masa serowa: 400 g serka kremowego 250 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 150 g słodzonego mleka skondensowanego 2 listki żelatyny 2 łyżki zielonej herbaty matcha (proszek) dodatkowo: maliny płatki migdałowe herbata matcha (proszek) Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, cukrem, cynamonem i solą. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie zagnieść. Wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść. Schłodzić w lodówce(...)czekoladę i herbatę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Masę wylać na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić w lodówce minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować herbatą, malinami i płatkami migdałów. Smacznego! Przepis idealnie pasuje do zielonej akcji Pinkcake
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBISZKOPTA i przykrywamy drugim. GALARETKI OWOCOWE Na ok 12 szt czyli na ciasto-blacha prostokątna 3 opakowanie galaretki zielonej agrestowej 2 banany garść borówek amerykańskich garść malin kiść winogron (chociaż nie polecam gdyż ciężko się kroi) 2-3 nektaryny Galaretki (wszystkie) rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i wystudzić. Owoce umyć, banana pokroić na plasterki(...)Wszystkie owoce umieścić w literatkach maksymalnie nałożyć owoców do połowy literatek.Zalać tężejącą galaretką (też do połowy literatek) i wstawić do lodówki a gdy lekko się zetną zalać wystające maliny, bo owoce lekko pójdą do góry. Tak przygotowane galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. BISZKOPT-galaretki-masa sernikowa-biszkopt
Moje Słodkie Piekiełkowilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, czekolady, cynamonu... cokolwiek lubimy;) Składniki: (na około 22szt) 250g malin (lub zamiennie jagód, jeżyn lub czekolady;)) 130g masła 4 jajka M 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej kilka kropli aromatu waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia płaska(...)końcu cienką strużką dodawać mleko i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich po łyżeczce ciasta. Do każdej muffinki włożyć kilka malin i przykryć resztą ciasta do około ¾ wysokości foremki. Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Pyry na Gazmasła 1 łyżka śmietany 18% Masa sernikowa: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego 1 duże jajo 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: garść malin Przygotowanie: Ciasteczkowy spód: Ciastka drobno pokruszyć na piach, dodać do nich kakao, masło oraz śmietanę. Zagnieść rękami do otrzymania zbitej masy (w razie potrzeby, gdyby ciasto(...)serniczków. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg zmiksować z jajkiem, cukrem pudrem i mąką pszenną do połączenia. Masę wyłożyć na ciasteczkowe spody. Maliny zmiksować na puree lub jeśli nie chcemy pestek- przetrzeć przez sitko. Na wierzchu serniczków dać odrobinę musu malinowego i za pomocą wykałaczki zrobić wzorki. Serniczki piec
Nastoletnie Wypiekanie100g migdałów 8 suszonych śliwek 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki wody MASA szklanka nerkowców (180g) 1/2 łyżeczki cynamonu sok z połowy limonki POLEWA łyżka mleka kokosowego 2 garści malin łyżka ksylitolu WYKONANIE: Śliwki zalewamy wrzącą wodą na ok 15 min, następnie blędujemy je z pozostałymi składnikami na spód ciasta- po zblendowaniu przekładamy do aluminiowej formy. Nerkowce wcześniej zalewamy wodą(...)Namoczone nerkowce blendujemy z sokiem z limonki i cynamonem, następnie umieszczamy w formie jako kolejną warstwę. Maliny wrzucamy do garnuszka i chwilkę podgrzewamy- tak aby puściły sok. Dodajemy do nich mleko kokosowe i całość mieszamy, cały czas podgrzewając na małym ogniu- ok 2 min. Całość dosładzamy ksylitolem, po czym blenujemy i przelewamy do pojemniczka. Nerkownik umieszczamy w lodówce
healthy dreamscukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) + odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu lub proszku Składniki na krem: 2-3 łyżki serka mascarpone mała garść świeżych malin Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć 65 g, przesiewamy cukier puder i mieszamy dokładnie(...)czasie makaroniki powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu: umyte maliny miksujemy na gładką masę, dajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć je na oku. Różowe makaroniki nie powinny właściwie
Ciastkozercymalinowaa :) Nie czuć w niej mleka, tak jak w zwykłej owsiance, wiem, że niektórym to przeszkadza. Koniecznie spróbujcie :) Składniki : 4 łyż ki płatków owsianych 300 ml mleka garść malin 1 banan Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia (ok.5 minut). Dodajemy maliny i mieszamy, aż się rozpadną. Gotujemy jeszcze minutę mieszając. Przekładamy do miski. Podajemy
Chocolate Muffin Blogkalorycznej deseru, śniadania lub kolacji. Składniki: 2 białka 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżki mąki owsianej Krem: 3 łyżki twarożku 2 łyżeczki jogurtu naturalnego Dodatkowo: maliny, mogą być mrożone Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać kakao, mąkę, miód i wymieszać delikatnie, wyłożyć na patelnię formując chmurkę. Smażyć po 5 minut z każdej strony(...)miseczce wymieszać składniki na krem. Wyłożyć na bezę i posypać malinami. Smacznego
Chocolate Muffin Blognajchętniej sięgamy po lody, czy różne chłodne przekąski. Chcę wam pokazać jak przygotować szybki i smaczny deser kukurydziany: malinowo- borówkowy. Składniki: szklanka mleka 3 łyżki kaszki kukurydzianej 3garści malin 3 garści borówek Wykonanie: mleko gotujemy, do gotującego się mleka dodajemy kaszkę kukurydzianą - całość mieszamy ok 3 min ugotowaną kaszę dzielimy na dwie porcje jedną porcję kaszki kukurydzianej blendujemy(...)malinami, drugą z borówkami do pucharka nakładamy warstwę malinową, następnie borówkową- całość umieszczamy w lodówce do schłodzenia gotowy deser posypujemy całymi owocami
healthy dreamsosób dbających o linię. Dlaczego ? Wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, stabilizuje stężenie glukozy we krwi i nie tylko! Zapiekanka zrobiona z letnich owoców- malin, śliwki, banana oraz głównego składnika- mielonej łuski gryczanej! PYCHOTA :D SKŁADNIKI : 4 łyżki łuski gryczanej mielonej banan garść malin śliwka łyżka ksylitolu białko jajka 6 łyżek jogurtu naturalnego WYKONANIE: białko
healthy dreamswidzicie na zdjęciach robiłam bez formy (spokojnie można zrobić świetnie działające foremki z tego co macie w domu) i z gotowego ciasta francuskiego. Pierwszą partię zrobiłam z kremem i malinami, drugą z kremem i brzoskwiniami z puszki. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wychodzi 8 do 10 rurek. Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego owoce do dekoracji (u mnie maliny
CiastkozercyCinnamon roll pancakes z malinami (lekko bananowe placki z cynamonowymi zawijasami z cukru i masła, z sosem z serka) inspiracja zawijasy trochę nie wyszły i się po rozpływały, ale wyszło fajnie ^^ problem życia Natalii, prawdopodobnie kończą jej się maliny w zamrażalniku (w styczniu!!) ale nie jest pewna bo ma tam milion innych rzeczy
More food, love and dreamsolejem i z mlekiem roślinnym. Podstawowy przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej
moj przepis nawanilinowego 16g starta skórka z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 puszka ananasa w plastrach około 7-8 mrożonych lub świeżych malin 1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej) Dodatkowo: poszatkowane pistacje do posypania Ciasto: 1. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać(...)wstawić na około 60 minut do lodówki. 9. Galaretkę rozpuścić w 250ml wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Na tarcie poukładać krążki ananasa, w środek każdego włożyć malinę i owoce zalać tężejącą galaretką. Wierzch posypać poszatkowanymi pistacjami lub innymi orzechami. Tartę wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje. Udanych wypieków
Mała Cukierenkapodałam na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice . Masa: 600ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki żelatyny 1/2 szkl cukru pudru Ponadto: 15 dag borówek 15 dag malin op. okrągłych biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki amaretto 1/3 tabliczki czekolady mlecznej melisa do dekoracji Żelatynę wymieszać z 1 szkl wody, odstawić na chwilę(...)Mascarpone wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Najlepiej używając miksera. Połowę wylać na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i owoców. Zalać resztą masy śmietankowej. Na wierzch powtykać resztę borówek i malin. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem posypać startą czekoladą
Smakołyki Asi