marynaty - 6066 przepisów (strona:142/405)

kurczak miodowo-musztardowy 179

pierwsze tak jest zdrowiej a po drugie szybciej. Mięso zawsze marynuję dzień wcześniej i od razu zamykam w rękawie a następnego dnia wrzucam do piekarnika i gotowe. Taka marynata z miodu i musztardy nadaje udkom bardzo oryginalny smak, który podkręciłam dodatkowo odrobiną chilli. Były pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.  Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki(...)łyżki miodu duża szczypta chilli 3 ząbki czosnku pieprz sól według uznania Mięso oczyścić, każde udko podzielić na dwie części. Pozostałe składniki wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso natrzeć marynatą i przełożyć do rękawa do pieczenia. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Zamarynowane mięso w rękawie umieścić w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pyszne grillowane schabowe z czosnkiem niedźwiedzim... 245

cytryny 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 3/4 łyżeczki, kotlety schabowe 4 sztuki kotlety schabowe rozbić tłuczkiem nie za cienko, z podanych składników wymieszać marynatę i dobrze nią natrzeć schabowe, schować do lodówki na kilka godzin patelnię grillową mocno rozgrzać, położyć na ruszcie schabowe z marynatą grillować po 5-7 minut z każdej strony, na koniec nakryć

W Mojej Kuchni Lubię
Szaszłyki z cykorią z piekarnika 154

oliwy sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do grilla 1 cebula 5 pieczarek 2 cykorie Mięso pokroić w kostkę niezbyt małą. Wino wymieszać z oliwą i przyprawami, mięso włożyć do marynaty i odstawić na ok dobę. Cebulę pokroić na kawałki, pieczarki przeciąć na pół lub na 4 części. Cykorię przeciąć na 4 części, wyciąć głąbek i przekroić na pół w poprzek(...)patyczki nadziewać na przemian mięso, cebulę, pieczarki i cykorię, ułożyć na blaszce, podlać resztą marynaty i piec ok 45 min w temp 200 st lub piec na grillu od czasu do czasu smarując. w piekarniku wystarczy szaszłyki polać 1 raz. Podałam z surówką i pieczonymi ziemniaczkami

Gotowanie jest łatwe
Miodowe żeberka z piekarnika 128

mniszka szczypta gałki muszkatołowej ziemniaki ok 800 g Żeberka umyć, ususzyć. Oliwę i ocet wymieszać z przyprawami, (kolędrę z pieprzem można utłuc) dodać miód (może być pszczeli) w marynacie zanurzyć żeberka, odstawić na ok 2 godziny, w międzyczasie 2-3 razy obracać.  Do brytfanki przełożyć żeberka razem z marynatą, podlać ok pół szkl wody. Okryć brytfankę folią aluminiową, Piec

Gotowanie jest łatwe
Karkówka duszona i rzodkiewki z tartą bułką 146

łyżeczka mąki 400 g rzodkiewek 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 3/4 szkl mleka Ocet, oliwę i przyprawy wymieszać w naczyniu. Karkówkę namoczyć z obu stron w marynacie, posypać tymiankiem i pozostawić na ok 2 godziny. W głębokiej patelni najpierw przysmażyć plastry mięsa, dodać resztę marynaty i podlać szklanką wody. Przykryć i dusić ok 40 min. W razie potrzeby

Gotowanie jest łatwe
Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami 140

filet z indyka ok 1 kg 200 g mięsa mielonego garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski pieprz cytrynowy majeranek na marynatę 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta trawy cytrynowej szczypta pieprzu cytrynowego Śliwki suszone pokroić dodać do mięsa , żurawinę dodać bez rozdrabniania, przyprawić do smaku(...)wyrobić. Filet umyć, osuszyć, przeciąć tak by powstał jeden duży płat. rozłożyć nadzienie grubą warstwą, następnie zwinąć i obwiązać sznureczkiem. Produkty na marynatę wymieszać w małej miseczce, natrzeć całe mięso , zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w blaszce i odstawić do lodówki do drugiego dnia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok  godzinę, Rozerwać i rozchylić folię aluminiową

Gotowanie jest łatwe
Zrolowane udko z piekarnika 134

łyżka octu balsamicznego pieprz ziołowy staropolski szczypta chili w płatkach 2 łyżki oliwy Udka umyć, i wyluzować od kości . Zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczkami. W naczyniu przygotować marynatę z przypraw, oliwy, octu i sosu sojowego. Namoczyć i otoczyć porządnie w marynacie i odstawić na 2-3 godziny. Przełożyć do brytfanki , podlać wodą, ok 3/4 szkl . Piec ok 1 godziny

Gotowanie jest łatwe
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki 166

umyć, włożyć do garnka, Na litr wody dodać 2 łyżeczki peklosoli i łyżeczkę soli, rozgnieść ziarna jałowca i ziele angielskiego, połamać listek laurowy i lekko rozgnieciony czosnek. Tak przygotowaną marynatą zalać golonki. Odstawić na co najmniej dobę. Golonki umieścić w garnku, zalać woda, zioła z marynaty można przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać marchewki, por i seler. Gotować

Gotowanie jest łatwe
Pieczona szynka wiejska w miodzie i musztardzie 205

bardzo.... zawsze piekę większy kawał mięsa i najpierw mam obiad a potem jak wystygnie to kroję cieniutko na kanapki SKŁADNIKI: szynka wiejska(z tłuszczykiem)ok 1,5kg na marynatę: sól pieprz, 70 ml miodu 3 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku wyciśnięty przez praskę sok z jednej cytryny 2 łyżki oleju można dodać łyżeczkę suszonego rozmarynu ale ja pominęłam ten składnik(...)PRZYGOTOWANIE: mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,tłuszczyk nacinamy w kratkę,mieszamy składniki na marynatę  i dokładnie nacieramy nią szynkę,dajemy do szczelnego naczynia i odkładamy do lodówki najlepiej na noc,ale może też być kilka godzin, następnie wkładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego z przykrywką i pieczemy ok 20 min w rozgrzanym do  200 stopni piekarniku,następnie

Swojskie jedzonko
Soczysty filet z kurczaka z patelni 175

każdy oczyszczony z błonek filet potrzebujemy: - 1 łyżkę oleju - 1 łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - jeżeli lubimy - czosnek granulowany - ok. 1/2 łyżeczki Mieszamy wszystkie składniki marynaty ze sobą. Dokładnie smarujemy nią filet.  Odstawimy w chodne miejsce co najmniej na godzinę ( jeżeli macie czas, natrzyjcie go marynatą i wstawcie na noc do lodówki). Rozgrzewam bardzo mocno suchą

kawawszklance
Akademia CookUp - Dziczyzna 229

naszych twarzach wskazywały tylko na jedno pytanie - czemu takich burgerów nie można zjeść na mieście? Niebo! Najedzeni i z siłami na dalszą pracę zaczęliśmy kroić, siekać i przygotowywać marynatę do królika po polsku z warzywami! Duża ilość warzyw i przypraw - sama marynata pachniała tak cudownie, że można byłoby ją wyjadać prosto z miski! Kiedy królik się piekł my zabraliśmy się

Plate of Joy
Surówka z dyni z rukolą i orzechami 144

pomidorach Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć się smakiem tego warzywa. Do tej pory przygotowałam dyniowe przepisy w formie surówek, zapiekanek czy grzanek. Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Pieczona dynia z cukinią(...)cytryny w miseczce lub słoiczku, tak, aby powstała jednolita emulsja. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy środek, najlepiej łyżeczką. Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy wstążki i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Na talerzu rozkładamy rukolę, zamarynowaną dynię, wierzch sałatki posypujemy kawałkami orzechów

Moja smaczna kuchnia
Żeberka miodowo-musztardowe 182

łyżki miodu 1 łyżeczka – płaska , pieprzu sól do smaku 3 ząbki czosnku 1 duży woreczek do pieczenia Żeberka dzielimy na małe porcje , takie na kęs , (żeby dobrze naciągnęły marynatą ) solimy i pieprzymy do smaku . W miseczce mieszamy miód , musztardę , wyciśnięte praską ząbki czosnku . Żeberka dokładnie pokrywamy marynatą musztardową i przekładamy do woreczka do pieczenia . Zawiązujemy i wsuwamy do piekarnika

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 345

pokroić ją w ćwierć plasterki. Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych a miąższ kroimy w kwadraty.   Z sosu sojowego, oleju, sosu Worchestershire, papryki i przypraw robimy marynatę do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, wkładamy do marynaty pokrojonego indyka i wołowinę, mieszamy żeby mięso równomiernie pokryło się przyprawami i zostawiamy na 20-30 minut. Tyle czasu

Karo in the Kitchen
Kurczak ala tajski 147

cukru 1 mała papryczka chili 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren sezamu 200ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka mini kukurydza - pół opakowania garść groszku cukrowego makaron jajeczny Przygotować marynatę do kurczaka: W misce wymieszać sok i skórkę z limonki, , czosnek, cebulę, sos rybny, cukier, chili, olej sezamowy, dodać kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na około 2 godziny(...)międzyczasie: Przygotować makaron jajeczny wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, przesmażyć kurczaka wraz z marynatą. Gdy kurczak będzie usmazony dodać paprykę i kukurydzę, przesmażyć, dodać mleka kokosowego. Gotować na małym ogniu przez kilkanascie minut, pod koniec gotowania dodać groszek cukrowy.  Do kurczaka dodać makaron i przez chwilę podgrzewać, posypać

Codzienne Gotowanie