szklanki mleka ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 2-3 łyżeczki cukru Szczypta soli 1 laska wanilii Frużelina rabarbarowo-malinowa 30 dag świeżego rabarbaru ½ szklanki wody 10 dag malin 3 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Płatki migdałowe do posypania Melisa do dekoracji Sposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę , wsypujemy ryż i gotujemy pod przykryciem(...)często mieszając, do momentu aż ryż stanie się, miękki, kleisty i wchłonie mleko. Frużelina rabarbarowo-malinowa: Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki, wsypujemy do garnka mieszamy z malinami oraz cukrem, wlewamy wodę i gotujemy do momentu aż owoce zaczną się rozpadać , mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w łyżce wody, wlewamy do owoców i zagęszczamy, gotujemy minutę, odstawiamy. Pudding ryżowy przekładamy
Wanilia i Kardamonmąki tortowej Młynomag 20 dag masła 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 25-30 dag malin świeżych lub mrożonych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy od kruszonki: Mąkę mieszamy z cukrem, oraz otartą skórką z jednej cytryny, dodajemy wiórki zimnego pokrojonego masła, wlewamy(...)połączy, wsypujemy mąkę, na przemian dodajemy jogurt, miksujemy aż ciasto będzie gęste i jednolite. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy o wym 25/30 cm, wygładzamy łyżką, posypujemy malinami oraz grubo kruszonką. Pieczemy 45-50 minut w temp 165*c lub do suchego patyczka. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne przed podaniem posypujemy pudrem. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonwłosów, skóry i paznokci. Nasiona chia można dodawać do sałatek, owsianek, musli, zup, wypieków czy koktajli. Składniki: 3 łyżki nasion chia + 200 ml wody lub mleka 1/2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 250 ml kefiru 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Godzinę przed przyrządzeniem koktajlu, nasiona chia zalewamy mlekiem lub wodą, uzyskamy w ten sposób konsystencję kleiku. Maliny, kefir miksujemy
Smakowity Blog KulinarnyWielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego na wielkanocnym stole. Polecam również mój ulubiony „ Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem „. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/d-3-wielkanocny-wieniec-drozdzowy-malinami-biala-czekolada-easter-yeast-wreath-cake-1170x874.jpg The post Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami appeared first
Moja Delicjadzień taki jak dzisiaj warto przygotować te ciasteczka, które przypomną smak lata i pozwolą na chwilę zapomnieć o zimnie, które panuje za oknem. Kruche ciasteczka migdałowe wypełnione są malinami, porzeczkami i jagodami. Sam ich zapach przywodzi na myśl letnie słońce i ciepło, a do tego są zdrowe i sycące. Kruche ciasteczka migdałowe z owocami Drukuj Porcje: 10 ciasteczek Czas przygotowania(...)proszku do pieczenia 15g cukru kokosowego lub 10g ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 małe jajka od kur z wolnego wybiegu (lub 1 duże) 2 garści mrożonych owoców: maliny (rozkruszone na mniejsze cząstki), porzeczki czerwone i czarne, jagody Przygotowanie 1 Rozgrzewam piekarnik do 190st.C. 2 Migdały rozdrabniam w rozdrabniaczu do uzyskania gruboziarnistej mączki. 3 Odsypuję 80g migdałów i resztę
Book of spellsMiał być tort bezowy, ale zapomniałam o pierwotnej wizji i zamiast trzech bezowych blatów upiekłam jedną większą... Więc skończyło się pavlovą z leśnym, lekko przełamującym słodki smak, akcentem - z malin i jeżyn. Z delikatnym, puszystym kremem, niezbyt słodkim. A nad tortami bezowymi będę musiała popracować, więc może i niedługo zrealizuję tamten plan ;) Składniki Beza 170 ml białek (4 białka(...)upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor. Krem 300 g śmietany kremówki łyżka cukru pudru Dodatkowo owoce leśne (u mnie maliny i jeżyny) listki mięty do dekoracji Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Bezę posmarować śmietaną z wierzchu. Udekorować owocami i listkami mięty. Podawać od razu. Smacznego! :) źródło: beza
Słodkie inspiracjeszklanki wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki oleju roślinnego 2 łyżki jogurtu 2/3 szklanki mleka łyżeczka ekstraktu z wanilii szklanka malin (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać przed pieczeniem) W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, wiórki, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce rozmieszać widelcem jajka, dodać olej, jogurt(...)dokładnie wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i szybko wymieszać całość (nie mieszać zbyt długo, mogą pozostać grudki). Wylać ciasto do foremki kwadratowej o boku dł. 20 cm, posypać malinami i kruszonką, piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 175 st. C przez ok. 45 min. (lub do tzw. "suchego patyczka"). źródło: klik
Słodkie inspiracjeopakowanie serka homogenizowanego, 200 g 2 miarki odżywki białkowej o smaku białej czekolady, 60 g 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka miodu 1 szklanka świeżych malin Serki zmiksować z odżywką i miodem. Żelatynę zalać wodą do pokrycia, gdy napęcznieje rozpuścić na wolnym ogniu NIE ZAGOTOWAĆ. Wymieszać energicznie z masą. Na koniec wmieszać maliny. Masę równomiernie rozsmarować na spodzie
Chocolate Muffin Blogprzepisem Krzysztofa Ilnickiego na naked cake jaki robiliśmy w programie „Bake Off – Ale Ciacho” przygotowaliśmy własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej czekolady, śmietanki wysoko procentowej, malin i orzechów, które dały nasz czekoladowo-malinowy naked cake oczywiście w wersji bezglutenowej :) Połączenie kremu z gorzkiej czekolady, z kakaowym biszkoptem, z musem z malin
Kuchenne WariacjeAktualnie moje śniadania to przeważnie owsianki, więc żeby je trochę urozmaicić dodałam właśnie MAK . I tak oto powstała przepyszna, kremowa owsianka makowa z różnymi dodatkami w postaci rodzynek, migdałów, malin. Mak świetnie wkomponował się w owsiankową masę, nadał cudnego smaku i już wiem, że taka kombinacja składników pozostanie ze mną na dłużej 😜 Składniki: 50 g płatków owsianych górskich (Polski Koszyk(...)Koszyk) 1 łyżka maku (Polski Koszyk) 1 łyżeczka aromatu waniliowego (Polski Koszyk) 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżka rodzynek (Polski Koszyk) garść mrożonych/świeżych malin 1 łyżka migdałów (Polski Koszyk) kostka surowej czekolady o smaku cappucino (Polski Koszyk) Przygotowanie: Do rondelka wlej mleko, wsyp płatki owsiane, dodaj mak, aromat waniliowy, masło orzechowe, ksylitol oraz
Zdrowie na języku :PChyba czas uzupełnić poziom witamin :) Do koktajli świetnie sprawdzają się teraz mrożone owoce, pora wykorzystać zapasy :D Składniki na 2 duże porcje: 1 duży jogurt naturalny 250-300 g malin 2 kiwi 4-5 gałązek świeżej mięty opcjonalnie 1 łyżka ksylitolu Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlać jogurt naturalny. Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Gałązki mięty umyć. Do jogurtu(...)dodać maliny, kiwi i miętę. Można dodać łyżkę ksylitolu, miodu lub cukru. Zblendować i przelać do szklanek. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąZatem do dzieła. Składniki : na 3-4 porcje : 2-3 łodygi selera naciowego 100 g banana (ok. 1 szt) 3-4 połówki brzoskwini 150 g malin (mrożone ) 500 ml nektaru bananowego Hortex 3-4 łyżki nasion chia Wykonanie : 1. Seler umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać banany, brzoskwinie,maliny, wszystko zblendować
vaniliowoczekoladowaSkładniki: 2 szkl. mąki kukurydzianej 1 jajko 2 szkl. mleka migdałowego (lub innego roślinnego/bez laktozy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu 5 łyżek cukru kokosowego/trzcinowego/ksylitolu Krem: Garść malin mrożonych HORTEX 4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka cukru kokosowego/trzcinowego/ksylitolu Przygotowanie: Wszystkie składniki na babeczki miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, przekładamy masę do silikonowych foremek(...)babeczki lub do metalowej formy wyłożonej papierowymi papilotkami (ciężko odchodzą od papierka). Pieczemy przez 30 min. Składniki na krem miksujemy, dekorujemy przy pomocy szpatułki i dodatkowo przystrajamy malinami. Moje polałam dodatkowo sosem czekoladowym z chilli
CzarnawisienkaGryczanka na śniadanie z kaszy gryczanej niepalonej z malinami i nasionami chia z dodatkiem Nutridrink Protein to propozycja na energetyczny posiłek dla chorych,... The post Gryczanka na śniadanie z malinami i nasionami chia – Posiłki w chorobie appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comSkładniki na 1 porcję: 3 płaskie łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka 2% 1 łyżka siemienia lnianego 1 szklanka malin (mogą być mrożone) cynamon 1. Do miseczki odmierz kaszę, siemię (jeśli mielisz siemię jeszcze go nie dodawaj) i cynamon. 2. W rondelku zagotuj mleko. Gdy zacznie bulgotać wsyp mieszankę z miseczki i od razu szybko mieszaj(...)zgęstnieje. Jeśli używasz zmielone siemię zdejmij rondelek z kuchenki i dopiero teraz je dodaj. Przelej całość z powrotem do miseczki. 3. W rondelku zagotuj maliny z odrobinką wody. Im dłużej je podgotujesz tym gęstszy będzie sos. Polej nim kaszę. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 283 kcal 12,5 g białka 8,6 g tłuszczów
Vroblewska-fitlife