uzależniający. Od dawna przymierzałam się do tego deseru, a dziś zapraszam na moją wariację na temat Eton Mess. Ponieważ stragany i bazarki aż uginają się od jagód i malin, to właśnie te smakowite owoce zastąpiły truskawki. Zamiast tradycyjnej bitej śmietany proponuję śmietanke kokosową. Ponieważ w tym deserze śmietany kremówki nie ubijamy na sztywno, kokosowa nadaje się jak najbardziej. Na pewno(...)dużo zdrowiej, a jak smacznie! Proporcje składników nie grają roli, bo deser ani tak będzie pyszny. Składniki na 2 pucharki: 200 g mleka kokoswego (90%) maliny, jagody 1 łyżka ksylitolu - opcjonalnie bezy Wykonanie: pokruszyć bezy. Owoce umyć i osuszyć w papierowym ręczniku Ubić śmietankę kokosową. Mleko kokosowe umieścić najlepiej na całą noc w lodówce. Nie mieszając zawartości puszki odlać wodę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyśmienitych lodów Carte d'Or... Składniki: 250g serka mascarpone, 330 ml śmietanki 30%, 2 czubate łyżki żelatyny, 2 łyżki cukru, 80g gorzkiej czekolady, 200g truskawek, 200g malin, łyżka galaretki truskawkowej, lody Carte d'Or Lemon Pie. Wykonanie: Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Śmietankę wraz z serkiem mascarpone i cukrem podgrzać na parze. Gotować(...)jasną masę po rozlaniu do szklanek schłodzić do momentu stężenia i dopiero wtedy wylać masę czekoladową. Odstawić do całkowitego stężenia. truskawki odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wraz z malinami zmiksować blenderem. Lekko podgrzać, po czym wsypać sproszkowana galaretkę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać na górze deseru. Schłodzić. Tuż przed podaniem udekorować rozetkami lodów. Jeszcze kilka słów na temat lodów Carte
Z miłości do słodkościkolana, smak jest przepyszny. Zazwyczaj torty robione są na biszkoptowej bazie, ja zrobiłam na wilgotnym cieście czekoladowym, dodatkowo nasączonym ponczem z nalewki porzeczkowej, krem agrestowy, i dodatek świeżych malin to kropka nad” i „ Dekoracja to już kwestia swojego gustu. Jest przepyszny! Róże od Cukieteria Składniki: Tortownica 24 cm Ciasto: 3 jajka 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru(...)serka mascarpone 4 listki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Poncz: ½ szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni Dodatkowo: Słoiczek konfitury malinowej Maliny do dekoracji Róże cukrowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Olej, wodę, pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić
Wanilia i Kardamoncórcia ;) Spód: 150 g herbatników 80 g masła 2/3 tabliczki mlecznej czekolady z bakaliami Krem: 500 ml śmietanki 30% cukier do smaku ok 200 g świeżych malin Dekoracja: kilka kostek białej czekolady listki mięty Wykonanie: Herbatniki drobno pokruszyć, masło z mleczną czekoladą rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Wylepić nimi foremki na mini tarty (aby spody tartaletek łatwiej(...)wyciągnąć z foremki można je wyłożyć folią). Schłodzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, słodząc do smaku. Herbatnikowe spody wyjąć z foremek, nałożyć ubitą kremówkę i maliny. Tartaletki posypać startą białą czekoladą i udekorować miętą. Smacznego
Smakołyki AsiPyszna słodka zupa z sezonowych owoców z mnóstwem aromatycznych przypraw. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 l wody 400 g jagód 400 g malin 500 g dojrzałych czereśni, wydrylowanych 1 laska cynamonu 3 ziarna kardamonu 2 gwiazki anyżu 3 goździki 1 ziarno ziela angielskiego 2 suszone owoce jałowca 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: śmietana(...)podania ulubiony makaron cytryna do podania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku umieszczamy jagody, maliny, czereśnie, cynamon, kardamon, anyż, ziele angielskie, goździki i owoce jałowca. Zasypujemy cukrem i solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy
My Culinary ArtCiasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant szczypta soli 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl mleka 80 g masła jajko Nadzienie: 1/2 l malin 1/4 l jagód cukier do smaku Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią jajko do posmarowania cukier puder do posypania Kruszonka: składniki(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka formować placuszek, nałożyć po 2 maliny i łyżeczkę jagód, posypać odrobiną cukru. Zlepić i uformować kuleczkę. Formę na muffinki posmarować olejem i wkładać do każdego otworu babeczkę. Posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Babeczki piec
Smakołyki Asiorganizm witamin i minerałów. Trzeba to wykorzystać. Przygotowując poranny koktaj, zamiast wody użyj arbuza. Świetnie smakuje, nawadnia, dodatkowo uzupełni niedobór elektrolitów. Dla koloru i smaku dorzuciłam garstkę mrożonych malin. Pycha! Składniki: 2 kawałki arbuza 1 szklanka truskawek garstka malin 1 banan plasterek imbiru 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie: arbuz pozbawić skóry (pestek nie musisz usuwać - to samo zdrowie, poza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!CZEKOLADOWE PANCAKES polane gorącą czekoladą z malinami i posypką z... Artykuł CZEKOLADOWE PANCAKES Z MALINAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEcztery osoby. Trzeba zacząć przygotowywać wieczorem. Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i zostawić na 5 minut. Następnie odcedzić, lekko przycisnąć. Banany zmiksować lub rozgnieść na papkę. 3/4 mrożonych malin wymieszać z bananami i położyć na płatki owsiane. Wstawić do lodówki i zostawić na noc. Pozostałe maliny wsypać do osobnej miseczki i też wstawić do lodówki. Następnego dnia rano wymieszać dokładnie
Kuchnia Pokoleńmożliwe! Są idealne na szybką przekąskę lub zdrowy deser :) Są świetne bo ich przygotowanie zajmuje max 20 minut, są zdrowe (tylko naturalne składniki) i co najważniejsze pyszne ! Zamiast malin można do środka można wrzucić dowolne owoce ;) Składniki: 4-5 jajek 3 banany maliny lub inne owoce Wykonanie: Banany i jajka wrzucić do miski, zmiksować. Do foremek wrzucić owoce, zalać powstałą
Tradycyjna Kuchniamigdałami* 300 ml wody + mała szczypta soli 4 łyżki jogurtu naturalnego 13/4 łyżki oleju lnianego (u mniej Woj-len) 3 łyżeczki cukru trzcinowego ulubione owoce: u mnie 2 garście malin, 2 małe soczyste jabłka, 2 nektarynki, kilka czereśni *lub 100 g zwykłej i ulubione dodatki, które dodajemy wraz z kaszą do garnka np. płatki migdałowe, żurawina itd. Przygotowanie: Kaszę przepłukujemy(...)jogurtu z 13/4 łyżki oleju lnianego oraz 3 łyżeczkami cukru trzcinowego. Kaszę wykładamy do miseczek. Na wierzch układamy porcję mieszanki owoców (u mnie obrane i pokrojone w kostkę jabłka, maliny, obrane i pokrojone nektarynki oraz po kilka czereśni bez pestek). Całość delikatnie polewamy jogurtowym dresingiem. Podajemy. Kasza jaglana z owocami i zdrowym dresingiem (na oleju lnianym) Smacznego
Słodkie okruszkideser z regionu Limousin w środkowej Francji. Jest to deser składający się ze świeżych owoców zapieczonych pod warstwą ciasta. W oryginale są to wiśnie u mnie jednak są to maliny. Zapraszam na przepyszny deser, ja zjadłam go na śniadanie. W przepisie podanym przez Gochę pozmieniałam ilości i zrobiłam w dwóch naczyniach do zapiekania wielkości 20 x 15. Clafoutis z malinami
Moje Małe CzarowanieDobrze schłodzone będzie idealnym deserem podczas upałów :) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: ok 1/2 paczki herbatników maślanych 2 galaretki malinowe 250 ml kremówki 36 % 1/2 - 1 szklanka świeżych malin Przygotowanie: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami. Jedną galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić. Kiedy zacznie tężeć, ubić śmietanę. Dodać do niej tężejącą(...)galaretkę i krótko zmiksować. Następnie dodać maliny i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki. Schłodzić. W tym czasie w szklance gorącej wody rozpuścić drugą galaretkę. Schłodzić. Gdy zacznie gęstniej wylać na ciasto. Schłodzić przed podaniem, przechowywać w lodówce
Ze smakiem i z pasjąmniej standardowy sposób. A Wy? Lubicie ZaRYŻykować? :) Składniki: 120g wędzonego łososia saszetka ryżu jaśminowego Uncle Bens 1/2 dojrzałego mango średniej wielkości burak 50g malin grubo zmielony pieprz łyżka oliwy łyżka soku z cytryny 1/2 czerwonej cebuli pęczek świeżej bazylii rukola (do podania) Przygotowanie: Buraka szorujemy dokładnie i nie obierając ze skórki wkładamy do piekarnika(...)łączymy z burakami. Mieszamy i wykładamy do naczynia z łososiem. Tą część przykrywamy pozostałą częścią ryby. Na talerz wykładamy ryż oraz rukolę. Ostrożnie przekładamy do góry dnem tatara. Maliny wraz z pozostałą częścią manga rozdrabniamy łyżką i wykładamy na tatara. Ozdabiamy bazylią. Pyszne jako przystawka oraz główne danie. Smacznego
ChilliJemywiększe porcje: 2 serki mascarpone (po 250g) mleko 2 % (ilość w zależności od tego jakie kto chce gęste) sok z cytryny skórka z cytryny cynamon kakao borówka amerykańska (mrożona) maliny (mrożone) Serek przekładamy do miseczki, dodajemy mleko i mieszamy ( ilość mleka zależy od tego jaki chcemy gęsty żeby był serek), jak juz uzyskamy odpowiednią gęstość dodajemy sok z cytryny(...)starta skórkę z cytryny, oraz cynamon. Mieszamy. Do pucharków/szklanek nakładamy owoce u mnie maliny, potem trochę serka i posypujemy kakao, potem borówki, serek i kakao i tak do końca
kruche babeczki