marynaty - 6066 przepisów (strona:129/405)

Ogórki kanapkowe w kurkumie 191

Składniki: 3 kg ogórków  marynata 5 szklanki wody 2 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki kurkumy 15 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć, pokroić w wzdłuż na plastry. Następnie poukładać dosyć ciasno w wyparzonych słoikach. Wszystkie składniki na marynatę zagotować. Gorąca zalewą zalać ogórki, zakręcić. Pasteryzować 5-7 minut

magiczna kuchnia Kasi
Pulled pork barbecue – wolnopieczona łopatka 182

soli pół łyżeczki chili pieprz wg uznania Do rondelka wlewamy wodę, sos bbq, cukier, chili i pieprz, mieszamy i zagotowujemy, ściągamy z ognia. Łopatkę dokładnie nacieramy solą, następnie ostudzoną marynatą. Łopatkę umieszczamy w misce, zalewamy pozostałą marynatą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.  Pieczenie w wolnowarze Mięso wkładamy do garnka wolnowaru, przykrywamy i nastawiamy na I program

Gotowanie i blogowanie
Śródziemnomorska , grillowana cukinia – przetwory 505

bieżąco , no chyba że codziennie na obiad była by cukinia , ale tego , to chyba nikt by nie wytrzymał, więc trzeba zaprawić . To nowatorski przepis , który nie jest żadną klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może być coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając(...)Następnie napełniamy słoiki , ciasno układając warzywa , pozostawiając 3 cm od zakrętki wolnej przestrzeni . Sok , który zebrał się na dnie miski , rozlewamy po troszeczku do każdego ze słoików . Składniki na marynatę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy słoiki z cukinią . Przed zakręceniem, zalewamy każdy słoik, łyżką oleju i szczelnie zamykamy . Pasteryzujemy 30 minut . Wyjmujemy i ustawiamy dnem do góry do wystygnięcia

Ogrodnik w podróży
flądra cytrynowa z piekarnika.... 134

płynie 1 łyżka flądry oczyścić: usunąć głowy,, wnętrzności, oskrobać, odciąć ogony i dobrze flądry opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym olej rzepakowy wymieszać z podanymi składnikami w misce, włożyć flądry do marynaty, wymieszać i schować przykryte do lodówki na 3 godziny blaszka wyłożona papierem do pieczenia, na blaszce ułożyć flądry z marynatą, włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Stek z rostbefu wołowego z sosem ziołowo-brzoskwiniowym 214

ziemniaczki Stek wyjmij z opakowania i umyj pod bieżącą wodą, osusz. Do głębokiego talerza nalej oliwę z oliwek, dodaj pieprz, sól, rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku. Do tak powstałej marynaty włóż mięso i pozostaw na jakiś czas.  Wszystkie zioła umyj i osusz, drobno posiekaj. Brzoskwinie umyj, osusz i drobno pokrój. Brzoskwinie i zioła przełóż do miseczki, dodaj przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, skórkę otartą z połowy cytryny, oliwę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso wyjmij z marynaty i smaż na bardzo rozgrzanej patelni przez kilka minut na każdej ze stron. Gdy mięso będzie już usmażone odłóż je na talerz, aby odpoczęło. Stek podajemy z nałożonym na wierzchu sosem ziołowo-brzoskwiniowym oraz świeżymi listkami rukoli, ugotowaną fasolką szparagową

Plate of Joy
Sałatka a'la Cezar 205

Składniki na marynatę: -podwójna pierś z kurczaka -suszony tymianek -sól -pieprz -słodka papryka -olej Przygotowanie: 1 .Piersi z kurczaka należy oczyścić i pokroić w szerokie pasy. Przełożyć do plastikowego pojemnika, dodać tymianek, sól, pieprz, słodką paprykę, olej. Dokładnie wetrzeć marynatę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Składniki na sos: -2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka soku

Coś z niczego
Krem z marchewki 113

soku z pomarańczy zrobić kostki lodu. 150 ml cukru zagotować z 100 ml octu i 50 ml wody. Marchewki umyć. 1/2 marchewki obrać, pokroić w julienne i zalać marynatą. Resztę marchewek pokroić, włożyć do garnka, dodać imbir, listki limonki, kardamon, zalać wodą (tak, aby prawie zakryła marchewkę) i gotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito, wlać mleko kokosowe i zagotować(...)gładkości). Wlać sok z pomarańczy, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Z pomarańczy wyciąć filety (cząstki pomarańczy bez skórki). Krem wlać do miski, włożyć cząstki pomarańczy, marchewkę z marynaty i włożyć kostki lodu. Krem można również podawać na ciepło.   zastawa

królestwo garów
Udzce z kurczaka w dymnym sosie 134

wędzarniczy w płynie oraz olej o dymnym aromacie kupicie w sklepie  Dobra kiełbasa . Udźce z kurczaka  w dymnym sosie Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie Składniki Marynata: 500 ml wody 1 łyżka soli 3 łyżki  naturalnego dymu wędzarniczego w płynie do kurczaka 8 udźców z kurczaka 2 duże cebule 2 łyżki  oleju roślinnego o aromacie dymnym(...)łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej pieprz Wykonanie: W garnku mieszamy składniki marynaty. Wkładamy do niej mięso na 12 godzin. Przechowujemy w zimnym miejscu. Po upływie 12 godzin mięso wyjmujemy, osuszamy papierem. Udźce oprószamy przyprawami i układamy w żaroodpornym naczyniu, Cebule obieramy i kroimy w grube piórka, układamy na mięsie i skrapiamy dymnym olejem.  Mięso przykrywamy folią

Kulinarne przygody Gatity
Żeberka w stylu orientalnym ! 157

Lista produktów : 1,5 kg żeberek wieprzowych,   Marynata: 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 4 łyżki miodu, 2 łyżki octy winnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz   Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem sos sojowy, miód, ocet winny,  drobno posiekane ząbki czosnku  łączymy w emulsje. Nacieramy emulsją  osuszone i pocięte na porcje mięso

Bartek Gotuje
Nóżki kurczaka z chrupiącą skórką 248

marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Nóżki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie nacieramy ząbkiem czosnku. W miseczce mieszamy miękkie masło, przyprawę "kurczak złocisty", słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie. Marynatą nacieramy naszego kurczaka, do miski dorzucamy przecięty na pół ząbek czosnku, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (6-12). 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W naczyniu(...)skórka ładnie się zarumieni, co 20 minut polewając go bardzo dokładnie powstałym sosem. Wyciągamy i podajemy z frytkami/ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! :) *aby skórka była bardziej chrupiąca, do marynaty można dodać 2 łyżeczki miodu

My Culinary Art
cielęcina w sosie grzybowym... 129

pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, natka pietruszki 1/2 pęczka cielęcinę bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, z oleju, kucharka, cząber, pieprzem mielonym, papryki ostrej, przyprawy w płynie przygotować marynatę i mięso dobrze natrzeć, schować do woreczka do lodówki na całą noc grzyby prawdziwki suszone opłukać, moczyć w 1 szklance letniej wody z ciut solą przez 3-4 godziny(...)rondla rozgrzanego włożyć mięso z całą marynatą, dać masło i zrumienić mięso z każdej strony, wlać grzyby z wodą, dodać liście laurowe, wlać 4 szklanki wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, mięso wyjąć i pokroić na 3-4 cm plastry śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać natkę pietruszki, włożyć porcje

W Mojej Kuchni Lubię
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 328

dodajemy niemal do wszystkiego, zawiera sporo likopenu i jest idealnym dodatkiem do kanapek, zapiekanek czy pizzy, majonez stanowi bazę sosów jogurtowych, których jemy bardzo dużo, musztarda to składnik wielu marynat i dressingów jogurt naturalny/grecki Używam go zamiast śmietany, której mój organizm nie trawi, do sosów, do zabielania zupy, jako dodatek do ziemniaków i warzyw - nieoceniony! cebula/czosnek Podstawowe warzywa, które zawsze(...)jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć je pod ręką :)  mleko Do sosów, do beszamelu, do płatek, do deserów, do picia przed snem.... i mogłabym tak wymieniać

Cooking Monster
Żeberka wieprz. z grilla w glazurze ostro-słodkiej i pyszne zapiekane z oliwą i czosnkiem pomidorki San Marzano 160

godzinach dopiero możemy folię usunąć. Widać, że końcówki kości wystają bardziej z mięsa co znaczy, że mięso zaczyna odchodzić od kości. Posmarować wklęsłą część żeberek kilkoma maźnięciami marynaty i tak bez ruszania mięsa piec 10 minut. Po tym czasie dopiero odwrócić żeberka i posmarować je od wypukłej strony kilkoma maźnięciami marynaty. Teraz piec jeszcze kolejne 20 minut. Po tym czasie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Karkówka w marynacie musztardowej 186

zdjęciu widać karkówkę jeszcze ciepłą.  Dodatkowo powstał smaczny sos musztardowy.  Po ostygnięciu mięso idealnie nadaje się na kanapki.   1,5 kg karkówki wieprzowej sól (opcjonalnie) Marynata: 3-4 łyżki oleju 2 łyżki musztardy   2 łyżki przyprawy do karkówki z grilla (sól, czosnek, papryka słodka, kolendra, rozmaryn, pieprz czarny, natka pietruszki, liście laurowe - w płatkach(...)ziarenkach)   Karkówkę umyć, osuszyć i opcjonalnie lekko posolić. Składniki na marynatę połączyć. Gotową mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość przykryć i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie karczek umieścić w worku do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 2 godzin (nie co mniej) w 180 stopniach

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania