marynaty - 6066 przepisów (strona:134/405)

Pałki z kurczaka pieczone w białym winie z bakaliami 207

soli, 2 łyżki płatków migdałowych MAKAR , 2 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , 1 łyżka masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z winem i przyprawami. Dodaję płatki migdałowe oraz ziarenka. Mieszam. Do marynaty wkładam podudzia. Nacieram i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczony schab z czosnkiem i ziołami. 164

aktualny. Jednak schab jest odpowiedni na każdą porę roku. Zapraszam do wypróbowania!   Składniki; 1,7 kg schabu ( tyle było u mnie) 5 ząbków czosnku 1 łyżka soli   Marynata; 8 łyżek oleju 1 łyżka musztardy (dosyć pikantnej) 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny 1 łyżka majeranku pieprz Przygotowanie; Schab dokładnie umyć i wytrzeć ręcznikiem(...)wcisnąć w nie plasterki czosnku. Mięso dokładnie natrzeć solą a wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą. Następnie schab przełożyć do dużej miski i dokładnie natrzeć go powstałą marynatą. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie schab przełożyć do formy żaroodpornej i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak w marynacie miodowo-cytrynowej 233

kroimy drobno  - jeśli chcemy bardziej ostre danie, papryczki kroimy z pestkami, jeśli nie usuwamy je. Ćwiartki z kurczaka kroimy na pałki. Do jednej miski dodajemy  wszystkie składniki marynaty- dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka, dokładnie mieszając z marynatą.  Miskę zakrywamy folią spożywczą. Wszystko pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Następnego dnia wkładamy wszystko do rękawa. Pieczemy około

Garnkowe fanaberie
Kurczak w panierce jak z KFC 225

Chodzicie czasami do KFC? Jeżeli tak to pewnie kojarzycie kurczaka w fajnie wyglądającej i chrupiącej panierce.  Dzisiaj mam dla Was przepis na własnie tą panierkę. Oczywiście marynaty do mięsa możecie użyć dowolnej- takiej jaka najbardziej smakowo Wam odpowiada- ja jednak podaje również swoją marynatę jakiej użyłam do kurczaka.  Cały sekret panierki jak z KFC tkwi w mące

Krakowskie smaki Ani
Szaszłyczki drobiowe z pieczarkami. 158

biała 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz roztarty w moździerzu przyprawa włoska papryka sól, vegeta WYKONANIE: filet kroimy w paski około 1-1,5 cm, delikatnie rozbijamy, wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy,  do marynaty wkładamy mięso i na 2-3 godz. do lodówki, następnie przygotowujemy szaszłyki na patyczkach:pieczarka lub jej połowa(można je chwile przesmażyć)-mięso-papryka(kawałek

Kuchnia Beaty
Udka pod majonezem. 142

udka  2 ząbki czosnku sól, pieprz, vegeta oregano, zioła prowansalskie, 1 łyżeczka oliwy z oliwek majonez masło klarowane WYKONANIE: udka dzielimy na pałki i udziec, z przypraw przygotowujemy marynatę,  mięso wkładamy do marynaty na 3-4 godz. następnie smarujemy naczynie żaroodporne masłem, układamy mięso, smarujemy majonezem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 min. podlewając uzyskanym

Kuchnia Beaty
Zapiekany łosoś z pesto z natki pietruszki i chipsami z topinamburu 146

Składniki: 1 filet łososia pesto z natki pietruszki (przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku  10 szt topinamburu 1 łyżeczka sezamu pieprz,  sól Marynata do łososia: 1 łyżka oleju ryżowego sok z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy,  sól 2 ząbki czosnku  Przygotowanie:   Łosoś dokładnie myjemy,przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać usuwamy ości. Wszystkie składniki(...)marynaty mieszamy i polewamy nią rybę i posypujemy sezamem. Łososia zapiekamy przez 20 min w 200 st.  Topinambur obieramy i kroimy na plasterki, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem delikatnie pieprzymy i solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temp. 200 st przez ok 10 min. Łososia podajemy z pesto z natki pietruszki i chipsami z topinamburu

Łycha smaków
Caprese z buraczków, mozzarelli i bazylii 147

średnie ugotowane buraki  1 kulka  mozzarelli świeże liście bazylii 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy w plasterki zalewamy marynatą: ocet balsamiczny, oliwa, pieprz, sól. Najlepiej pozostawić plasterki buraka w zalewie na min. 1 godzinę. Na talerzu układamy plasterki zamarynowanych buraczków na przemian z mozzarellą, całość polewamy marynatą (która pozostała

Łycha smaków
Grillowana cukinia z pomidorami i mozzarellą 149

średnie cukinie 2 pomidory 1 mozzarella 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki majeranku suszonego 1 łyżeczka ostrej papryczki pieprz, sól Cukinie kroimy w plasterki, następnie zostawiamy w marynacie na ok. 15 min. Marynata: oliwa z oliwek, majeranek, papryczka ostra, pieprz i sól.  Po upływie 15 min najpierw grillujemy  plasterki cukinii .  Jak się cukinia zarumieni dodajemy pokrojony

Łycha smaków
Rolada schabowa z suszonymi owocami 171

ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Do mięsa użyłam przyprawy od  Skworcu . Składniki: 1,5 kilograma schabu 150 gram suszonych moreli 150 gram suszonych śliwek Marynata staropolska od  Skworcu Słodka papryka Sól morska Olej Dodatkowo: Sznurek masarski Rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab rozcinamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa, nacieramy z obydwu stron(...)marynatą staropolską i słodką papryką, lekko solimy, smarujemy olejem. Śliwki i morele układamy w rzędach na brzegu mięsa, roladę zwijamy dość ścisło zaczynając od strony z owocami. Roladę związujemy ścisło sznurkiem, przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką wstawiamy na noc do lodówki. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 1,5 godziny

Bajeczna Kuchnia
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 129

łyżki oliwy, sól, pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy

Martyna Cooks
Spring Rolls z łososiem, mango i warzywami 183

który świetnie podkreślał smak potrawy. Bardzo lubię to danie, gdyż jest proste, smaczne i bardzo zdrowe. Składniki (na 2-3 porcje): 7-8 arkuszy papieru ryżowego 100 gram łososia marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/2 limonki, szczypta chili 1 marchew 1/2 mango garść ulubionej sałaty 1/2 ogórka zielonego Sos do Spring Rolls(...)łyżek sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z limonki 5 łyżek soku z pomarańczy Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej łososia na 30 minut, następnie piekę go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3-4 minut. Studzę. Dzielę na mniejsze kawałki. Ogórka, marchew i mango kroję w słupki. Przygotowuję duży talerz lub miskę

Mango Papaja
Penne z sosem szpinakowym, kurczakiem i pomidorkami cherry (Penne with spinach sauce, chicken and cherry tomatoes) 251

cienkie paski i przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oleju, szczyptę soli, pieprzu, cukru i około 2-3 łyżki wody i kilka kropli octu. Całość delikatnie wymieszać ręką, aż marynata pokryje pokrojonego kurczaka. Odstawić do lodówki na kilka minut. Chicken fillet cut into strips. 2 tablespoons of oil mixed with a pinch of salt, pepper, sugar(...)drops of vinegar. Then the prepared marinate mixed with sliced chicken and put into the fridge for a few minutes. Ocet? Ocet? Tak, ocet! Dodatek octu do marynaty sprawia, że białko ulega ścięciu, przez co proces obróbki termicznej jest krótszy. Ponadto, podczas smażenia wszystkie soki zostają w mięsie, przez co jest ono nie tylko kruche, ale i soczyste. Vinegar? Vinegar

Jacob Tastes
Rolmopsy 229

Rolmopsy - zakręcone śledzie to na pewno król zimnych przystawek. Domowe rolmopsy w aromatycznej marynacie uświetnią każde towarzyskie spotkanie. Są doskonałe na wszelkie małe i duże okazje. Klasyczne są zrolowane z cebulką i konserwowym ogórkiem, ale w filety można zawinąć suszone pomidory, wędzoną, marynowaną śliwkę lub paprykę, a nawet grzyby. Co kto lubi. Rolmopsy zawsze smakują wyśmienicie. Jak podaje Wikipedia rolmopsy(...)gotowych śledzi z tacki zamiast solonych z beczki. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy 1 wędzona śliwka 1 duży pomidor soszony z zalewy Składniki na marynatę: 1,5 szklanki wody 100 ml octu 10% lub 25 ml 25 % listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i 0,5 łyżeczki gorczycy nasiona kolendry - opcjonalnie Wykonanie: jeśli używasz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczakowe kotleciki z mozzarellą i pieczarkami 169

kminek mielony, natka pietruszki, bazylia W miseczce roztrzepujemy widelcem dwa jajka, po czym dodajemy do nich mąkę i przyprawy (szczypta soli i pieprzu; pozostałych przypraw po 1-2 łyżeczki). Marynatę dokładnie mieszamy. Ma ona konsystencję ciasta, dzięki czemu możliwe będzie łatwe usmażenie kotlecików :) Umytego i ususzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę - bardzo ważne, jest, aby kostka była drobna, gdyż ułatwia(...)pożądanego kształtu kotlecika i ułatwia jego smażenie. Pieczarki kroimy i gotujemy do miękkości. Ser mozzarella również kroimy w drobną kostkę.  Wszystkie składniki - kurczaka, pieczarki i ser wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Całość powinna być dość gęsta. Patelnię nagrzewamy i na odrobinie oliwy z oliwek smażymy małe kotleciki (około 2 łyżek składników). Gotowe! Smacznego! :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!