. Wybrałam do nich mięso z udek kurczaka, bo jest mniej suche niż filety. Takie mięso można kupić w marketach, już pozbawione skórek i kości. Szaszłyki są delikatne w smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami). 500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki sosu(...)ostrej papryki 3 łyżki sezamu 1. Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, miód, pieprz, paprykę i sezam. Łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy by marynata obtoczyła każdy kawałek. 2. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut lub grillujemy na grillu
Szefowa kuchnikurczaka, u mnie odfiletowane udka 1 cukinia, około 400 g 2 żółte papryki 250 g koktajlowych pomidorów 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku świeże gałązki rozmarynu Marynata do kurczaka 3 łyżki ketchupu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oliwy 1 cebula garść dowolnych ziół sól i pieprz do smaku Pokrój mięso na w miarę równe kawałki(...)Wymieszaj składniki na marynatę, dodaj mięso, wymieszaj i marynuj przez godzinę lub pozostaw na noc w lodówce. Pokrój paprykę i cukinię w dosyć dużą kostkę. Wymieszaj z oliwą, pomidorami i przyprawami. Jeśli używasz drewnianych patyków do grilla namocz je w wodzie przed użyciem. Nadziej mięso na przemian z warzywami i grilluj przez około 10 minut odwracając na drugą stronę. Podczas
codojedzeniaPojemnik próżniowy do marynowania VACU VIN Taki pojemnik przyda się nie tylko do przygotowania potraw na grilla, ale także w codziennym gotowaniu. Do pojemnika wkłada się np. mięso, zalewa marynatą, przykrywa pokrywką i pompuje. W ten sposób mięso i warzywa „otwierają się” i szybko wchłaniają marynatę, co wzbogaca ich smak. Cena: 89,90 zł Gdzie kupić: www.mniammniam.com Składana
My Chcemy JeśćSchab jest bardzo smaczny i soczysty, często przyrządzam go na kanapki. W szybki i prosty sposób mamy zdrową wędlinę na kanapki. Składniki: 1 kilogram schabu Marynata: 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżki oleju Zalewa: 2 litry wody 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej WOM Parczew(...)łyżki soli 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy ze sobą, nacieramy schab, przekładamy do miski, przykrywamy, wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Zamarynowany schab przekładamy do garnka, dodajemy wszystkie składniki zalewy. Garnek wstawiamy na gaz, gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania, odstawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ponownie gotujemy
Bajeczna Kuchniałyżki masła klarowanego 3 łyżki oleju plastry boczku surowego wędzonego przyprawy: sól, pieprz z moździerza, papryka, trochę vegety WYKONANIE: mięso kroimy skośnie i lekko rozbijamy(na małe kotleciki), przygotowujemy marynatę, mieszamy:olej, musztardę,tymianek, lubczyk, sól, pieprz, paprykę, mięso smarujemy marynatą, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godz., mięso owijamy "szalem" z boczku, smażymy z każdej strony na maśle, następnie
Kuchnia Beatykarkówki sól pieprz 3 łyżki oliwy szczypta kolendry szczypta hyzopu pieprz ziołowy chili w płatkach Z podanych składników przygotowujemy marynatę, mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem . nacieramy marynatą mięso z każdej strony i odstawiamy na ok 12 godzin do lodówki. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. W drugim naczyniu nastawiamy do pieczenia ziemniaczki z oliwą
Gotowanie jest łatweDziś na obiad proponuję wnieść do naszych kuchni troszkę orientu. Delikatne piersi z kurczaka i mocniejsze smaki marynaty pasują idealnie. Polecam na poniedziałkowy obiad. Niech smacznie zacznie się Nam tydzień! Składniki: 2 piersi z kurczaka pół szklanki oleju 2 łyżki octu winnego po pół łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, imbir, kardamonu,goździka, czosnku granulowanego, chili łyżeczka trawy cytrynowej suszonej Wykonanie(...)Olej mieszamy z octem winnym, dodajemy przyprawy, do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na plastry piersi z kurczaka na min, noc. Po tym czasie grillujemy na rumiano z obu stron. http://www.alma24.pl
Z Majeczką w kuchnitaką nadzieję, wielu przypadnie do gustu. składniki dla 6 osób 1,5 kg udźca z indyka 6-7 suszonych pomidorów z olejowej zalewy. 1/2 pęczka natki pietruszki marynata 2 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta lubczyku 1 łyżeczka miodu szczypta chilli szczypta imbiru szczypta pieprzy ziołowego szczypta czosnku niedźwiedziego(...)szczypta papryki słodkiej sól, pieprz czarny sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu. Następnie wyjęty z lodówki udziec układamy na desce i na jego wewnętrznej stronie kładziemy pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki . Całość formujemy w roladę i owijamy
Miód i pieprzkubek maślanki tymianek oliwa z oliwek sól pieprz 400 g ziemniaków 2 ogórki koperek 1 kubek jogurtu greckiego Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, kroimy w plasterki, lekko rozbijamy przygotowujemy marynatę- mieszamy maślankę z musztardą i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy polędwiczki, odstawiamy ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, gotujemy ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i solimy polędwiczki smażymy na odrobinie
Luźna Kuchniadanie nie jest tłuste, można też zabawić się samemu, ale ja wolę już takie gotowe. Świetna propozycja dla zabieganych. Składniki: 8 podudzi kurczaka bez skóry i kości Marynata: 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki majonezu 150 g bazyliowego pesto 3 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku świeża bazylia do posypania Sposób przygotowania: Mieso myjemy osuszamy ręcznikami papierowymi, układamy(...)misce. Jogurt łączymy z majonezem i bazyliowym pesto, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, miksturą zalewamy mięso, mieszamy tak, aby było całe zanurzone w marynacie, odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 1 godzinę. Na kilka
Wanilia i Kardamontymianku z warzywami na parze - przepis: Warzywa gotujemy na parze przez ok. 12 minut Do miski dodajemy listki tymianku, trochę bazylii, oliwę i całość dokładnie mieszamy. W przygotowanej marynacie obtaczamy mięso, dodajemy sól i pieprz. Marynowane mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut. Smacznego! Post Filet z indyka w tymianku z warzywami na parze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!