marynaty - 6066 przepisów (strona:137/405)

Paprykarz z mięsem wieprzowym 123

papryki różnych kolorów 1 papryczka chilli 1 puszka pomidorów sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu mielona słodka papryka oliwa lub olej Wykonanie: Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju i po łyżeczce majeranku, tymianku, rozmarynu i słodkiej papryki. Dodać sól i pieprz. Mięso umyć i pokroić w dużą kostkę. Mięso natrzeć(...)marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny a najlepiej na noc. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paski. Czosnek obrać. W garnku o grubym dnie zeszklić na oleju cebulę a następnie dodać czosnek oraz mięso. Mięso obsmażyć z każdej strony i dodać papryczkę chili oraz pozostałą paprykę i smażyć

Mama Gotuje
Sałatka gyros z sosem czosnkowym 464

keczupu łagodnego 350 g jogurtu naturalnego (duże opakowanie) 1 łyżka majonezu 3 łyżeczki siekanego koperku świeżego lub mrożonego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól i pieprz Składniki na marynatę do piersi z kurczaka: 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę czubata łyżeczka oregano płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska(...)Przygotowanie mięsa: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na małe, cienkie (około 3 milimetry) kawałki i wkładamy do zamykanego naczynia. Dodajemy wszystkie składniki marynaty, całość mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Mięso można zamarynować nawet dzień wcześniej. Po tym czasie możemy usmażyć kurczaka. Ważne, aby smażąc kurczaka, wrzucać

Smak mojego domu
Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie 134

łyżki octu winnego sól pieprz  curry Przygotowanie:   Piersi myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy. Skórę nacinamy w kratkę. Oprószamy solą pieprzem oraz curry. Przygotowujemy w misce marynatę. Do 6 łyżek powideł śliwkowych (ja wykorzystałam swoje przetwory przygotowane w lato), dodajemy 2 łyżki miodu oraz 2 łyżki winnego octu. Marynujemy piersi przynajmniej 1.5 godziny - wkładamy je do lodówki. Rozgrzewamy

Taste Therapy
Danie chińskie 283

Składniki:  2 podwójne piersi z kurczaka 1,5 szklanki ryżu dwie garście rodzynek kapusta pekińska tłuszcz do smażenia marynata: 2 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki "Maggie" w płynie 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki chilli Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty. Mięso

Pobite gary Barbary
Grilled sirloin on apple sticks 191

paleczkach Pysznie i majowo, bajkowo, kolorowo :) Osobiscie uwielbiam poledwice. Przyrzadzam ja czesto i w wielu wariacjach. Ale zawsze musi byc soczyscie i pysznie :) Najbardziej lubie wariacje z grila, a marynata robi za mnie wszystko     Idealnie dopelnia samk, pyszny kompot jablkowow cynamonowy... Porcja idealna na dwa dorosle talerze Skladniki: 1 poledwica wieprzowa 1 jablko soczyste lekko kwasne 2 garsci(...)lisci rukoli  10 malych koktailowych pomidorkow 1 mala cebulka oliwa z oliwek dressing wloski sol do smaku Marynata: 1 lyzeczka oliwy z oliwek 1 polowka cytryny lub limonki szczypta soli szczypta pieprzu cayenne zabek czosnku (mozna ale nie trzeba) Poledwice zostawiamy w maryncie na min 15 min. Najlepiej, aby przenocowala w lodowce, jesli mamy czas. Nagrzewamy bardzo mocno

Lajtkraft food intolerance
Picnic time 142

lakoci, za kazdym razem cos innego :) Tym razem stek z wołowiny był tym wybranym, z paroma dodatkami oczywiście. Piknikowe menu: - STEK WOŁOWY W MARYNACIE MUSZTARDOWO MIODOWEJ - SOS SłODKO-OSTRY - MUS Z AVOCADO - LEKKA SAŁATKA - PIECZONA KUKURYDZA - DOMOWA LEMONIADA - SŁOŃCE I DOBRY HUMOR MARYNATA  DO MIĘSA: - 1 łyżka musztardy

Lajtkraft food intolerance
Sałatka z pieczoną wieprzowiną, kaszą bulgur, natką pietruszki i warzywami 96

zakochać. Składniki (na 2 bardzo duże porcje lub 4 średnie): 1/2 szklanki kaszy Bulgur + 1 szklanka wody 15-20 czarnych oliwek 150 gram schabu lub polędwicy wieprzowej marynata: sól, pieprz, łyżka śmietany 12%, łyżka musztardy, ewentualnie majeranek 1/2 cebuli cukrowej 1/2 pęczka natki pietruszki 10-15 żółtych pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 1/4 szklanki pestek dyni świeżo mielona sól(...)pieprz 2-3 łyżki oleju lnianego Składniki marynaty mieszam i nacieram nimi mięso. Umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopi na 25 minut. Studzę i kroję w kostkę. Kaszę gotuję w podanej ilości wody, a ta wchłonie ją całkowicie. Oliwki kroję w plasterki, pomidorki na pół, natkę siekam a cebulę i paprykę kroję w drobną kostkę. Kaszę mieszam z pestkami

Mango Papaja
Aromatyczny boczek pieczony. 107

łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka  pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku w granulkach(lub dwa rozgniecione ząbki) WYKONANIE: przygotować marynatę: zioła i przyprawy utrzeć w moździerzu, dodać oliwę, wymieszać. mięso nakłuwamy, macerujemy w marynacie, zostawiamy na noc przykryte folią aluminiową, następnego dnia wkładamy do rękawa pieczemy w temp

Kuchnia Beaty
Szynka z grilla w marynacie 479

Przepis na marynatę Składniki -oregano -bazylia -zioła prowansalskie -papryka słodka i ostra -mieszanka warzyw suszonych bez soli -sól do smaku -pieprz czarny -olej -czosnek wyciśnięty przez praskę Następnie szynkę dokładnie smarujemy marynatą i zamykamy w jakimś pojemniku ja zapakowałem w worek próżniowy. Czas marynowania mięsa 12 godzin Grillowanie -na początek dajemy wysoką temperaturę aby zamknąć pory w mięcie a następnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pstrąg z chilli i cytryną 134

chilli - sól morska - 1 łyżka natki pietruszki - 2 gałązki koperku - masło - olej - mąka Przygotowanie: Pstrąga myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron. Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem z połówki cytryny, dodajemy patki chilli, sól morską, i posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy pstrąga by weszła w nacięcia   i wsadzamy

Kulinarne życie
Złocista Dorada z grilla 139

być świeże) - 1/2 natki pietruszki - sól morska - oliwa - 2 limonki - 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Doradę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron. Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem z jednej limonki, dodajemy patki chilli, sól morską, posiekaną natkę pietruszki i drobno posiekany czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy doradę by weszła w nacięcia

Kulinarne życie
Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue 144

pieczarkowym, który delikatnie dopełnia smaki, jest wyjątkowo smakowite! :)   Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue Składniki: 2 filety z kurczaka świeży jarmuż (dwie garści) 100 g sera pleśniowego blue marynata: 1 łyżka miodu (użyłam miód rzepakowy), 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka kminku mielonego, sól himalajska, pieprz oraz 6 dużych pieczarek 250 ml śmietanki 18% przyprawa: curry, kurkuma, sól, pieprz(...)Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, otrzymując dwa dość cienkie płaty mięsa. Dokładnie mieszamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie, jarmuż drobno siekamy i nakładamy niezbyt grubą warstwę na całą powierzchnię płatu kurczaka - zostawiając jedynie po 0,5 cm wzdłuż każdego brzegu. Ser blue kroimy w plastry i układamy na jarmużu kilka kawałków. Następnie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Żeberka w ketchupie i cebuli 741

łyżeczka bazylii 2 łyżki oleju 5 cebul sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Żeberka kroimy na porcje. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową marynatą zalewamy żeberka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, przy czym najpierw układamy 1/2 cebuli, następnie żeberka i ponownie cebulę(...)Całość polewamy pozostałą marynatą. Rękaw do pieczenia dokładnie zawiązujemy, igłą robimy na górze kilka dziurek, a naczynie przykrywamy. Żeberka pieczemy godzinę w 200 stopniach. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
RYBA W SOSIE SZAFRANOWO-BAZYLIOWYM 151

cytryny szafran 1 ząbek czosnku 0.5 małej cebuli 100 ml.śmietany kremówki 30% 10 dag.masła ok.0.5 pęczka bazylii 150 ml.białego wina wytrawnego sól i pieprz *******†*********************************** Robimy marynatę do ryby-czosnek obrac i drobno posiekać, wymieszać z 2 łyżkami oliwy i SOKIEM z cytryny. Ryba-mięso ryby oprószyć z obu stron solą i pieprzem.Natrzeć zrobioną wcześniej marynatą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Schab w ostrej marynacie. 153

Składniki: 1, 2 kg schabu bez kości 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu chilli 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty - ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Schab płuczemy, wykładamy na talerz i polewamy marynatą. Tak przygotowany schab wkładamy do lodówki na 3 godziny a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przekładamy schab do naczynia

Moje-pitraszenie

Proponowane wyszukiwania