Pyszne, delikatne, lekkie jak chmurka ciasto. Bezglutenowy biszkopt, jogurtowa pianka i maliny...a to wszystko bez grama cukru! Jeżeli planujecie zaprosić gości - nada się idealnie! Zachwyca wyglądem - jest proste, a śliczne. Do porannej kawki, na letni piknik czy na drugie śniadanie. Składniki na średnią tortownice: 4 jajka 1 szkl. mąki kukurydzianej 3 łyżki ksylitolu(...)stać się błyszczące. W rondelku rozpuszczamy żelatynę z 4-5 łyżkami wody. Stopniowo dodajemy po łyżce jogurtu i mieszamy. Dodajemy masę do białek i miksujemy do połączenia składników. Dekorujemy malinami. Chłodzimy przez ok. 3h w lodówce
Czarnawisienkamleko owsiane, gdyż jest delikatne w smaku i nie alergizuje, tak jak napoje wykonane z orzechów. 3 łyżki nasion chia 1/3 szklanki mleka owsianego (lub innego roślinnego) 2 garście malin lub 15 średnich truskawek (opcjonalnie) dwie łyżeczki syropu klonowego Do kubka wsypujemy 3 łyżki nasion chia. Zalewamy je około 1/3 szklanki mleka owsianego lub innego roślinnego. Przykrywamy i wstawiamy(...)jest w trakcie namaczania zamieszać nasiona łyżeczką. Gdy chia nabierze galaretkowatej konsystencji oznacza to, że jest gotowa. Przekładamy pudding chia do dwóch szklanek i dopełniamy na wierzchu rozgniecionymi widelcem malinami lub zblendowanymi truskawkami. Jeśli owoce są kwaśne możemy dosłodzić je łyżeczką syropu klonowego lub miodu. Pamiętajcie jednak, że miodu nie powinno się podawać dzieciom poniżej 1 roku życia. Chia jest
Dieta bez mlekaminerałów. A poniżej przepis, który zrodził się prawdziwie z resztek owoców i warzyw. Nic nie może się zmarnować! ;) SKŁADNIKI (na 2 porcje): 1 duży dojrzały banan 100 g malin 150 g ugotowanego bobu ulubione musli (polecam czekoladowe) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Stosunkowo wcześniej należy ugotować bób, ostudzić go i obrać ze skórki. Następnie za pomocą blendera miksujemy kolejno banan - maliny - bób. Przygotowane
wege i kropkaSKŁADNIKI (około 6 małych omletów) : 1 jajko szczypta soli 150 ml wody 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki rozgniecionego twarogu masło maliny (dzień wcześniej zasypane cukrem) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ubijamy białko ze szczyptą soli, dodajemy żółtko. Wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy wodę, cukier, cukier waniliowy, rozgnieciony twaróg oraz stopniowo mąkę, miksując powoli. Smażymy na maśle(...)małej patelni. Podajemy z wcześniej przygotowanymi malinami. Smacznego
wege i kropkarazu temperaturę zmniejszyć do 110 stopni. Piec około 60 minut. Jeśli bezy zaczną ciemnieć zmniejszyć temperaturę. Wystudzić (najlepiej zostawić bezy w wyłączonym piekarniku) Pure malinowe 400 gram malin (użyłam mrożonych) 1/4 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny Maliny zalać wodą i dodać sok z cytryny. Zagotować i pogotować chwilkę,aby odparowało trochę płynu. Przetrzeć przez
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksobie humor poprawić (oczywiście nie wychodząc poza granice makro redukcyjnego 😁 ) i tak moje smutne wnętrze ucieszyły babeczki 🤗 SKŁADNIKI 🔸 70 g mąki żytniej 🔸 1 jajo 🔸 woda 🔸 150 g malin 🔸 100 g twarogu 🔸 15 g wiórków kokosowych Przygotowanie: 1 Mąkę i jajo wymieszać, dodawać stopniowo wody aby powstała lejąca masa. Przelać w formy do muffinów, w środek wsadzić malinkę(...)piec 20 min 180 stopni 2. Twaróg z wiórkami i resztą malin zblendować i podawać z babeczkami :) Możecie oczywiście użyć innych owoców i tak samo wyjdą pyszne :* Dziś robię jagodzianki także wyczekujcie przepisu 😏 Makro: 523,8 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuInka z błonnikiem. Jest pysznie! SKŁADNIKI: * kawa INKA z błonnikiem – 1 czubata łyżeczka * jogurt grecki – 250 ml * cukier puder – 3-4 łyżki * truskawki – 200 g * maliny – 100 g * prażone orzechy – 2-3 łyżki * melisa do dekoracji * ubita śmietana 36% – do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kawę Inkę dodajemy do 1/3 jogurtu greckiego(...)łyżeczki cukru – miksujemy. Drugą część jogurtu greckiego blendujemy na gładko z malinami i 2 łyżeczkami cukru. Truskawki blendujemy na gładką masę. Do wysokiej szklanki wsypujemy posiekane prażone orzechy, a następnie naprzemiennie wlewamy: – jogurt grecki ( solo ) – mus kawowy – jogurt grecki solo – mus malinowy – mus truskawkowy Dekorujemy bitą śmietaną, owocami i prażonymi orzechami. Podajemy natychmiast
Ostra na SłodkoOrzeźwiająca i lekka rolada z musem jabłkowym i malinami. Prosta do wykonania, na wskroś jabłkowa i cudownie zielona. Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43 cm na 31 cm Przepis na biszkopt: 4 całe duże jajka 3/4 szklanki cukru do wypieków 1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej) szczypt soli Całe jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier, szczyptę soli i chwilkę zmiksować(...)krem. Dodać odrobinę zielonego barwnika (użyłam wiltona w żelu). Jeśli mus jest za rzadki, odstawić na chwilę do lodówki. Rozwinąć delikatnie biszkopt, szybko nałożyć krem i poukładać maliny. Ponownie zawinąć w ściereczkę i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Rozpuścić 1/2 tabliczki czekolady i ozdobić rozpuszczoną czekoladą - zrobić esy floresy ;) Posypać cukrem pudrem i cynamonem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukodstawiamy do wystygnięcia. Pianka: Białka ubijmy na sztywną pianę. Dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder i proszek budyniowy. Na koniec dolewamy olej. Należy dobrze wymieszać. Dodatkowo: koszyczek malin Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta . Całość pieczemy następne 40 - 45 minut w temp. 180 C. Smacznego
Różne smaki w kuchnilaktozy i bez cukru! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g) 2 szklanki mleka ryżowego szczypta soli 1 mały banan do podania truskawki, maliny, borówki miód (lub syrop klonowy - w przypadku wegan) do smaku Kaszę przesypać na sitko, przepłukać wodą i przelać wrzątkiem. Przygotowaną kaszę wsypać do garnuszka. Zalać 1 szklanką mleka ryżowego i posolić(...)banana i wlać 1 szklankę mleka ryżowego. Całość zmiksować, aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Przygotowany budyń przełożyć do pucharków/bądź na głębokie talerze. Ozdobić plasterkami truskawek, malinami oraz borówkami. Na sam koniec delikatnie polać miodem bądź syropem klonowym. Od lewej strony: masa przed i po zblendowaniu Budyń jaglany z samymi truskawkami
Ugotowaćwystygnięcia. W tym czasie zróbcie krem malinowy. Będziecie potrzebować : 400 ml śmietany kremówki (double cream) 1 galaretkę malinową 100 ml gorącej wody Około 300 g malin (użyłam mrożonych - nie rozmrażałam ich) Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce, uważając aby nie stężała. Śmietanę ubić, ale nie całkowicie(...)będzie lekko gęstnieć dodawać schłodzoną galaretkę. Zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Rozwinąć delikatnie biszkopt, szybko nałożyć krem i poukładać maliny. Ponownie zawinąć w ściereczkę i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kremem który pozostanie (zostanie nie dużo) posmarować wierzch rolady. Obsypać krokantem orzechowym. Krokant orzechowy. 200 gram orzechów (można użyć miks ja użyłam włoskie) 200 gram cukru
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktaki deser nieco orientalnym smakiem, polecam wykorzystać wodę różaną i dodać kilka jej kropel do owocowego miksu. Na zdrowie! Składniki ( na 3-4 porcje) 200g jagód 1/2 szklanki malin garść czerwonej porzeczki cukier wg własnego uznania słodyczy 150-200g kefiru 2 łyżki wody różanej Wykonanie Umyte owoce przełożyć do blendera. Dodać cukier oraz kefir. Wszystko zmiksować na gładki(...)koktajl. Schłodzic w lodówce. Przelać do kubeczków, filiżanek, udekorować jagodami i porzeczką. Artykuł Koktajl jagodowy z malinami, czerwoną porzeczką i wodą różaną pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniakarpatkowy: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła kilka kropel aromatu cytrynowego Wierzch: ½ kg rabarbaru 10 dag malin 1 opakowanie żelfiksu 2:1 Dr.Oetker 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków migdałowych Sposób przygotowania; Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone(...)cytrynowego oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty krem. Wierzch: Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni. Pokrojony rabarbar wymieszac z malinami, oraz kilkoma łyżkami wody, całość zagotować, dodać cukier oraz żel fiks, gotować jeszcze kilka minut, zestawić z ognia do całkowitego wystygnięcia. Tartaletki napełniać kremem karpatkowym wierzch udekorować galaretką rabarbarową
Wanilia i Kardamonmąki tortowej 1/4 szkl. zmielonych migdałów 1 jajko 4 żółtka 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków 120 g masła pół łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru 200 g malin (u mnie mrożone) Kruszonka: 180 g zmielonych migdałów 100 g cukru 16 g cukru wanilinowego 100 g masła, roztopionego Oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Odkładamy. Masło roztapiamy na małym(...)mielonymi migdałami. Za pomocą szpatułki delikatnie łączymy suche składniki z masą jajeczną. Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy owoce (rabarbar i maliny – bez wcześniejszego rozmrażania) i przykrywamy kruszonką. Przygotowanie kruszonki rozpoczynamy od roztopienia na niewielkim ogniu masła. Do miski przesypujemy migdały, cukier oraz cukier wanilinowy i zalewamy je ciepłym masłem. Mieszamy
Smaki Na Talerzuteż można w ich wnętrzu ułożyć ciekawą kompozycję która po jego delikatnym zdjęciu nie zachwieje dzieła :) Teraz krok po kroku przyrządzimy wszystkie elementy dania: Sorbet: Potrzebujemy: Garść mrożonych malin, łyżeczkę cukru brzozowego, 50 ml ciepłej wody i pół łyżeczki suszonej mięty. Miksujemy wszystko, wykładamy kawałek papieru do pieczenia i okrągłą wycinarkę do ciastek. W jej wnętrze wlewamy zmiksowane maliny
Kuchnia PROzdrowotna