marynaty - 6066 przepisów (strona:127/405)

Pieczony kurczak marynowany jogurcie 134

Polecam pysznego pieczonego kurczaczka zamarynowanego wcześniej w jogurcie. Jogurt świetnie sprawdza się jako marynata bo sprawia, że mięsko jest kruche i soczyste. Do jogurtu można dodać ulubione przyprawy. składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 1 duży jogurt naturalny (400 g) 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki Jogurt przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę oraz(...)sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Ćwiartki podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki przełożyć do miski z marynatą jogurtowa. Dokładnie wymieszać lub ręką nasmarować mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało w lodówce przez noc. Następnie kawałki kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec

Monia miesza i gotuje
Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 211

smażenia) Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego mieszamy z 50ml soku pomarańczowego, szczyptą soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz szczyptą imbiru. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i odkładamy do lodówki na około pół godziny. Odrobinę oleju kokosowego lub zwykłego oleju roślinnego rozgrzewamy na patelni wraz ze szczyptą imbiru i kolendry. Pozostałe przyprawy mieszamy z resztą(...)soku pomarańczowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy odsączonego z marynaty kurczaka. Smażymy do zrumienienia, mieszając co jakiś czas i uważając, aby nic się nie przypaliło. Trawę cytrynową miażdżymy, aby uwolnić jej aromat i bardzo drobno siekamy. Dodajemy ją na patelnię. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i smażymy około 2 minut mieszając co chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka

Jacob Tastes
Królik w ziołach i biała papryka nadziewana kaszą 126

suszone ogórki kiszone 1 jajko tłuszcz do smażenia 200 ml dobrej śmietany Królika oczszczamy i porcjujemy. Z oliwy 3 łyżek wina i ziół (każde zioła po sporej szczypcie) mieszamy marynatę i dokładnie otaczamy w niej porcje mięsa. Na wierzch obsypujemy posiekaną cebulą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia lub kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej(...)smalec i z obu stron obsmażamy porcje królika. W garnku przygotowujemy resztki marynaty wraz z cebulą, marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki i podlewamy pozostałym winem. Na wierzchu układamy kawałki mięsa, dodajemy (opcjonalnie ) trochę ziół. podlewamy jeszcze ok pół szkl wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok godzinę i 20 min. W tym czasie Gotujemy kaszę gryczaną

Gotowanie jest łatwe
kotlety ze schabu z kurkami 162

kotlety wykrojone ze schabu (każdy o wadze ok 200 g) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 250 ml słodkiej śmietany 30% 1 ząbek czosnku sól,pieprz dodatkowo do mięsnej marynaty 1 łyżka octu jabłkowego  1 łyżka domowego  maggi sól, pieprz (ewentualnie szczypta rozmarynu) Sposób przygotowania W misce mieszamy ocet jabłkowy z maggi , dodajemy pieprz, rozmaryn i niewielką ilość(...)soli. Kotlety ze schabu ( najlepiej aby były grubości około dwóch centymetrów) wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie, trzy godziny. W tym czasie oczyszczamy kurki,  krojąc większe sztuki na mniejsze części. Na płycie rozgrzewamy dużą, głęboką patelnie ( z przykrywką), wlewamy na nią łyżkę oleju ( pozwoli nam to smażyć grzywy w wyższej

Miód i pieprz
Chrupiące skrzydełka z piekarnika 379

Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka; 4 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli; 1/2 łyżeczki pieprzu; 2 łyżeczki przyprawy - marynata staropolska do mięs i drobiu (u mnie Kamis ); 2 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka (u mnie Kamis ); 2 łyżeczki przyprawy kebab - gyros (u mnie Prymat ); 4 łyżki sosu sojowego, jasnego. Sposób przygotowania: Skrzydełka z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć(...)blasze do pieczenia/w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą, pieprzem, marynatą staropolską, przyprawą złocistą i do gyrosa/kebaba, polać sosem sojowym i olejem. Wymieszać, aby przyprawy dokładnie pokryły skrzydełka. Tak przygotowane skrzydełka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 60 minut, aż staną się brązowo złociste i chrupiące. Podawać na ciepło lub na zimno

Gospodyni Miejska
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 208

wołowego) tatara – zazwyczaj podajemy z cebulą – w przypadku łososia lepiej sprawdzi się łagodniejszy por. Siekamy go również w drobną kostkę. W małej miseczce lub filiżance łączymy składniki marynaty: sos sojowy, sok z cytryny, chilli, imbir oraz świeżo mielony pieprz. Dokładnie mieszamy tak, aby nie było żadnej grudki. Mięso ryby i pora wrzucamy do miski. Dodajemy surowe żółtko oraz(...)marynatę. Dokładnie mieszamy. Tatar już jest gotowy, ale będzie smaczniejszy, gdy przez godzinę składniki „przegryzą się” w lodówce. Podajemy z pieczywem (np. świeżą bagietką czy grzankami) posypany sezamem. Tatara można przechowywać nie dłużej niż 2 dni. Podsumowując, jestem zadowolona zarówno z funkcjonalności jak i ponadczasowego wyglądu noży Gerlach z serii LOFT . Wszystkie są ostre i świetnie spełniają swoje

Poezja smaku
Polędwiczki wieprzowe z grzybami 206

świeżo zmielonym pieprzem i marynujemy na min. godzinę w 100ml czerwonego wina. Następnie obsmażamy na dużym ogniu z obu stron przez kilka minut na złoty kolor. Pozostałą winną marynatę zachowujemy.Na tej samej patelni podsmażamy dwie cebule pokrojone w drobną kostkę (do zeszklenia), nastęnie podsmażamy również przez kilka minut grzyby. W garnku kostkę rosołową rozpuszczamy w 500ml wody, dodajemy zachowaną marynatę

Aromatyczne Podróże
Stek ze Strusia z kaszą jaglaną w prażonej cebuli z musem z wiśni peruwiańskiej ,figi i śliwki kalifornijskiej 151

kangura, węża i pająka . Nie oznacza to że mam kuku na muniu . Tylko oznacza to jak bardzo jestem spragniona i ciekawa  innych smaków. Składniki; 2 steki ze Strusia Marynata: 4 łyżki oleju musztardowego 4 łyżki musztardy z gorczycą pikantej 2 łyżki wody różanej 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pieprzu świeżego(...)gotujemy wedle przepisu ,wcześniej kroimy warzywa drobno w kosteczkę oliwki w krążki .Po ugotowaniu mieszamy wszystko razem. Cebulę prażymy na patelni i faszerujemy. Sposób na steki: Wszystkie składniki do marynaty łączymy i marynujemy nasze steki. Pod przykryciem w szklanym pojemnikiem zostawiamy na około 4-5 godzin. Następnie steki smażymy około 4-5 minut z minut każdej ze stron Ja użyłam

Viola cooks with passion
Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej z koperkiem 95

Miód i musztarda jako marynata do mięs to już klasyka:). Ja dodałam do tego jeszcze koperek i wyszło mi proste, smaczne i nieskomplikowane danie obiadowe. 1kg skrzydełek z kurczaka 1/2 pęczka koperku 4 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli  3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1. Mieszamy ze sobą miód, musztardę, pieprz, sól(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i posiekany koperek. 2. Marynatę łączymy ze skrzydełkami, dokładnie mieszamy tak by pokryły każdy fragment mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1h. 3. Skrzydełka pieczemy w rękawie przed 1h w temperaturze 180 stopni. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek i włączamy termoobieg

Szefowa kuchni
Sałatka z oliwkami i kaparami do grillowanego karczku 155

mięsa z grilla .   A tu zapraszam do grillowania ze Stavitem Pogoda sprzyja grillowaniu, dlatego zapraszam do siebie do ogrodu. Dziś serwowałam  karczek, sałatkę i inne dodatki :) Marynata do mięsa: karczek, u mnie 80 dag 1/4 szklanki oliwy 8 ząbków czosnek pieprz mielony czarny sól, pieprz mielony czarny butelka 650 ml piwa ewentualnie przyprawa do grilla / rozmaryn, chili, kolendra(...)pozostawić na godzinę Po tym czasie zalać całość piwem - tak by mięso dokładnie się zanurzyło Włożyć miseczkę z mięsem na całą noc do lodówki Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty, posolić i ewentualnie posypać przyprawą grillową, upiec na grillu lub patelni grillowej.  Składniki sałatki: oliwki zielone z nadzieniem cytrynowym - Bulerias (puszka 200 g) 1/2 słoiczka kaparów w zalewie - Bulerias

Proste Potrawy
Pierś z kaczki po Tajsku 209

skórkę. Robimy mix z czosnku,soku z limonki,sosu sojowego,sosu chili. Smarujemy nasze piersi ,z obu stron. I pozostawiamy w lodówce na około 3 godziny. Im dłużej w marynacie tym lepiej. Przygotowujemy mix warzywa konfiturę ze śliwki,Ja dodałam od siebie brokuły i słodką paprykę *Obieramy cebule  i kroimy w piórka(...)gęsi. Piersi kładziemy skórką do dołu jest to bardzo ważne dzięki temu wytopimy tłuszcz. Smażymy 5 min na średnim ogniu. Przewracamy i smażymy około 2,3 min. Resztę marynaty i bulion mieszamy i polewamy nasze piersi, tuszymy okolo 2 minuty. Dodajemy sól,pieprz Dodatki to wasza fantazja Smacznego

Viola cooks with passion
Duszony kurczak w warzywach 120

duszony jak dla mnie mega bajeczny. Miękki,soczysty i bogaty w smaku. Składniki:  1 kurczak 1.20 kg -1.50kg.max 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki majeranku plus do marynaty 1 łyżka  tymianku 1/2 łyżki rozmarynu 1 kostka rosółowa Sól,pieprz do smaku 4 łyżki smalcu Kilka łyżek  oliwy z oliwek 3 ząbki  czosnku plus kilka(...)marynaty Warzywa : marchew , cebula czerwona , cebula biała,por ,korzeń pietruszki ,fasolka,natka piertuszki (połowa) cukinia Sposób: Jak zwykle dobrze jest kurczaka umyć,oczyścić przeciąć na pół od korpusu i zamarynowac w wodzie, majeranku ,czosnku i soli na całą  noc. Następnie rozpuszczamy kostkę rosołową w oliwie dodając paprykę,pieprz i  smarujemy wcieramy w mięso. Następnie  posypujemy

Viola cooks with passion
Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie 152

Dziś na blogu bardzo popularna, sprawdzona i polecana marynata słodko-ostra. Zanurzone w niej skrzydełka zyskały na smaku i charakterze. Można użyć jej także do innych fragmentów kurczaka.  1kg skrzydełek 1/2 szklanki pikantnego keczupu, u mnie od Jamar 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne  3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki soli 1. Mieszamy ze sobą(...)keczup, miód, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i sól. 2. Marynatę łączymy ze skrzydełkami, dokładnie mieszamy tak by pokryły każdy fragment mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1h. 3. Skrzydełka pieczemy w rękawie przed 1h w temperaturze 180 stopni. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek i włączamy termoobieg

Szefowa kuchni
Szaszłyki z indyka 129

piersi z indyka 500 g pieczarek 4 czerwone cebule 2 papryki 1 cukinia Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Marynata: 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej gorczycy 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku(...)cytryny * PRZYGOTOWANIE Szaszłyki Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Pierś z indyka oczyść, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso wymieszaj z przyprawami i odstaw na minimum pół godziny. Warzywa umyj i pokrój na cząstki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj mięso oraz przygotowane warzywa. Szaszłyki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut

Food Square
Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym 138

pity 4 udka kurczaka 1 czerwona cebula sałata karbowana ogórek kiszony Sos jogurtowy : duży jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól   świeżo mielony czarny pieprz Marynata prowansalska : musztarda dijon – kilka łyżek 3 wyciśnięte ząbki czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich sól pieprz do smaku   Przygotowanie(...)Udka z kurczaka zamarynowałem w marynacie prowansalskiej. Wstawiłem do lodówki na kilka godzin. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C, zapiekałem udka w naczyniu żaroodpornym do czasu, aż skórka intensywnie się zrumieniła. Po wyjęciu i ostudzeniu zdjąłem z udek przypieczoną skórę, a mięso oddzieliłem od kości i poszarpałem na mniejsze kawałki. Przygotowałem sos jogurtowy – wszystkie składniki dokładnie wymieszałem, sos wstawiłem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania