marynaty - 6066 przepisów (strona:128/405)

Karkówka "kebab" z piekarnika. 237

Kolejne odkrycie karkóweczki! Dawno nie robiłam tego dania, a pamiętam, że wszystkim smakowało! Zestaw: ryż, kebab i surówka- smaczny obiadek! SKŁADNIKI: 1,2 kg. karkówki 2-3 cebule MARYNATA: 1/2 szkl. oleju rzepakowego 3-4 ząbki czosnku łyżka przyprawy do wieprzowiny łyżka majeranku łyżka lubczyku łyżeczka pieprzu kolorowego z moździerza szczypta soli WYKONANIE: karkówkę kroimy na plastry rozbijamy lekko nakłuwaczem(...)składniki marynaty dokładnie mieszamy, zanużamy w niej mięso i zostawiamy na noc, plastry karkówki wkładamy na stojak przemiennie z krążkami cebuli, pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni, kolejno ścinając kolejne warstwy

Kuchnia Beaty
całkiem inny śledź po cygańsku 156

niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu i soli 1/3 pęczka natki pietruszki marynata  1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren pieprzu 3-4 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania(...)zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie  na patelni rozgrzewamy

Miód i pieprz
Szaszłyki z łopatki, boczku, cukinii, papryki i cebuli 332

niczego więcej :) Składniki: 250 g łopatki 200 g boczku świeżego, wędzonego 4 młode cebule papryka czerwona 1 mała cukinia sól i kilka łyżek oleju rzepakowego do przyprawienia warzyw Składniki marynaty do mięsa: pół płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pół płaskiej łyżeczki rozmarynu 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka majeranku(...)grubości około 0,5 cm. Cebulę kroimy na krążki grubości około 0,5 cm. Łopatkę i boczek wkładamy do pojemnika, polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki marynaty i ponownie całość bardzo dokładnie mieszamy.  Pod tak przygotowane mięso, na dno pojemnika, wykładamy cebulę, przykrywamy ją mięsem, pojemnik zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Pozostałe warzywa

Smak mojego domu
Tuńczyk teriyaki z pikantna salsa z nektarynek 187

Ryba i owoce? Zdecydowanie tak! To na pozór dziwne połączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty stek z tuńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 stek z tuńczyka (200-250g) 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka(...)łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka brązowego cukru świeżozmielony pieprz świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Sos teriyaki łączymy z sosem sojowym, papryczką chilli, olejem sezamowym i czarnym sezamem. Nacieramy tuńczyka powstałą marynatą ze wszystkich stron i odkładamy na 15 min. Nektarynkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z chilli, dodajmy ocet ryżowy i cukier. Dusimy kilka minut, aż nektarynki puszczą

DefinicjaSmaku
KREWETKI Z PIEKARNIKA 141

opakowanie tygrysich krewetek  3 gałązki pietruszki kilka listków świeżej bazylii  3 ząbki czosnku pół łyżeczki cytryny oliwa z oliwek  sól i pieprz Wykonanie  Przygotuj marynatę: poszatkuj pietruszkę i bazylię dodaj sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, przyprawy. Wszystko wymieszaj z oliwą.  Marynatą posmaruj krewetki i odstaw na minimum 2 godziny. Im dłużej tym lepiej.  Nagrzej

Kukuleczki
ziemniaki z serem i podudziami... 475

czarny ziarnisty 10 ziarenek w moździerzu utrzeć przyprawy, dolać olej, wsypać paprykę i wszystko utrzeć dokładnie podgotowane młode ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w talarki, wkładać do blaszki, polać marynatą, położyć kawałeczki masła posypać po wierzchu startym żółtym serem, na serze poukładać wcześniej ugotowane podudzia w rosole, natrzeć je marynatą, nałożyć po kawałeczku masła piec w 200 C około

W Mojej Kuchni Lubię
Grillowany filet w kiwi z salsą paprykową 253

papryki to propozycja dla osób które dbają o linię , niebanalne połączenie owoców , warzyw i mięsa daje wspaniałą ucztę na powietrzu. Polecam spróbujcie, będziecie zachwyceni. Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 3 kiwi 1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy sól hawajska (zielona) do smaku pieprz grubo mielony do smaku Salsa z grillowanych warzyw: 1 papryka czerwona 1 papryka spiczasta(...)zalewamy w misce filety, zamykamy naczynie i wkładamy na całą noc do lodówki, od czasu do czasu mięso przewracamy, aby równomiernie się zamarynowało.  Następnego dnia mięso osączamy z marynaty, okręcamy w sreberko,  warzywa myjemy kroimy na pół-same papryki również okręcamy w sreberko i grillujemy około 20-30 minut, papryki krócej, przewracając na grillu od czasu do czasu

Wanilia i Kardamon
Skrzydełka karmelowe 157

świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka peperonchino 1 łyżeczka sosu chilli   Przygotowanie Ze skrzydełek odciąłem ostre końcówki. Przygotowałem marynatę : wymieszałem oliwę, sól i startą skórkę z połowy limonki i cytryny. W tak przygotowanej marynacie obtoczyłem skrzydełka. Na blaszce wyłożonej pergaminem ułożyłem skrzydełka. Piekłem je godzinę w 230 stopniach

R'n'G Kitchen
Pomidorowe pałeczki z kurczaka 136

granulowany sól, pieprz Wykonanie Mięso myjemy, osuszamy. Koncentrat mieszamy z wodą dodajemy sól, pieprz, czosnek, słodką i ostrą paprykę oraz oregano i bazylię. Całe mięso  dokładnie nacieramy naszą marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, na gorący tłuszcz kładziemy naszego kurczaka. Pozostałą marynatę wylewamy na mięso i całość

magiczna kuchnia Kasi
Pałki z kurczaka z miodem. 186

Składniki : 10 pałek z kurczaka  marynata : 3 łyżki naturalnego miodu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego 3-4 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekani i zmiażdżone ) Sposób wykonania :   W ymieszaj dokładnie wszystkie składniki na marynatę i natrzyj ją dokładnie wszystkie pałki z kurczaka. Odstaw na całą

Przepisy i porady kulinarne
Aromatyczne golonki z indyka (pieczone) 225

łatwo odchodzi od kości. Idealnie nadaje się na smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba. Polecam. 2-3 golonki z indyka (u mnie z kością) Marynata: 2-3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Dodatkowo: 2 ząbki czosnku  kilka lisków bazylii 1 cebula (duża) Mięso umyć(...)osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Pod skórę golonek powpychać pokrojone (w plasterki) ząbki czosnku i listki bazylii (wg gustu). Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć piórkami cebuli.   Naczynie przykryć folią i pozostawić na około 30 minut - w temperaturze pokojowej. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około

Di gotuje
Polędwiczki wieprzowe 159

pomijając czas marynowania. ;) Poziom trudności ** Składniki: • 1 kg polędwiczki wieprzowej • 3 łyżki miodu • 2 łyżki musztardy • 2-3 ząbki czosnku • Papryka słodka (w proszku) • Rozmaryn, tymianek • Pieprz, sól Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą miód i musztardę, dodać paprykę i zioła. Polędwiczki pokroić ukośnie, i każdą doprawić solą i pieprzem. Zalać marynatą, dodać rozgniecione ząbki czosnku, przykryć i odstawić do lodówki

Idę coś wszamać
Kurczak pieczony w piwie z nutą rozmarynu 156

Przepis autorski (mój). Kurczak smakuje rewelacyjnie.  Jest niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku. Piwo absolutnie nie jest wyczuwalne.   1 kg kurczaka (dowolnych części) 1 szklanka piwa Marynata: 4 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3/4 łyżeczki suszonego rozmarynu Przyprawy dokładnie połączyć z oliwą. Kurczaka umyć, osuszyć i porządnie natrzeć marynatą

Di gotuje
Udka kurczaka w pomidorach z piekarnika 215

Pomysł na prosty, tani, pachnący i dietetyczny obiad we włoskim stylu. Danie właściwie robi się samo. Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka. Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem. Składniki: 5 udek z kurczaka(...)octu balsamicznego oregano Wykonanie: nożki umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Sok z cytryny wymieszaź z olejem na gładką emulsję, następnie wymieszać z solą, pieprzem i papryką w proszku. Marynatą natrzeć kurczaka, ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 `C i piec około 20 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowany łosoś w stylu tex-mex | Salsa z czarnej fasoli i awocado 160

dodatek ostrych sosów, ale dla mnie są niezbędne. Szparagi z dodatkiem pimentonu fajnie komponują się z resztą, więc bardzo polecam ten dodatek :) 3 porcje: 400 g filetu z łososia marynata: łyżka oliwy łyżka soku z limonki łyżka pasty z suszonych pomidorów ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę salsa: puszka czarnej fasoli (400g) mała puszka kukurydzy bez cukru dojrzałe avocado 2 dojrzałe(...)cząstki limonki opcjonalnie tortille (Jednak ostrzegam, że to wersja dla prawdziwych głodomorków ;) Danie jest bardzo sycące bez tego i my nie podołaliśmy zjeść całości z dodatkiem placków) Składniki na marynatę mieszamy. Łososia dzielimy na 3 porcje i nacieramy mieszanką. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Fasolę i kukurydzę płuczemy […] Artykuł Grillowany łosoś w stylu tex-mex | Salsa z czarnej

Mienta blog